Van feketicsi meggyfám, pár éves. Kb. egy marék meggyet terem már.
Moniliának még nyoma sem volt rajta. Mellette a meteor megszenvedte. Kisebb a gyümölcse a meteornál, viszont nálam több a termés rajta. Lehet meteoron a monilia ledolgozta a termést. Vagy porzási probléma. Máshol jobban termett a meteor fám...
Monília bizony...A fertőzött ágakat jól visszavágni,ezeket elégetni. Lemosó permetezés kora tavasszal,gombaölő,virágzás után,kezdődő terméskor rovarölő is
Nekem csak 30 fám van meggyből, úgyhogy ez már a nagyok játéka. Ennyire én nem szoktam. De az érdi és a debreceni, ami nekem van, nem hajlamos repedni. Talán az érdi, ha tényleg sok a víz.
Nagyon szépen köszönöm a választ. Hosszabb időre tervezünk a fákkal, úgyhogy azért is kértem tanácsot, ajánlást. Délután veszek egy ilyet amit ajánlottál és ha alkalmas idő lesz, ki is fújom.
Még egy kérdés, hogy a rovar+gombaölőn kívül szoktál még esetleg mást kipermetezni? Ilyesnikre gondolok, mint pl. a ProSilicon, ezt termésrepedés ellen ajánlják használni
Ha van rajta termés és jövőre is maradnak a fák, akkor én mindenképpen adnék nekik. Plantafolt szoktam 20-20-20-ast. Ha rossz a kondi, még egy kis nitrogént adnék nekik. De csak módjával.
Úgy látom, másnak sincs ötlete, mert gondolom, akkor már megosztotta volna, szóval nem tudjuk meg miért van ez így. Viszont ha nálad már termett, esetleg érdemes lenne egy jó helyen előtörő gyökérsarjra lecserélned a fát nem?
Igen, nálam is pont így van. A fa tiszta moníliás, a gyökérsarjai mind egészségesek. Némelyik már termett is, rendes meggyet. De ki kellett vágnom, mert rossz helyen nőttek. Viszont mindig újra kihajtanak.
Vettünk nemrég egy meggyest, ami úgy néz ki, nem nagyon volt gondozva az elmúlt időben, így tápanyag sem lett kijuttatva.
A kérdésem annyi lenne, hogy van-e értelme még ilyenkor lombtrágyát kifújni, ha amúgy semmit nem kapott előtte? Ha igen, akkor ki milyet ajánl, mivel van jó tapasztalata?
Nem, eleve az anyafa is magonc, de meggy, nem sajmeggy. A gyökérsarjak szintén, szép meggy levelekkel. A fura az, hogy a nagy fa tiszta monília, a sarjai meg egészségesek.
A választ nem tudom, de engem is érdekelne a megfejtés. Van egy fánk, már amikor költöztünk, itt volt. Mivel magonc lehet, kis nem értékelhető terméssel, nem nagyon szokott permetet kapni, max. lemosót, amúgy is messze van a többitől. A monília majd megeszi. De a remek gyökérsarjai (amit nem tudok kiirtani), teljesen egészségesek...
Megfigyeltem, hogy a meggyfa csemeték és sarjak nem szoktak moníliások lenni, akkor se, ha már termőképesek és akkor se, ha amúgy az a fajta hajlamos a moníliára. Mi ennek az oka? Pl. az Újfehértói fürtös nálam tiszta monília, de a 3 méterrel arrébb kinövő másfél méteres gyökérsarjai teljesen egészségesek.