Keresés

Részletes keresés

Paleokrites Creative Commons License 2006.01.05 0 0 605
Kedves Mumu!

Hát nem csodálatos az emberi, de bármelyik élőlényeknek a testi mivolta? Itt van egy anyag, amiben élünk és nem igazán ismerjük még annyira, hogy megértsünk sok fontos dolgot.... Pl a daganat kialakul...., a sejtek viselkedése megváltozik azokon a területeken... Talán ha parányi bennünk, avagy kivülről bejuttatott élőlényeket, kis kommandósokat tudnánk mozgósítani, hogy behatoljanak az ellenséges bázisra és hatékonyan lecsapjanak..... :)

Egy egy súlyosabb betegség mennyire meg tudja változtatni az embert...., hogy átértékelődhet egyik pillanatról a másikra a gondolkodása, filozófiai értelmezése mennyire hangulat függővé válhat...., pedig az enzimek, sejtek és kémiai anyagok reakciósorozatai mennek végbe.... A lelki , szellemi, az érzelmi dolgok befolyásoljhatják a fizikális anyagot, avagy éppen az anyag megváltozásai miatt változunk?

Üdv: Paleo
Előzmény: Mumu (602)
Mumu Creative Commons License 2006.01.05 0 0 604

El ,nem  tanit , a Dunakanyarba elvezi a maganyt ,de levelezo tagja az Akademianak  (jarulekkal ) ugy hogy megteheti...

Es a mi kommunikacios teoriaink  nagy  oregje...

Előzmény: Paleokrites (603)
Paleokrites Creative Commons License 2006.01.05 0 0 603
Nyíri Kristóf igen kedves ember....
Egy időben jártam a szabadegyetem vallás-filozófiai szakára..... Nem tudom él e még a lap, működik e az iskola....manapság...

http://www.fil.hu/uniworld/
http://www.fil.hu/uniworld/vt/index.htm

Ismerted?

Paleo
Előzmény: Mumu (602)
Mumu Creative Commons License 2006.01.05 0 0 602

Az orok kerdes,hiszen a tudatot mar isteni eredetunek is lehetne  tartani. Ajanlom  Vizi Szilveszter (agykutato,az Akademia elnoke),Altrichter Ferenc,Nyiri Kristof ( az informatika filozofusa,akademikus) Pleh Csaba-tol szerkeztetett konyvet: Agy es tudat .

A konyv a BIP kiado (Books in Print )-nal keszult 2002-ben. En most vettem meg a  pesti filo  egyetem konyvuzleteben ( az udvari bejarat, baloldali pincehelyisegeben.. ) Kivancsi vagyok mit irnak ok.

Ha ma kerdezel, csak a szereny eddigi ismereteim alapjan,a tudatot annyibol tartom materialisnak  hogy a materialis exisztencia megszunese utan ,amely erzekelheto egy kivulallotol  is nem ismert valamiylen  olyan manifesztacioja a tudatnak amelyet lerogzitve  prezentalni lehet egy kesobbi idopontban ..Azert fogalmazok ilyen elovigyazatosan mert el akarom  kerulni  a spiritiszta seance-ok happeningjenek iylen iranyu bizonyitekait...

Az is igaz hogy a tudatnak nem ismerunk lokalizalt materialis rezidenciajat,bar, igenis vannak modern kutasi eredmenyek egyes a tudathoz tartozo ellemek helyerol (mint peldaul az empatia-uvegsejtek )...

BUEK Neked is

-:)) 

Előzmény: Paleokrites (601)
Paleokrites Creative Commons License 2006.01.05 0 0 601
B:U:É:K Kedves Mumu!

Nagyon elhanyagoltalak, de pótolom.... :)

Érdekes ez az anyagelmélet...., hisz ha csak az emberi szerkezeti felépítésre tekintek, már egy sokszorosan összetett és harmoniába élő rendszerről beszélhetünk, egy olyan folyamatsoról, ami nélkül még gondolkodni sem képes az agy.... A szellemi ön/ÉN/tudatunk mennyiben függ az anyagtól?

Előzmény: Mumu (600)
Mumu Creative Commons License 2005.11.16 0 0 600

Most kerult akezembe es ajanlom melegen Neked is

Szekely Janos : A valodi vilag,Osiris.Szazadveg kiadas,1995. amely ugyan egy eleg szokatlan nepszeru stilusba de tokeletesen bemutatja az en vilagomat is.

