Igen az agyagtalaj hideg szempontjából jobban véd, viszont a homokon gyorsabban lejut mélyre a gyökér, és az olajfa sem szereti a nagyon nedves talajt. Az épület nem volt fűtve, egy présház, ami alatt van a borospince, meg a hidrofor, a nagyon hidegben ki van nyitva a pince alatta bent, onnan jön enyhébb levegő, illetve a rendkívüli hideg miatt pár éjszakára hőlégfúvót kapott az épület hogy csak -1-2 fokra hűljön ki a belső tér, mert leanderek ott telelnek, különben -5-6 fok is lett volna simán. A vályogfal inkább azért volt itt az enyhébb levegő forrása, mert ebben a hideg, de tiszta időbe a nagy fagyok előtt napközben jól megsütötte a nap a falat, ez adott éjjelre 2-3 fok pluszt a fal mellett.
Igen, erre reagáltam a 895-ös válaszban, a homoktalaj szerintem a fagyérzékeny növények szempontjából rosszabb, mert hamarabb áthűl mint egy kötöttebb talaj. Tényleg jó fajta lehet, ez az Elit1-es, ha ezt a legutóbbi telet ilyen szépen átvészelte, 2 éve az olajfáim tövig fagytak -12 c°-ban, erről már írtam a korábban. A fekvés is előnyös. Fűtött volt a helység amely mellé lett ültetve? A törzs is számít,amikor visszafagyott az olajfám akkor kb 30-40 cm magas bokrok voltak, közvetlen a talaj felett lehetnek a leghidegebbek, ezt tavaly tapasztaltam, a babér, a leanderek törzse kb a talaj felett 5 m-en gyűrűsen fagyott el. Amúgy kb 30 éve nem volt ilyen hosszan tartó fagyos idő, mint a 2016-2017-es tél volt
Írtam merre lakom, Pest megye 4-es út mentén. Maga a terület nem lenne nagyon hideg, de én a város szélén lakom, a kertben hátul már szántóföld van és persze homokhátságon vagyok, ami az olajfának jó persze (a laza homok). Viszont mivel nem a belterületen vagyok elég fagyzugos a hátsó kert, oda nem is ültetek fagyérzékenyt, inkább az udvarra házak közé, fal mellé.
Itt a fal mellett "csak" -20 fok volt, bár több éjszakán is volt közel ehhez, nappal meg -6 fok max.
Hátsó kertben meg -23 fok, ott mindennek betett a hideg, ami mediterrán. Szerencsére reménykedem hogy nem lesz túl hideg most, azért ilyen hideg évtizedek óta nem volt, főleg a januári átlaghőmérsékletet nézve rekord volt.
Most megpróbálom csak gyökért szalmatakarással teleltetni, de ha cudar idő jön ismét, akkor felkerül a fátyolfólia.
Az olajfa igen közel van a falhoz olyan 25-30 centi, kicsit görbén is kell nevelni, hogy a vályogház tetejét kikerülje a lomb, lehetett volna kicsit távolabb, amikor ültettem. Fekvése a falnak DNy-i, nyáron sok a fény, meleg, télen is enyhe, de a képen látszik hogy a törzsét lemeszeltem, mert télen az erős nap árthat a kéregnek, persze ha nincs rajta fátyolfólia.
DM kertes beszerzést írtam előbb, ha van épp nekik. 1-2 évig elő kell nevelni cserépben, mert gyenge kis dugványt adtak, de hamar megerősödött.
Az Alföld melyik részén tevékenykedsz? Itt Csongrádon -16 c°-t méretem kertvárosi környezetben néhány napig, igaz másfél hónapig tartó fagy volt, ami súlyosabb csapás volt több növényre, mint a néhány hetes -20 c°, külterületen amúgy lehetett itt is -20 c° a csongrádi homokon.
Milyen körülmények között van ez az Elite1 olajfád(faltól való távolság, fekvés, stb)?
Sajnos nem ismerem személyesen a srácot akinél van, nem nagyon aktivizálta (mostanság sem) magát a belinkelt fórumon, ha megfigyeled néhány hozzászólása van csak, de nagyon látványos amiket megosztott. Marinmegye legalább járt már nála. De mint kiderült egyszerű áruházi beszerzésű fáról van szó.
Tapolcán is van egy kiültetett olajfa az egyik belvárosi ház kertjében D. Gábor kertjében, a fészbukon lett megosztva egy cikk, ott kérdeztem rá privátban mint telelt nála(mert a mediterrán növények szerelmese vagyok a sivatagiak mellett), elmondása szerint fiatalon többször visszafagyott, majd amikor egy erősebb ág megmaradt, az már bírta, ezeket találtam ezzel kapcsolatban:
Nagyon szépen áttelelt nálad az Elit-1, le a kalappal....:) A mi körünkben is lesz tesztelés, izgalommal teli várom a következő évét és annak tanulságait, tapasztalatait...:)
Az első két kép még febr. 20 körül készült amikor lebontottam a fátyolfóliát a fáról. A közeli képen látszik hogy a beérett hajtásokból a legvékonyabb sem sérült, csak a 2016 év végi kicsit enyhe idő idő miatt hajtani kezdett rügyhajtások, de ezek igen vékonyak és puhák voltak még, mielőtt jött a komoly fagy. A beérett leveleken csak tűszerű barna pöttyök jelentek meg, de nem tették tönkre a leveleket, alig látszik rajtuk, le sem estek. Illetve egyik kis hajtás letört, ez mechanikai sérülés csak.
