Szerintem a tejsavbaktériumok miatt felesleges a kukoricát beletenni, mert tejsavbaktérium mindenen van. A káposztalevélen is. Ez szaporodik el és savanyít. Kukoricát persze az élvezeti értéke miatt beleteheti aki szereti. Nekem magában a káposzta nagyon finom, csak sót, babért, köményt és szemes borsot teszek bele. Most is éppen gyalulok. :)
Azzal kapcsolatban meg tévedtem hogy régebben nem ettem hokaidó tököt mert ettem, csak nem ízlett. Még jó nem emlékeztem erre mikor újabban vettem, mert most meg nagyon finom volt. A tegnap vásároltból az egyiket is éppen sütöm. :)
Gyerekkoromban mi is nagy fadézsában savanyítottuk a káposztát, akkor egész fejeket is tettünk, nemcsak gyalultat. Került bele birsalma, vagy vadalma. Abban nem volt sem kukorica, sem bab, kapor igen. Most más a helyzet. Nagyon kevés savanyúkáposztás ételt eszünk, a férjem egyáltalán nem szereti.
A mostani elkészítési módot egy ismerősömtől tanultam, nagyon finom a végeredmény. Évek óta így készítem. A kukoricát és a babot szárazon (azért megmosva) teszem bele, azt nem szoktuk megenni, csak ízesítésül szolgál. Ha van birsalma, akkor néhány szelet kerül bele.
Vásároltam már háztól olyan savanyított káposztát, amelyben kukoricadara volt. Alapanyag a tejsavbaktériumoknak, de lassanként férnek hozzá. Mindenesetre a termék erősen savanyú volt.
Nem rétegezem. A gyalult káposztát egy nagy edényben összekeverem a sóval, szálasra vágott hagymával és a fűszerekkel. Jól összedolgozom,hagyom állni, közben időnként keverek rajta. Már ilyenkor bő levet ereszt, s úgy gyömöszölöm a káposztás edénybe. (Kerámia edény) Alulra teszek egy kis maroknyi kukoricát, babot, kaprot. Ezt lezárom káposztalevelekkel, s erre gyömöszölöm az ízesített gyalult káposztát. A tetejére szintén teszek káposztalevelet. Arra kell ügyelni, hogy az edény karimájában mindig legyen víz.
Lilahagymával még nem készítettem, s csípőspaprikát sem teszek bele. Fűszernek szemesborsot és babérlevelet használok.
Csak 8 tő fűszerpaprikám volt, 26 dkg lett a por. Az éretleneket betettem a fagyóba, főzéskor levesízesítőnek használom. Ez volt a "próbaév", jövőre több palántát szeretnék. Remélem, sikerül.
Teljesen beleszerelmesedtem a múltkor a Hokaido tökbe. Nem volt annyira parázs mint a Nagydobosi és annyira nem vizes mint a Kanadai. Pont nekem való. Ma ismét kaptam a Pennyben.
Jövőre bevetem vele a fél kertet.
Nóra meddig tudod tárolni a Hokaidót? Nálam 10-12 fok van a kamrában.
Még mindig van idő elkészíteni a saját ízlésünknek megfelelő, tartósítószer nélküli savanyú káposztát a karácsonyi menühöz, illetve egy jó salátának sem utolsó.
Én hiába vettem meg hetekkel ezelőtt a káposztát, csak hétfőn jutottam oda, hogy almás-hagymás káposztát készítsek.
Mivel a karácsonyi hagyományos savanya káposzta már rég kész, és bizonyos okok miatt jócskán le kellett csökkentenünk a savanyú káposzta fogyasztást,
ezért nem készült el már rég, de a kíváncsiság nem hagyott, ezért 1 kiló káposztát gyalultam, egy (bolti) zöld almát, és egy közepes fej hagymát próbaként beáldoztam.
(és nagyon örülök, hogy megléptem, mert amióta az eszem tudom, mindig volt hordós káposztánk, de csak a szokványos birs, fűszerpaprika, babérlevél, kömény, bors került bele.
Most a hagyományos alma, és a hagyma adott neki valami +)
Lesóztam a káposztát (2 dkg sóval), majd kb fél óra múlva rétegezni kezdtem.
Káposztával indítottam, majd egy sor hagymát, szemes borsot, köményt, babérlevelet szórtam rá, majd ismét káposzta jött, aminek a tetejére az almaszeletek fele került,
és a fűszerek. Majd ismét jött egy sor káposzta, utána a hagyma másik fele a fűszerekkel, ezt követően a maradék alma + fűszerek, és végül káposzta zárta a sort.
Féltem, hogy mi van ha az alma, mivel bolti, és nem bio hazai, tartalmaz valamilyen vegyszert, ami beleszól a történetbe, de direkt nem hámoztam meg,
csak alaposan megmostam, hogy az alma egybemaradjon. Mert nem tudtam mennyire savanyodik, és nem akartam almapürét enni.
Amikor elkészült, egy kis befőttes üveget megtöltöttem vízzel, és egy műanyag leszorítóval lenyomtam a káposztát, majd a tetejére tettem a vizes, befőttesüveget.
