Szóval itt az elhelyezkedése. Nem hiszem hogy bármilyen szabályba ütközne, a nagykapummal van szembe, kb 20 méterre a kerítéstől, mondhatni a telek közepén.
"8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot."
Ez alapján építési engedély nem kell. Kell-e valami más engedély, bejelentés, vagy csináljam meg, aztán örüljek neki?
Szeretnék építeni egy garázst. Az alapját 2007-ben már megcsináltam (lejtős a telek 6 méteren 80 cm szintkülönbség van ezért kellett a beton alap) valamint tettem az alapra egy födémet hogy ne kelljen a lyukat feltölteni. Ezze az alapra tennék most egy faszerkezetes épületet 365x610 cm alapterülettel. Tehát fa lábakon, osb lappal borítva, azon hőszigetelés majd leszinezve. A teteje trapézlemez. A gerincmagassaág az egyik oldalon 330cm, a másik oldalon mérve 410cm (a talak lejtése miatt)
A kérdés: milyen engedélyeket kell ehhez beszereznem hogy valamelyik jóindulátú szomszéd ha feljelent, ne legyen bünti?
"A tulajdonosokat piaci áron KELL kártalanítania!!! az önkorinak/államnak."
Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy alulról próbálják közelíteni azt a piaci árat, ha a tulaj kevesli és megfelelő módon szóvá is teszi, akkor néha van rá példa hogy egy kicsit még közelebb kerül az összeg a piaci árhoz.
Viszont ami alapjában meghatározó, az a piaci ár megbecslése.
Olyan építmény ami 10 évnél régebben van használtban az a hatóság által már
- nem büntethető
- nem bontható
- nem lehet módosítást előírni rá
Kivéve: HA élet/köz veszélyes állapotú
Szóval: az olyan ott van van és kész :-)
Akár engedély alapján épült anno, akár engedély nélkül.
Sőt, HA a MOSATNI előírásoknak megfelel vagy átalakítják ilyenre, akkor fennmaradási engedélyt is kaphat, ha anno engedély nélkül jött létre még akkor is.
Valamint a tulajdonos kártérítésre tarthat igényt, ha az új rendezési terv kárt okoz neki... pl. egy új tervezett út metszi a házát vagy túl kicsi telke marad.
Szóval: lehetnek ott jogszerűn is a korábbi szabályok alapján és jogszerűtlenül is, de már 10+ éve létező építmények.
Én kérek elnézést hogy építésügyben rosszul guglizok,
amit én találtam az egy térképvázlat, és ott úgy szerepelt ahogyan én írtam, semmiféle perjel / nem volt, XVI/F2, csak simán szóközök.
Köszönöm a fáradozásodat, akkor oda jelenleg egy egérfészket nem lehet építeni,
mivel a régebben épített, a telekkel együtt 10 éve vett ház az már megvan a 60m2.
Ami rajta van, az hozomány, az kb. 15 évvel ezelőtt épült, arra nem vonatkozik a mostani szabályozás remélem, akkor a pincézett-betonalappal épített téglaépület elvileg ott se lehetne... Mert egy szabvány családi ház áll rajta most És az utcába van ilyen még néhány ilyen, meg pár bungalló, érdekesek az új szabályozások...
Egyébként a kósza szóbeszéd szerint az önkormányzat azért szarakodik, mert a jelenlegi tulajokat minimális kárpótlással ki akarja ebrudalni, ez a szabályozási terv kapóra jön a bírságokra is, miután ez így szépen lecseng, kiadja már szabályos építési teleknek. Pest rfavorit kerületébe, a 16. kerületbe, 20-30X áron. Ki van ez találva.
Kérnék egy kis segítséget, vagyis barátomnak kéne jótanács.
Zártkerti minősítésű ingatlan, 3 fővel laknak egy kis házban, ő, neje, gyerek.
Édesapja egészségi állapota annyira megromlott, és a távolság is elég nagy, magukhoz vennék apukáját.
Az kis épület semmiképp nem bírná el a +1 főt, helyhiany miatt, viszont zártkertre sem építési, sem bővítési engedélyt nem ad a helyi ép.ü.hatóság, ennek utánajártak.
Mobil ház szóba jöhetne, 20-25m2 nagyságban? Ehhez kell engedély, vagy ez sem járható út ebben az esetben?