Mi a szart csináljak, ez az anyanyelvem, a magyarországi romák többségének is ez. Amúgy nem „magyarozok” bármit is jelentsen is ez a szó. Olyan, mint franciázni csak nyereg alatt? :-)
Az anyanyelv és a sz@r szó használata egy mondatban a lelked állapotát mutatja. S ez a kép lehangoló. Illetve lehet, hogy felétek csak szimpla átlagos. Mindent "kölcsönvenni", aztán hanyagul használni. (Pl. hogy lett az Ikarusból "Karossa" busz?) No és épp te ne értenéd, mi a magyarozás? Ugyanolyan elítélendő cselekedet, mint a zsidózás vagy cigányozás.
A szlovák és a román „megfelelőid” szeint meg Kossuth a rablógyilkos.
Milyen jó meglátás, tényleg csak a román és a szlovák magyargyűlölők szerint gyilkos Kossuth. Merthogy az egész világ szabadsághősként ismeri el. Hiszen az is volt. Mert nekünk nem Plutó kutya vagy egy ómorva mesealak a nemzeti hősünk, kedves barátom. Fontos leszögeznünk: a rozsnyói Kossuth-szobor meggyalázása ellen senki nem tiltakozott a szlovák politikusok közül. Ez azért valamit jelez ám. Egy dolgot biztosan: hiába van bent Szlovákia az EU-ban, de az ország nem elég érett az európai civilizációs normák szerint.
Tőlem vihetnétek, de csak nagyon a délit! Talán tényleg jobb volna!
Szerintem lesz olyan kormány még Magyarországon, amely örömmel veszi okos és szimpatikus felvetésedet.
Fura egy ízlésed van! Szereted a sárga taplógombát – ez a strapačka, de gondolom te a brinzové halušky-ra gondolsz. :-)
Mi sztrapacskának hívjuk. És mindegy, hogy hívjuk, mert még nem csalódtam benne. Egyébként gyakran gulyás név alatt is mást értenek a külföldiek, mint mi, magyarok. Például a németországi nem is hasonlít az eredetire egyáltalán.
<<„az identitást általában az emberek nem válogatják, mint reggel az alsót, persze lehetnek kivételek...”>> ilyen gyorsan általában a baloldalon váltogatják az idolokat, Mátyás, János, Károly, Miklós, Gyula, Péter, Ferenc, (?).
<<Gyermekkoromban, fiatalabb koromban abban a hiszemben éltem, hogy magyar vagyok. :-) De aztán rendszerváltáskor jöttek ezek a féleszű nacionalisták és beláttaták velem, hogy nem vagyok az! :-) Talán jobb is így!>> Meciar-ra céloztál? Vagy Slota-ra? Van még?
<<3Hamár államszövetség akkor inkább horvátorxszág jöhetne szóba”...És a mentalitásuk is (horvát-magyar) közelebb áll egymáshoz.>> Hajjaj, de jó is lenne a horvátokkal egy államszövetség! És tényleg közelebb állunk hozzájuk, mint a tótokhoz..
"Hungaria (Uhorsko) a magyarok, szlovákok, erdélyi románok, ruszinok, stb közös állama"
A te végtelenül setét elmédben talán. Jó lenne olvasnod egy kis történelmet. Nem, nem a bolhapiacon vett hetvenes évekbeli szlovák általános iskolai tankönyvedre gondolok.
Beni papa!
„az identitást általában az emberek nem válogatják, mint reggel az alsót, persze lehetnek kivételek...”
Gyermekkoromban, fiatalabb koromban abban a hiszemben éltem, hogy magyar vagyok. :-) De aztán rendszerváltáskor jöttek ezek a féleszű nacionalisták és beláttaták velem, hogy nem vagyok az! :-) Talán jobb is így!
„És szerinted vajon mit jelent Hungária?”
