Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2024.08.04 0 0 27614

A múlt szombati nagy szél sajnos letépte a fóliámat. Mérges lettem és gondolkodom, hogyan tovább. A nejem szerint építessek vagy vegyek polikarbonátból - azt a biztosításba is be lehet vonni. Venni nem fogok készet mert minden fajtának kicsi az ajtaja a kis traktor nem tud bemenni. Én meg már ásni nem akarok... egyenlőre.Kaptam egy telefont  egy polikarbonáttal dolgozó emberre de még nem veszi fel a telefont, gondolom szabadságon van.

Más:  ez évben végre termet sok gyümölcs már kezdjük unni a rengeteg üvegmosást meg  befőzést meg mosogatást. Szerencsére a befőző automata jó segítség.

Öröm az ürömben, hogy néhány nap múlva érkezik a két éves norvég unokám a szülőkkel és rendesen lefoglalnak majd főleg mert én vagyok inkább a szakács nálunk.

Ezek a fóliák már nem azok mint a régiek , régebben 17 mikronosak voltak és akár 6 évig is kitartott - már olyan vastag a rozsda a csöveimen, hogy a nap ott nem égeti meg ott nem szakad. - most 15-mikronost  lehetett venni, a 8 méter szélesből szoktam venni  azt ugye többször összehajtják majd kb. másfél méteres hengeren ki tudja mióta tárolják. No másfél év után a hajtás vonalakon már kezdte megadni magát.

piro para Creative Commons License 2024.08.04 0 0 27613

Szerintem meg pont jó ha szaporítás később fog termést adni, mert így a szezont télig eltudod tolni.

Hiszen ha egyszerre ülteted, akkor egyszerre le is fog teremni, de így a szaporításon lévő zöldet a fagyok előtt leszedve,

jó esetben karácsonyig is eheted. :)

Előzmény: Good_times (27611)
piro para Creative Commons License 2024.08.03 0 0 27612

Ha úgy érzed, hogy neked az a mag kell, és ki akarod próbálni, akkor vedd meg, és próbáld ki,

hogy ne legyen " mi lett volna ha.. " effektusod. :)

A mai világban amikor egy közepes minőségű desszert 3000 ft feletti áron van,

vagy egy jobb minőségű táblás csoki ára a csillagok felett, nem is beszélve egy gombóc fagyiról,

vagy egy szelet sütiről, akkor szerintem egy egész nyáron át termő bokor paradicsom (talán),

jobban megér pár száz forintot, nem beszélve arról, hogyha valóban olyan lesz amilyennek írják! ;)

Előzmény: Good_times (27607)
Good_times Creative Commons License 2024.08.03 0 0 27611

Hát, nálam a bolti magok jó, ha a fele kikel!

Amúgy, ha a tasak magból lesz mondjuk 4 tő, azt tovább lehet szaporítani vegetatív úton, dugványozással, bujtással. Tehát simán lehet belőlük csinálni akár 20-30 tövet is. Más kérdés, hogy még így is nagyon drága és a szaporított tövek később fognak teremni.

Előzmény: szabojozsi1964 (27610)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.08.03 0 0 27610

És, ha a 6-ból csak 3 db kel ki (vagy annyi sem), akkor még drágább :))

Persze indíttatás és pénztárca függő a dolog. Ha valakinek ez olyan szinten hobbi, hogy abszolút nem számít a gazdaságosság, nem szempoont, akkor megérheti...

TINTUS Creative Commons License 2024.08.02 0 0 27609

felejtsd el.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.02 0 0 27608

3000 ft-ot adni 5 szem magért az kicsit durva

Nem kicsit. Szerintem annyit nem tudhat, hogy megérje.

Good_times Creative Commons License 2024.08.02 0 0 27607

Sziasztok!

A Cookie hibrid fajtát próbálta már valaki? Nagyon jókat hallottam róla (már ami az ízét illeti), de 3000 ft-ot adni 5 szem magért az kicsit durva.

https://www.gazdabolt.hu/T13655-Koktelparadicsom-Cookie-Melange-F1-5-db-mag-Samen-Pfann.html

Belohin Creative Commons License 2024.07.26 0 1 27606

A Mexico biztosan nagyobb szeműnek minősül, a leírása szerint 75 dekásat is tud teremni. Más kérdés, hogy feltehetően nem ilyen aszályban. De köti szépen a bogyókat, csak a nagyokból nincs annyi egy fürtön.

A csúcs feketedése se egyértelmű, mitől van. Általában Ca-hiányt irkálnak, de az én vizem annyira kemény, hogy legfeljebb a felvehetősége lehet a szűk keresztmetszet. Mások a vízellátást okolják; erre igyekszem odafigyelni, mégis egyik emeleten elkapja, a másikon nem. Két éve volt bosszantóan sok, bár a hagyományos fajtámon még sose láttam, csak a hosszúkásakon. Esetleg azzal függhet össze, hogy akkor kiszórtam egy csomó káliumot, ami állítólag akadályozza a zöldtalpasságot. A különböző ionok pedig versengenek a felvétel során.