A lakásban nincs nagyon meleg, de mivel már megjártam, így nem a kályha mellé tettem, hanem a konyhaasztalra, mivel ha nagyon gyorsan savanyodik képes "elforrni" a levét.
Aki még nem próbálta, az tegyen egy próbát vele, mert különleges ízvilágot fog kapni. Ezek után, mindig így fogom készíteni.
Marika!
Te miként rétegzed a káposztát? Egy helyre kerül az alma, és a hagyma, vagy külön? Lila hagymával próbáltad már, nem színezi meg a káposztát?
Idén szárastul vágtam le a díszpaprikákat, a lombot is rajta hagytam, és vödörbe állítva betettem a melléképületbe. Az a növényteleltető, néha bekapcsol egy fűtőventilátor, a vödröt a légáramlás elé tettem. Eddig beválni látszik, jobban szárad, mint levagdosva.
Arra már korábban rájöttem, hogy ha letörik az édes paprikákról egy ág, jobban fonnyad a rajta lévő paprika, mint leszedve. Gondoltam, ez a csípősekre is igaz lesz, és úgy néz ki, tényleg.
Megdarálni nem fogom, egyet-kettőt beledobok a fővő ételbe, ha csípősre vágyunk. Akkor kicsit eltördelem, úgy pont jó lesz.
Mondjuk én úgy általában szeretem szabadon engedni a növényeket, úgyhogy az nem jelent sokat, hogy én nem metszem.
A paprika nálunk nem szokott semmiféle betegséget elkapni, tetvesedésen kívül más probléma eddig nem volt vele, nem olyan, mint a paradicsom, hogy muszáj szellősen tartani. Karózni mindig szoktam. Néha úgy tűnik, hogy elég erős, nem fog kelleni, de a végén mindig lehúzza termés és valahogy meg kell támasztani.
Nem kell kiszedni a magokat. Idén azt csináltam hogy a magok nagy részét kiszedtem és külön daráltam de a végén nem láttam a két darálás között külömbséget ezért összekevertem.
Én sem metszettem, karót is csak azért tettem, mert a terméstől dőlt el. A tőről a pirosakat szedtem le, és szellős helyen tartottam, szárítottam. A szárát levágtam, a húsát a magokkal együtt felvágtam, s úgy szárítottam zörgősre. Ősszel a maradékot is leszedtem, szépen utóért, szárítottam. Kávédarálón porítottam, nagyon szép színe lett.
Volt egy kevés csípős paprikám is, azt felfűzve szárítottam. Nagyon egyenetlenül száradt így felfűzve, és sok ki is fakult. Még nem daráltam meg, a fiúk jobban szeretik, ha csak egy kis darabot tesznek a tányérjukba.
Köszi. Akkor én se bonyolítom az életemet vele. Tudom, Nóra se metszi a paprikát, bár mikor vele beszéltem erről, az étkezésiről volt szó. csak karó, és nincs metszés. :)
A fűszerpaprikát-Palotást nem metszettem. Valahogy úgy értelmeztem, h. a paprika metszése azért jó, mert így nagy, vastaghúsú, lédúsabb termések lesznek, igaz, kevesebb. A fűszernél ezt nem tartom olyan fontosnak.
A választ nem tudom, csak kérdezek: A Palotást szoktad metszeni? Valahogy metszeném mert ajánlották lentebb, de annyi ágból fogalmam nincs melyik kettőt szálon neveljem.
A fűszerpaprikához kapcsolódva: Évek óta termesztem a Palotás paprikát, és kb. 2-3 évente a Hírőst. Nekem az a gondom, h. mire megszárad felfúzve, addig a paprikák jelentős része kifakul, megpenészedik belül, megrothad. Pedig amikor leszedem, és felfúzöm, akkor teljesen egészségesnek néz ki.
Idén nem sikerültek jól a paprikáim, kevés is volt a palántám, nagy volt a szárazság, gondoltam ennyi veszteség nem fér bele, ezért aszalóban szárítottam. Így nem lett veszteség, de talán a napon szárítás jobban kihozná az aromákat. Nem tudom, nem értek hozzá.
A régiek hogy csinálták? Permetezték? Az egészségesnek látszó paprika sem az, csak idővel hatalmasodik el a betegsége?
Én csak pár tő fűszerpaprikát teszek. Csak játszadozom vele, a konyhában használt paprikát minden évben termelőtől veszem. Többnyire az öcsém szerzi be nekem, az ő vidékükön termelnek.
Nem nő magasra de én azért megszokásból egy kisebb karót teszek mellé. Ha dől akkor kikötöm. Ahogy megpirul folyamatosan leszedem és beteszem a teraszon fellógatott hálós aszalóba ahol a fűszereket szoktam szárítani. Ősszel szétvágom és még szárítok rajta géppel egy kicsit darálás előtt. Ami akkor friss, azt hagyom száradni tovább, jó lesz az egészben is káposztába, kocsonyába, húslevesbe.
Diákkoromban mentem paprikát szedni Szeged környékén. A szántóföldön termesztett fűszerpaprika alacsony volt, és természetesen nem karózták. A fajtáról persze, fogalmam sincs. Meg arról se, hogy nagyban milyen a termesztéstechnológia. Pl. nevelnek-e egyáltalán palántát.