Minden külföldi nyaralásomra csináltattam az adott ország nyelvén egy pólót, melyre felírattam, hogy magyar vagyok és Gábor.Mert büszke voltam magyarságomra.
Nagyon megtisztelő, hogy ennyire figyelsz. Az sem bántó, hogy ilyen jelzősszerkezettel illetsz. Igen, nagyon igyekszem magyarként élni, beszélni, írni és viselkedni. Az, hogy egy ilyen elütést észrevettél csak azt bizonyítja, hogy figyelmesen olvasod, amit írok. Köszönöm az érdeklődést. Üdv.: Gábor
Tudod, nem akarok panelszövegeket leírni, hogy miért mire vagyok, voltam büszke. De, ha megengeded néhányat a nem megszokottakból leírok:
- a német lovagok, a tatárok, a Habsburgok, a törökök, az oroszok, a tanácsköztársaság és a fehérterror, a nyilaskeresztesek és a megszálló németek; a szovjet megszállás, Rákosi és Kádár után ez az ország Magyarország maradt. Ennek a nemzetnek van vitalitása.
- az önérdekű antant hatalmak mocskos Trianonja után az akaratuktól függetlenül más hatalom alá tuszkolt magyarok megőrizték nyelvüket, kulturájukat, szokásaikat és mint a vallásos asszony a Mária képre, néztek az anyaországra.
- nagyon sok felé jártam, és együtt emlegettek minket, mint nemzetet az írekkel.
Ezért írtam ki a polómra, hogy magyar vagyok.
Most pedig hallottam egy minősítést, ha túlzás is -szívenütött: egy katalán (ők is sok mindent megéltek!) író nevezett minket Kain népének. Én ettől sokaltam be. Remélem megérted. Gábor
Off:
Hehe, amikor ez volt tanítva én lehet, hogy el voltam utazva. Szép ám az igeneves szerkezet. Mivel rendesen sosem volt szabályozva, hát így lett maradva és ezért még sok vita lesz folyva. ;)
Bocs a karikaturáért, de ez a nyelvünk egyik legkevésbé egzakt része, így mindenkire rá van bízva, miként ítél meg egy ilyesfajta szerkezetet. Valamiért a beszélt nyelvben sokkal könnyebben kezeljük, mint leírva. Kivéve, ha nyilakozó rendőrörmesterek vagyunk, mert akkor mondhatunk bármit. :)
Természetesen nem tudom bebizonyíítani, mert ehhez két ugyanolyan népszavazés kellene másmiylen kampányokkal, de így utólag csak azt tudom neked mondani, hogy az mszp nem-je nélkülis nagyjából ez az eredmény született volna.
Lebecsülöd annak a rétegnek az ítélőképességét, aki eddig minden népszavazáson részt vett. Ők azok, akikolvassák az ujságokat, akik nézika parlamenti közvetítéseket,legalábbis hébe hóba... szóval ők azok akiknek van véleményük.
És az a szó, hogy kettősállampolgársg ebben a rétegben bzony AZONNAL összekapcsolódott a költségvetéssel.
Nem tudok neked mit mondani, mert én nem küszködökilyen problémákkal, ha én eddig ilyen pólókat csináltattam volna, ezután is ezt tenném.
(Bár én eddig inkább cetlire írtam fel az adott nép nyelvén a legfontosabb szavakat... szóval nem nagyon tudom beleélni magam a te nagy problémádba, amit csinálsz magadnak.)
Lehet, hogy félreérthető voltam, ezért elnézést kérek. Azokra haragszom, akik nem, vagy főképpen nem avval kampányoltak, hogy ez egy rossz kérdés, hanem méltatlanul sok feltételezéssel, idétlen ostobasággal, túlzással és félrevezetéssel.
