Szerintem nem a lelki egészségről szól itt a dolog. Inkább arról, hogy megnehezíted a gyerek dolgát azon az úton, amely a későbbiekben a mesterséges közösségekbe való beilleszkedéshez vezet.
Én nem akartam kétségbevonni senki képességeit, tapasztalatait. Elnézést kérek, nem akartalak megbántani. Azt kellett volna írnom, hogy ha nincsenek elvei a gyerekneveléssel kapcsolatban az embernek, akkor kaotikusan fogja nevelni a gyerekeit, nem lesz a gyerek számára kiismerhető a szülő lelki világa.
Egy percig sem gondoltam, hogy bárki közületek hanyag vagy rossz szülő lenne, hiszen akik még a "gyerekmentes" szabad perceiket is a gyereknevelésnek és az arról való vitának szentelik, azok valószínűleg profik, vagy azok akarnak lenni.
Más: Én abban látom a köztünk feszülő ellentétet, hogy én nem fogadom el, hogy a közösségi oktatás nélkül nem lehet lelkileg egészséges gyereket nevelni, míg az "ellentábor" azt állítja, hogy csak a közösségi oktatás nevel egészséges és szocializált egyedeket.
Én továbbra is tartom magam az eredeti elképzelésemhez, hogy a közösségi oktatás nem az egytlen helyes módszer, van létjogosultsága az otthonoktatásnak is.
Kérdés: Ki gondolja azt, hogy az otthonoktatásnak egészséges gyerek esetében nincs létjogosultsága? Ha így gondolod, kérlek, válaszolj a hozzászólásomra. Bár az eddigi hozzászólások sokat sejtetnek, de szeretnék világosan látni.
Dehogy! Nem azért utasítom el. Szerintem sokkal hatékonyabban lehet otthon tanulni mint az iskolában, sokkal egyszerűbb motiválni a szülőnek a gyereket mint egy tanárnak, a gyerek örömét leli a tanulásban és ezt az iskolában csak a legritkább esetben sikerül megőrizni, ráadásul megkönnyíti a nevelést is.
207i
p.s.: Nézd vissza a hozzászólásokat, hogy honnét indult el ez a "csúfolódó szomszédgyerek" szál a beszélgetésben! Én tudom. Onnét, hogy azt mondtam, hogy elkezdem támadni az iskolát, aztán majd lehet védeni a..... csúfolódó osztálytársakat. Tehát ez csak téged fogott meg nagyon és elkezdted taglalni, ebből ide jutott.
A kozhelyes megallapitas amit ideztel egy elfaradt szulo szajabol szarmazik, aki nem tudta magat az elveihez tartani.
Az idézet a Murphy szülők törvénykönyvéből való, ha még nem olvastad, javaslom, jót fog tenni!!!
Tudod, nekem már van három, azaz három gyerekem, a legidősebb 16 éves, tehát nem légvárakat építek unalmas perceimben, hanem megélek és megéltem velük sokmindent. Azt hiszem, sokkal jobban tudom miről szól a fenti (szerintem vicces) mondat. És nem fáradok el, ha a gyerekimről van szó, de attól igen, ha valaki ennyire nem érti, amit mondanak neki.
Szerintem szukseg van bizonyos alapelvekre, amikhez tartod magad. Ha nincsenek, kaotikus lesz a neveles. Ilyen alapelv pl., hogy a gyerek csaladtag es nem a vilag kozepe. Ha ennek menten gondolkozol, ez fogja befolyasolni a donteseidet es nem az, hogy kitalaltad-e elore, hogy mit fogsz csinalni, ha a gyerek nem akar tanulni, vagy valami hasonlot.
A kozhelyes megallapitas amit ideztel egy elfaradt szulo szajabol szarmazik, aki nem tudta magat az elveihez tartani. En ismerek nem egy csaladot, ahol meg nem faradtak el, lehet, hogy nem is fognak. Termeszetesen ez nem garantalja azt, hogy nem csinalnak hulyeseget. Csak abban segit, hogy a gyerek kore egy kiismerheto szabalyrendszert/nevelesi rendszert allitsnank fel. Azert, hogy mindig mindenki tisztaban legyen a jatekszabalyokkal.
