Talán ha az álláshalmozás helyett a munka halmozással lennének elfoglalva a párttag urak és hölgyek....
Kis demagógiával élve, ha én ma nem jelenek meg azon a helyen ahol kell, akkor arra a napra nem kapok pénzt, ha holnapra is kitalálok valamit, akkor szólnak, hogy holnapután már ne is gyere !
Szvsz működik az szabad lista nélkül is. Amelyik párt közútálatnak örvendő politikust rak a listája élére, az nem jut be. Ha mégis, úgy az illető politikus nem is örvend akkor a közútálatnak.
A szabad listás választás technikailag nagyon nehéz feladat elé állítaná a szavazatszámlálókat. Nem lenne elég megszámlálni a tizenennyihány pártlistára adott voksot, hanem strigulázni kellene a lsitán belüli változtatásokat. Mindezt ráadásul csak azért, hogy a végén úgyis az eredeti listasorrend érvényesüljön. Ti. a szavazó, mint tömeg már csak ilyen.
Röviden és velősen arról van szó, hogy az egyéni képviselősdi "győztes mindent visz" elve ütközik az arányos képviselet elvével, és mivel ez utóbbihoz ragaszkodunk, mert választási alapelv, ezért nem alkalmazható. Megoldás a szabad lista, amely ötvözi az egyéni és listás rendszer előnyeit, csakhát akkor fel kell vállalni, hogy közutálatnak örvendő politikusok akkor sem fognak bekerülni, ha egyébként pártjuk prominenseiként előkelő helyre vannak sorolva!
amikor a Fidesz bedobta, hogy háromhetente legyen ülés ezt a demokrácia elleni támadásnak vették (nekik is kényelmes volt, csak a "fogékonyakat" hergelték ezzel) a komcsik. (valóban be lehetett volna vezetni elegánsabban is, ezt aláírom). nos beigazolódott a Fidesz józansága. van egy csávó (polgármester is, országgyűlési képviselő is, bizottsági tag is stb, Brüsszelbe is ugrál és onnan vissza milliókért, hogy szavazhasson stb). ez mit jelent? hogy sehol nem dolgozik rendesen, de mind a három helyről jó fizetést húz le. (rólunk).
a komcsik eladták, hogy hetente parlament=demokrácia. ugyan már. csak négyszer annyiba kerül.
"Az egyénivel az a baj, hogy jelen pillanatban nálunk ott is pártra szavaznak."
Mindenhol ahol egyeni van pl anglia, Usa,ott is leginkabb partra szavaznak. vanak korzetek ahol akkor is munkasparti gyoz ha egy bulldogot inditanak. Semmivel sem szamit tobbet ,vagy alig a jeloltek egyeni vonzereje ha nem listas a szavazas. Lewginkabb az egyeni korzetben is partok szerint szavaznak kivevev par kirivo esetben, ha nagyon elismert szemely akire parttol fuggetlenul szavzananak, vagy annyira idiota,hogy meg a parttal szimpatizalok se.De ez elenyeszo , semmivel sem tobb mint a mi vegyes rendsaerunknel bejuto 1-2 fuggetlen kepviselo.
Az egyénivel az a baj, hogy jelen pillanatban nálunk ott is pártra szavaznak. Tegyük fel, az egyik párt népszerűsége 50 százalék, aztán van még 30 és 20 százalékkal kettő. Egy listás szavazáson nagyjából ilyen arányban kerülnének be képviselők az országgyűlésbe. Na de ha egyéni kerületek vannak, és a kerületek túlnyomó többségében az 50 százalékos párt képviselőire voksolnának, akkor előfordulhat, hogy akár 80-90 százalékot is elérne az arányuk, ami azt jelenti, hogy az ország felének csak igen kis képviselete lenne a parlamentben, a hatalmon levők meg azt módosítanának, amit csak akarnak, az alkotmánytól kezdve.