Hungaria (Uhorsko) a magyarok, szlovákok, erdélyi románok, ruszinok, stb közös állama – ahol tényleg a magyarok alkották a többséget, de ez nem jogosítja őket a többiek lenézésére, elnyomására. Számomra kivánatos államforma a Federatio Hungariae lett volna 1867 után, de a magyarok inkább Magyarországot szerettek volna csinálni Hungariaból. :-(
„Ő nagyon helyesen kölcsönös tiszteletről beszélt és a békés egymás mellett élésről, és éljenek együtt még sokáig. Ha nem egymás kioltásán fáradozunk, akkor ettől egyik nép sem lesz kisebb.”
Egyetértek.
zser!
„3Hamár államszövetség akkor inkább horvátorxszág jöhetne szóba”
Nagyobb lenne a realitása. Úgy tűnik, hogy a magyar történész nemzet (csak sajnos a rosszabbik fajtából :-) és mivel volt középkori horvát állam, ezért a horvátokat jobban „emberszámba veszik”
És a mentalitásuk is (horvát-magyar) közelebb áll egymáshoz.
Nekem személy szerint nem túl szimpatikusak a horvátok, az Adriára is inkább a szlovénekhez megyek! :-) De lehet, hogy idén nyáron kipróbálom Montenegrót!
Messire!
„magyarul magyarozik”
Mi a szart csináljak, ez az anyanyelvem, a magyarországi romák többségének is ez. Amúgy nem „magyarozok” bármit is jelentsen is ez a szó. Olyan, mint franciázni csak nyereg alatt? :-)
„Egy olyan rablógyilkosról”
A szlovák és a román „megfelelőid” szeint meg Kossuth a rablógyilkos.
„akkor legalább a déli sávot megtarthattuk volna”
Tőlem vihetnétek, de csak nagyon a délit! Talán tényleg jobb volna!
„Magam is kedvelem a sztrapacskát”
Fura egy ízlésed van! Szereted a sárga taplógombát – ez a strapačka, de gondolom te a brinzové halušky-ra gondolsz. :-)
lajhárfék
„Nem válaszoltál a Rakúsko-ra”
Fogalmam sincs miért hívják a szlovákok Ausztriát így, engem is érdekelne.
Na de hát egyszerűen ellentmondasz magadnak, ismétlem, Európában (az exjugoszláv, külön vizsgálandó helyzeten kívül, egy épp most szétszakadt országban, amely lényegében egy enyhített optálási törvény, a képlékenynek gondolt belső határok miatt...) egyszerűen semmi ilyesmi nincsen.
Mit is írsz: "Egy valamit nem kaphatunk meg csak úgy: a német papirokat. Annak megszerzéséhez már valóban megfelelő patriálás is kell."
Hát nem ezt mondtam: idegen területeken maradni szándékozó nemzeti tömbök nem kaphatnak német állampolgárságot, sem útlevelet. A repatriálási folyamat újabban Lengyelországból is megindokolható (hogy a nyakukon élő Bewerberek tömegét csökkentsék), de célja kizárólag a bevándorlás lehet. NINCS ilyen.
Isztria: nincs ilyen. Idézzem neked Mirko Tremaglia minisztert. Sőt, kifejezetten csak azok és leszármazottjaik kapják meg, akik az 1920-as békeszerződés előtt elhagyták a területet.
Tirol: megbeszéltük.
Románia: milyen orosz többség van Moldáviában? Egyszerűen nem igaz. Amúgy mégcsak nem is határosak. Moldőáviában masszív román többség van.
Svédország elvileg ellenezte magát a kettős állampolgárságot, amint az Magyarországon is régóta létezik, családegyesítési és egyéb alapon.
Izrael: az állampolgárságot csak bevándorlás után kapod meg, és a folyamat egyáltalán nem olyan egyszerű, mert megelőzi a minimum féléves, otthonról indítható biztonsági és alkalmassági vizsgálat.
Az állampolgárság birtokában meg minden nem totális diktatúrát teremészetesen elhagyhatod, Kanadát is, Izlandot is, Magyarországot is.