Ezt már százszor átrágtuk, de úgy látszik, Te is ignorálod a mi hozzászólásainkat.
A testvér, barát, szomszéd teljesen más közeg, mint az intézményben létrehozott csoport. A szomszédból hazaszalad, ha bántják, a barátjával meg nem biztos, hogy a konfliktuskezelés minden formáját gyakorolni tudja. A szakköreid sem biztosítják a mindennapos, állandó közösségi létet.
Miert nem fogadod el, hogy van testvere, baratai, akiket szinten otthon oktatnak, szakkoroket latogat, szomszedokkal jatszik, stb. Azert mert az nem osztaly? Miert gondolod ugy, hogy aki nem jar iskolaba, az lelki beteg lesz kesobb? Vagy ez az en hibam, hogy nem ertem, hogy miert nem erted?
Már bocsánat, de egyelőre nincsenek sem barátai sem testvére(i), sem szomszédai... Csak szülei vannak...
Kifejtened bovebben,mit ertesz a "jol szocializalodni" kifejezes alatt?
Azt jelenti az en ertelmezesemben, hogy nem lesz beteg, kezelni tudja az atlagember eleteben elofordulo helyzeteket a sajat jellemenek, beallitottsaganak megfeleloen.
Szocializalodni kizarolag mas emberek,gyerekek kozott lehet,nem otthon anyukaval a 4 fal kozott,de meg csak a ketszemelyes kirandulasok alkamaval sem.
En egyszer azt mondtam, hogy turelmes gyerek vagyok, de mindjart a falnak megyek. Vagy nem erted amit irtam, vagy nem fogalmazol pontosan, vagy direkt ignoralod a hozzaszolasaimat. Persze utana javitasz, de csak ovatosan.
Miert nem fogadod el, hogy van testvere, baratai, akiket szinten otthon oktatnak, szakkoroket latogat, szomszedokkal jatszik, stb. Azert mert az nem osztaly? Miert gondolod ugy, hogy aki nem jar iskolaba, az lelki beteg lesz kesobb? Vagy ez az en hibam, hogy nem ertem, hogy miert nem erted?
1. Mégis hogyan? Bejár az iskolába konzultációkra, hogy ugyan már, tanárnő, nem értem a földrajzi nevek helyesírását? (Egyébként ide is illik Lovászi megjegyzése, miszerint erre azért jó az iskola meg a tanárok? Olyan embertől kérsz tanácsot, akire nem bíznád rá a gyerekedet? de ezt csak halkan jegyzem meg)
3. Hiszen én is pont azt mondom, hogy ezek kellenek, vizsga ide vagy oda. Ebben legalább egyetértünk :-))
Egyetértek Gabiiiiii kérdésével: mi az, hogy "jó" szocializáció? Mihez képest?
Hogyan fogja elsajátítani a mindennapos, mesterséges közösségben való helytállást?
Lehet másképp is szocializálódni, nem vitás. Szépen be fog illeszkedni a családi közösségbe, tökéletesen fogja viselni a státuszát, csak éppen amikor kikerül anyuci fennhatósága alól, kegyetlenül meg fog szenvedni a tágabb közösségekben. Ez nem szükségszerű, de erősen benne van a pakliban.
Ennek fényében elég érdekes, hogy azt írtad régebben, Téged senki sem beszélhet le az otthonoktatásról :-))) (Szvsz senki nem is akart, csak Te vélted úgy...)
Vissza az eredeti kérdésemhez, egy közhely jut eszembe: Amíg nem voltak gyerekeim, addig elveim voltak. Azóta...
Kifejtened bovebben,mit ertesz a "jol szocializalodni" kifejezes alatt?
Ha negavit hatasokat,akkor igenis szukseg van rajuk szvsz,csak persze szigoruan felugyelet alatt tartva /szulo,pedagogus/ es bizonyos hatarig.