Mindazok a közpénzből finanszírozott nemre búzdító, a dolog anyagi oldalával egy szegény társadalmat riogató szórólapok, média megjelenések dühítenek, melyeknek semmi, de semmi alapjuk sem volt azon kívül, hogy iagazságtalanul együgyűnek nézték a szavazó polgárokat. Már írtam: lehet nemet mondani, de akkor úgy kell indokolni, hogy a valós okot mondom. Például: a FIDESZ mellé állt az igeneknek, akkor én zsigerből elutasítom. Vagy: rossz a kérdés, nem így kell feltenni, nekem van jobb megoldásom: ez és ez. Vagy: több évtizede ez a párt és elődei lemondtak a szomszédokkal való békesség kedvéért az elcsatolt területek magyarságáról. Ezek mind, mind tiszteséges szövegek lettek volna, ha nem is értek velük egyet. De milliárdos terhekről beszélni, pártelnökök és frakcióvezetők, meg képviselők és médiapincsik ezt szajkózták. És a te pénzeden, meg az én pénzemen csináltattak egy tökéletesen hamis és rosszminőségű szórólap hegyet. Ezért haragszom, és nem azért, hogy valaki nemet mondott. Említed a gyűlölethullámot. Több, mint egy évtizede tart. nem lehet az orbánék nyakába varrni, mert amikor elkezdődött az SZDSZ részéről, akkor még Orbánék a szadesz ificsapata voltak. Ez az első szabad választás utáni liberális csalódás óta egyre erősebb. Most már mindenki tett hozzá. Gábor
Köszönöm! Most végre valaki megszólalt, aki tiszteli és érti az anynyelvét. Nagy baj van, ha a nyelvhelyeségi kérdéseket is átpolitizáljuk. Üdvözlettel: Gábor
Természetesen személytelen, éppen ezért szeretjük. Miután, sajnos, gyakorlatilag kihalt a nyelvbôl a szenvedô szerkezet, pedig nagyon hiányzik, ennyi maradt nekünk. Hogy nagyon hiányzik, mi sem bizonyítja jobban, mint a sok "bemutatásra került", "az ellátás biztosított" és hasonló förmedvény.
A büszkeségünket nem a pólónkon hordjuk. Nem is a kabátunk hajtókáján. A magyarságunk sem attól függ, hogy milyen hangosan kiabáljuk azt.
Légy büszke továbbra is mindarra, amire úgy érzed, hogy büszke lehetsz. És ha mégis a pólódon szeretnéd hordani ennek a büszkeségnek a jelét, de most úgy érzed, hogy nem teheted, akkor zárd egy ideig magadba ezt a büszkeséget; ahogy az erdélyi magyarok zárták magukba magyarságukat, büszkeségüket évtizedeken keresztül.
És ne arra haragudj, aki ebben ártatlan: aki az adott ehlyzetben nem tehetett mást, mint amit tett, és arra sem, aki valami mást remélt, és jogos, de rossz irányba forduló haragja most téged is sújt. Arra haragudj, aki ezt az egész gyűlölethullámot elindította.
Nem kívánok senkit sem oktatni, csak jeleztem, hogy nekem ez randa. Ha az irodalmi példákat sorolod, az nem nagyon jó érv. Arany nyelvi szabadsága egy mindenki által ismert példában : "tereh". Ez nem ad szabadságot a netírásban arra, hogy felcseréljünk hangokat. Madács nyomatékosításra használta a szabályostól eltérő formát,-(óvatosságból hozzáteszem- véleményem szerint.)
Babits, Radnóti, Illyés Gyula, Weöres költészetében is találsz példákat. Hogy ne beszéljek Füst Milánról, vagy Kassákról. Minden esetre Te is és én is érvelhetünk igazunk mellett, de nem sok értelme van. Én hibáztam, hiszen formai dologba kötöttem bele, akkor, amikor tartalmi kifogásom volt. Az pedig, hogy igyekszem ellenérveket sorakoztatni büszkeségemből adódik. Azt nem írtad meg nekem, hogy ez a fajta fogalmazás szerinted is személytelen? Üdv.: Gábor
Ezek elismerése mellett is azt gondolom, hogy az idézett kifejezés(-ek) jellegzetesen a hivatali bikkfanyelv termékei, mert elmossa az alanyt. És ezzel a felelősséget is. Szóval "randa".
Most a te ízlésed áll szemben Szepesy tanulmányával (meg Petőfi, Arany, Jókai és Madách ízlésével). Kell-e mondanom, hogy számomra melyik az autentikusabb? Kell-e mondanom, mennyire tudom komolyan venni, hogy az Ember tragédiájának nyelvezetét "jellegzetesen a hivatali bikkfanyelv terméké"-nek tartod? Én csupán azt azt javaslom, ne oktass ki olyan dologban - pláne ilyen ex cathedra stílusban -, ahol ilyen gyengék az érveid.