Ez mait most mondok nemtoel van ,de beillik az o vilagkepoebe is. Az anyagnak megvan ugyan az onmeghatarozo kepsege de ugyanakkor az anyag ezzen kepesege egy biznyos shema utan bizonyos torvenyek alapjan bontakozik,fejlodik,ki. A leg es leg elementaris dolgba gondolkozunk. Letezik ido, tehat lebonyolitasi folyamat es pedig  az ido maga ireversibilis.

Letezik irany mert soha sem kezdodik egy folyamat a kozepen vagy korulotte hanem  van egy nagyon egyszeru megjelenes a tipikus jellegnekes az fejlodik aztan tovabb majd az anyag torvenye szerint hanyatlkik es eltunik,atalakul vagy provokal egy masik folyamatot

Letezik interdependencia (fuggoseg gymnastol ) es interferencia (egymasba valo atszuremles  ) amely a dologokat egy homogen megjelenesre keszteti.

Vegul leteznek olyan interdependenciak (egymastol fuggosegek )amelyek kenyszerituk az anyagot egy masik anyagi strukturaval kapcsolatba maradni ,belole taplalkozni vagy energiat venni el .Az mindig egy valtozast hoz a kolcsonzo,adakozo vagy vesztes anyagi keszletebe (olykor megszunik )

Ezek mind nagy hordereju torvenyek es segitik az anyag letezeset ,atminosuzleset (Lavoisier-Lomonoszov ) de mindig megtartjak az anyag universaks jellenletet.

A mi vilagelkepzelesunk antropomorf ,tehat emberi ertekekkel mertekekkel minositjuk a vilagot holott az a vilag valsozinuleg egesz mas meretekbe es egysegekbe " gondolkozik ".

Ahogygondolkozik ahogy megalapodott szabalyokat minden fele megjelenes az anyagnak  betart az egy szabalyos letet demonstral az epdig egy elore elkestzitett tervet kovet. Hoyg melyik lepcsofokan a vilagnak,tortenik ez azt nem tudom vagy nem si fogja soha ember tudni,de ketsefkivul az ismert es ismetelt anyaglogikat megfejtve egesz biztos hogy az anyagon magam kivul tortenik meg vagy egy egsz ams mediumba mint az anyagi vilag,esetleg egy vekle erintkezo vag eppen koncentrikusan felulrendelt kozben.

Előzmény: Paleokrites (599)
Paleokrites Creative Commons License 2005.11.15 0 0 599
Kedves Mumu!

Először induljunk ki abból, hogy megtervezhető e bármi is ismeretek nélkül?
Létre lehet é tökéletes élőt hozni a világra, tudatos munkával , avagy egy szóra teremtve , minden fejlődési mechanizmust, update-t kizárva?

Előzmény: Mumu (598)
Mumu Creative Commons License 2005.10.29 0 0 598

Az en dillemam marad es pedig eletem vegeig megoldatlanul.

A vilagomon belul felismerem a konexeket es le tudom vezetni a folyamatokat a materialis gondolokozas alapjan ,sot csak annak az alapjan. Ami az en vilagomon kivul van :ismeretlen.Nem muszaly,sot eleg primitiv lenne altalanositani,olyannak kepzelni mint a sajat vilagomat.Azt latom hogy egyben van.Hogy millio fogaskerekszeru interdependenciaba letezik es hogy egyes folyamatoknak legalabb is tolunk eletunk rovidsege miatveglegesnek vett stabil etablalasa valosul meg.

Mas folyamatok eppen igy a jellenseg megsemmisuleset jellzi. DEe azok csak ciklusok vege-e vagy definitiov azt nem tudhatja az alig kozmoidoben egy masodperce elo emberi gondolkozas.

A dolgok egybe allasa a materia kibontakozasa es sokszerusege azt implikalja hogy ez nem  spontan hanem atgondolt es pedig maga az adott  anyag jellegzetesegen feluli strategia szerint. Ez engedi meg szamomra azt a kis ablakot az intelligens tervezes fele. Abban egyetertek az ateistakal  hogy ennek az ember szine elott megjelenesi formaja ,a storyja ,az kulturafuggo,tortenelmi kategoria .

