Na igen, ezt én is kitaláltam a pecsétet nézegetve. Csakhogy amikor mi leadtuk a papírkákat, akkor a nénike csak rábökte a pecsétet, én még ácsorogtam ott egy kicsit félszegen, de azt mondta, hogy menjek isten hírével. Egy szál iktatószámot vagy ilyesmit nem kaptam, csak a dátumot.
Én a helyedben keményen ütném az asztalt, hogy az eredeti radiátort akarom! Ráadásul nyilván árkülönbség is van a kettő között, ami akkor hova kerül?... Egyébként ilyen árért ne legyen csúnya a radiátor!
Nálunk nincs a WC-ben fűtőtest, bár az egyik hosszú fala a lépcsőházzal közös. De szerencsére nekünk a fürdő-WC komplexumban elektromos padló- és falfűtés lesz, mert meg akartuk úszni a radiátort. Ezt meg jól kiszámolták, amikor vettük. Remélem, hogy jól teszik majd le.
Sacyka, nálunk ugyanez a helyzet a szellőző nyílással. Eredetileg volt lyuk, négy is, aztán meg mindet gondosan befalazták. De ez ugyanúgy történt a felettünk lévő lakásban is, úgyhogy mi arra gondoltunk, hogy mindezt szándékosan cselekszik, bár mi se nagyon értettük. Azért érdekel, ha sikerült valamit megtudnod.
Ja, és köszönjük a részletes beszámolót a bankról, így legalább tudjuk, mire készüljünk. Egyelőre még nekünk nem jeleztek vissza, remélem nem lesz semmi gond.
Mi is tetőtéri lakásban lakunk az A épületben . Az összes radiátor Vogel - Noot típusú / a szerződésben foglaltak szerint - lehet hozzá ragaszkodni ! / . A 100 nm-es lakásunkat max. 25 fokig lehet felfűteni , lévén 4 méteres a belmagasság . Egyébként vannak olyan emeleti lakások , amelyban fűteni sem kell , úgy körbefűtik a szomszédok ...
A hegyre néző hálóban 2 fütőtest van , de miután a szigetelés tragikus / süvít a szél a szobában / , így ott kb. 20 fok a max. hő Éjszaka a radiátorok kb. 50 % üzemelnek , központilag lekapcsol valami oknál fogva . A nappali a tóra néz , így a 25 nm-re ott elég a 2 radiátor is / nem csap la e hegyi szél ... / . A fürdőben levő törülközőszárító nálunk egy éve rossz , így hát ontja a meleget , akár szaunaként is üzemelhetne :-) / amúgy ha jó akkor elég , de célszerű a nagyobbikat választani a 2 méret közül /
A wc-ben semelyik lakásban nincs fütőtest , de nem is kell .
Ügy gondolom 10 nm-re számolhattok egy nagy radiátort .
Amúgy rengeteg a probléma ,/ fűtés , beázások , átázás , szigetelés / lesz mit javítaniuk garanciában ...
Ezt nálunk az Erste bank úgy kérte, hogy amikor a Földhivatal érkeztette a szerződést, ráírták a bejegyzés sorszámát, és az egyértelművé tette a dolgot, egyébként tényleg nehéz lehet megtalálni.
Megelőztél, pont erről akartalak kérdezni! A fűtés fontos nekünk, nem nagyon szeretjük a hideget, Tél tábornok régi nagy ellenségem...
Feltűnt néhány radiátor a lakásban, a beígért Vogel-Noot helyett Dunaferr gyártmányú. Ez még nem olyan nagy baj, állítólag nem feltétlenül rosszabb, csak egy kicsit csúnyább. Nálatok az A-ban milyen gyártmányú van?
Elkezdtem utánaszámolni, hogy mekkora fűtőtestek kellenek, de ez nem olyan egyszerű. Első közelítésre pont neccesen van kikalkulálva. Nálatok hogy működik, mondjuk egy olyan helyiségben, ahol jól működik a radiátor, és elég jó az idő, hány nm az alapterület, és mekkora radiátort tettek, milyen típusút? (Ugye a tietek tetőtéri lakás?)
