Látom, közben kaptál tanácsot, csak a saját tapasztalatom osztanám meg. Nekem első évben ennyit sem nőtt, visszavágtam, második évben lett ekkora. Mivel díszfa lesz, ezt már nem vágtam vissza, hagytam tovább nőni. Olyan három méteres lett, és lettek elágazódásai, amit hagytam, kb. két méternél. Idén innen indult.
Sokan sajnáljuk visszavágni. Üres a kert utánna nincs meg a látványos kis fa. Pedig ez a fajta igényli. Főleg hogy tűzifának is szánsz. Kötelező a vágása 2 méter alatt. Sőt... Láttam olyat már hogy egész erdőt vágtak földig. Azok meg bőven 3 méter körüliek voltak.
Köv. Évben 5-6 ,méteres fák lettek. Ha díszfa a célod és van időd a kisebbet hagyd meg. A többit én visszavágynám .Már megerősödött a gyökérzet ilyenkor ha talajjal nincs gond és az ÖNTÖZÉSSEL!!/ tápanyaggal akkor 3 méter alatt nem állnak meg.
tavaly ültettem 4 db császárfát (homokos, elég silány talajon), egy év alatt három belőlük kb. 160 cm, a negyedik 140 cm körülire nőtt.
Muszáj visszavágnom tövig őket, vagy mehet tovább a növekedésük? (Amit idén eddig velük tettem, az annyi, hogy meghagytam a legfelső, legerősebb hajtásukat, ezek már "irányba" is álltak.)
Elsősorban dísznek (egy példányt), másodsorban tűzifának nevelném őket, ezért is kérdeztem a visszavágást.
hagyd meg az egyiket és kész. a korona része najd letorik idővel. kicsit gőrbe lesz a felnovo ág de 2 év es kiheveri. tudod nagyon sok szles napot kell most elviselni a fáknak. monjuk a tetű miatt előfordul hasonlo . nézd meg de kétlem a császárnál. meleg hideg szél . még annyi hogy a gombásodást nézd meg.
az is lehet. bocs a hibákért lusta vagyok a telon :D
Múlt évben lett visszavágva a fa, és kb. 2 méteresre nőtt....de most ilyen mint a képeken, kicsit satnyának találom, rendben van ez így, helyrejöhet? Egy két levele vissza van pöndörödve, valahol el van barnulva, meg az a furcsa, hogy valahol nagyon szépen kibújtak valahol meg szinte nem is, vagy épp csak egy kicsit...
Csúcsa visszafagyott...gondolom ott a kettőből egy hajtást meg kell hagyni és megy felfelé a fa...?
Ugye vannak az ágak. Azok végén hajtások. Kettő darab. Azokból mindkettő kell? Azért kérdem mert így ha mindkétt hajtást a csúcsnál meghagyom az kettő ágat nevel. De az nem ledz gáz ha alsó 1 ág kettő ággal fog tovább fejlődni.,?
Rengetek adnak téves tanácsokat. Remélem érthető a kérdésem:D