Egyszerűen ez az intézmény nem létezik, és jó okkal. Amint bolsh is írja, ez egy "érzelmi gesztus" meg ilyenek. Na most ez egy nemzetközi jogliaqg is releváns államigazgatási aktus, amelyben egyszerűen azt a tényt tagadjuk, hogy Románia (és a többi) teljeskörű szuverenitást gyakorol területei felett, míg a magyar nemzet tagjai automatikusan a Magyar Köztársaság állampolgárai, ami a nemzet és az állam csak ránk nézve rosszul kijövő és anakronisztikus azonosítását jelenti.
Szóval, nincs ilyen, végigvettük egész pontosan az angol gyarmatbirodalom felbomlását is, a franciáét is, egyszerűen nincs. És ezt igen jól tudták azok is, akik aljas módon e mellé az abszurdum és a nemzet életképességét rontó abszurdum mellé álltak.
Tudom, hogy ez neked egy afféle identitásképző tromf, a nemzetietlenség bizonyítására, mint a választási kokárda, és ezért tetszik. Ezt lehet vállalni, hogy ezért mindent megér, de akkor nem kell hamis érvekkel bizonyítani próbálni.
"Ja és éljen Kósa Lajos, aki a te polgármestered is! :))" Te szadista vadállat! Arra nem gondolsz, hogy ezzel akár maradandó egészségkárosodást is okozhatsz szegény pvcnek? :--DDDDD
Tévedsz, nagyeszű, derék tótocskáink ugyanis nem voltak abban helyzetben 1918-ban, hogy ők választhassanak Csehország és Magyarország között, ugyanis az ő korábban soha nem létezett és azóta már joggal meg is szűnt "Csehszlovákiájukat" egy Benes nevű gazember találta ki, akinek nagy segítségére volt az akkori magyarországi vezetés (az akkori SZDSZ!) amely a legnagyobb vész idején szétzavarta a még ütőképes magyar hadosztályokat és ellenállás nélkül engedte át a színmagyar területeket a cseh csapatoknak. A Felvidék elvesztése, azaz egy beteges lázálom beteljesülése ("Csehszlovákia") Károlyi és a többi hazaáruló műve. És ne gyere nekem azzal, hogy a Tanácsköztársaság vitézül harcolt a Felvidéken a csehekkel, mert maga a Tanácsköztársaság léte ütötte rá a pecsétet Trianonra. Harcolni kellett volna és akkor legalább a déli sávot megtarthattuk volna. (Ugye az 1938-as határok etnikai igazságosságát épeszű ember nehezen kérdőjelezheti meg.) Vigyázó szemeteket az atatürki Törökországra vessétek...
Én egyébként abszolút nem vagyok szlovák-ellenes. Magam is kedvelem a sztrapacskát (amelynek első írásos receptje magyarul készült) és a jóféle söröcskét (amelynek kultúráját a csehektől vették át nagyon szépen). Szerintem ebben a topikban én jártam a legtöbbet a Felvidéken. (Kivéve, ha valaki esetleg onnan ír.)
OFF
Ja és éljen Kósa Lajos, aki a te polgármestered is! :))
"Tudod, ott a messzi távolban qrvár leszarják ezeket a kis különbségeket, pl. itt is simán leangliázzák Nagy-Br-t, vagy egyszerűen Amerikát emlegetnek az USA helyett. Meg hollandiáznak a The Netherlans helyett, és ez csak a hollandokat (izé németalföldieket vagy kiket) zavarja."
Ugyanazt az államot jelölik, az esetleg pongyola (nem hivatalos) jelölésektől függetlenül, függetlenül a területi változásoktól.
Nem válaszoltál a Rakúsko-ra, ugyanazzal a logikával akkor talán Ostersko nak kellene hívni.