Van-e a WC-ben fűtőtest? Nálunk nem terveztek, de lehet, hogy oda nem is kell, minden oldalról meleg helyiség veszi körül.
A fürdőben melegvizes törülközőszárító lesz, nem klasszikus radiátor, nálatok is az van? Elég meleget csinál?Mekkora/milyen fajta?
Bocsánat, lehet, hogy nagyon szemtelen/követelőző kérés ez így, de ha éppen van kedved megírni, nagy hasznunkra lenne...
Persze, a kollégám átmehet másik bankhoz, de akkor már csak az új feltételekkel kaphat kölcsönt... és ezt a bank nagyon jól tudja, tehát kifacsarja, amit csak lehet, a tisztelt ügyfélből...
A legújabb öröm ma ért. Kiderült, hogy ugyan a hitelszerződésünk már széljegyen van, csak a hülye szentendrei földhivatal nem írta mellé a nevünket úgy, mint a többiekét. Azonosítható, mert a dátum egyezik a beadásunkkal, de ettől még nem tudom bizonyítani, hogy ez a mienk, mivel ugye többeknek is van a 400eFt-ről meg sima elidegenítési tilalomról bejegyzésük. Ujjé!
Nálunk úgy van megoldva, hogy a csövek vékony hungarocell lapokba vannak gyakorlatilag bevágva. Ezzel egyenlítik ki a padlót. Ez még az emeleten látszik. Aztán nemtom, hogy erre raknak-e még vmit. Aztán jön a cement. Nemtom, hogy ez elég-e. De asszem nálunk nem lesz akkora gond, mert a laminált padló alá kerül még egy paplan, ami hangot, vizet és hőt is szigetel.
De az tuti, hogy a radiátorok párhuzamosan mennek, látszik, hogy mindegyikhez külön cső megy.
Vasárnap voltunk kint, mert a riasztószerelő betett pár érzékelőt. Kicsit kiakadtam.
Pár hete kiszedték a kádunkat, mert kiderült, hogy úgy tették be, ahogy az eredeti tervekben szerepelt, és nem úgy, ahogy a mi rajzainkon. B. építésvezető úr nagyon korrekt volt, úgyhogy kivették. Aztán a mögötte levő parapetet közben megépítették. Mostanra visszatették a kádat; ugyanúgy! Brrrrb... Ráadásul elkezdték befalazni a mellette levő kis háromszöget is...
A másik, ami őszintén meglepett, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az elszívó kivezetését a Yaszs által leírt módon oldották meg. A terven ugyebár az volt, hogy a homlokzaton lesz kivezetve. Szóval ezzel az új megoldással több problémám van: egyrészt nem nagyon tetszik, hogy végigcsövezték az előszobám és a WC-m, még akkor sem, ha gipszkarton fal mögött lesz. Másrészt a WC-ben levő ventillátor mellett vezették ki a strangba, ezáltal a strang előfala (ami a mosdófülkénk hátfala) kb. húsz centivel előrébb kerülne, ezáltal nem férne el a mosdónk! A harmadik pedig az, hogy attól tartok, hogy ez a lakáson végigvezetett cső remekül viszi a hangot tőlünk a szomszédig, illetve tőle hozzánk. Hacsak nem üveggyapotolják végig a gipszkarton mögött.
Azonnal zaklatottan felhívtam B. építésvezető urat. Ő szokásához híven nagyon korrekten közölte, hogy természetesen a kádat kifalazzák és megfordítják, az elszívót pedig akkor a homlokzaton vezetik ki. Maxikorrekt! Csak azt nem értem, hogy ilyen változtatásokról miért nem értesítenek minket?
