Keresés

Részletes keresés

Ales. Creative Commons License 2010.08.23 0 0 425
Szia!

Ő a bűnös:

"Újabb kártevő csúfítja a növényzetet, Budapesten. Az amerikai lepke kabócák ma már tömegesen lepik le a bokrokat, fákat, pedig először csak két éve, 2004-ben jelent meg az országban. A kis állatok rajzása augusztus elején várható.

A kártevők a gyümölcsfák levelét és a gyümölcsöket meszes, fehér nyálkával vonják be. A növény színe eredetileg zöld volt, így inkább a szürkére hasonlít.

'Tulajdonképpen szívogatja a növényeket, deformálja, majd levetett viaszos réteget bocsát ki magából' - mondta Winkler István, a Fővárosi Növényvédelmi Szolgálat igazgató-helyettese.

Az amerikai lepke kabócának Magyarországon nincs természetes ellensége, két éve jelent meg először, akkor még nem nagy mennyiségben. Alkalmazkodtak a környezethez, még a telet is átvészelték, így történhetett meg, hogy két év alatt a korábbinál nagyobb területen terjedtek el. Ha tömegesen fordul elő, akkor azok a növények, növényi részek előbb-utóbb elszáradnak, végső soron az egész növény károsodását, kipusztulását okozhatja.

A szakember azt tanácsolja, hogy ha a lepke megjelenik a növényzeten, a fertőzött részt mindenki távolítsa el. Védekezni csak permetezéssel lehet ellene, amihez a növényvédelmi szolgálat saját honlapján ad tanácsokat."
Előzmény: sajnos boka (424)
sajnos boka Creative Commons License 2010.08.18 0 0 424
Jobb képek az ismeretlenről:
Előzmény: sajnos boka (423)
sajnos boka Creative Commons License 2010.08.12 0 0 423
sziasztok,

Ez milyen valami?

Amit okoz(persze ha ő az): fehér szöszmösszel lepi be a málna és szeder,de az egres ágait, leveleit.
Amit tettem ellene: beáztattam cigiből kinyert dohányt egy napra és a lével megspriccelgettem, úgy tűnik kicsit visszavett a terjeszkedésből.
Hilduka Creative Commons License 2010.08.10 0 0 422

Szép napot kívánok!

A napokban fotóztam ezt a kedves kacsa??? párt.

Vagy mást, nem tudom!

Valami vöcsökfélének gondolom, de nem biztos...

Köszönöm előre is!

Végül kijött hozzám a partra, de nem tudta megmondani, hogy ki is Ő?

Olyan kedves volt azzal a pár szál "hajával"...!!!

rszalo Creative Commons License 2010.05.28 0 0 421
köszi, megpróbálom.
Előzmény: comad (420)
comad Creative Commons License 2010.05.28 0 0 420
Előzmény: rszalo (419)
rszalo Creative Commons License 2010.05.27 0 0 419

sziasztok,

segítség, a gyertyánjaim újra veszélyben vannak, amint a mellékelt fotókon is látszik... Néhány éve volt már ilyen problémám (valószínűleg gyertyángubacsatka, egy 25 cm vastag fámat ki is pusztította anno), akkor a (javallotthoz képesz dupla dózis) Actellic segített. Most megint előjött a probléma, de az Actellicet az EU sajnos betiltotta. Tudnátok javasolni valamit? Sherpa-Talstar-Flumite koktél -dupla dózis nem segített.

Előre is köszi.

leptopelis Creative Commons License 2010.04.20 0 0 418
Ha sima felületre helyezve a hátán menekül (azaz hanyatt fekve), akkor rózsabogár lárva. Ha rendesen, a hasi oldalával és a lábaival lefelé menekül, akkor cserebogár. Más módon nehéz elkülöníteni laikus szemmel. A rózsabogár lárvája csak eplusztult növényi anyagot eszik. Ha komposztban, korhadó fa környékén találtál ennyit, örülj neki! Rendkívül hatékonyan alakítja át a korhadt fát és egyéb növényi anyagot humusszá! Nem eszik élő gyökereket, hagymákat.
Előzmény: taormina1 (415)
leptopelis Creative Commons License 2010.04.20 0 0 417

Egy futrinka lárvája. Ragadozó. A hozzászólásodból arra következtetek, hogy szükség van a következő tanácsra: engedjétek szabadon!

Megtalálja magának az ennivalóját.