Plutó kutya, ez jó. :)) A legdurvább mégis Párkány gúnyveve: "Sturovó". Egy olyan rablógyilkosról nevezték el, aki nem járt soha Párkányban! Érdekes, hogy 1990 után még a helyi szlovák kisebbség is egyetértett volna a vissza-párkányosítással, de ebbe a világrengető folyamatba beavatkozott a magas szlovák kormány, és nemzetstratégiai okokből :))) megakadályozták, hogy népszavazást tarthassanak a helyiek errről. Operett-köztársaság. :))
1. A Hungar elvileg az onogur szó módosulása ami 10 nyílvesszőt jelent.
2. Kedves d2h2, az avarok nem egyenlőek a szlávokkal. Mi ez az "új" "dákószláv" elmélet.
3Hamár államszövetség akkor inkább horvátorxszág jöhetne szóba. Nagyon komoly gesztusokat teszünk nekik és talán az egyetlen szomszéd mely túllépet 100 évvel ezelőtti sérelmein. Persze ahogy én látom.
sokáig gondolkodtam, hogy milyen idenditást válasszak magamnak
Nem tudom, te hogyan vagy vele, az identitást általában az emberek nem válogatják, mint reggel az alsót, persze lehetnek kivételek... :-O
Jó élj abban a tudatban, hogy Hungária az Magyarország
Szerinted azok közül az emberek közül, akik legalább olyan halvány ismeretekkel rendelkeznek a világról, hogy a népek, országok neveit ismerik (legalább Európában), azok közül hányan gondolják másként ezt?
És szerinted vajon mit jelent Hungária? Szvatopluk Szent Szlovák Birodalmát? :-)
Nagyon jó, hogy beollóztad Miklós Ferenc úr gondolatait :-DD (na jó nem gonoszkodom, habár lenne egy nagyobb készpénzösszegem az úr származására :)
Mindazonáltal remélem el is olvastad a beszédet, és összevetetted gondolatiságában eddigi beírásaiddal. Ő nagyon helyesen kölcsönös tiszteletről beszélt, (amiben sem krumpliorrú buta tótok, sem ázsiai sámánista fradista rablóhordák nincsenek), a őseink, kiknek ők is sokat köszönhetnek és a magyar állam megbecsüléséről, és a békés egymás mellett élésről.
Egy kölcsönös 'bocsi, tényleg szemét voltam' igényét veti fel, és azt, hogy mindkét állam vegye tudomásul, hogy a Felvidéken mindig éltek magyarok, és Pannóniában is éltek szlovákok, és éljenek együtt még sokáig.
Ha nem egymás kioltásán fáradozunk, akkor ettől egyik nép sem lesz kisebb.
(üröm, az ürömben, hogy sajnos a virágzó német és zsidó kultúrát már csak a Jóisten hozhatja vissza... :(
František Mikloško: Közös történelmünk alapvető értéke a kereszténység
Beszéd az Adalbert-díj átvétele alkalmából
Tisztelt köztársasági elnök úr, tisztelt helyettes házelnök úr, tisztelt miniszter urak, képviselő urak, tisztelt jelenlevők!
Ebben az ünnepélyes pillanatban, amikor a mikrofonhoz lépek, hogy megköszönjem azt a nagy megtiszteltetést, amelyben a Szent Adalbert-díj odaítélése révén részesültem, három szimbólumot látok magam előtt.
Az első maga az a tény, hogy ez az ünnepség az első magyar király, Szent István koronájának közvetlen közelében zajlik. Az én királyom, de úgy is mondhatnám, a mi királyunk és szentünk koronájának közvetlen közelében. Míg Szent Cirill és Metód hittérítése az írásbeliséget, a liturgia nyelvét és az első szláv nyelvű irodalmi alkotások létrejöttét jelentette számunkra – az első, Róma felé forduló kulturális öntudatra ébredést, a Szent István által megalapított magyar állam egyszer s mindenkorra a nyugati civilizációhoz kötött bennünket, szlovákokat: mi is végérvényesen Közép-Európa történelmének részeseivé váltunk. Végérvényesen részesei lettünk azoknak a közösen megélt sorsfordító eseményeknek, annak a kultúrának és mentalitásnak, amely minden földrajzi határnál jobban meghatározza az általunk Közép-Európának nevezett térséget. Mindenekelőtt ezért érzem szimbolikusnak ezt a mai ünnepséget.
