Keresés

Részletes keresés

amarok0 Creative Commons License 2003.11.11 0 0 62
Mit csináltatok julius végén a Duna-Deltában?
És egy még hülyébbnek tünő kérdés: milyen madárnak a hangja az a vékony, cippogásszerü, amit ilyenkor, november elején, alkonyat után hallani a városban, emeletes házak, magas fák tetejéről...?
Előzmény: Ilycsin (59)
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.10 0 0 61
Érdekes, eddig meg senki sem tudta megmondani, pedig ketten is lattuk, szoval nem szemfenyvesztes volt.
Előzmény: canary1 (60)
canary1 Creative Commons License 2003.11.10 0 0 60
Passz.
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.10 0 0 59
Akkor nem kek vercse lesz.
Szoval egy olyan vercse, vagy inkabb kis solyom szeru madarrol van szo, ami felulnezetben sotet (szotetszurke, kis kekes arnyalattal, bar lehet, hogy ez optikai csalodas), es a valltalyekon egy-egy jol kiveheto vilagos folt volt a szarnyain. A madarat alulrol nem lattam, de ugy gondoltam, hogy ezt igy is egyszeru lesz meghatarozni, tevedtem....
A madarat a Duna-Deltaban lattam julius vegen, a kornyek hemzsegett a voros es kek vercsektol, voltak ott kabasolymok, es tengernyi mindenfele ragazo madar, roppant kis teruleten.
Van tipped, hogy mi lehetett az?
Előzmény: canary1 (58)
canary1 Creative Commons License 2003.11.10 0 0 58
Csaó!

Foltról nem beszélnék, inkább arról lehet szó, hogy a kék vércse hímjeinek szárnytollai, helyesebben az elsőrendű evezőtollak felülnézetben ezüstszürke árnyalatúak, ha nem is élesen, de jól elhatárolhatóan a fedőtollaktól, melyek mákkékek, grafitszürkék, attól függően, ki hogyan érzékeli azokat.
Naná, hogy láttam már kék vércséket.
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.10 0 0 57
Ehh, nem vicceltem, elirtam. Szoval kek vercsere gondoltam, es leginkabb a himek ezustos evezoire lennek kivancsi, hogy van ez? Ez egy vilagosabb folt a szarny felso reszen?
Előzmény: canary1 (56)
canary1 Creative Commons License 2003.11.10 0 0 56
Hali!

Bocs a tőmondatért.
Danka-, szerecsen-, sárgalábú-, ezüst-, vihar, valamint kis sirályt már volt alkalmam szabad természetes környezetében megfigyelnem.
A vörös vércsével kapcsolatban vicceltél?

Üdv:
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.10 0 0 55
Ehh, de vörös vercsét biztosan láttál....
Előzmény: canary1 (54)
canary1 Creative Commons License 2003.11.10 0 0 54
Nem.
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.10 0 0 53
Üdv Canary1.
Mond, lattal te mar halaszsiralyt (Larus ichthyaetus)?
Előzmény: canary1 (52)
canary1 Creative Commons License 2003.11.06 0 0 52
Üdv KoMoNDoR!

Nagyon csodás helyen lakozol, gratula. Szerencsésnek mondhatod magad, mivel már sikerült vízirigókat megfigyelned. E különleges életmódú madárka tényleg nagyon aranyos, különösen, amikor szemeit behunyja, s csak úgy világítanak a fehér szemhéjai. De hogy az énekében mi csodálatosat találsz, máig nem értem, persze ez egy az egyben személyfüggő. Tudod, kinek a pap, kinek a papné...
Ami a násztáncot illeti, nos azt -úgy gondolom- leginkább tavasszal van alkalmad ellesni. Jómagam még nem láttam vízirigót, lévén egy dunántúli nagyvárosban lakom, sehol hegyi patak, sehol északi kitettségű fenyőerdő, de a madárka énekét már volt lehetőségem hallgatni, ezért a kritika. Remélem, ez téged nem lomboz le.