Hogy abból élsz, az nem bizonyíték. Kis hazánkban nagyon sokan élnek abból, amihez nem igen értenek. Lehet, hogy lemaradtam valamiről, lehet hogy Voks2-nek van igaza és helyes forma a "meg lesz mondva" is. Akkor elnézést kérek. Nekem bántja a fülem. Hogy a Kádár-rendszer nyelvoktatása hagyott nyomot képzésemben -meglehet. Hiszen akkor nőttem fel, sőt tanáraim is akkor kaptak képzést.
Ezek elismerése mellett is azt gondolom, hogy az idézett kifejezés(-ek) jellegzetesen a hivatali bikkfanyelv termékei, mert elmossa az alanyt. És ezzel a felelősséget is. Szóval "randa".Üdv.: Gábor
Vagy hülye vagy, vagy pedig minősíthetetlenül gonosz! Hogy jut eszedbe itt szalonnácizni? semmi, de semi sem hangzott el, ami erre utalna. Ez egyszerűen aljasság, ha valami, vagy valaki nem tetszik, akkotr még ha tompítva is lenácizod. Észnél vagy? Kikérem magamnak ezt a mocskos minősítést. Ez nem a szólásszabadság része, ha ezt személyesen mondtad volna és ismernélek, akkor biztos, hogy feljelentelek, mert verni a mi családunk nem szokott, általában minket vernek. Hol a nyilaskeresztesek, hol az ÁVO-sok. Vagy bocsánatot kérsz, vagy ócska kis szarházi vagy! Gábor
Mellé. A "meg volt mondva", sôt, "meg lett mondva" hibátlan nyelvtani forma, ráadásul egész egyedi, szinte csak a sajátunk — szóval, nemcsak éppen hogy magyar, de nagyon az.
Lassan megértelek benneteket, miután kezdődő Gyurcsány-fóbiám van. Így legalább majd én is tudok tisztán érzelmi alapon (gyűlöletből) dönteni, nem kell egy kérdésnél megvizsgálnom, hogy ahhoz logikailag/erkölcsileg/érzelmileg hogy is viszonyulok. Sokkal egyszerűbb lesz...
Erratum: A "múlt század végén" természetesen a XIX. sz. vége akart lenni.
Mellesleg mindig fölbosszant, ha önjelölt okostojások mondvacsinált, pláne politikai indokkal próbálják csorbítani a nyelvünk gazdagságát.
A szerkezetet mellesleg éppenhogy a határon túl használják szívesen, mert ők nem a kádári doktrína alatt tanulták a nyelvet, hanem közvetlenül Vörösmartytól, Petőfitől, Aranytól, Jókaitól, akik mind igencsak kedvelték ezt a formát.
Ha "meg volt mondva", akkor meg volt mondva,. Látod pont ezért tartunk itt, mert ma már természetes, ha valaki a saját anyanyelvét sem ismeri, tiszteli, használja helyesen. A most megalázott határontúliak közül kevesen írnának le egy ilyen mondatot.
Kérlek, ha egy mód van rá, ne oktass ki magyar nyelvből, mert abból élek. A germanizmus üldözése a múlt század végén jelent meg először, és Kádár alatt vált doktrínává. Ha Madáchnak nem volt ciki leírni, hogy "Be van fejezve a nagy mű, igen.", akkor nekem sem az, engedelmeddel.
Sajnos annak a 1.5 2. milla embernek az elere olyanok alltak, akik a sajat annyukat nem ket hanem ingyenesen is verfertozesre kenyszeritenenek, ha azert egy fel szavazatot kapnanak. No tobbek kozott ezert valt hiteltelenne az egesz ugy.
Sajnos vannak olyan betegségek, amelyek azzal járnak, hog az illető elfelejti, kicsoda... Ezért célszerü felirnia, viszont ha csak egy lapra irja, akkor elfelejtheti hova tette, ha meg a ruháján van akkor ilyen gond nincs... Légy megértő:-)))