Az utolsó kép a friss kép, sokat nőtt, hosszú hajtásokat hozott, és a törzsecskéje is sokat vastagodott relatíve.
Pisztáciáról beszéltünk már, tehát tudod merre lakom, Pest megyében, 4-es út vonalán:)
Képet majd teszek, kicsit közel ültettem a falhoz mondjuk, mert féltettem, így olyan lesz mint egy házoldalban nőtt füge (kicsit ferde is lesz a törzse):))
Különösebb segítséget nem tudok nyújtani, beregisztrálsz a DM Kert-hez és megrendeled, posta kihozza és kifizeted:) Mondjuk most nincs nálunk, nem tudom mikor lesz. Bolgároktól meg közvetlen nem rendeltem, csak a fajtaleírást olvastam el náluk.
Dugványozni lenne érdemes, hogy az alany fagytűrése ne legyen akadály, a baj az hogy nekem nem sikerült eddig, fél évig le voltak dugva nyáron és nem csináltak semmit.
Tudnál segíteni ennek a Bolgár fajtának a beszerzésében? Az átutalást,fizetést a nevemre (címemre)megrendelve? Én most egy másik szálon is próbálkozom.Tőled vettem az ötletet.Török barátomat tegnap kértem meg,hogy nézzen utána a neten az északabbra élő oliva fajtáknak és hogy kitől lehetne megrendelni.
Nem tudok többet mondani róla mint amit írnak. Az "Elit-1"-ről azt kell tudni, hogy nem nemesítés hanem szelektálás miatt kapta ezt a nevet. Ez azt jelenti, hogy egy csomó meglévő fajta közül választották ki őt.
Nagyon szép eredményt ért el nálad!
Van egy kis észrevételem az Elit-1 körül, amit nem szívesen szeretnék még hangoztatni. Kaphatnék róla egy fotót? Emellett elárulod, hogy az Alföld melyik táján laksz?
Tudsz valami újat az Elit-1 fajtáról, azonkívül ami a neten eddig fellelhető volt? Tehát virágzása milyen, mi porozza, esetleg öntermő e?
Nagyon szépen bírta a telet a leírások szerinti hőfokokat is szépen vette. A januári telet azt hittem nem bírja majd, mert vékony (max. 1 centi vastag törzsű) kis növényként tettem ki 2016 tavaszán, a házfal elé. Itt az Alföldön igen kemény hideg volt 2 hőmérővel mérve -20-21 fok érte a fát a fal előtt. A védelem a talajon 10 centi szalma a törzse, gyökere köré, illetve szélvédelem gyanánt pár réteg fátyolfólia rátekerve a fára.
A kemény hideg ráadásul több napig volt, és hetekig -15 fokos zimankó is volt hosszabb ideig, nappali -5-6 fokokkal. Füge, gránátalma, naspolya lefagyva, utóbbi kettő ki sem hajtott már.
Az olajfánál az eredmény pár barna levél, de 90% ban érintetlen levelek, hajtásoknak meg gyakorlatilag semmi baja nem lett, tavasszal erőteljesen kihajtott és sokat nőtt nyáron. Tehát nem vicceltek a bolgárok. Most ha nem lesz kemény téli idő takarás nélkül próbálom már.
Én voltama srácnál és láttam az olajfát de ez a Budai Várhegyen van egy zárt udvarban!!! falhoz közel
ott nincs 'soha' -12nél hidegebb... vagy legalábbis nem sokáig. ott a golgotavirágok küzöl a fehér is szépen áttelel. szóval tuti máshol nem birja. a származása is ha jól emlékszem sima áruházban vett.
szoval szerintem oda majdnem minden olajfa kiültethető megmarad.
Az apró kis minibogyók azért hullanak le, mert nem termékenyedtek meg. Az olajfa virágzata fürtös. Mikor a virágokról a sziromlevelek lehullanak akkor úgy néz ki, mint egy fürt szőlő. Csak akik beporzódnak azok maradnak meg. A többi lehullik.....
Szíves örömest osztom meg ezeket a dolgokat ha valakit érdekel...:)
Igen, én is hallottam, hogy Törökországban a belső zordabb területeken termesztenek olajfákat. Sajna nálunk ezek a fajták nem beszerezhetők ehhez szükséges egy megbízható kapcsolat. Vagy egy kalandos út és egy csomó pénz..:)
A bolgárok is kutakodnak és folyamat figyelem az ezzel kapcsolatos fórumukat....nem hiszem, hogy fogok még ott találni valamit. Pontosabban, amit náluk találtam az már nálam van.....
Az ilyen linkeket nagyon köszönöm! Ha ismered, akkor felvenném a kapcsolatot az olajfa gazdájával.