A második szimbólum az a név, amelyről a Szent Adalbert-díjat elnevezték. Szent Adalbert – a vértanú neve.Minden vallásnak, filozófiának, tudománynak, civilizációnak megvannak a maga vértanúi – bennük rejlik a titkuk.
A kereszténység történetét kezdettől fogva végigkíséri vértanúinak áldozata. Igen különböző azoknak a mártíroknak a története, akik az elmúlt kétezer év alatt Krisztus iránti szeretetükért és hitükért a kínhalált is vállalták. Tudjuk, hogy az első keresztényeket az arénákban összesereglett rómaiak üdvrivalgása közepette kiéheztetett oroszlánok elé vetették. Ki tudja, mi lehetett az utolsó gondolatuk? A francia forradalomban tömegesen guillotine alá küldött apácák dicsőítő éneket szereztek a nyaktilóról, és azt énekelve indultak a vesztőhelyre. 1915-ben, a mexikói keresztényüldözés idején a rendőrség kiderítette, hogy egy pap titokban összeesketett egy fiatal párt, és ezért mindhármukat ott helyben agyonlőtte. A mártírok története a halálra gyötörteket tekintve, úgy látszik egyértelmű. Engedjék meg azonban, hogy elmondjak önöknek egy történetet, amelyből kiderül, milyen hatással volt országainkban az emberek sorsára és mártíromságára a kommunizmus.
1950-ben Csehszlovákia kommunista urai el akarták szakítani a katolikus egyházat a Vatikántól. Azt kívánták a hívőktől, hogy írják alá az úgynevezett Katolikus akciót, vagyis forduljanak püspökeik ellen. A püspökök közös pásztorlevelet adtak ki, de az államvédelmi hatóság megtiltotta a papoknak, hogy levelüket a szentmisén felolvassák. Egy harminchat éves pap prédikációiban élesen elítélte a rendszer erőszakos beavatkozását, óvta az embereket a Katolikus akció aláírásától, és határozottan kiállt a püspökök mellett. A rendőrség 1950-ben letartóztatta, és a bíróság kilenc évbörtönre ítélte. A kihallgatások során annyira megtörték, hogy püspökének tárgyalásán, akit szintén sokévi börtönre ítéltek, ő volt a vád egyik tanúja. A börtönben ez a pap rákbeteg lett, és negyvenhárom éves korában a börtön kórházában halt meg.
Megszámlálhatatlanul sok ehhez hasonló eset fordult elő a többi kommunista országban is. Vajon miként vívta meg utolsó csatáját ez a magára maradt pap a börtönkórházban? Sokáig küzdött, hogy megőrizze a pápa, a püspöke iránti hűségét. A kommunisták nem kívánták, hogy azonnal döntsön. Hónapokig vártak, hagyták, hogy a börtön lassan felőrölje erejét. Ezt a papot nemcsak a börtönkórházban elszenvedett keserves halála tette mártírrá, hanem megalázottsága is, amelyet magányosan haldokolva kellett elviselnie.
Tisztelt Jelenlévők!
Most, hogy átvehetem a Szent Adalbert-díjat, a hozzá hasonló, nálunk, Szlovákiában és a világ sok más országában halálra kínzott, megalázott emberekre gondolok.
A harmadik szimbólum, amely ezekben az ünnepélyes pillanatokban eszembe ötlik, az a város és az az ország, ahol ebben a kitüntetésben részesülök: Magyarország és a fővárosa, Budapest. Már több mint tizenegy évszázada élünk itt egymás mellett magyarok és szlovákok.
Több mint nyolc évszázadon át a történelem minden vihara ellenére Szent István hagyatékának szellemében munkálkodtunk együtt a történelmi Magyarország többi nemzetével. A XIX. és XX. század azonban kedvezőtlen fordulatot hozott népeink egymáshoz való viszonyában, és ez végül térségünk régi államainak felbomlásához és új államok létrejöttéhez vezetett. Ebben az időszakban a szlovákok és magyarok ellenségeskedése sok kölcsönös sérelmet okozott.