Megnéztük a kerítéskezdeményt, megnyugtatott engem is a kert mérete. :) Meg az is, hogy a sitthalom fele eltűnt. Azért az emeletiek, szegények, így is erre a komplett szeméttelepre fognak kilátni. Érdekes volt, hogy a falazóelemeken túl kb. 1m-rel volt egy mészcsík, ami tippjeim szerint a kerítés telekkönyv szerinti helyét jelöli. Szóval verjék a feneküket a földhöz, mert így is plusz területük maradt. A kijárás meg miattuk hiúsult meg, mert a mi és az ő kerítésük között lett volna egy gyalogjárda, ezt most kiosztották kertnek. Használják egészséggel!
Kiváncsiságból bekukucskáltunk Yaszs ajtaján, nekem korrektnek tűnt az előszoba burkolása, bár nagyon poros volt, így nehéz volt megállapítani. A mi lakásunk még messze van ettől, mivel mint mondtam, még a strang sincs lezárva elölről.
Mászkáltunk kicsit a házban, megnéztük a lépcsőház többi lakását. Nagyon hangulatos kis lakások, kiváncsi leszek rájuk berendezve. :)
Nagyon fontos, hogy figyeljetek oda fütőcsövek és a radiátorok szerelésekor. A mi épületünkben sok helyen kimaradt a szigetelés, nálunk például sokan azt bhiszik padlófűtés van, mivel érezhető a melelg a csövek környékén. A radiátorok közül kettő csak fél gőzzel megy, így abban a szobákban csak 18 C fok van.
Sok helyen előfordult az is, hogy fordítva kötötték be a radiátorokat, így azok csilingelő hangokat adtak. Az is nagyon fontos, hogy ne sorba legyenek kötve a radiátorok, mivel akkor csökkenhet hőfok, mivel megoszlik a fütőtestek között.
Tetőtéri lakásoknál nagyon fontos szigetelés, nálunk ha nagyobb szél van, - ez gyakran előfordul, majd érezni fogjátok - akkor szinte átsüvíti a lakást.
Ha minden igaz nyáron már úszhattok a tóban, már ha lesz kedvetek hozzá.
Engedd meg, hogy helyiként én válaszoljak.
Pékség: a Lenfonói HÉV megálló mellett, Nyitva tarás asszem 6-17-ig, eljuthatsz kocsival úgy hogy mellőletek indulva a B.kalászi HÉV átjáró felé, ellőtte jobbra kanyarodsz, végig a Vasút soron, ott van egy kis kaptató, azután rögtön meglátod. Kemence alakú épület.
CBA: a polg. mesteri hivatallal szemben.
Kis közért: egy kicsit közelebb, vagyis a B.kalászi HÉV átjárón át, a templommal átellenben. Kocsival kb öt perc.
Örülök, ha segíthettem.
Csinbarát.
Felépült a kerítés kőből készült alsó része, mostmár lehet látni, mekkorák lesznek a kertek. Én nagyon kellemesen meglepődtem, jelentősen nagyobb terület van, mint eddig. Gondolom, benneteket még inkább érint a dolog; ha jut rá időtök, nézzétek meg, remélem, ti is hasonlóan elégedettek lesztek a kert méretével mint mi. + a szomszédok által felhalmozott lomok nagy része is eltűnt a kerítés mellől, de ez valószínűleg gyorsan újrateremlődik (bár, ha zárt kerítés lesz nem kell gyönyörködnünk benne).
A burkolók alapvetően normális munkát végeztek, bár a fugázás hagy kívánnivalókat maga után (ez valószínűleg egyszerűen javítható), a csempék és járólapok viszont szépen állnak. Kicsit bosszant, hogy hozzattak velem egy plusz doboz csempét (kb. 4000Ft +egy Belváros - Jászberényi út- Budakalász -Belváros autós körtúra feleslegesen), amelyre végül is nem volt szükség. Főleg azért bosszantó, mert amikor mondták, hogy vigyem, már csak egy-két csempe hiányzott, igazán kiszámolhatták volna, hogy elég lesz-e. No, mindegy, több is veszett Mohácsnál, és mindig nagy örömmel nézem meg a házat.