Korovioff Creative Commons License 2005.10.28 0 0 597

Ezt én elég nagy problémának érzem, mert sekélyes gondolkodásra, vaskalaposságra és gondolati csapdahelyzetekbe vezet akár egyik, akár másik elmélet részletes megvizsgálásnak a doktrinér elvetése. Nem azt mondm, hogy a hívő ne legyen egészen hívő, az ateista meg ne legyen egészen ateista, hanem azt, hogy a "tudomány", vagy köznapibban egyszerűen az emberi gondolkodás többet érdemel a merev behatároltságnál. Akiket te kreacionistáknak nevezel, azok valójában valószínűleg ösztönös lázadók a doktrinér gondolkodás ellen.

A megrögzöttség vakká teszi az embert, akármennyire is ki akrnák sajátítani maguknak a tudományt a bigott ateisták, az ő vaskalalaposságukkal soha az éleben nem lettek volna megismerhetők a newtoni szabályok, a Bolyai-féle matematika, vagy a kvantumfizika.

Az anyag, vagy a szellem időbeli elsődlegességének vitája is önmagában gyümölcsöző, de bele józan ember nem ragadhat ezekbe a mi korunkban jórészt politikai-ideológiai preferencák diktálta dogmatikus kategóriákba. Miért kellene azt gondolnunk pl. hogy az idő és az időrendiség ugyanolyan meghatározó tulajdonság az egész - számunkra ismert és számunkra ismeretlen - "univerzum" számára, mint amilyen fontos az egyes embernek?

Előzmény: Törölt nick (594)
Mumu Creative Commons License 2005.09.24 0 0 596

Nagyon tetszik amit irtal mert magamra ismerek abba a figuraba akit Te titkos kreacionistanak nevezel es arra a torekvesemre  azt a valamit amit jobb hijan Istennek nevezunk a biblikus dimenziokon kivul keresem. Heves harcba voltam tEKErcs baratommal mert felhoztam az " intelligens tervezo " hipotezisat ,ami ellen tEKErcsnek voltak megalapozott ellenervei is.

Megis :latok egy egyseges ratiot,egy strategiai tervet- ha igy akarnad nevezni a tolunk ismert vilag interdependenciaba  valo tartasara - a centrifug es centriped erok sinergetikus hatasara az ellelmezesi kenyszerre, egyszoval a vilag ellemeinek egymasra utaltasabban. Igaz , ugy is lehet ervelni hogy ez az egymasra utaltsag maga krealta azt a avilagot amiben elunk es nem forditva,ugyanakkor kisebb ravaszsagok, primitiv eletformak bolcs strategiai ,hihetetlen vedekezesi magatartasuk intelligens integraciojuk arrol beszel hogy azokat a tulajdonsagokat a priori kodifikaltak (valakik ,valamik )

Előzmény: Törölt nick (594)
Mumu Creative Commons License 2005.08.25 0 0 593

Most mar tudok egy par sort irni magarol a tanulmany (essze ? )  tartalmarol is.

Fantasztikus sok ujat talaltam a muben es tanultam meg. A fo allitasaval azzomban nem ertek egyet.

Nem hiszek az evolucio transferebe egy szisztembol (humanum ) egy masikba (targyi ).Ez egy nagyon latvanyos es  az allitasa elegenciaja miatt szimpatikus teoria ,de abbal indul ki hogy a technikai eszkozok tokelesitese , az anyag tokelesitese sot a kornyezet valtozasa is azonos  karakterrel bir mint az emberi evolucio.

Azt hiszem hogy az evolucio determinalasa csak a sajat domain-jeben lehetseges. Tehat egy adott, zart szisztemen belul (itt az emberi kondicio )

sajat ellemei fejlodese  vagy

adaptalasa a kivul valtozo korulmenyekhez 

nevezheto evolucionak.

A genetikai beavatkozas embertol fejlesztett eszkozokkel nem egy masik szisztembe atvit  evolucio hatasa  hanem a sajat evoluciotol kitermelt eszkoz, intervencio intrus (belso intervencio az evolucioba ) es nem intervencio extern (kivulrol jott mas evolucio cselekedete ).

A materia evolucioja  is onnalo, nem atvit es csak a sajat elemeibol fakad.

Hogy  az emberi evolucio megallt-e vagy sem,nem tudjuk megallapitani habar, az agykereg fejlodese es az uj idegkozpontok megjelenese amelyek koordonalnak ujabb agyi funkciokat ,absztrahalasi kepesegeket ,arra mutatnak hoyg az emberi evolucionak meg nincs vege.