1990 júniusában, az első szabad választások után a szlovák országgyűlés elnöke lettem. A kommunizmus negyven éve után szükségét éreztük annak, hogy úgyszólván az alapoktól kezdve újult erővel nekigyürkőzzünk jövőnk építésének. És ehhez természetesen szembe kellett néznünk múltunk sötét korszakaival.
1990 karácsonya előtt a Szlovák Köztársaság parlamentje és kormánya Nyilatkozatot fogadott el, amelyben megkövettük zsidó polgártársainkat a szlovákiai zsidóság 1939-1945 között végrehajtott tömeges deportálásáért és annak tragikus következményeiért.
1991 februárjában a Szlovák Köztársaság parlamentje Nyilatkozatot fogadott el a szlovákiai németek 1945-ben történt kitelepítéséről. Ebben a rövid történelmi visszatekintéssel kezdődő Nyilatkozatban megkövettük a szlovákiai németeket erőszakos kitelepítésükért, és egyúttal elítéltük a kollektív bűnösség elvét.
Tudtuk, csak úgy haladhatunk tovább a megkezdett úton, ha tisztázzuk a szlovák-magyar viszonyt is.
1991-ben a magyar országgyűlés elnökével, Szabad Györggyel létrehoztunk egy parlamenti képviselőkből és történészekből álló közös bizottságot, amelynek az lett volna a feladata, hogy mindkét parlament számára előkészítse a nemzeteink viszonyát visszamenőleg rendező közös Nyilatkozatot. Törekvésünk sajnos nem járt sikerrel, talán azért, mert mindkét fél közös múltunk legtragikusabb kérdéseit vetette fel.
Az utóbbi időben ilyen történelmi jelentőségű megegyezésre tett kísérletet a szlovák parlament elnöke, Pavol Hrusovsky. Úgy tűnik azonban, ahogy ezt mindketten nyilvánosan jelezték, hogy egy ilyen, általánosabban megfogalmazott közös nyilatkozat elfogadását, amelyben mindkét fél kimondaná a „megkövetem” szót, országaink politikusai még ma sem tartják időszerűnek. Ennek ellenére nem szabad feladnunk a reményt, továbbra is bíznunk kell a jövőben.
Mivel nem tudom, adódik-e számomra még egy ilyen alkalom, engedjenek meg egy személyes jellegű kitérőt. 1945-48-ban a csehszlovák és szlovák állami szervek sok igazságtalanságot követtek el a Szlovákiában élő magyarokkal szemben. A kollektív bűnösség elve alapján megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták a vagyonukat. Az volt a szándékuk, hogy Szlovákia valamennyi magyar nemzetiségű lakosát kitelepítsék Magyarországra, és ezzel ártatlan emberek sokaságának szerencsétlenségét okozzák.
Bármilyen volt is nemzeteink egymáshoz való viszonya, a magam nevében szeretnék bocsánatot kérni minden Szlovákiában élő magyartól az elszenvedett sérelmekért.
Tisztelt jelenlévők!
Közös történelmünk alapvető értéke a kereszténység. Az a kereszténység, amely történelmünk során meghatározta és megmentette kultúránkat, erkölcsi értékrendünket és civilizációnkat. És együttélésünk kezdetének egyik legjelentősebb alakja az a férfi, akiről elnevezték a nekem ítélt díjat – Szent Adalbert.
Köszönöm a Szent Adalbert öt országát képviselő bírálóbizottság tisztelt tagjainak, hogy engem találtak méltónak erre az értékes díjra.
Köszönöm Mádl Ferenc köztársasági elnök úrnak, Szili Katalin házelnök asszonynak, hogy részesülhettem a mai nap valamennyi ünnepélyes aktusában. Köszönöm a Krefeldi Szent Adalbert Alapítvány fáradhatatlan munkatársainak, hogy áldozatos tevékenységükkel hosszú évek óta ébren tartják országainkban Szent Adalbert emlékét és tanúságtételét.