A konyhai elszívó csöve egy ronda aluminium gégecső, ami a villanytűzhely tervezett helye megy fel a plafoning, majd konyha és előszoba közti falat átörve kijut az előszobába, és távozik a lakásból. Ezt csövet későbbiekben gipszkarton mögé fogják rejteni. B. úr elmondása szerint közös kürtőbe mennek az elszívók. Emiatt érdemes visszacsapószelepes elszívót venni, mert ha valaki beszerel egy brutálerős elszívót, az benyomhatja a többi konyhába is a levegőt a kikapcsolt elszívón keresztül. Ha visszacsapó szelep van az elszívóben akkor csak kifelé mehet az ájer+szag a konyhából. Hozzá kell tennem, hogy ez főleg az emeletieket sújthatja, a földszinten aerodimamikai okokból kevésbé jellemző.
Még egy teljesen nemhivatalos info: a G épületet február vége-március elején tervezik átadni, a B-t pedig májusban(!)... persze, addig még sok víz lefolyik a Dunán, de még a Barát-patakon is.
Még egy kérdés: lehet a környéken valahol vásárolni (mármint a Corá-n kívül)? Egyébként semmi bajom a Corával, de rengeteg idő pl. egy kenyérért bemenni.
Halló Bandibácsi,
nem irigylem a munkatársadat, én valószínűleg visszafordultam vona. Remélem, ennek ellenére sikerül(t) neki. Sajnos, ha bankra szorul az ember, a bank diktálhat. Az állam meg adja alájuk a lovat, de ez nem ide tartozik, nem akarok OFF lenni.
Viszont küldtem emailt, de abból nem minden publikus. Ha netán gondoljátok, egyszer személyesen is össze futhatunk.
Ja és küldöm emailben a kk elérhetőségét, a többit rátok bízom.
Csinbarát
Aktuális horrorsztori egy másik bankról, ne nevezzük nevén, én ugyan nem akarok pereskedni, hívjuk egyszerűen mondjuk First Banknak :). Egy munkatársam sikeresen beadta még dec 22 előtt az igénylést, és most került sor a bírálatra. Paraméterek: szép zsíros havi fizetés, jelzálog, jelzálog a rokonok házára, szép zsíros havi fizetésű kezes.
A hitelminősítésen állítólag az derült ki, hogy bizonytalan (!), ezért a First Bank a további biztosítékokat kérte:
- a First Bankos folyószámlára érkezzen a fizetése
- magánnyugdíjpénztár-szerződését vigye át a First Bankhoz
- kössön Lakáskassza-szerződést a First Bankkal
Ezen már az én birkatürelmű munkatársam is kiakadt, megkérdezvén, hogy akkor a minimálbéren bejelentett adó- és TB csalók hogy kaphatnak gond nélkül kölcsönt. Erre közölte a bankos, hogy hát minimálbérrel könnyű, hiszen ha kirúgják, olyan állást könnyen találhat magának, na de olyat, ami ilyen jól fizet, nehéz lesz találni...
Zseniális logika, nemdebár?
A bankok maximálisan visszaélnek az ügyfelek szorult helyzetével, ami az állami támogatás változásával adódott.
Igazából semmi közöm hozzá, de egyetértek Csinbaráttal, hogy azért nem árt a szomszédokkal jó kapcsolatot kialakítani. Egy rossz szomszéd nagyon meg tudja keseríteni az ember életét, még Budakalászon is, nézzétek csak meg a másik kalászi topikot...
Végülis ez így elég szerencsés, hogy nem nektek kellett veszekedni, hanem a cég elvégezte a piszkos munkát. Valószínűleg persze marad tüske a szomszédokban, úgyhogy némileg rátok is vetül majd a piszkos munka árnyéka, hogy ezzel a príma képzavarral éljek...
Nálunk van lyuk a konyhai szellőzőnek, igaz, hogy nem a szabadba vezet, hanem egy gyűjtőbe, ami valahol fent megy ki a szabadba.
Ha szabad tanácsolnom, a helyszínen és személyesen követeld azt a lyukat, ha biztosra akarsz menni. Ne hagyd megad. Egyébként simán lehet, hogy véletlenül elfelejtették, nálunk nem egy ilyen dolog volt...
Sziasztok!