Hali:
canary1

KoMoNDoR Creative Commons License 2003.11.03 0 0 51
Sziasztok!
Meg voltam győződve, hogy találok madaras topikot :-)
Nos: Én Székelyföldön élek, március óta Kirulyfürdőn.(Hargita hegység) Tk valahol a fenyő és lombhullató határán. Nyáron a gombászás a fő hobbi de a tél közeledtével a madarak kerülnek előtérben, hangsúlyozom még kezdő vagyok :-)
Elég sok madarat sikerült beazonosítanom, komolyabb megfigyelést majd a télen az etetőn. Mostanáig a "termés": széncinke, kormos fejű cinke, csuszka, sárga billegető, barázdabillegető,erdei pinty, szajkó, harkály, zöld küllő, erdei szalonka és mivel a ház egy hegyi patak mellett van ofkorsz vizirigó. Ez utóbbi a kedvencem és miatta kezdtem keresgélni, hogy okosodjak. Már kétszer is rajta kaptam őket
alkonyatkor, hogy mintha valami násztánc-szerűséget múvelnének. A hím kiáll egy kőre a patakban és felemelt fejjel valami győnyőrűséges nótát hallat, a tojó meg billeg előtte majd elsuhan a patak fölött a hm meg utána. Valóban násztánc? Kösz a választ előre is
Üdv
Komondor
Előzmény: Ilycsin (2)
canary1 Creative Commons License 2003.11.02 0 0 50
Halló!

Nem hiszem, hogy sok újat tudnék mondani a képen látható madárfajjal kapcsolatban, de azért tennék egy próbát. A fotón ábrázolt gémféle valóban egy törpegém, vagy más néven pocgém. Öreg tollruhás hím példány. A tojó "gyérebben" színezett, háta a hím feketéjével ellentétben erősen csíkozott sötétbarna, nagy szárnyfoltja halvány sárgásbarna, rajta elmosódott barnás mintázat tűnik fel. A fiatal madár a tojóra hasonlít, annak fakóbb változata, erőteljesen csíkozott nyakkal, háttal, és szárnyfolttal. A pocgém a legkisebb nálunk is előforduló gémféle, galamb méretű. Röpte jellegzetes, egyenetlen szárnycsapkodások sorozata, leginkább akkor látjuk, amint a madár egyik nádfoltból a másikba vált. Rejtőzködő.

Madárbaráti üdvözlettel:
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.10.29 0 0 49
Igen a fiokak erosebben csikozottak, es a tojo hata is csikozott, meg a szinek nem kulonulnek el rajta ilyen elesen, bar en sem ertek hozzajuk felso fokon....
Varjuk meg Canary1-et, o biztosabbat tud majd mondani. :-)
Előzmény: mezoor (48)
mezoor Creative Commons License 2003.10.29 0 0 48
Segíts rajtam világtalanon!
Tehát, ami a tudatomban úgy élt, mint pocgém, ami kicsi barna meg csíkos, az ugye akkor vagy fióka, vagy tojó?
Mert, mint ahogy írtam én tényleg annyit értek hozzájuk, hogy a területen gyönyörködök bennük ami nem nagyon rejtőzködik aztz meg fel is ismerem, de törpegémmel csak akkor találkozom, mikor mérgezett példányait hozzám hozzák megdögleni. Mert hogy a kis ütődött nem veszi figyelembe, hogy éppen permetezés után van a zsákmányterület, ami teli van kajával.
Előzmény: Ilycsin (47)
Ilycsin Creative Commons License 2003.10.27 0 0 47
Vegre még egy ember :-)))))
No, akkor a teljesseg kedveert, ez lenne a törpegém=pocgém (Ixobrychus minutus), ami a szerzo allitasa szerint a kepeken lathato, szinten törpegém....
Előzmény: mezoor (46)
mezoor Creative Commons License 2003.10.27 0 0 46
Bocs, hogy bele locsogok. A törpegém, az nálam a pocgémet jelenti, ami kicsi, barna, meg csíkos, meg nem úgy néz ki, mint a képen látható gém, ami szerintem sárgás fehér lehet fekete sapkával, de én nem nagyon értek hozzá. De nem az amit mi törpegémként ismerünk.
Előzmény: Ilycsin (44)
Ilycsin Creative Commons License 2003.10.23 0 0 45
Es lass csodat, visszatert a kep...
Előzmény: Ilycsin (37)
Ilycsin Creative Commons License 2003.10.23 0 0 44
Hat a torpegem altalaban behuzza a nyakat, nem? Csak akkor nyujtja ki, ha vadaszik, es nezd meg a ket kepet egymas mellett, a nyakon a duzzanat egyforma (bar lehet, hogy valami megakadt a torkan). Mindegy a fotos topikokban azt nehezmenyezik, hogy az egyik kepen 3 vizcsepp is van a levegoben, ami ok, es fodrozodik is a viz, mig a masikon a csepp ott van a marad csoren, de a viz nem fodrozodik, szal fura, meg valaki azt is emlitette, hogy ha a gem kereszt tart a csoreden (marpedig azt allitjak > tiszavirag) akkor nem leget nyitott a csore, mert erosen ossze kene szoritania a zsakmanyt, a kéresz meg ugye nem valami szilard dolog...
Előzmény: canary1 (43)
canary1 Creative Commons License 2003.10.23 0 0 43
Mire gondolsz a furcsa testtartást illetően?
Ilycsin Creative Commons License 2003.10.23 0 0 42
Jah igen, es a konyv :-)
Hat allitolag mar elkuldtek, csak a posta ertetlenkedig meg...
Előzmény: canary1 (38)
Ilycsin Creative Commons License 2003.10.23 0 0 41
Nem latsz valami furcsat a testtartasban? Szerintem eleg gázos...
Előzmény: canary1 (40)
canary1 Creative Commons License 2003.10.23 0 0 40
Csaó!