-:)

Most nem trudok de konzekvensen tiovabb olvasom majd az ajanlott anyagokat. Addig is jelentkezz.

-.)

Előzmény: Mumu (592)
Mumu Creative Commons License 2005.08.23 0 0 592

Kedves Paleo,nagy oromet okoztal nekem Csaba Gyorgy cikkevel a Homo genomanipulatusrol,mert egy sor olyan informaciot kaptam amit jogaszkent soha enm kaptam volna ennyire suritve es celtudatosan.

Mg eloveszem majd,mert kinyomtattam.

Ugyanakkor -miutan a mi vitank-kimondotan a HIT-rol szol,bevalom semmivel sem valtoztatta meg az elobbi allitasom igazsagaban  valo hitemet.

Sot, a muzkaja utolso reszeben a szerzo azt allitja hogy az elet vegesege a tudatos ember szamara magavalhozza a halafelemet )igy van ) Ennek az elkeruleset segiti a tulvilagban vagy lelekvandorlasban valo hit .

Megint csak azt jellenti hogy nem maga a hit szuletett velunk,hanem a kepesseg erre , kepesseg a hitre ,ebben az esetben ez a kepesseg valtozik a halalfelelem agenskenti resztvetelevel   maga hit-e.

Folytatni kivanom,de hiv a haza... Koszonom eddig is.

Előzmény: Paleokrites (590)
Mumu Creative Commons License 2005.08.23 0 0 591

Bar nincs idom es ugylatszik kevesebb is lesz mint eddig,mindet elolvasok majd amit jelleztel.

Kezdjuk a legfelsovel Kordos L. :Hit es evoluciojaval.

Orulok hogy megtudtam milyen modon gondolok ezzektre a temakra.Hat episztemologuskent.

Addig azzonban szeretnem ,mert ez a rendje egy vitanak,tisztazni melyik ertelmezeseben beszelunk a hitrol.

Az ertelmezo szotar egy ma mar nem annyira hasznalt ertelmet fogalmazza meg (Magyar ertelmezo keziszotar,198 oldalan ) osi ertelme a hitnek az "esku",ma is hitet teszunk valamire, hitemre mondom, hitves felesegem stb.

A tolem elfogadott ertelmezes ,azzaz amihez ezt a fogalmat kotom  az az emberi kepeseg egy ugyet, helyzet megiteleset,nyilatkozast ,ketseg nelkul ugy elfogadni,annelkzl hogy szemelyesen megbizonyosodhatal volna rola ahogy ezt mas  allitja.

Az is hit manifesztacio ha a sajat tapasztalataidat ,egy vegleges bizonyitek nelkul is   hitelesnek talalod,

A valasban tehat valaminek a valalasaban a hit szerepe az hogy bizonyosnak veled az allitasait a kozosegnek.A hittestver is egy ilyen tars amely a valasban ugyanazt tart bizonyosnak amit Te es amit mint elozmenyt valalnod kell mint sajatodat.

Az ajanlott anyag nem gyoz meg csak arrol hogy episztemologusan, a hit targyat bizonyos korulmenyek kozott  es pedig elore megadott korulmenyek kozott kell ertekelnem.

Ha pedig igy van akkor en a hit kepeseget nem hozzom magammal hanem a korulmenyektol fuggoen nyerem meg, akviralom  hitem targyat.

Igy korrigalva amit Te allitasz,magam szamomra igaznak azt tarthatom hogy  nem a hit egy szuletett jellegzeteseg hanem a hitre valo kepeseg az.

Előzmény: Paleokrites (590)
Paleokrites Creative Commons License 2005.08.23 0 0 590
Előzmény: Mumu (589)
Mumu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 589

Kedves Paleo,,

Csak egy kiteteledel nem ertek egyet, a tobbit ugy gondolom en is mint Te.

Nem hiszem hogy a HIT szuletett tulajdonsag.

Szuletett lehet az ugynevezett kiprojektalasi kepesseg,egyes dolgokat kitelepiteni a gondolkozas lancabol,felnagyitani es kulon kezelni,ez utan abszolutizalni.

Kulonben is a legtobb teves konkluzio,kovetkeztetes, a normalis gondolat lanc egy szemenek realitasnak nem megfeleo megnagyobitasa ,tehat abszolutizalsakepen onnan mar hiaba folytatodik racionalisan tovabb a gondolat ,a kovetkezo hamis lesz, ,elter a realitastol es igy  teves .