Hát, yaszs, jobb hírt nem is írhattál volna, erre mi már nagyon vártunk. Persze a botránynak nem örülök, és bár értem, hogy nem örülnek a dolognak a szomszédok, azt viszont nem értem, hogy mi ez a hirtelen felháborodás, mikor állítólag már megegyeztek velük. (ld korábbi hozzászólások) Ezek szerint mégsem? Reméljük, hamar lecsillapodnak a kedélyek.
Bocsi, de gratulálnom kell. 1,5 évvel ezelött nekem 2 hónapba tellett a hitel körüli hasonló tortúra végigjárása. Talán össze szedte magát az OTP?!? Bár nekem lehuzták az áfa visszatérítést, a mai napig vitatható indokkal.
A mai napig széljegyen vagyunk, sőt feszegetik azt is, hogy az ideiglenes használatba vételi engedélyt (amit nálunk csak az egyik épületre/Tsházra adtak ki, a másik meg se kapta) vissza vonják. Akkor vissza minősítik építési területnek. Ez köszönhetö a B.kalászi önkorm. és az Építettő közöti megállapodásoknak, melyek egyik fél részéről sem sikerült teljesíteniük. Ezért az ügyünk elfogultság miatt át került a Sz.endrei önkorm.-hoz. Haladás még itt sem történt.Mindaddig amig nincs végeleges h.engedély (mivel a terület egy hrsz-en van), nem tudunk hivatalos Tsházzá alakulni, s nem tudjuk bejegyeztetni a tul.jogunkat,s nem eladhatók a lakások (azaz csak olyan formában, hogy az építőnek elővásárlási joga van, nem adhatod olcsobban mint amennyiért neki adnád, és csak olyannak aki kp.-vel fizet, mert a bankok nem adnak hitelt magán embertől való lakásvásárlásra, ha annak tul.joga nem rendezett) Az építkezés befelyezése nálunk két éve csúszik és előre láthatólag még 2-4 év hátra van.
Azért a szomszédaitokkal érdemes lenne valamilyen kapcsolatot tartani, már csak azért, hogy tájékozodjatok azokról a kivitelezői vagy egyébb hibákról, problémákról, amik általában a beköltözés után hetekkel, hónapokkal késöbb derülhetnek ki. Mindezekre való felkészülés a későbbiekben talán javíthatja a lakás használatának élvezetét. (olvastam az ezutáni hozzászólásaidat is)
Mégegyszer ezer bocs, hogy beleszóltam, csak gondoltam érdekelne titeket, hogy mi hogyan jártunk. Nagyon remélem, hogy nállatok nem fajulnak idáig a dolgok és sok sikert kivánok a Sz.endrei úti Tsházból.
Üdv: Csinbarát
Engem is érdekel, hogy milyen lett nálad a csempe. Nálunk szerintem még messze a burkolás, mert még a szellőző kürtője sincs elfalazva, meg a mosdópultot kell utána lebetonozniuk. Ez aztán (remélem) megszárad, és csak utána kezdhetnek neki.
Apropó! Most jöttem rá, hogy az elszívó kivezető lyukát kihagyták a konyhámból. Illetve éppenhogy nem hagyták ki, hanem gondosan befalazták. Most akkor mit csináljak? Nektek van lyukatok? Vagy én törjem ki, amikor beszereljük az elszívót? De attól félek, hogy mivel a homlokzatot érinti a dolog, akkor már engedély kell hozzá. Elvileg egy kerámia rácsot kéne a külső felére befalazniuk. Kétségek között vergődöm!
Örülök, hogy nekikezdtek a kerítésnek. És örülök, hogy ezzel felidegesítették a T. szomszédokat! Végre ők is idegeskednek! Remélem, hogy néhányat kénytelenek lesznek a rendőrök fejbeverni! Nyugisan megtoldják a telküket, van ahol egy méterrel is, aztán meg nem átallanak balhézni. Most örülök azért, hogy a bennszülöttekkel nem nekem lesz szomszédos a kertem, hanem a 28-as lakásnak. Már gondolkodtam, hogy azok is ki lesznek akadva, akiknek kapuja volt a hátsó kerítésen, hogy most miattunk már nem tudnak átközlekedni. Bár ha nem építettek volna túl, akkor az ő és a mi kerítésünk között lett volna egy gyalogjárda. Ezt elbukták!
