Persze, kiváncsi vagyok alekvárjára! Nekem a Nikita nem terem még ennyit, hogy ilyesmin gondolkodjak, de mivel hasonló habitusú a gyümölcsük (csersavas, amit meg kell várni, hogy lebomoljon), mindenképp érdekel a tapasztalat, hogy milyen lekvár lesz belőle.
A héj-kérédsnél talán érdemes lenne kipróbálnod egy gyümölcsnél, hogy milyen, ha nem hámozod. Max. nem ízlik úgy és akkor egyértelmű, hogy hámozva szereted. Nekem a szeletnél nem volt zavaró a héj, de egészben nem próbáltam még, lehet, úgy nem jó.
Feltételezem érdemes leszedni a héját, mert Zotya papa is így aszal. Ő pedig nagyon érti a módját.
A lekvárban sem lehet csersav ha érett gyümölcsből készül. Most pár szem, 1 turmixolásra elegendő érett Rosseyankám van, ebből lesz ivólé. De ha finom lesz, akkor is korlátozott mennyiséget készíthetek mert se üvegem, se helyem a kamrában. Később kipróbálom a lekvárt is kis adaggal és majd beszámolok ha érdekel.
Héjastól nem lehet aszalni? Esetleg le lehetne húzni róla félidőben, vékonyan (ez csak ötlet, nem tudom, hogy lejön-e). Egyben nem aszaltam még, de szeletekről én nem szedem le a héjat, minket nem zavart tavaly.
Lekvárról ha jól emlékszem, többször is írtak, de ahogy rémlik, nem volt egyértelmű, hogy finom-e. Volt, akinek ízlett, másnak nem, mert maradt benne csersav.
Az ivólé ötlet jó, arra én is kiváncsi lennék, ha valaki már csinált, hogyan és mi lett az eredmény ízre.
Idén nagyon apró szemű a Roseyanka, ezért elmarad az aszalás pedig erre készültem nagyon. Mire meghámoznám elfogyna és sok a fekete folt is rajtuk. Ez nem tudom mitől.
Készített-e valaki datolyaszlvából lekvár vagy ivólét? érdemes-e?
Az idén a Hong yangból is kevés lett.Mivel porzó hiányba szenvedett emiatt beszereztem egy szuper porzót.Hiába mindent ki kell tapasztalni.Remélem jövőre több termése lesz.
Amit említesz az valóban nem télálló nem azonos.Nálam kertbe kiültetett datolyaszilva 6-s zónás Kuro geki vagy Kuro gaki-nak is említik.Gyümölcse feketére színeződik,a gyümölcshús sárga.
Most jelenleg így áll a Chayote. Virágzik elég sok van rajt a gyümölcs is kötődik de hogy októberig mi lesz azt nem tudom. 60 dkg-s gyümölcsöknek kell lenni.
Én nem poroztam, és hiába van csak egy fám, mégis lett termés bőven. Most potyognak, kb. öklömnyiek, vagy annál kisebbek, de érettek és jóízűek nagyon.
Ennél nagyobbra kellene nőniük, ha rendesen be lett porozva a virág?
Ezek szerint az első nehézségen, a termés átteleltetésén túl vagy.
Kíváncsian várom, mi lesz a végeredmény!
Ha nem lesz termés, érdemes megkóstolni a zsenge hajtásokat. Elég jóízű. Nálam csak annyira futotta annak idején, virágzásik se jutott el.
Én most egy díszuborkát nevelgetek, az se valami termékeny. 7 tövem van, abból egy már korán kötött egy db. termést, és később még néhányat, ezek be fognak érni, az első talán már érett is. A másik 6 tőből egyetlen egyen van 2 db fiatal terméskezdemény. Ontják a porzós virágokat, termős csak ez a pár darab volt eddig. Valószínűleg Cucumis africanus, a barátnőmtől kaptam karácsonyra egy virágboltból származó termést, onnan a mag. Amúgy a növény elég szép.
Jelen pillanatban virágzik és köt.Idább -odább az indákon 1 cm átmérőjű tökök vannak. A nagy meleg nem tett jót neki.Potyog és leszáradnak a levelek és a gyümölcsök is.Egy 50l-s konténerben egy pedig kiültetve van.Talán már nem lesz olyan nagy meleg.Nyomom nekik a tápanyagot ,kálium és nitrogén túlsúlyt. 3 m magasról lógnak le az indák.Nem sokat kedvem van hozzá de egy kísérletet megért.
Kezdeti problémák után az idén megkóstolhatjuk ezt a kivi fajtát.Papíron Red kivi de majd érés után kiderül.Szereztem hozzá egy szuper porzót.Van egy lehetőség amivel összetudom hozni a Red és a Hong yang virágzását.A nagy meleg ellenére szépek a levelek nekem ez a rendszer bevált. Remélhetőleg jövőre ha a természet engedi bővebb termésem lesz.