Köszönöm Magyarország prímásának, Erdő Péter bíboros úrnak és valamennyi neves magyarországi és szlovákiai vendégnek, hogy ünneppé tették számomra ezt a napot.
Szent Adalbert ma ismét egyesített bennünket. Bárcsak mindig mellettünk lenne, hogy eljövendő utunk, minden tervünk, kölcsönös együttélésünk békés és gyümölcsöző legyen!
"Hungary, Ungarn, Hongrie, Ungheria, Ungaria etc. nem találod ki, melyik országot jelöli :P"
Tudod, ott a messzi távolban qrvár leszarják ezeket a kis különbségeket, pl. itt is simán leangliázzák Nagy-Br-t, vagy egyszerűen Amerikát emlegetnek az USA helyett. Meg hollandiáznak a The Netherlans helyett, és ez csak a hollandokat (izé németalföldieket vagy kiket) zavarja.
Jó élj abban a tudatban, hogy Hungária az Magyarország, de akkor ne csodálkozz, hogy sok mindent - pl. Trianon - nem értesz meg.
"Aki ilyeneket ír, az ne hivatkozzon a német származására könyörgöm, mert a németektől nem ezt a példát tanulhattad volna."
Igazad van, a németek jártak ez élen az elmagyarosodásban, és az elmagyarosításban.
Tudod, sokáig gondolkodtam, hogy milyen idenditást válasszak magamnak, ha egyszerű lennék, mint faékék, akkor a legegyszerűbbet választanám, a magyart, lehetnék fradista és sámán-hívő! :-) ha egy kicsit bonyolultabb lennék akkor a német vonalat erőltetném, hisz származásilag főleg német vagyok, de ezek a felmenőim már olyan régen elmagyarosodtak, hogy nevükön kivűl más nem nagyon utal a származásukra, úgyhogy ezt a vonalat sem erőltetem. :-) De mivel örömmel fedeztem fel őseim között szlovákokat is is, nem kétséges, hogy ezt a szimpatikus, kedves népet választom! :-)
<<...A nemzetközi közösség éppen ennek okán fokozottan szorgalmazta e térségben a kettős állampolgárság jogintézményének bevezetését. A legfontosabb ennek kodifikálása Bosznia-Hercegovinában és az onnan legtöbb menekültet befogadó Horvátországban, valamint Jugoszláviában lett volna. Ezt a törekvést azonban csak részben koronázta siker, mert a délszláv utódállamok állampolgársági törvényei közül csak a bosznia-hercegovinai, a horvát, a macedón és a szlovén teszi többé-kevésbé explicite lehetővé a kettős, illetve többes állampolgárságot, Szerbia és Montenegró, illetve jogelődje, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (JSZK) állampolgársági törvénye nem, jóllehet nem is tiltja azt...>> Azóta, 2004 nov-dec táján a szerbia-montenegrói parlament már elfogadta a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvényét.
Az idézett példákat parlamenti jegyzőkönyvből ollóztam ki, Tabajdi Csaba hozzászólásaiból. Bár ezek a hozzászólások még a státusztörvény körüli időkből vett idézetek, fogalmam sincs a KÁP szavazás iránti hozzáállásához. Tehát "humbug".
<<De hát rendes magát nemzetibb érzelműnek tartó hozzászóló nem lehet meg egy izraeli oldalvágás nélkül, mégoly abszurd legyen is az.>> ez csakugyan abszurd. Méghozzá olyannyira, hogy innentől, ez ügyben, ebben a rovatban vita over.
Portugália és Anglia kettősállampolgárság-rendszere is hasonlít némileg a magyar tervezethez, bár mivel ott jogfolytonos volt a portugál vagy brit nemzetiségűek (britteknél tágabban véve) állampolgársága, a kikötés ott a szülő állampolgársága, de ha az stimmt, mindenkinek megadják. Az angolra szintén személyes ismeretségemből van példa.