A HIT egy ilyen gondolkozasi mod  termeke . A meggyozodes helyett gyozkedessel erositjuk meg a szilogizmus (itelet sor ) abszolutizalas miatti hianyosagat...

Credo quai absurdum.

Előzmény: Paleokrites (588)
Paleokrites Creative Commons License 2005.08.22 0 0 588

Kedves Mumu!

Igaz amit mondasz, sőt sok esetben voltak személyek, akik egyféle tudásnak birtokában voltak, de üldözték, avagy elszigetelődött

, avagy több tudás birtokában volt és magával vitte a sírba.....
A modern sebészetet sem

orvos indította el útjára, hanem egy egyszerű segédmunkatárs, aki az anyja gyógyfűismereteit alkalmazta a háborús sebesültek kezelésénél, hisz amit a sebésze hasznát kotyvalékot, attól egyáltalán nem gyógyultak a betegek.....

A múltbéli látásunk igen homályos most még, mint a jövőbéli......

de élesedik..... :)
Egy igazság nem létezik, sem egy út......,
hisz mind annyinem létezik
Egy biztos....., hogy aki él meghal majd aqz időb...........
A Tudás egyre inkább gazdasági, politikai és egyéni érdekekké válik és nem közkincsé.....
Az egyházak lélekgyárakat építenek, ahol hű hitkatonákat termelnek...
A HIT az ember veleszületett tulajdonsága, amit ugye az egyházak és a politikai materializmus is ki akar használni...., hisz a " meggyőződés" egy kis szalmaszálon függ.....
Innentől szabad a pálya és a préda.... :))

Előzmény: Mumu (587)
Mumu Creative Commons License 2005.08.21 0 0 587

Igy van.De en arra is gondoltam hogy a tortenelem fordulatai eltuntettek ismereteket amelyek birtokaba mar volt az ember (peldaul egyiptomi geometria ,maya orvostudomany, a novenyek gyogyhatasa ) amelyeket igaz  ,mas uton ismertek meg (talan empirikusan , vagy az astrologia altal ) de kesobb megtalalhattak volna a mai tudomanyos magyarazatat es altalanositani tudtak volna ,mai ismereteket komplimentalni lehetett volna...vannak erre valo tendenciak termeszetesen ma is, az ember egeszeben valo kezelese, konexeinek figyelembe tartasa ma ressze egy orvosi  gondolkozas modnak amelyel egyre tobb helyen gyogyitanak.

Mai napig nem ismerjuk miert lehet egy igazsaghoz tobb fele uton elernimholott neg mindigazt allitjuk hogy csak egy igazsag van...hogyan gyogyithat a kinai medicina ugyanazt a szervet egy teljesen mas methodusal, gondolkozasi proceszus altal mint a klasszikus orvostudomany.

Szerintem ez az emberi gondolkozas limitjeit demonstralja. Az anyagbol lett ember nem lathatja at az anyag altalanos jelleget,csak addig er el amedig meg az anyagon belul kutathat es nem az anyagon felul...

Idaig gondolom ugy a valas ,az ertelmes tervezes partizanjai mint a dialektikus materializmus meggyozotjei egyutt ertelmezhetnek.Itt valnak  el egymastol  a kovetkeztetes vonalai.

Előzmény: Paleokrites (586)
Paleokrites Creative Commons License 2005.08.21 0 0 586

Kedves Mumu!

Valahogy rátapintottál..... :))

Sok esetben a kutatói elméletek már messze járnak, mi meg le vagyunk maradva a gyakorlati dolgokban....

Ez nem korlát kérdése, hisz az egyszerű embert a nagy tudományos kérdések nem igen érdeklik a megélhetéséért folyatatott küzdelmei közepedte...., de azért a "spanyol viaszt" még sokan feltalálhatják

Előzmény: Mumu (585)
Mumu Creative Commons License 2005.08.21 0 0 585

Hat persze.

A megismeres egy hosszu proceszus. neha azt hiszem hogy sokat felejtunk is az uton.Mintha egy suru kodbe vandorolnank az uton es mindig csak egy par metert latnank elotunk es hatunk mogott...

Előzmény: Paleokrites (584)
Paleokrites Creative Commons License 2005.08.21 0 0 584

Kedves Serenic!

