Keresés

Részletes keresés

Konrad Creative Commons License 2004.09.03 0 0 40
Elcsendesült... már a topic.
Konrad Creative Commons License 2004.09.01 0 0 39

Az óváros bejárata 

Konrad Creative Commons License 2004.09.01 0 0 38
Mi is errefelé jártunk, egészen pontosan Privlakában. Ez a kis falu is gyönyörű, és Záre (alias Zadar) is csodálatos, persze főleg az óvárosi rész nagyon hangulatos.
Konrad Creative Commons License 2004.09.01 0 0 37
Bp-en a mai napig vannak szétlőtt épületek a Széna tér környékén... Meg lehet néznia  golyónyomokat.
Előzmény: hjulsta2 (36)
hjulsta2 Creative Commons License 2004.09.01 0 0 36
egyetértek. Mi (4esben) szintén Zadarban nyaraltunk idén, pontosabban Diklo-ban. Szép tiszta a tenger, kedvesek a helyiek. Ami nem tetszett, hogy még mindig vannak rommá lőtt épületek a városban (bár amelyik településen jártunk, mindehol voltak), ezeket 10 távlatában nem igaz hogy nem lehetne eltakarítani, vagy mementó gyanánt hagyták ott? Napközben eléggé idegesítő a kabócák züzmékelése, bár ez is jellemző az egész partvidékre.
Előzmény: ingmar-b (34)
Zézé Creative Commons License 2004.09.01 0 0 35

OFF:

Van nekije szep magyar neve is:

A két évi háború a magyar fegyverek diadalával végződött. Spalato, Trau, Zára lerázták a velenczeiek igáját s visszatértek a magyar uralom alá. A zárai béke (1358 február 18) egész Dalmáczia birtokát Magyarországnak biztosította. Velencze a Quarnerotól Durazzóig lemondott az egész dalmát szárazföld és az összes szigetek birtokáról...

Szoval nem kell idegenkedni, a kozepkorbol szarmazo, mestersegesen archaikussa tett, foldrajzi nevektol ...

ON

Előzmény: ingmar-b (34)
ingmar-b Creative Commons License 2004.09.01 0 0 34
Sziasztok! Bár létezik egy kiváló Horvátország topic, de oly nagy a forgalom ott, hogy úgy gondoltam, aki Zadarra és környékére kíváncsi az ide is ellátogathat tanácsért vagy csak élménybeszámolóval.
Én idén nyáron voltam ott és nagyon tetszett, majd élményeimet, tapasztalataimat megosztom.
Sziasztok
H_G Creative Commons License 2003.02.24 0 0 33
Medulin (Pula mellett), Susak, Murter, Pag, Dugi Rat, Palmizana (a Pokleni szigetek egyike), Lopar, Lumbarda (Korculán) is mind rendelkeznek homokos stranddal! Nem mint ha jártam volna ezeken a helyeken, de ez igazi GYIK, már rengetegszer megkérdezték a nagy topikban. Én csak Omisban voltam, tény, h. ott homokos (de tiszta!) és lassan mélyülő -- épp ez tetszett legkevésbé az egészben (mert egyébként a városka csoda érdekes hely, gyönyörű hegyes-völgyes környezetben, nagyon ajánlom mindenkinek)! A sziklás partok szebbek és SZVSZ kellemesebb, ha mindjárt úszni kezdhetek, sok gyaloglás nélkül. A homok legnagyobb előnye, hogy a gonosz kis tengeri sünök is utálják.