Szocializalodni kizarolag mas emberek,gyerekek kozott lehet,nem otthon anyukaval a 4 fal kozott,de meg csak a ketszemelyes kirandulasok alkamaval sem.
Hogy eri-e karosodas? Szeritnem igen,de ebben nem vagyok teljesen biztos.Ha otthon bizonyos helyzetektol megfosztva eli az eletet,kesobb is nehezen fogja megtalalni rajuk a megoldast.Minel kesobb,annal nehezebben.
Egy osztaly nagyon szoros kozosseg.Egyutt tanulnak,butaskodnak,kovetnek el csinyeket,erik oket elmenyek es kudarcok.
Ezek persze mind eretok ot otthon is csak az EGYUTT az,ami hianyozni fog.Es egyedul nem ugyanaz.
Tudom,emlitetted es igazad is van,leteznek masfajta gyerekkozossegek,edzes,stb,ami azert segithet megtalalni a helyet a tobbiek kozott.
A tanulassal kapcsolatban pedig osztom az elottem szolok velemenyet,hogy igen kevesen vehetik maguknak a batorsagot,hogy maguk tanithassak a gyereket egy bizonyos kor utan.Amig csak a szamok es a betuk a feladat,azt szivesen jatszom vele en is,de a logaritmust meghagyon azoknak,akik jobban ertenek hozza nalam:)
1. A szülő oktatja, de nincs kizárva, hogy egyes nahéz témához segítséget kérjen szakembertől.
3. Nem hiszem, hogy valaki nem sportoltatná, rajzoltatná, vagy egyéb hasonló élveztetktől megfosztaná a gyerkeket csak azért, mert nincs belőle vizsga.
Szocializáció:
Én nem kétlem, hogy a gyerek az iskolában szocializálódik. Csak az a kérdésem, hogy:
a) jól szocializálódik-e, (nem biztos)
b) csak így lehet szocializálódni, (nem)
c) éri-e károsodás, ha nem így fog szocializálódni. (nem)
Szeretnék időben felkészülni rá, nem szeretném egyedül csinálni. Társakat keresek a "projecthez". Nem szeretnék semmiképpen önző lenni. Ha meggyőződök róla, hogy hülyeséget akarok csinálni, gyorsan átállok az ellentáborba, hogy mindenkit lebeszéljek az ooktatásról. Nem szeretnék kísérleti nyulat csinálni a leendő gyerekből.
1. Ez a topik arról szól, hogy a szülő oktatja a gyereket. Van lehetőség a magántanulói státuszra, ez azt jelenti, hogy a gyerek havonta 1x bejár az iskolába konzultációra, illetve osztályozó vizsgára nyár elején. De ebben az esetben nagyon meg kell indokolni a kérést.
2. Az alsós tananyagban is van olyan, amibe esetleg beletörhet a szülő bicskája. Egyébként ennek nem is az a buktatója, hogy a tananyagot elsajáttíttatod-e, hanem az, hogy tudsz-e olyan alapokat adni a gyereknek, amire később építhet. Például a közutálatnak "örvendő" nyitott mondatok (sokszor baromi bonyolultak!!) az egyenletmegoldást készítik elő, és ha ezt elhanyagolod, később nagyon meg fog szenvedni a csemete.
3. Ha te tanítod a gyerekedet, akkor gondolom, te döntöd el, hogy énekelsz, rajzolsz, testnevelsz-e vele. Ha jól értettem a topiknyitó elképzelését, évente bejárnának osztályozó vizsgát tenni, ennek pedig nem anyaga a készségtárgyak (sőt pl. az informatika sem). De azt hiszem, az általános (sőt már az alap-) műveltség megszerzéséhez hozzátartozik némi művészeti és sportkultúra.
Sziasztok!
Nekem csak pár kérdésem lenne:
1. Ha az otthontanításról van szó, akkor az csak a szülő lehet, vagy otthon taníttatom a gyerekem, mint a régi nemesek?
2. Ha a szülő tanítja, akkor hány éves korig, mert alsóban még simán el tudom képzelni, de felsőben, pláne középiskolában elég nehezen. Ha abból indulok ki, hgy mondjuk a gimis anyagot próbálják átadni, már ahhoz is egy polihisztor kell, aki tanári vénával van megáldva, de így a szakközepes oktatást, ami manapság elég népszerű és szerintem hasznos is, a gyerek felejtse el?
