Keresés

Részletes keresés

boldogság Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5221
Boldogságot!

Miért nem készitesz,?
sokkal jobb.
Előzmény: nomad von Fblodilovich (5219)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5220
Azt sajnos nem tudok mondani. Bioboltot lehet nézni a neten, de hogy aktuálisan van-e nekik... :)
Előzmény: nomad von Fblodilovich (5217)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5219
Valójában általában gondoltam vega alapkajákra. Lehel tér körül amúgy. Persze ott van a piac három ilyen bolttal is, a Garam és Hegedűs környékén nemrég nyílt egy nagyobb bolt, illetve a Victor Hugo - Hollán sarkot ismerem még. De mindig szívesen fogadok tippeket hol lehet például teljes kiőrlésű kenyeret venni 420Ft/kg alatt. ;)
Előzmény: Thulya (5218)
Thulya Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5218
Szójakolbász? Ha szójapárizsi vagy virsli lenne... XIII. hol? Újlipót, Angyalföld?
Előzmény: nomad von Fblodilovich (5217)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5217
Aha, például érdekelnének ajánlott XIII. kerületi beszerzési források. :)
Előzmény: themuse (5212)
Rorimack Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5216
Előzmény: Jablko (5215)
Jablko Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5215
Aha.
Előzmény: Rorimack (5214)
Rorimack Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5214
"Ez olyan, mint a sebgyógyulás... honnan tudja az az atomocska, hogy oda kell jönnie gyógyítani? :)"

Sehonnan. Semmilyen kis atomocska nem megy sehova.
Előzmény: Jablko (5205)
azul Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5213
Megmondják neki más atomocskák.
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5212
Akarsz róla beszélni? ;)
Előzmény: nomad von Fblodilovich (5211)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5211
Oh, értem, a víz az információt figyeli. Akkor inkább beszéljünk tovább a szójakolbászról. :)
Előzmény: themuse (5206)
Jablko Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5210

Így igaz.

Előzmény: themuse (5209)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5209
Néha megteszi. De annak is oka van.
Előzmény: Jablko (5208)
Jablko Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5208
Vitatkozzunk. Szerintem nem magától, hanem küldik. Mondjuk tiszta édi, hogy jön és megcsinálja. :) Végül is fellázadhatna.
Előzmény: themuse (5207)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5207
Mer' intelligens. Magától. :))
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5206

Hát nem tudom te hogy vagy vele, belőlem egy kanyit ki nem csikart ez a szösszenet. Azért rendes tőletek, hogy így vigyáztok mások pénztárcájára. Tényleg!

A víznek meg tökmindegy milyen nyelven "beszélsz" hozzá, úgyis csak az információt figyeli. :))

Előzmény: nomad von Fblodilovich (5204)
Jablko Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5205

Biztos formáló életerővé módosul a kötőerő. ;)

Ez olyan, mint a sebgyógyulás... honnan tudja az az atomocska, hogy oda kell jönnie gyógyítani? :)

Előzmény: themuse (5203)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5204
Nyilván az egy kicsit bonyolultabb téma. De ez még nem jelenti azt, hogy minden áltudományos pénzkicsikarós módszernek be kell dőlni. Bár talán mégiscsak érdemes japánul beszélni a vízhez, hiszen a James Randi alapítvány 1 millió dollárja azért jár annak is, aki bebizonyítja Emoto vízzel kapcsolatos állításait. Még senkinek nem sikerült, szóval hajrá! :)
Előzmény: themuse (5201)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5203

"MIért nem maradnak inkább nyugton?" :))))

Mert formálják őket azok a fránya véletlenek...

Előzmény: Jablko (5202)
Jablko Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5202
Az atomok tudnak gondolkodni? Kiskoromban sokszor törtem azon a fejem - mivel falun nyaraltam a magyar nagyszülőknél -, hogy a zárt tojásban lévő atomok hogyan állhatnak ilyen ügyesen össze és alakíthatnak ki élő kiscsibe formációt. :)) Minek nekik ez az egész? Vajon mi irányítja őket? MIért nem maradnak inkább nyugton? :)
Előzmény: themuse (5201)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5201

"Lehet gyönyörködni abban, ami szép, csak a kristály nem az ima hatására lesz szimmetrikus, hanem a kötéserők hatására."

Persze, ugyanígy az élet sem más, mint kötőerők összessége...

Előzmény: Wild_Bear (5200)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5199
Nem árt néha a csodá(lkozás)t beengedni az életünkbe. :)) 
Előzmény: Wild_Bear (5198)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5197
Hmm, inkább így kezdődhetne a cikk;

A mohóság tudatos manipulációi.

A hiszékeny emberek kifosztása láthatóvá válik.

Előzmény: Vik 23 (5183)
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5196
:DDDD
Előzmény: azul (5194)
themuse Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5195
Ez nagyon klassz Vik! :))
azul Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5194
Istenem, miért adtál nékem racionalitást és másoknak nem? Tettem fel a kérdést, mire megolvadt a hópihe a tenyeremben. Ilyen hatással vannak a gondolataim döbbentem meg, hiszen az előbb még kristály volt, rend és fegyelem, molekulárisan hatottam az anyagra. Térdrehulltam, azt hiszem Einsteinnek mégis igaza lehet az emberi butasággal kapcsolatban.
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5193
Laboratóriumban és szabadban