Előzmény: Ethan Hunt (32)
Ethan Hunt Creative Commons License 2003.02.24 0 0 32
Ho. nem bővelkedik homokos strandokban, Rab-on kívül ha jól emléxem Omis-ban van (és talán még vmelyik szigeten, de most nem tudom, hogy melyiken), ill. eldugott kis öblökben, "fjordokban" és kis földnyelveken szerte az Adrián (ezek inkább csak a hajózási térképeken vannak rajta), de ezek sem igazán homokosak hanem inkább apró kavicsosak, amin azért már nem kellemetlen járni. Ilyenből talán a leghíresebb a Zlatni Rat Brac déli oldalán.
Előzmény: zenox (26)
alpesi Creative Commons License 2003.02.23 0 0 31
Az 5-6 forint számomra egy kicsit soknak tünik!
Előzmény: ke_p (30)
ke_p Creative Commons License 2003.02.23 0 0 30
5-6 forint különbség is lehet, bár a leginkább kifizetődő Letenyén váltani, vagy odaát forint alapú kártyával automatából felvenni. Utóbbiban van tranzakciós díj, de pl. az OTP-nél középárfolyamon számolódik.
Előzmény: alpesi (29)
alpesi Creative Commons License 2003.02.22 0 0 29
Szerintem még egyszerűbb, ha még itthon megveszed a kunát. Egy kicsit körül kell nézni, hogy hol a legolcsóbb, bár lényeges különbségek igazán nincsenek az egyes bankoknál és pénzváltóknál.
Előzmény: fekvőrendőr (28)
fekvőrendőr Creative Commons License 2003.02.22 0 0 28
Kiegeszites: kiveve Citi Bank, mert ott a kunat dollarra konvertaljak, onnan forintra. Ez is tapasztalat.
fekvorendor
Előzmény: fekvőrendőr (27)
fekvőrendőr Creative Commons License 2003.02.22 0 0 27
A legjobb váltás az ugy mukodik,ha ATM-bol veszel ki a helyszinen pénzt, lehetoleg egy osszegben nagy tetelt, mivel igy a tranzakcios dij eloszlik. Az automata eseteben deviza kozep arfolyamon kapod a penzt. Ezt mint banki dolgozo, tobb eves Horvatorszagi tapasztalattal mondom. fekvorendor
Előzmény: zenox (22)
zenox Creative Commons License 2003.02.22 0 0 26
Köszönöm a válaszokat!

A Rab szigetet más is ajánlotta, (egy itt lév? horvátországi forumon) Tehát áprilisban megnézzük. Cirka 4 napunk lesz. Talán Dubrovnikig is leugrunk. Homokos strandok máshol is vannak? Valami olyanra gondolok, hogy sziklás öblök, homokos parttal. (buvárkodás, fürdés egyszerre)

kekszon Creative Commons License 2003.02.21 0 0 25
Szerintem is csak vesztenél rajta!
Előzmény: alpesi (24)
alpesi Creative Commons License 2003.02.21 0 0 24
Azt hallottam, hogy euroval nem igen érdemes foglalkozni, mert csak vesztesz rajta, ami végül is érthető, mivel többszöri átváltást igényel. Az euro állítólag igazán csak főidényben műxik, már ahol elfogadják.
Kekszon!
Köszi az infókat és a hétvégén bebarangolom az általad megadott stekat.
kekszon Creative Commons License 2003.02.21 0 0 23
Szia zenox!

Arra gondolsz, hogy áprilisban milyen az idő? Én már voltam ápr. végén Opatijaban (Isztriai félsziget "jobb felső csücske") és csodaszép idő volt, és a víz is nagyon kellemes. Medvéktől ne félj! Én már vagy 15x voltam arra felé de még soha sem jött szembe 1se, sőt nem is hallottam róluk, egy helyi magyar származású nénivel nagyon jó viszonyban vagyok és soha nem említette a medvéket.
Bármikor mész, Plitvice mindig szép!
Szép helyek:
Zadar, Split (Diocletianus palotája), Sibenik, Trogir (nálam ez a No.1. városka), Dubrovnik (látni kell, csak kicsit grízes a hosszú út), Opatija (Monarchia beli hangulat, győnyőrű parti sétány), Krka n.p., Kornati szigetek (bár még nem voltam, de csak jót hallottam róla), Cres sziget (vadregényes), Rab sziget (homokos strand!), stb.

Ahova ne menj!!!: Krk sziget. Szerintem egy katasztrófa. "Lapos" sziget, nó látnivalóval.

Pula sem rossz.
Ami szerintem nagyon szép az Makarskától délre. Gyönyörű a táj! Bár levezetni odáig kész életveszély, főleg annak, aki kevesbé rutinos a "magashegyi vezetésben".

Én még nem próbálkoztam euróval való fizetéssel, de gondolom mükszik.
Pénzváltás:
Változó. Elég sok helyen váltanak, úgyhogy nézz körül egy kicsit (szálloda, bank, pénzváltó), mielőtt megrohannád az első bankot.
Tapasztalatom szerint a német nyelvet értik a legtöbben, előfordulnak magyarul beszélők is. Többször tapasztaltam már, hogy ha megtudták, hogy magyar vagyok olcsóbban kaptam meg a portékát, mint az előttem vásároló "günther".
Üdv.

zenox Creative Commons License 2003.02.21 0 0 22
Sziasztok!

Alpesi-hez hasonlóan mi is szeretnénk április közepén pár napot eltölteni Horvátországban. Inkább csak egy júniusi, vagy szeptemberi nyaraláshoz szeretnénk felderiteni a tengerparti terepet, miközben meglátogatnánk néhány várost, természetvédelmi területet.
Mi a tapasztalat? Kellemes már ilyenkor arrafelé az id?járás? Plitvice már szép ilyenkor?
A medvékkel mi a helyzet?
Fizetni miben szokás? Csak kunában vagy az euro-t is elfogadják? Pénzt hol a legjobb váltani?

kekszon Creative Commons License 2003.02.20 0 0 21
Alpesi!