Nagyon remélem, hogy nálunk nem az említett személyek fognak burkolni, mert úgy leveretem a teljes csempét, hogy arról koldulnak! Nem is értem, hogy gondoljátok, hogy csak néhányat kell leverni, ha nem párhuzamosak? Ez szerintem nem ízlés kérdése. És természetesen ha el*****ik, akkor ők fizetik a csempét is. Csinálj róla képeket, hogy később ne tagadhassák le, hogy milyen volt.
Akkor nálatok ravaszabbak, nálunk csak egy hónap a kötbérmentes időszak.
A kocsibeállóval jól teszitek, ha vártok. Az A épületben is 2,5millával kezdték, voltak, akik be is ugrottak. Mostmár 1,8milla, ha (közel) egy összegben fizeted. Bosszantó lehet...
A lejáratnál meg csak azon gondolkodtam, hogy mi van akkor, ha két autó szembejön? Vagy lesz kis közlekedési lámpa, amilyet sok helyen láttam?
Hozzatok ide kis hideg élelmet és innivalót, mert hosszúra fogok nyúlni. Mai beszámolóm címe: Kalandom az OTP-vel...
Az úgy volt...
Na, először is ajánlom, hogy reggelre beszéljétek meg az időpontot, mert akkor még nem csúsznak az előttetek levő kuncsafttal. Nekünk azt mondták, hogy a megbeszélt előtt fél órával érkezzünk. Ugyanis amíg a közjegyző szólt, addig elkezdte velünk az ügyintéző a papírmunkát. Ott, féllábon állva olvasgattuk a hitelszerződéseket és írogattuk alá hol ketten, hol hárman.
Aztán a közjegyző behívott, nagyon szimpatikus hölgy volt, pontról pontra elmagyarázta a szerződéseket - mivel nekünk két hitelünk lesz (egy államilag támogatott és egy piaci kamatozású) - alaposan megbeszéltük az egészet. Aztán elbúcsúztunk, az egészért kb. 130eFt-ot fizettünk, ebből kb. 61eFt volt az állami támogatásosra jutó, erre készüljetek fel!
Aztán tovább papírozgattunk az ügyintéző nénivel. Kötöttünk biztosítást az új lakásra, ajánlom, hogy csak alapot kössetek, mivel a károkért úgyis a bank kapja a kártérítést, minek neki a sok pénz, nekünk meg a magas havidíj marad. Aztán majd kell egy másikat kötni, ami nekünk fizet, ha mondjuk betörik az ablak. Én alapot plusz víz- és üvegkárra szólót kötöttem, havidíja 714Ft.
Külön szerződést kell kötni még ha visszaigényeltétek az ÁFÁ-t - plusz papír, plusz aláírások. Aztán amikor a hitelszerződésekkel kész voltunk, akkor visszamentünk a közjegyzőhöz, mert a piaci hitelt nem kell közokiratba foglalni, csak nyilatkozatot tenni, közjegyző előtt... Azt most írtuk alá. Közjegyzőtől végleg elköszön.
Vissza ügyintéző nénihez, aki addigra megírta a biztosítási szerződést, pénztárhoz elrohan, kéthavi díjat befizet. Vissza ügyintéző nénihez. Közben olyan embertelen meleg volt az egész épületben, hogy legközelebb fürdőruciban és napszemüvegben megyek.