Mi mindannyian, mint az emberiség....., nem mehetünk el csak úgy egymás mellett, hogy tudomást sem veszünk az alkalmi , a hétköznapi és a minket éríntő hasznos, avagy annak beállító ismeretekről, azokról a hatásokról, amik ösztönszerűen itatják át gondolatvilágunkat!

Te sem az újjadból szívtad az infórmációkat, a vallási nézeted is sok-sok apró átalakuláson keresztül jutott el addig a szintig, ahol most áll, de ez még nem a végleges, úgy vélem! :)

A tudomány-t, mint fogalomat..., nem köti az idő, sem nem sürgeti a dátum..., halad több szálon a megismerhetőség útjain..... Öröm, hogy idáig is eljutottunk....., amit nem mondhatnak el elődeink, avagy a nagy tudósok, akik lerakták az alapköveket, néha tévesen.... 

Gondolom a korlát szó inkább az azonnali, jelenlegi naprakész mindentudás hiányát jelképezi nálad...

Nem sürget semmi, avagy hiányzik egy képlet még?

A szellemvilágot miként is lehet kisérletekkel igazolni?

Mi is a szellem monjuk a divatos szóval, majd lesz később másik is rá...., Prara...., netán Kvantum-szinten?

Még mindent nem ismerünk, sem működési mechanizmusainak okait a világhegyetemnek részeiként....., de már több, mint a semmi, a pattintot kőnél valamivel nagyobb a tudás......, de a núbság , a balgaság sem ismer korlátokat sok esetben.....a hiszékenységről már ne is beszéljek, no meg a hittető vallási hiedelmes szavakról.....

Előzmény: Törölt nick (570)
Mumu Creative Commons License 2005.08.20 0 0 583
Jovot elhatarozo szakaszba lep a katholikus egyhaz: ha most valobban nem tud modernizalodni elveszti a legtobb ertelmisegi  hivet es akkor az egyhaz batran folytathatja az eddigi vonalat,lesz ra egy mas hivosereg ,viszont vele elveszit egy bizonyos  befolyast az elit felett.
Előzmény: szilencium (581)
Mumu Creative Commons License 2005.08.20 0 0 582

Oyan mint nalunk Erdelybe,sokretu .. kivetel Szekelyorszag ,de ott is az en kedvenc unitariusaim vannak tobbsegbe (remelem ) katholikusok es zsidozok (igy hivjak a dacbol zsido valasra attert szekelyeket ).

Neked is ajanlom ha nem ismerned Szavai Geza:Szekely Jeruzsalem-et.

Előzmény: szilencium (580)
szilencium Creative Commons License 2005.08.20 0 0 581
Mumu, én úgy érzem, a Katolikus Egyháznak pont a dogmatikusságában van az erőssége, mert abból mindig lehet engedményeket tenni, de az elődje, szerintem pont jókor tért meg az Úrhoz.
Előzmény: Mumu (579)
szilencium Creative Commons License 2005.08.20 0 0 580

Az utolsó mondatom nem volt egészen helyes, mert:

-Apa-Görög katolikus

-Anya-Római katolikus

-Nagymama, akitől az imákat és a templomi ceremóniákat tanultam: Római katolikus

-Férjem-Református

-Gyermekem református

-Nagypapa, (apai) testvérének a felesége: Zsidó

-Nagymama, (apai) másodunokatestvérének a férje: Cigány

Juj, nem is folytatom, tehát, ezért nem volt pontos az a meggondolatlan utolsó mondatom.

Előzmény: szilencium (575)
Mumu Creative Commons License 2005.08.20 0 0 579
Sajnos egy nagyon konzervativ szellemu pap. De lehet hogy  most  az ifjusag beozonlese, kenyszerutheti az egyhazat engedmenyekre.Maskep elvesz Europa szaara,igaz terepet nyer Afrika ,koepkelet...igen van egy plusz ott dacara az eros izlamnak.
Előzmény: szilencium (578)
szilencium Creative Commons License 2005.08.20 0 0 578

Valószinű ez lesz a fiatalok megtisztulási évszázada, amikoris a legkarizmatikusabb katolikus egyház  ceremoniái, világtalálkozói révén.

Nekem személy szerint Benedek Pápa is szimpatikus egyéniség, úgy érzem, Ő volt a nagy szürke eminenciás a háttérben. Nagyon nagy tudásunak éreztem és tartom.

Könnyen lehet még, az Ő személye sem lesz halványabb elődjénél.