Még egy jótanács! Plitvicét fentről lefelé nézzétek meg. Egyrészről végig lefelé jössz a legmagasabb pontról indulva, másrészt pedig a végére marad a legszebb rész. Így szépen fokozatosan egyre szebb dolgokat látsz.

kekszon Creative Commons License 2003.02.20 0 0 20
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/

Valahol itt megtalálod az árakat, térképet, etc. Kicsit el van dugva, de egy kis időráfordítással megtalálod.
Egyébként a horvatorszag.lap.hu-n találtam.

alpesi Creative Commons License 2003.02.20 0 0 19
Lenne még egy kérdésem: honnan vagy ennyire napra kész az árakban. Ha tudsz valamilyen site címet azt légyszi oszdd meg velem! Üdv
Előzmény: kekszon (16)
kekszon Creative Commons License 2003.02.19 0 0 18
Nekünk elfogadták a magyart.
alpesi Creative Commons License 2003.02.19 0 0 17
Nem csúszunk át májusba, mivel ápr. 16-án indulunk. Ha jól számolom, akkor ez kb. 50 kuna/kopoltyú. Ja és a gyerköc éppen februárban múlt 18. Magyar diákigazolvány jó vagy váltsunk ki valami nemzetközit? Egyébként köszi az infókat.
Előzmény: kekszon (16)
kekszon Creative Commons License 2003.02.19 0 0 16
Áprilisban:
felnőtt: 6 Euro
gyerek (7-18): 3 Euro

Nem'tom átcsúsztok-é májusba, mert akkor már előszezon és következő az ár: felnőtt 10, gyerek 6 Euro.
Ha 18 felett van a gyerkőc (bár akkor már nem illik így hívni!), akkor mindenképpen próbálkozzatok a diákkal! CSak jusson eszedbe, mert a sutyik nem írják ki, hogy van diák jegy!!

Előzmény: alpesi (15)
alpesi Creative Commons License 2003.02.19 0 0 15
Hát valóban nagyon klasszak a képek és ezekután tuti, hogy elmegyünk Hvarba is. Egyébként nem akarok sok mindent előre betervezni, mert nem vagyok az a rohanos turista, aki csak szalad, hogy még egy helyet kipipálhasson.
Kekszon!
Kb. mennyi a beugró Plitvicére. Vissza felé egy teljes napot szeretnénk ott eltölteni, tehát nekünk nem érdemes belógni!
A piákat ki fogom próbálni, éppen akkor jár le ui. a teljes "abszinenciás korszakom".
Előzmény: Ethan Hunt (13)
H_G Creative Commons License 2003.02.19 0 0 14
E. Hunt!

Olyan szépek a képeid, h. egyet (pic1367303.jpg) már ki is tettem wallpapernek. Sajnos a JPG kompresszió elég durva, nagyon elmosódottak a részletek - ezt eleve így csinálta a fényképezőgép, v. megvannak kevésbé tömörítve is?

Előzmény: Ethan Hunt (13)
Ethan Hunt Creative Commons License 2003.02.19 0 0 13
Kedvcsinálónak itt egy tavalyi vitorlástúránk fotóalbuma (Primosten, Hvar, Sv.Klement, Maslinica, Sibenik, Skradin, Krka vízesés, Smokvica, Kornati, Telascica)
Azért elég nagy merészség 1981-es élmények alapján kijelenteni, hogy kiábrándító Zadar, szerintem nem az. És hogy Hvar ne lenne szép??? nekem a kedvenc kikötőm! A fenti linken van róla egy sor kép, mindenki eldöntheti hogy szép-e :)
H_G Creative Commons License 2003.02.19 0 0 12
Óóóó, de nagy tévedés! A sikátorok persze hasonlók, de a fekvés, az talán nem számít?! Hátul a várhegy (oldalában még dalmát mércével is ritka szép park), a kikötő-öböllel szemben a Pokleni szigetecskék sora? Ez olyan, mint ha azt mondanád, h. Tihanyt nem érdemes megnézni, mert ugyanolyan városka, mint mondjuk Körmend. Hvar páratlanul szép!
Előzmény: ke_p (11)
ke_p Creative Commons License 2003.02.19 0 0 11
Még annyit, hogy én Hvart kihagynám. Nincs ott semmi érdekes, ami miatt megérné a kompozás. Ugyanolyan olaszos hangulatú, mderiterrán városka, mint Trogir, Sibenik, vagy épp Zadar.
Előzmény: ke_p (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!