Most jött a legvidámabb része, elmesélték, hogy mi mindent kell majd még elintézni ahhoz, hogy folyósítsák a hitelt. Először is alá kell íratni a Tópartosokkal egy nyilatkozatot, hogy engedélyezik az ingatlan megterhelését. Mi ugyan nem az új lakást ajánlottuk fel zálogfedezetként, de az ÁFA-visszaigénylést oda terhelik (tíz évre), és a teljes hitel-futamidőre terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeznek be rá. Aztán ki kell fizetni egy ún. folyósítási jutalékot, ami a teljes hitel összegének 1%-a. Nem kis pénz! Aztán van a rendelkezésre tartási jutalék, amit minden folyósítás után kell fizetni a fennmaradó - még nem folyósított - összeg után, ez évi 2%. Aztán minden folyósítás előtt helyszíni szemlét kell kérni - szerintem erre gondoltak, hogy még többször jön ki az értékbecslő -, amikor megállapítják, hogy megvan-e már a szükséges készültség. Ez alkalmanként 10500Ft, ha jól emlékszem. Ma mesélte az U. úr, hogy minden ilyen alkalommal őket is lenyúlják. Az már szép összeg! Aztán fogni kell némi papírköteget, amit adnak, hozzácsatolni a Tópart által aláírt nyilatkozat két példányát és becsasztatni velük a Szentendrei Földhivatalhoz, mert ők csak a budapestihez viszik be maguk a papírokat. Figyeljetek az ügyfélfogadási időre, meg hogy szerdán ebédidő is van, pénteken pedig csak 11:30-ig vannak nyitva! Aztán pár nap múlva ki kell kérni egy tulajdoni lapot, amin ezek a dolgok már széljegyzeten szerepelnek, és visszavinni az OTP-be. Aztán ha kiegészítő fedezetet ajánlotok fel, akkor a meglévő lakásra is kell biztosítást kötni, vagy ha már van, akkor átjegyeztetni az OTP-t haszonélvezőnek vagy minek. A biztosítás összegének el kell érnie legalább a hitelfedezeti értéket.
Na már közeledünk a végéhez. Most jönnek a teljesíthetetlen kérések: ÁFÁ-s számla kell a saját erő megfizetéséről és a teljes vételárról. Ilyet nem kapunk, mivel akkor azonnal be kéne fizetnie a Tópartnak a teljes ÁFÁ-t és ráadásul nem is jogos a számla kiállítása, mivel a teljesítés még nem történt meg. Ezen majd elvitatkozgatunk az OTP-vel. Aztán nyilatkoznia kell a Tópartnak az utolsó részlet folyósításának időpontjával azonos keltezéssel, hogy a tulajdonjogot átruházza ránk, fenntartás nélkül. Ja, ezt előre! Ezt sem fogják megtenni, érthető okból. Újabb vitatéma... De a legédesebb, hogy a hitelszerződésben bennevan, hogy az is a mi kötelességünk, hogy az utolsó részlet folyósításától számított 5 napon belül hozzunk tulajdoni lapot, amin a KDB által a Tópartnak folyósított 355milla törlése már legalább széljegyzeten van. Kérdeztem, hogy ez miért az én kötelességem, és ha nem teljesítem, akkor ez ugyanolyan, mintha nem fizettem volna a törlesztést, vagy el akarnám adni a jelzáloggal terhelt házam. Mondta a közjegyző néni, hogy csak! Én tettem hozzá, hogy persze, és ha nem tetszik, nem kötelező kölcsönből lakást venni. Na mindegy, U. úr biztosított, hogy ez nem lesz probléma, mert még jóval előtte kifizetik a hitelt és addigra törölve lesz a jelzálog. Úgy legyen!
Na, asszem a végére értem. Kb. 3 óra volt az egész, úgyhogy jól készüljetek fel! Huhh...
Ma reggel elkezdték lebontani a hátsó szomszédok által felhúzott kerítést. Az indulatok olyannyira felfokozódtak, hogy a rendőrséget is ki kellett hívni. Hogy pontosan mi történt azt nem láttam, csak a távozó rendőröket, illetve egy szóbeli beszámolót hallottam.
Valószínű, hogy leendő szomszédaink nem túl boldogok, hogy odaköltözünk. :((
Az más, azt hittem, a B-t valamikor ősszel húzták fel, így gondolom aggodalomra semmi ok.