Előzmény: Mumu (576)
Mumu Creative Commons License 2005.08.20 0 0 577

Ugy lehet hogy mint sokszor a tortenelemben ha valaki aki eddig az extrem nacuionalista magatartast kepviselte rajon hogy egyes ilyen lepes hibas volt.Valtozasokat minbdig csak a szelsosegesektol lehet keresztul vinni...

1.Azon a teruleten nem volt mit keresenek a telepesek (akik ,nota bene,eppen Sharontol voltak batoritva annak idejen ).A 8000 zsido telepes vigyazasa oriasi penzeket es eroket foglalt le.

2.Gaza anektalasa is lehetetlenseg: Izrael allamba valo bekebelezese magaval hozna egy oriasi tovabbi demografiai tartalekokkal rendelkezo mintegy 1,3 millio arab izraeli allampolgart akik a demokratikus Izraelbe hamar a tobbi izraeli arabbal egyutt egy masziv blokba szavazo politikai tobbsegbe tomorulhetett volna (ez lenne teoretiksuan Mo-n is a helyzet ha valami csodakent a Joisten visszaadna egesz Erdelyt az o ma mar kozel 6 millio roman etnikaju lakosaggal egyutt )

3.Gaza adminisztalasanak atadasa egy sor karbantarto koltsegtol, komunalis problematol szabaditja meg Izraelt.

4.A valoszinu folytatasa az ewllensegeskedesnek,a Hamasz Jeruzsalemig meno kovetelse amit a nyugati vilag mar nem akkceptal,megmutana hogy a tovabbi engedmenyeknek nincsen alapja...

Ezek allamfoi bolcsesegek, egy idos korara megokosodott hadurtol..

Előzmény: szilencium (575)
Mumu Creative Commons License 2005.08.20 0 0 576

Bocsanat,de holnapra egy millio fiatalt varnak a vasarnapi papai misere.Egy katholikus Woodstock...

Ugyanakkor foleg a nemet nyelvu teruleteken masziv szamu kilepesekrol szamolnak be a katholikus statisztikak. Egy dolog biztos mar:nem csak a kulonosen karizmatikus (volt szinmuvesz ) Janos Pal-hoz ozonlettek a fiatalok hanem a kevesbbe karizmatikus Benedekhez is...

A fiatalok mozgalma mindenkepen elgondolkoztato ,akkor is ha mogotte egy egesz mas,  "happyness "elmenyt sejthetunk.Ezt  megis egy szentmisere varva,egy hosszu utat szivesen abszolvalo tomeg teszi es ilyenkor nem lehet a veletlenel magyarazni egyre tobbszor ismetlo hasonlo rendezvenyeket.. Tanarok meselik hogy kibontakozoban van egy a mai felnottekkel szemben allo (nona,ez mindig is igy volt, a kamaszok forradalma ..) fiatal magatartas: a sexualis visszatartas,a szuzeseg megorzese- egyaltalan az onfegyelmezes erteklese- allitolag nyugati 12-16 evesek kozott. Ilyen beszamolokat olvastam en is nemet lapokba de a francia Le Figaroban is. A spanyoloknal szemelyes tapasztalatom ez, leven tanuja az ugyneveztt Caminho de Santiago (Jakab zarandok ut )-ban resztvevo ifjuk szamaban  .

Lehet hogy ez egy show-izalasa az istentiszteleteknek,egy modernizalas ami nem mindenaron az egyhaztol jon,ez lenne  a kommunikacio  uj modusa akar a valasban is: a nagy kozos zenes, taborozo egyuttlet ?

Előzmény: szilencium (574)
szilencium Creative Commons License 2005.08.20 0 0 575

Láttátok a híreket? Megdöbbentő, ahogyan az izraeli telepeseket kitelepítik az otthonaikból!

A kicsi zsidó gyerek ott megy sírva a katona mellett, felnézve rá, mondva neki: " egész életedben bánni fogod amit teszel velem"! Lehetett vagy 5-6-éves.

Nem tudok mit írni és csak rázom a fejem, hogyan történhet meg mindez, hiszen amikor alapították Izrael Államot, megígérték minden állampolgárjuknak a biztos jövőt és sérthetetlenséget.

Megjegyzem: Görög katolikus vagyok.

szilencium Creative Commons License 2005.08.20 0 0 574
Politika semmi egyéb!
Előzmény: Mumu (573)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!