Megnéztem a képet, sajnos ez is ellenfényben készült, ám az angol név -little bitern- valóban a törpegémet takarja.
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.10.23 0 0 39
Ehh, no akkor igy: ITT VAN.
Es bizton allitjak, hogy torpegem, es magyarorszagon keszult.
canary1 Creative Commons License 2003.10.23 0 0 38
Üdv!

Szóval: akármennyire meregetem a szemeimet, csak egyetlen képet látok, a bal oldalit, melyen a madár vöröslő háttér előtt ül egy vízből kiálló tuskón. Hogy a kérdéses madár él-e, ezt hirtelen eldönteni nem tudom, s egy kicsit el is bizonytalanodtam, főleg a National Geographic Magyarország magazin 2003. májusi számának címlapján szereplő jégmadár megpillantása, illetve a kép elkészültét övező rejtélyek, viták, mondhatni össztüzek (melyeknek célpontja a kép készítője, Szentpéteri L. József) vihara óta. De szerintem lehetséges, hogy élő. Mármint a gém. Ezt látszik igazolni a fejét a víz tükre fölé hajtó madár csőrhegyén felbukkanó vízcsepp is. Faját illetően is meglehetősen bizonytalan vagyok, bár a nagy kócsag, szürke gém, kis kócsag eleve kizárva, sokkal hosszabb nyakuk miatt. Megeshet, hogy a fotó nem is kis hazánkban készült, s így előfordulhat, hogy olyan fajjal van dolgunk, melyet eddig csak hírből ismertünk. Látnom kellene a másik fényképet. Mindazonáltal az tuti, hogy egy gémfélével van dolgunk. Ha a szóban forgó példány egy törpegém vagy más néven pocgém (Ixobrychus minutus), akkor szerény véleményem szerint kicsit hosszú a nyaka, főként úgy szemlélve a dolgot, hogy látszik, a madár éppen most ejtette el zsákmányát (s már érthető is a vízcsepp a csőre hegyén), amit nyakának feltűnő megvastagodása is kitűnően példáz.

És, kedves madarász barátom, sikerült-e már megszerezned a hőn áhított könyvet?
Csaó:
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.10.22 0 0 37
Hali Canary1.
Velemnyt nyilvanitanal ezekrol a kepekrol?
Szerinted a madar el? Allitolag Törpegém van rajtuk.
Előzmény: canary1 (36)
canary1 Creative Commons License 2003.10.20 0 0 36
Hali!

Tegnap reggel Kápolnásnyéken egy háztetőn énekelni hallottam egy házi rozsdafarkút, de ez mind semmi. Nem messze tőle egy fa koronájában egy csilpcsalp-füzike hallatta névutánzó énekét, s mindezt olyan vehemenciával, mintha csak tavaszt érzett volna az istenadta ! S már a vetési libucok is meggyöttek! Az egész megfigyeléssorozatot egy legalább 25 főből álló stigliccsapat zsivalya, egész pontosan éneke koronázta meg.
Hát ennyi.
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.10.10 0 0 35
Igen, folyamatban van, hirtelen felbuzdulasbol mar meg is rendeltem, allitolag jovo heten itt is lesz. :)
Előzmény: canary1 (34)
canary1 Creative Commons License 2003.10.10 0 0 34
Úgy ám! Egyik sem kutya, merthogy madarakról van szó!
Okvetlenül szerezd be e könyvet.

canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.10.10 0 0 33
:)
Ez oriasi, mondjuk, itt a holloe a legjobb leiras, de a tobbi sem kutya.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!