Phryg oregasszony, tarsaval Phylimonossal vendegul lattak Diaszt es Hermeszt. Az istenek halandok kepeben jartak az emberek kozt, hogy megismerjek oket kozelrol. Phrygiaban senki sem fogadta be oket, csak Phylimon es Baukis gondoskodtak roluk, szegenyes kalibajukban. Zeusz eztan megbuntette a gazdag phrygeket, elsullyesztve hatalmas birtokaikat, es megajandekozta vendeglatoit. Fenyes templomma valtozatatta kunyhojukat, megteve oket szent szolgaloinak. Egyetlen kivansaguk is teljesult, egyidoben hunytak le szemuk, es halaluk utan Baukidast atvaltoztatta 'fillirian'-na,[?] Phylimont pedig tolgyfava. Ovidius metamorphozisan kivul a szep mitoszt rank hagyta Laktaniosz is.
Tancot Baukiszrol? Arrol me'g nem hallottam. A tortenetet pedig, nem hinnem, hogy ne ismerned, te huncut! :) Ok voltak az orok szeretet es szerelem jelkepei. Amikor vendegul lattak Zeuszt es Hermeszt, noha igen szegenyek voltak, megsem tagadtak meg toluk az etket es a szallast, masnap megkerdezte Zeusz a josagos hazaspartol, mi a kivansaguk, es ok azt kertek, halalukban is hadd legyenek egyek. Es amikor nagyon oreg korukban meghaltak, fava valtoztak, Philemon tolgyfava, Baukisz harsfava, es ott alltak egymas mellett, agaikkal osszefonodva az idok vegezeteig. Az egymas iranti tisztelet, szeretet, csendes josag es boldogsag mintakepei. Olyasmi, ami utan az ilyen tetova lelkek vagynak, mint en.
Egyik kedvenc sztorim a gorog mitologiabol Philemon es Baukisz tortenete. Erdekes modon nem talalok hozza antik abrazolast. Az alabbi illusztracio Ovidius Metamorfozisabol valo, azt a jelenetet mutatja, amikor Baukiszek vendegul latjak Zeuszt es Hermeszt. De nekem a tolggye es harssa valo valasuk es osszefonodasuk tetszik a legjobban, mindjart keresek hozza kepet.
Spyros,
nem tudom, hol olvastam mar. De nem meglepo, hogy ok vettek reszt rajta, hiszen a nok kozul fokepp a heterak foglalkoztak magasabb szintu kulturaval.
A heterakrol hol olvastad az informaciot? Erdekelne Karbont, ha valamit latsz, olvasol roluk, megoszonnenk ha felhivnad ra a figyelmunket. Koszonettel:
Spyros
Az evente megrendezett atheni Adonisz-unnepsegekrol mondanek par szot. Ezeket nem a varos tamogatta, hanem ugynevezett privat unnepek voltak, asszonyok tartottak. Az Adoniakon a nok megsirattak a fiatal koraban elhunyt Adoniszt. Az unnepseg reszeken az asszonyok edenyekben mint "kertekben" magvakat ultettek el, azok gyors kikeles es viragzas utan elhervadtak. Az adoniszi unnepsegeken a nok illatszereket, illoolajokat es kulonfele ekszereket hasznaltak, amelyek a szexualitast szimbolizaltak. Foleg heterak vettek reszt ezeken a bulikon. A kep, melyet talaltam, egy ilyen ritust abrazol, az emlitett termekenyseg- es elmulas edennyel.