3. Az otthonoktatás tananyaga olyan, mint a magántanulóké, vagyis felejtse el a készségtárgyakat?
Most hirtelen ezek jutnak eszembe, mert mintha a tanítás szakmai részéről viszonylag kevés szó lett volna.
Karglir
Nekem, mint iskolai oktatásra jól-rosszul felkészített tanárnak, addig meg sem fordult a fejemben az otthontanítás gondolata, amíg meg nem születtek a gyerekeim. (Mondjuk nekem előbb volt gyerekem, mint tanítottam iskolában, de ez más kérdés...)
Nekem, így gyerek nélkül, nagyon a szülőkről szól ez az elképzelés, pedig az otthonoktatásnak a gyerekről kell(ene) szólnia...
Még az "eset" előtt beszéltem a tanárnővel,aki azon kívül,hogy felhívta a többi tanerő figyelmét is a dologra,és ő is megpróbált jobban odafigyelni,többet nemigen tehetett.
Nem tudom,nálatok hogy van,de itt a szünetben van a folyosókon elméletileg ügyeletes tanár,de őt is elhívják néha ,stb és olyankor a gyerekek ideiglenesen felügyelet nélkül maradnak.
A fiam ezzel a cselekedetével kivívott bizonyos tiszteletet a többiek szemében,mert ő volt az egyetlen,aki szembe mert szállni.Ez bizonyos fokig kihat arra is,hogy ha ő a közelben van,a többieket sem bántja.
Közben vége lett a sulinak,nem tudom idén hogy lesz,csak reménykedem benne,hogy ilyenre többet nem kerül sor,talán ennek az esetnek a hatása kitart idén is.Ha nem,megint kezdem a lépcsőfokokat előlről.De magam sem örülnék,ha ismét ezzel kellene lezárni.De ki sem zárhatom.
Inkább attól tartok,hogy a gyerekem a nyáron annyit nőtt és erősödött,hogy maradandó kárt okozna,hiszen nincs hozzászokva a verekedéshez és nem biztos,hogy féken tudja tartani az erejét.Maradandó dolgot természetesen én sem szeretnék.
"hanem azzal,hogy mintha nehezen tudnád elfogadni,ha más másképp gondolja"
Megtisztelve ereznem magam, ha erre a nezetedre az utolso kb 20 hsz-bol peldat is hoznal. Semmifele gondolatoddal nem vitatkoztam, tenyeket soroltam fel (a te altalad hozott peldat is), szembeallitva azzal amit magam tapasztaltam. Nem a gondolataidat/vilagnezetedet, hanem tenyeket. Apropo, beszeltel errol a problemarol a tanarnovel? Ha igen, volt reakcio? Ha volt, micsoda? (Mit tervez tenni ezugyben, hogy a jovoben ne alakulhasson ki onbiraskodasra alkalmat ado szituacio, elvegre is meg kell tanulniuk ezt is a gyerekeknek, a szomszednak sem verem be az orrat, mert hajnali 3-kor hallgat ordito zenet.) Most mi van az agresszorral? A te gyerekedet nem bantja, ez orvendetes, es a tobbieket? Ahogy irtad, nem a fiad volt az egyetlen aldozat. Szabadon garazdalkodik tovabbra is? Vagy a fiad tekintelye megvedi a tobbit is?
Szegeny topiknyito szerintem orul, hogy valami mas is tortenik a topikjaban, es nem csak az o abszolut teves nezeteinek a foldbe dongolese. :) Aztan ha tevedek, majd kimoderaltat, bar nem tunik moderalosnak, meg sertodosnek sem.
(miert vedekezel allandoan? en nem tamadlak... a bolcsek kove mint olyan nem letezik, csak hogy felhagyhass a keresesevel :) )