MNB akció . A magyar jegybank kommunikációs támadást intézett a forint gyengítése érdekében. Politikai szempontok érvényesülnek szakmai szempontok helyett? A gyengülő fidesz beveti Járait? Mi lehet a célja? A forint gyengítése? Pénzügyi bizonytalanság keltése?
A nagy hajcihő ellenére úgy látom 250.80 EUR/HUF-on zárt a forint (16:34-kor). Azért ez nem olyan vészes...és 1.96%-ot erősödött a BÉT. Hát, a Járai-Szapáry tandem jóindulatú húzásának eddig nem sok foganatja volt... :-P
Az bevezetése 2007-2008-ban dől el, nem most. 2008.12.31-ig kell teljesíteni a kritériumokat, addig még van két költségvetés.
Gyurcsány pedig azt mondja, hogy jó pénz a forint, erős a magyar gazdaság. Még mindig jobb, mint Járai "Jaj, nem tudom mi lesz!" fonákja.
Ebben a helyzetben akkor tudja megvédeni a jegybank hitelességét, ha nem jósol.
Egyetértek, ennek pedig az a legjobb módja, ha meg sem szólal.
De még mindig nem válaszoltál arra, hogy Járainak ez a kijelentése mennyiben vezsélyezteti a forint árstabilitását.
Semennyire, mert úgy tűnik Járainál hitlesebben beszélnek a gazdaság adatai és akár tetszik akár nem, a gazdaság lendületben van. Annyiban veszélyezetné, ha tehetné, hogy ez a kijelentés 100%-nyi tiszta bizonytalanság. Egy tanácstalan, bizonytalan, határozatlan jegybank hogyan védi meg a forintot?
Nem akartalak megsérteni, gondoltam jól jönne neked egy tükör a háznál. Eredetileg nem akartam szóba állni veled, de a vita hevében sajnos elkövettem ezt a hibát.
Szerinted azt oktatják a Közgázon, hogy ha a jegybank elnöke azt állítja, hogy nem tudja csökken, marad, vagy emelkedik-e az alapkamat a közeljövőben, azzal a spekuláció ellen hat?
A portfolió egyik múlt heti cikkében írja, hogy Veresnél rákérdeztek erre a 0.5%-ra, és Veres válasza volt az, hogy várják az Eurostat állásfoglalását. Ez alapján kérdeztem Hornt. Tényleg összevissza beszélt szegény...
ne búslakodj. jövőre választásokat nyertek, 2007-ben meg leváltjátok Járait. Mondjuk addigra én meg az összes forint equity-met átmenekítem euró alapra :)
Érdemes volt belenézni, most vettem észre Veres János egyik hazugságát: a jövő évi hiánytervben nem szerepelteti a haditechnikai beszerzéseket, mondván arról még nincs hivatalos Eurostat álláspont. Pedig van: a haditechnikai beszerzéseket a tárgyév kiadási oldalán kell szerepeltetni, így az is növeli a hiányt, kb 0.5 - 0.6%hát elemes ezt már elmondtad Horn Gábornak is az info rádióban, mikor betelefonáltál péntek este. szegény először köpni nyelni nem tudott, úgy meglepődött, utánam meg csak maszatolt :)
Ezt bizonyítják a heves reakciók. Szépen (mocskosan) koreografált politikai színjátékot láttunk Járai főszereplésével. Epizódszerepben feltünt még Varga és az áruló szerepében Szapáry György.
1.) Más egy a szakma számára készített jelentés , mint egy nyilvános, a tőzsdén elmondott károgásnál
2.) Idézet a bevezetőből:
" A jelentésben található elorejelzések és egyéb megfontolások azonban a MNB Közgazdasági foosztályának véleményét tükrözik és nem feltétlenül azonosak a Monetáris Tanács vagy az MNB hivatalos álláspontjával."
Na most ha én jelentek, akkor vagy jelentek, vagy nem.
részlet a legutóbbiból: "A 2005-ös hiánycél teljesítésének jelentõs kockázata van" ... és utána oldalakon keresztül részletezi ezeket, utalva az Eurostatra is.
Érdemes volt belenézni, most vettem észre Veres János egyik hazugságát: a jövő évi hiánytervben nem szerepelteti a haditechnikai beszerzéseket, mondván arról még nincs hivatalos Eurostat álláspont. Pedig van: a haditechnikai beszerzéseket a tárgyév kiadási oldalán kell szerepeltetni, így az is növeli a hiányt, kb 0.5 - 0.6%
Mutass valami linket lécci. Nem cikizésből mondom. Nem tudok róla, hogy korábban
is vélelmezte volna, hogy milyen fene nagy a jövőbe vetett hitetlensége
.
Szerinted ez egy felelős és szakmailag megbízható bankelnök korrekt nyilatkozata?
"az idei, illetve a 2006-os államháztartási hiánycélok megváltoztatása [b]nem érte váratlanul a pénz- és a tőkepiacot,[/b] csak a beismerés dátuma volt kérdéses - mondta.
Járai szerint kamatcsökkentés, de kamatemelés is lehetséges az elkövetkező időszakban, mivel nem lehet megmondani, hogyan alakulnak a nemzetközi pénzügyi és gazdasági tendenciák a jövőben.
Az MNB elnöke szerint továbbra is rendkívül kedvező a nemzetközi befektetői környezet és az infláció alakulása is pozitív, emellett a jövő évi inflációs várakozások is alacsonyak. Ezzel együtt az MNB úgy látja, hogy a nemzetközi pozitív környezet könnyen megváltozhat."
Szóval ezt írta le háromhavonta?
Azt állítottad, hogy az MNB nem figyelmeztetett korábban. Ez tényszerűen nem igaz: az MNB háromhavonta írásban figyelmeztette a kormányt. Ráadásul az MNB monetáris tanácsának azon az ülésein, ahol ezeket az írásos elemzéseket megtárgyalták, mindig ott ült a pénzügyminisztérium képviselője, volt hogy személyesen a miniszter.