Németország közjogilag sokkal tágabban deffiniálja a kettősállampolgárság fogalmát, ők a háború után mindenkit német állampolgárnak tekintettek (és tekintenek ma is). Nekik (nekünk) még több jogot biztosít evvel az alaptörvény, mint biztosítani itt a magyar ká., és ezt nagyapámtól, apámon át, saját bőrömön érzékeltem, úgyhogy nekem nehezen tudod elmesélni az ellenkezőjét.
Egy valamit nem kaphatunk meg csak úgy: a német papirokat. Annak megszerzéséhez már valóban megfelelő patriálás is kell.
Azt azért megmondhatnád, hogy melyik törvény tiltja a német kettős állampolgárságot!
Románia rendszere szinte teljesen azonos a magyar tervezetével. Beszarábiára vonatkozik, persze nem kizárólagosan. És de igen, kisebbségvédő, amennyiben az orosz kisebbségtől akarja megvédeni, a román kisebbséget. A cél is ugyanaz, az eszköz pedig szinte ugyanaz.
És jönnek még a volt yugo országok, nekik pedig egy közelebbi nemzeti tragédia miatt van szükségük az intézményre.
Egyébként magát az intézmény egy (1) EU-s ország utasítja csak el határozottan mindössze: Svédország.
(Izrael formailag rossz példa csak, mert gyakorlatban minden zsidó származású ember lehet izraeli állampolgár, ha egyszer elmegy Izraelbe, egy rövid procedúrával patriáltatja magát, és hajlandó alávetni magát az ott szigorúan behajtott állampolgári kötelezettségeknek)
Na csak ennyit a NINCS, NINCS, NINCS-ről. De nem baj, lehet még tovább is etetni ezt a népet. Főleg ilyen szomszédokkal, mint akinek a képviseletében csuda dolgokat olvashattunk ma itt a fórumon. :-O
"De vigyázz, mert Komáromnál (ja bocsánat, ősszlovák nevén Komarno) horgonyoz a nagy és dicső Svatupluk maga"
Tokmindegy ,amelyik magyar helysegnevben benn van a komar szo az mind szlav eredetu,mint Zalakomar(regen Komarvaros),Homokkomarom es ezek del zalaban vannak jo messze szlovakiatol
A Provincia Autonoma di Bolzano területén élő német (vagy egyéb) nemzetiségű lakosoknak milyen állampolgárásga van jellemzően az olaszon kívül?
Mert osztrák, az nincs.
S hogy nincs, az a természetes és mindenki által elfogadott állapot, hiszen az olasz állam polgárai. Meg az osztrák törvények sem engednék meg, amelyek kifejezetten kizárják a kettős állampolgárságot, nem beszélve az idegen országok területére adományozott nemzetiségi alapú állampolgárságról.
Ez z egész példatár humbug vagfy hazugság. Ez a dolog Európában nem működik és helyes, hogy nem működik, és a Fidesz is természetesen tisztában volt vele, hogy nem működik.
Izraelnlel kapcsolatban meg külön információk nélkül is rájöhetnél, hogy abszurdum a külföldön élő zsidóknak megadott állampolgárság, hiszen az egész cionizmus értelme a zsidók hazatérése a diaszpórából. De hát rendes magát nemzetibb érzelműnek tartó hozzászóló nem lehet meg egy izraeli oldalvágás nélkül, mégoly abszurd legyen is az.
igazából látszik, csak ez itt annyira természetes, mert mi vagyunk a többség
Aki ilyeneket ír, az ne hivatkozzon a német származására könyörgöm, mert a németektől nem ezt a példát tanulhattad volna. Ez a beteges szláv önkeresés, ami a 19. században sem volt mindenki szemében szimpatikus, de a XXI. században jönni itt a szlovák kisebbrendűséggel...
És ezt ilyenekben élitek ki, (szerencsére egyre kevesebben) hogy Magyarországon minden magyar szláv genetikailag. Ez egy jelentéktéktelen néptöredék szánalmas próbálkozása volt. A többségük ezen már túlnőtt. Te még nem.
Ezek az idők, mikor ezzel bármit is elérhettetek, már rég elmúlt hál' Istennek.
Ja, és szerinted Magyarországon a többség magyarkodik...