Előzmény: naspolya123 (414)
farkasetus Creative Commons License 2010.04.08 0 0 416
Sajnos nálam is sok a cserebogár pajor. Taposd össze, add a tyúkokna stb. Ha ilyen fejlettek a talajfertőtlenítő sem használ. A komposztban és a kevesebbet bolygatott helyeken érzi jól magát. Nekem felzabálta a tulipán hagymák nagy részét.
Előzmény: taormina1 (415)
taormina1 Creative Commons License 2010.04.07 0 0 415
A múltkor egy kicsit elbizonytalanodtam; egész életemben úgy tudtam, hogy ez cserebogárlárva, de a múltkor itt valaki azt mondta, hogy rózsabogár.
De mindegy, nagyon sok van.
Szerintetek mit csináljak vele?
naspolya123 Creative Commons License 2010.04.07 0 0 414

Sziasztok, totál amatór vagyok a témában, öcsém összeszedett egy lárvát és képtelen vagyok neki meghatározni. Én oligopod lárvának titulálom, de hogy ezen belül miféle lehet, gőzöm sincs. Ha valaki tudna segíteni azzal kapcsolatban, hogy őkelme mit eszik, akkor talán megmenekülne:)

Előre is köszönöm!

ki ő?ki ő?
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.01 0 0 413
köszi!
Előzmény: taormina1 (412)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 412
Csibornak látszik (Eretes sticticus).
Előzmény: Törölt nick (410)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 411
Miért nem fordulsz de-gukyhoz? A Pálmák cikászokon, vagy a Bonsai topicban biztosan megtalálod!
Előzmény: Törölt nick (409)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.01 0 0 410
Ez kicsoda lehet? Most szállt le a vizre, de jó úszó!

Törölt nick Creative Commons License 2010.02.28 0 0 409
Kedves Mindenki!

Fiu degut szeretnék, a sajátom mellé, 3-4 évest. Sajnos, a párja meghalt (6 évet élt), és nagyon szomorú így egyedül. :( Írjatok a mamarika85@gmail.com címre.
Köszönöm!
taormina1 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 408
Milyen bájos teremtés!
Előzmény: mediterránkert (406)
WasLos? Creative Commons License 2010.02.23 0 0 407

a hátsó részéből egyértelmű, hogy orszarvú bogár.

első pillantásra cserebogárnak néztem, de miután  jobban ránéztem egyértelműen orszarvúbogár.

a cserének sokkal jobban barázdált a "hátsja" ennek meg gyakorlatilag sima.

Előzmény: mediterránkert (406)
mediterránkert Creative Commons License 2010.02.23 0 0 406
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orrszarv%C3%BAbog%C3%A1r

teljesen biztos hogy orrszarvú!
CSináltam közeli képet is csak homályos
taormina1 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 405
Ez bizony cserebogár!
Előzmény: mediterránkert (404)
mediterránkert Creative Commons License 2010.02.23 0 0 404
köszi!
De már megfejtettem a hogy mik is...
Orrszarvú bogarak lárvái!nyáron sokat találtam a fán és körülötte elpusztulva,akkor talán ezért mert ott szaporodtak.Én meg odaadtam a tyúkoknak:((
Előzmény: WasLos? (403)
WasLos? Creative Commons License 2010.02.23 0 0 403
Előzmény: mediterránkert (402)
mediterránkert Creative Commons License 2010.02.23 0 0 402
Sziasztok!
Ma kivettük az öreg diófánk törzsét,és tele volt jó nagy nem is tudom mikkel a gyökere. némelyik 2cm vastag és 5cm hosszú kb!Tudja valaki mik ezek?
Apooca Creative Commons License 2010.02.15 0 0 401
Szia!
Köszi!
Nyestünk már volt, nehezen de sikerült elkergetni, a Te általad leírt módszerekkel. Ennek az ürüléke viszont sokkal kisebb, igaz azon is gondolkoztam, hogy kölykök. Hallani most nem hallunk semmit, de lehet a szomszéd házának tetőterébe is...
Az viszont érdekes, hogy most a kiett alma, dió nem tűnik el, pedig az előző esetben másnapra eltűnt mindig.
Mindenesetre köszi mégegyszer !
Üdv
Apooca
Előzmény: Tomahawk_ (400)
Tomahawk_ Creative Commons License 2010.02.15 0 0 400
Szia!
Nem vagyok zoológus, de szerintem valamilyen kisragadozó ürülékét találtad a házad környékén!Az autóitokra nagyon figyeljetek oda, mert előszeretettel rágják csúnyán szét az autók elektromos kábeleit és a motortértető belső puha szigetelőanyagát is!!Nekem szétrágták a budai lakótelep kellős közepén, én a kutyáim szőrét összegyűjtöttem betettem egy kis textilzsákba és azt tettem tűzmentes helyre az autó motorterébe.Nekem bevált, nem fordult elő többé károkozás!:-)
Előzmény: Apooca (399)
Apooca Creative Commons License 2010.02.15 0 0 399
Sziasztok
Van ötlet milyen állat ürüléke ez?
Pár napja kezdett szaporodni először csak kint a jjárdán, most a (nyitott) teraszon is van már belőle.
ürülék
Kösz
Apooca
jerosov Creative Commons License 2009.07.22 0 0 398

Melyik milyen állat?? Kérem tippelni:

http://efrud.com/images/ragcsalos.jpg

Ali-bá Creative Commons License 2009.04.09 0 0 397
A tulipánhagymát megette, a nárciszokat meghagyta, a sárgarépát megette, a paszternákot meghagyta tavaly nyáron és néhány szőlőtőkém összes gyökerét a télen alulról elrágta az ebadta! Mi ez? Mit tegyek ellene?
SZEGECS Creative Commons License 2008.12.26 0 0 396
Köszönöm a választ!
Előzmény: comad (395)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!