Én ezt a közmű-dolgot akkor sem értem. Ha egyszer tudható volt, hogy úgyis kell, legalább azt a részt megcsinálhatták volna előre, ami mondjuk a kerítéstől befelé van, szerintem még akkor is jobban járt volna mindenki...
Apropó, miért csak most lett meg az az engedély? Mi van akkor, ha mondjuk valami ilyen-olyan okból kifolyólag nem kapnak mondjuk gázra engedélyt...?
Hát, elég jó ráhagyással dolgoztak a burkolók nálatok... Megnézted, amit csináltak eddig, jó lett?
A Harcon védelmében annyit, hogy tudták, hogy kell a közmű, de a közműengedélyt csak január elején kapták meg (addig nem kezdhették meg a közművek bevezetését). A közműveket egyébként nem a Harcon, hanem a megfelelő szolgáltató illetve szerződött emberei csinálták/csinálják, ha jól láttam.
A burkolás más tészta: én is tegnap kaptam a telefont, hogy még 3nm padlólap kell, ami egy kicsit furcsa, mert így kb. 12.8 nm felületre 17.2nm padlólap kellene... :(
A B épület falai július végén már megvoltak (ld. Sacyka galériáját:
http://community.webshots.com/album/88267632knJCoc )a nyílászárókat pedig azért kellett miharabb berakni, hogy lehessen valamelyest fűteni a burkoláshoz. Ilyen a problémáról ugyan eddig még nem hallottam, de ez nem jelent semmit, nem vagyok szagember.
Most jövök a helyszínről, rövid élménybeszámolót tartok nektek én most.
A G-ben tényleg nagyon dolgoznak, és a sár is nagy, bár a fagy miatt most járható. A heves külső munkatevékenység amiatt tapasztalható, hogy bizony a közműveket eddig elfelejtették ... Úgyhogy most ássák a gáz, villany, csatorna kisebb-nagyobb alagútjait. El lehet képzelni, milyen jó lehet ezt csinálni a fagyott talajban. A munkájukat tovább akadályozzák az épp elkészült kerítések...
Kicsit értetlenül állok a dolog előtt. Hogy van az, hogy egy építtető cég nem veszi észre, hogy hiányoznak a közművek? Vagy nem gondolták, hogy ezek összkomfortos lakások lesznek? Az egész olyan váratlanul érte őket, mint FKF Rt-t a téli hóesés?
Szóval, nem vagyok elájulva a Harcon Kft munkaszervezésétől-szaktudásától...
Nálunk elkészült a burkolás, legalábbis ők azt hitték. A konyha/étkező szép lett, de a fürdőszoba trehány munka. Nincsenek a lapok egy síkban, láthatóan nem használták azokat a kis műanyag kereszteket, így nem páhuzamosak a lapok, a fúgázás hiányos, foltos. Jövő héten nézzük velük végig, hogy hány csempét kell leverni, padlólapot felszedni, újracsinálni. És mivel mi vettük a csempét, vajon kinek a költsége lesz ez, lehet találgatni.
Igen, egy kicsit morcos vagyok. Azért csak ideírom, hogy kik csinálták, hogy rájuk ismerjetek: két fiatalabb srác, K. Gábornak hívják az egyiket, a másikuk elég jellegzetes figura, telt alkat, szőkített haj, fülbevaló, neki nem tudom a nevét.
A korrektség kedvéért, a konyha-étkező tényleg jó, de a fürdő...
Nagyon figyeljetek oda!
Még egy gyors megjegyzés: láttam, hogy a B-ben a földszinten minden nyílászáró benn van. Ez egyrészt jó, viszont figyeljetek oda, hogy a falak rendesen ki tudjanak száradni! Ha jól emlékszem, ősszel húzták fel a falakat, és elég hamar bekerültek a nyílászárók. Csináltak páraelszívást, vagy valami fűtést...? Nem értek hozzá, de azt hiszem, ezeknek a téglafalaknak kell idő, amíg megszabadulnak a víztől. Erre esetleg kérdezzetek rá.
Na, megyek, keresek valakit, akin kiadhatom a dühömet... ;)