"A felsőházban ülnek a nemzetiségek és a civil szervezetek képviselői, fajtánként 2-2 darab, 7 évre. "
Es mi lenne a szerepe es funkcioja ennek
felsohaznak? Mert ugye azt te is elismered,hogy legitimitasa sokkal kisebb ,mint a valasztasokkal bejuto alsohazi kepvoiseloke.Vagyis felerendelnel a nepfelseg elvenek egy korporativ alapon kivalasztott testuletet.
Vagyis olyanok dontenenek a valasztassal bekerulo kepviselok dontesei felett akiket az egvilagon senki nem valasztott meg,hanem valami zavaros kivalasztasi alapon kerultek oda. mert pl ha mar civil szervezet akkor a horgaszegyesuleteke es gondolom az autoklubbe a legnagyobb letszamu, akkor ezek
kepviseloi dontenenek ?
Vagy a parezer roman nemzetisegu,ugyan mileyn alapon?
Mondjuk egy ritka nagy disznóság volt ez a mai be nem menetel. (Az egész osztály kollektíve moziba ment a föcióráról?)
2 kamarás parlamentre vágyom (legalább a szú nem eszi ki a másik üléstermet).
A felsőházban ülnek a nemzetiségek és a civil szervezetek képviselői, fajtánként 2-2 darab, 7 évre.
Az alsóházban meg az egyéniek 4 évre, összesen 176-an.
(Az egyéni, egyfordulós, "a győztes mindent visz" szavazás miért nem jó?)
Egyetértek. Feleakkora parlament, tiszta listás választás. Részletekről lehet egyeztetni.
Ezen egyébként valóban csak népszavazás segíthet, mert a képviselőktől nem lehet elvárni, hogy kimondják a saját leépítésüket.
(Az kicsit aggályos, hogy a létszámcsökkentés témája nem ütközne-e az Alkotmány 28/C. § (5) d. pontjába.)
"Az ulesek lenyegeben nekunk, azaz a nepnek vannak."
Amire te gondolsz, az a bábszínház a vursliban. Én arra gondolok, hogy ha mára plenáris ülést hívott össze a parlament elnöke, akkor minden képviselő odamegy, aztán, ha nincs hozzászóló, akkor a napirend utáni után lezárják az ülést, és minden képviselő megy a dógára. Nem gondolnám, hogy az a normális ami ma történt.
Egyébként ha megfigyelted, azt írtam, hogy a bizottsági ülés vagy a hivatalos külföldi út felmentő erejű lehet, de ha ülés van akkor ülés van. Mindenkinek.
Értem, amit mondasz, de engem jelen esetben az érdekel, hogy milyen úton-módon szólhatok bele én, mint állampolgár (kiegészülve néhány hasonlóan gondolkodóval) abba, hogy a helyzet megváltozzon?
BTW, ha mar megis idehozod, akkor pont azt irtam az elobb, hogy a plenaris ulesek nekunk, polgaroknak vannak, ezert fontosak, azaz minel ritkabbak, anal kevesbe tud(hat)juk mit csinal a T. Haz.
A Hazszabaly szerint van reszletes vita. Jelen esetben nem akart senki vitazni, mert egyetertettek a tervezettel, vagy mar az altalanos vitan elmondtak, amit akartak. Azert meg nem fogjak a Hazszabalt megvaltoztatni.
Ennyi.
Ettol meg logos, aki logos, mint mondottam volt, de spec ennek az esetnek ehhez semmi koze.
Csatlakozom az előttem szólókhoz: szerintem is kevesebb képviselő kellene.
Egyébként miért kellenne bejárniuk a képviselőknek, főleg ha épp olyan a téma amihez nem értenek, nem szakterületük? A parlament úgyis csak egy cirkusz. Ezt mindenki tudja, de csak a Fidesz volt elég cinikus ahhoz, hogy négy évig ennek fényében kormányozzon.
Szóval ha ez egy cirkusz, kezeljük is akként. Kevesebb képviselő, ritkábban, és főleg valami olcsóbb helyen. A Parlamentből meg legyen múzeum, vagy egyetem. Egy 300 fős előadó kurva jól jönne például a Közgáznak. Tudjátok milyen tömeg van ott?