Nyitotta:j a n i, 2005.11.17 09:49 |
Az egyházak agresszívan irányítják a politikát. Nagyrészt a „kis pártokra ne szavazzunk” témájú körlevélnek köszönhető, hogy nincs KDNP, FKGP, és lassan az MDF is „kihal”. A hívőknek „szent” amit a klérus mond, még ha köztük besúgók is akadnak. Szégyenletes volt mikor az egyházi iskolák a pénzért tüntettek, azok után, hogy a kettős állampolgárságért nem mentek utcára. Ilyen a fontossági sorrend.
Jónak tartom, hogy 2%-ot lehessen az egyház javára ajánlani az adóból, és azt, hogy megkapja azt a támogatást, ami az iskoláknak, kórházaknak jár, de anyagilag legyen független az államtól, és működjön úgy, hogy tudjon megélni. Akkor majd talán tud elszakadni a Fidesztől.
Amit meg visszakap, épületeket, azok amellett, hoghy eléggé leromlott állapotban vannak, nem hasznot hozó dolgot, hanem legtöbbször oktatási intézmények.
(Az idézetben a kiemelés tőlem.)
Aha. Tudnék mondani volt budapesti egyetemi épületet, amit visszaköveteltek és visszakaptak. Majd az épületkomplexum 80-90%-át kihasználatlanság miatt nagy lóvéért kiadták...
Igaz, hogy nem bennfentesi szinten, de vagyok annyira közel a rk. egyházhoz, hogy nekem nem sok mindent lehet beadni. Lehet őket sajnálni mert pl. kevés a pap, de pénzügyekben sok cég, alapítvány a seggét verné a plafonhoz örömében, ha úgy állnának, mint ők.
Nem is rossz megoldás, az egyházak szolgáltatást nyújtanak bárkinek, tehát aki óhajtja igénybe is veheti, cserébe fizessen érte valami adót, v általálányt, ne a többi adófizetőt pumpolják a költségvetésbe csengetett adófilléreinkből...
Akkor már lenne egy másik javaslatom is: aki nem újjászületett keresztyén, az ne akarjon egyházi esküvőt stb. Képmutatók és ateisták nyomás az önkormányzatra!
Kedves SATYA, látván, hogy egyértelműen bennfentes vagy, így a belügyeitekben nem lehetek vitaképes. Azonban amiről szóltam, szólnom kell, saját, személyes tapasztalat. Úgy 25 éve meghalt egy kis falu plébánosa. Hirtelen halállal. A falu világi előljárói leltározták a hagyatékát, nem lévén az Úron kívül senkije. Különböző helyekről több, mint 200 ezer ft.-ot szedtek össze ! Elszámolás???? A másik eset, hogy a pap megtagadta a temetést, amíg a hozzátartozók visszamenőleg ki nem fizették az egyházi adót. Egy esküvő megkezdése előtt a násznép szeme láttára egy kis asztalon rendeztük az anyagiakat, amit az atya számolás után, reverendáját felemelve a zsebébe gyűrt.... Hidd el kiábrándító volt, és az olvasottabb vendégek Bocacciót és Villon-t emlegették. Részemről ennyi volt, ezt a témát lezártam.
"Az 1%-os rendszernek meg az a hibája, hogy akinek nincs jövedelem adója, az nem tud nyilatkozni a támogatásról. Így a lakosságnak több, mint a felét kizárják a lehetőségből."
Senki nem gátolja a híveket abban, hogy az 1%-on felül további adományokat adjanak az egyházaknak. A hitgyüli is milyen gazdag, pedig se benzinkútja, se történelmi birtokai.
A RK.egyházról tudom, hogy minden általuk celebrált "szolgáltatásért" pénzt kérnek. Temetés,esküvő..stb. Nyugta nincs! Egyházi adót szednek. Persely pénz. Azonkívül adómentességet élveznek..
A pártok a maguk progjamjait hirdetve vagy közelebb vanak ehhez az értékrendhez, vagy távolabb. Szerintem jogom van nekem is elmondani, hogy hogyan látom az egyes pártok politikáját, hitelességét stb.
vagyis a párt közelít az egyház álláspontjához.
Ami a kis pártokat illeti: a KDNP-t talán nem az egyház, hanem Gizy György és csapata verte szét, most éppen folyik az újra építése.
Az meg, hogy 'kis pártokra ne zavazzunk', a választási rendszerből következik, mert elvesznek azok a szavazatok. És a mai helyzetben, amikor a bal oldal sjanos markánsan egyház ellenes, a liberális párt meg úgy akar bevergődni a parlamentbe, hogy az egyházellenesség leszavait skandálja, azt hiszem jogos igény, hogy ne vesszenek el szavazatok.
Ugyanis most pl. a költségvetésben szereplő pénzt is nagy késéssel kapják meg az intézményeink. Ez is arra mutat, hogy a jelenlegi nem túl barátságos viszonyban nem várható javulás.
Csakhogy a függetlenségnek az alapját nem kapta vissza az egyház.
45 előtt em a hívek adományából tartotta fenn az egyhéáz az intézményeit, hanem a birtokaiból. Vagyis, ha megadja az állam az egyháznak az anyagi alapot a függgetlenséghez, akkor majd anyagilag független lesz az egyház. Hiszen az állam vette el a vagyont 48-ban.
Nézz körül a világban. Magam Ausztriában jártam, ahol x monostornak volt borászata, volt benzikútja, amiből nyugodtan megélt.
Azért kapja az egyház a kiegészítő támogatást, mert az elvett javakat nem kapta vissza. Amit meg visszakap, épületeket, azok amellett, hoghy eléggé leromlott állapotban vannak, nem hasznot hozó dolgot, hanem legtöbbször oktatási intézmények.
Az 1%-os rendszernek meg az a hibája, hogy akinek nincs jövedelem adója, az nem tud nyilatkozni a támogatásról. Így a lakosságnak több, mint a felét kizárják a lehetőségből.