Én az utóbbi időben a rókafarkú fűrész / 32-es éles véső kombóra esküszöm. Körben bevágom a fűrésszel, utána meg alulról visszahasítom a vésővel a vágásig. Ahol csomós ott a kalapács is besegít. :P
Nem a memória, az alaposság. Régebben jobban visszaolvastam, de nemrég értem haza, oszt' jó alaposan koccintottunk a karácsonyra. Bár mindannyian megállapodtunk hogy csak a hülye kölykök miatt tartjuk. Mármint akinek van. De hogy ne csak offtopik legyek, legyen benne fa is: jó göcsös aljú (obis) karifát kellett béfaragnom tegnap egy talpba, és úgy gondoltam, faragja a f...om ezt késsel/baltával/egyébbel: Nem mondom hogy a friss lé- és gyantadús fa nem tömte el hamar a legyezőt, de legalább látjátok hogy van flexem és használom is :D
"A ház masszív fa szerkezetű, tehát tapéta, pár centi vastag gipsz majd masszív fa. A fába kell hogy bemenjenek a csavarok és abba tartason stabilan, mivel a ház keresztezett laminált fa szerkezetű..."
"hanem hogy a fesrők leszedték, majd ugyan oda csavarozták vissza"
"de a festők levették, amiért ideges is voltam, majd miután végeztek ugyan abba a lyukba vissza csavarták. Tart most is, de félek, hogy ugyan az a lyuk már nem tartana úgy hosszútávon"
Szerintem azért írták a többiek, hogy nem lesz probléma, mert az a "lyuk" azért - gondolom én is, meg a többiek is gondolják, gondolom - nem egy sima falba fúrt "lyuk", hanem a lyukba(itt még jó 10 évvel ezelőtt tanultam meg az akkor is ős- és szakértőbb fórumtársaktól, hogy NEM LYUK, hanem FURAT :D)béhelyezett, jó esetben műanyag tipli lenne. Amibe azért gond nélkül ki- és be is lehet tekerni lehet egy csavart, pár alkalommal anélkül hogy elveszíteni a tartóerejét (régen itt jött, hogy hány százalékban húzó- és nyíróerő, utána rögtön jött hogy a napenergia hogyan hat a hobbiasztalosság jövőjére ..... de mára már lenyugodtunk :D).
Valószínűleg nem értjük a kérdésed. Az előbb már többen jeleztük, hogy az ugyanoda behajtás nem probléma, és te is így gondolod. Akkor mit gondolsz bajnak ebben a mondatodban?
" a fesrők leszedték, majd ugyan oda csavarozták vissza"
Csavarj be valahová egy ugyanakkora csavart, hajds ki, majd tedd vissza újra, és ezt háromszor ismételd meg, majd próbáld meg kihúzni a csavart a helyéről. Ha nincsenek túlhúzva a csavarok, nem forogtak meg a lyukban, akkor nem kell emiatt aggódnod. Mekkora csavarokról beszélünk? 5X50 ? 5X65 ?
Ha belegondolsz, a thonet székek sok-sok évtizeden keresztül tartották néhány nemzedék súlyát, és ezek a szerkezetek ragasztás nélkül, csak csavarral rögzültek. Az ülőlap 4 csavarja kivételével egészen filigrán csavarokat használtak. Kizártnak tartom, hogy ép ésszel méretezett 8 csavar bármilyen problémát okozna. Ennek az egyszer ki-be hajtásnak nincs jelentősége.
Ha passzentos szögeket raknál a csavarok helyére, akkor sem esne le a Tv. Az az erő, ami a falból kifelé húzná a csavart, minimális. Ha a csavar meghúzásakor nem forgott el, akkor ugyanolyan jól tart, mint először. Ha pedig legközelebb a falra szerelsz valamit, akkor ne vízszintesen fúrd a lyukat, hanem kicsit fentről lefelé, mert akkor a csavar kihúzásához felfelé kellene emelkednie a ráakasztott tárgynak.
Sziasztok. Egy tv-t szeretnék a falra tenni ami egy kihúzhatós/állíthatós konzolon csüngne. A ház masszív fa szerkezetű, tehát tapéta, pár centi vastag gipsz majd masszív fa. A fába kell hogy bemenjenek a csavarok és abba tartason stabilan, mivel a ház keresztezett laminált fa szerkezetű (CLT fa néven van ha valaki nem ismeri egy kép. https://berryclt.com/wp-content/uploads/2020/12/clt-9-1-scaled-1152x720-c-default-768x480.jpg
Pár hete sikerült is 8 csavarral feltenni, atomstabilan is tartott, de a festők levették, amiért ideges is voltam, majd miután végeztek ugyan abba a lyukba vissza csavarták. Tart most is, de félek, hogy ugyan az a lyuk már nem tartana úgy hosszútávon, nem értek hozzá, ezért kérdezném, hogy fába ez mennyire probléma ? Vagy szerezzek hosszab csavarokat és fúrjam bele azokat, esetleg toljam el pár centivel a konzolt majd csavarjam inkább teljesen új helyre ? Többeket kérdeztem, azt mondták fába nem baj, de én azért szkeptikus vagyok, főleg egy több 100k-s 65 colos, kb 22 kilós tévénél.
Loctite pillanatragasztóval tele van az utolsó falusi kisbót is, annyira ipari :)
Egyébként nem ennyire fekete-fehér a dolog. Henkel felvásárolt egy nagy csomó céget az évek alatt, de lokális piacon mindig megtartották az ismert brandeket, nincs "tiszta" szeparáció közöttük. Tekintve hogy a pattex és mondjuk a loctite is szinte teljes spektrumot lefedő cég voltak, mindegyik márkanév alatt szinte minden általános dolgot megtalálsz a mai napig. Nyilván vannak speckó dolgok, pl a loctite menet ragasztói/tömítői, de ettől függetlenül kijelenteni, hogy a loctite az csak ipari azért elég meredek.
Sajnos az történik, hogy a gyártónak ezek csak szavak, amikkel a marketingesek játszanak.
A Palma és a Palmatex egy külön márka és termék voltak. A Pattex egy külön márka volt. Csak felvásárolta őket a henkel, és szórakozik hogy mikor melyik címkét mire használja.
Mint a piros mogyorós csoki, ami mára egy címke, évente más csokira teszik.
A pálmatex erősragasztó kiválóan alkalmas , sőt túlmenően is arra amiről regélnek róla !
5 évvel ezelőtt újra bandázsoltam a szallagf.-em 500-as ALU kerekeit 12mmx50mm textilerősítésű gumiszalaggal ( a sóderbányákban is ilyet használnak a hengersorokon , mivel rendkívül strapabíró! )
Mióta felragasztottam vele egy millimétert sem engedett a ragasztás ! pedig csak kalapácsolással rögzítettem a kontaktragasztót.
Olyannyira nem barkácsterméket gyárt , mind amennyire bizonyított!
Értem én, de erősen szkeptikus vagyok a PVAC ragasztók innovációs lehetőségeivel kapcsolatban. Értsd: mindegyik baromi erősen ragasztja a fát, vannak egyéb paraméterek, amikkel lehet játszani (fazékidő, szín, stb), de alapvetően ki van már találva a tuti, túl sok differencia nem lesz az egyes termékek között. Azon sem lennék meglepődve, ha ugyanaz a vegyület lenne két különböző néven csomagolva (tekintve hogy egy új vegyület kifejlesztése nem olcsó játék)