Laboratóriumi körülmények között az 1950-es években sikerült elõször a vízgõz kondenzációjának és fagyásának folyamatát pontosan nyomon követni. A vizsgálatok szerint a kristálytiszta, szennyezõdésmentes vízcsepp nem fagy meg azonnal 0 Celsius-fok alatti hõmérsékleten. Bizonyos esetekben -40 Celsius-fokos túlhûtést is sikerült elérni. Ha viszont valamilyen apró szemcséjû szennyezõ anyag (por, korom, homok, só), azaz aeroszol részecske van jelen a vízcseppben, a fagyás ezeknek az úgynevezett jégképzõ magvaknak a segítségével 0 fok alatt azonnal megkezdõdik.
Ha a vízpára azonnal nulla foknál alacsonyabb hõmérsékletû közegbe jut, a kondenzáció, azaz a cseppképzõdés helyett kristályosodás, vagyis azonnali fagyás indul meg. A keletkezõ jégkristályok, -csírák mérete a vizsgálatok alapján igen kicsi. Laboratóriumi mérések szerint a fagyás megindulása után 30 másodperccel (a környezeti hõmérséklettõl függõen) 1 és 10 nanogramm, azaz 10-9 és 10-8 gramm közötti tömegûek, míg méretük alig 50 mikrométer. A jégcsírák száma ilyenkor meghaladja az egymilliót 1 cm3 (1 milliliter) levegõben.
A felszínre hulló hópelyhek között ugyan nincs két egyforma, a jégkristályoknak mégis négy legegyszerûbb formaváltozatát különböztetjük meg: lap, oszlop (tû), kúp, dendrit (csillag). A felhõkbõl vett minták tanulmányozása során az derült ki, hogy a -3 és -8 Celsius-fok közötti hõmérsékleti tartományban elsõsorban oszlopok (tûk), -8 fok alatt lapok, -10 fok alatt dendritek (csillagok), -20 fok alatt pedig kúpok keletkeznek. Valamennyi hókristály ezekbõl az alapformákból épül fel. A spontán kristálynövekedés (hízás) mellett sokkal hatékonyabb növekedési folyamat az aggregáció, vagyis a kristálycsírák összetapadása. A kristályok végleges formájának vizsgálata során a felhõfizikusok összesen nyolcvan különbözõ alaktani csoportba sorolták a hópelyheket.

Aggregációval, azaz a kristálycsírák, illetve kisebb hópelyhek összetapadásával
-15 és -20 Celsius-fok között keletkezett, majd alkalmanként ennél magasabb
hõmérsékleten módosult dendritek, hópehelycsillagok

A kristálynövekedés sebessége a környezet hõmérsékletétõl függ. A laboratóriumi mérések szerint a -15 és -20 Celsius-fok közötti hõmérsékleti tartomány az optimális. A természetben a hófelhõkben általában akkor uralkodik -15 – -20 fokos hõmérséklet, amikor a felszín közelében 0 és -5 fok között van a levegõ hõmérséklete. Ezt saját megfigyeléseinkkel is alátámaszthatjuk, ha visszaemlékszünk arra, mikor láttunk utoljára hatalmas pelyhekben hulló havat. Az optimális tartománynál magasabb hõmérsékletû felhõkben keletkezõ hópelyhek a talaj közelébe érve általában elolvadnak. A -20 foknál hidegebb felhõkben a csekélyebb nedvességtartalom miatt kisebb a kristályok mérete, és általában kevésbé intenzív a havazás.

http://www.sulinet.hu/cgi-bin/db2www/ma/et_tart/lst?kat=Afag&url=/eletestudomany/archiv/2000/0007/hopehely/ahpehely.htm
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5192
Egy kaliforniai fizikus weboldalt készített a hókristályokról, amely szinte minden velük kapcsolatos kérdésre választ kínál. Mint azt Ken Libbrecht, a Kaliforniai Mûegyetem (CalTech) professzora leírja, az ötlet akkor született, amikor még 1996-ban hasonló információkat keresve az interneten rájött, hogy ez mennyire nehéz. „Teljesen szétszórt töredékekre bukkantam csupán, s azok legtöbbje is több évtizedes cikkekre, könyvekre utalt” – mesélte a professzor. Miután úgy vélte, hozzá hasonlóan sokakat érdekelhet a kérdés, elkészítette saját, „Hókristályok” címû, szemgyönyörködtetõ képekben is gazdag weboldalát (Snow Crystals, http://snowcrystals.net).
Persze, mint fizikus, Libbrecht a csodás képanyag mellett a tudományos magyarázatokkal sem marad adós. Elmagyarázza például, hogyan árulkodik a hópehely alakja korábbi rövidke életérõl. A hókristályok a felhõkben egészen egyszerû, hexagonális jégkristályként születnek egy aprócska porszem körül. Késõbbi fejlõdésük a felhõ hõmérsékleti és nedvességviszonyaitól függ: elõbb hat kis ágat növesztenek, majd köztük áthidaló síklapokat, végül bizonyos hõmérsékleten hosszú dendritszerû nyúlványokat. Libbrecht azt a régi gyanút is igazolja, miszerint nincs két egyforma hópehely. „A hókristályok olyanok, mint az emberi arcok – írja. – A születõ kristályok még nagyon egyformák, ám már picit más körülmények között is eltérõen fejlõdnek, s idõvel mindegyik egyedi arculatot ölt.” S bár szemre lehet, hogy egyformának tûnnek, a professzor szerint a Világegyetem egész eddigi élettartama sem lenne elegendõ ahhoz, hogy két teljesen azonos hópehely kialakuljon.

Vik 23 Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5191
Láttam. Kár, hogy azok nem jöttek át, amikor felraktam ezt a cikket.
Előzmény: Törölt nick (5186)
Eleon Nóra Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5190
A hirtelen lehütött vizet nem lehet programozni. :)) Nincsen rá idö. :))
Előzmény: Wild_Bear (5187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!