Előzmény: 55judit (27602)
beetee Creative Commons License 2024.07.26 0 0 27605

Így - képről - én is annak gondoltam.

Előzmény: Belohin (27604)
Belohin Creative Commons License 2024.07.26 0 0 27604

Múlt idényben tettem róla közeli képet, mert érdekelt, hogy valaki ráismer-e. (Anyóstól kaptam, nem tudom, miféle.) alfi13 San Marzano 2-nek valószínűsítette. Meg akarom tartani termesztésre, mert az alkata, a kevés leve aszalásra legalkalmasabbá teszi. Az íze az én mércémmel közepes, de aszalva töményedik.

Előzmény: beetee (27601)
CBNora Creative Commons License 2024.07.26 0 0 27603

Nálam is van, ami köt, van, ami nem. A nagyobb bogyójúak közül legjobban a Rugby, tavaly is ezért szerettem, folyamatosan hozott újabb bogyókat. Az Ausztrál és a Batyus nem nagyon.

Az a csúcsrothadás ott csak egész picike, annyin nem érdemes izgatni magát az embernek. Nálam több van, de azon se bosszankodom. Bőven elég, amennyi ép van, ha nincs még több, nem baj.

Nálunk a málnán vándorpoloska csak elvétve van, közönséges karimáspoloskák vannak rajta. Ezekkel nem foglalkozom, nem is szedegetem, málnaszedés közben meg aztán pláne nem, nehogy büdös legyen a kezem és a málna. Finoman megrázom az ágat vagy lefújom/lepöckölöm őket, akkor nem lesz szaga a málnának. A málnának itt se ártanak, a szedermálnán viszont meglátszott a szívogatásuk.

A paradicsomon már vannak vándorpoloskák, tenyérbe rázva és eltaposva gyilkolászom őket.

Előzmény: 55judit (27602)
55judit Creative Commons License 2024.07.26 0 0 27602

Nem minden fajtára jellemző a hőség iránti túlérzékenység. De a nagyobb szeműek többségét érinti. A koktélok kötnek folyamatosan. 

Nálad is van fekete rothadás. Poloska ellen én csak a szedegetést vetettem be, de idén még nem láttam egyet se paradicsomon. Málnánál viszont van szemenként 1, van ahol 2 is. Most reggelenként onnan szedegetem, utána csak mikor termésért megyek mert más dolog is van. :) Az vígasztal, egyenlőre a málnában keresve se találok kukacot, a ploska kártétel meg nem látszik. Feszes, egészséges szemek érnek.

Előzmény: Belohin (27600)
beetee Creative Commons License 2024.07.26 0 0 27601

Az a hosszúkás bogyójú milyen fajta? 

Előzmény: Belohin (27600)
Belohin Creative Commons License 2024.07.26 0 0 27600

Többen felvetették már, hogy a paradicsom nagy hőségben nem jól köt termést. És nem nagyon értem a dolgot, mert az elmúlt hőségriadós időszak után - amikor voltak 37 fokok - ilyen nálam a helyzetkép.

Azt mondhatom, soha rosszabbat. De akkor valami más tényező lehet a ludas azoknál, akik panaszkodnak? Nekem a bab a problémás; rengeteg a virág, de termés alig. Máskor szokott lenni.

A paradicsom legnagyobb problémája a poloskainvázió. Nagyon sok bogyó a használhatatlanságig károsodik. A képeken látható próbálkozás sem az igazi; ezek a zacskók a szőlőn darázsrágás ellen hatékonyak, de a poloska sajnos, keresztül tudja dugni a szipókáját a lukakon. Érőfélben levő terméssel nem permetezném a növényt. És egyébként is ez legfeljebb bosszúállásnak jó, mert addigra megszúrják. Ugyanez vonatkozik a kézi leszedésre is. Valahogy ki kellene feszíteni a zacskókat, hogy ne érjék el a bogyókat. De még anélkül is nehéz a felhelyezés a száraktól és a támasztéktól.

Ali-bá Creative Commons License 2024.07.25 0 0 27599

A cipőfűzős megoldás sokkal egyszerűbb.

Előzmény: homerx (27598)
homerx Creative Commons License 2024.07.25 0 0 27598

en ilyet vettem, de nem valt be. nem lehet jol szabalyozni a hitvany kialakitas miatt. vagy gyosan kifolyik, vagy sehogysem.

Előzmény: Ali-bá (27596)
55judit Creative Commons License 2024.07.25 0 0 27597

Nem én voltam, de jó hogy idetetted Ali-bá, aki keresi, rátalál. :)

Előzmény: Ali-bá (27596)
Ali-bá Creative Commons License 2024.07.25 0 0 27596

55judit !  Te kerestél nemrégen PETpalackos csepegtetős megoldást?  Itt van: https://www.youtube.com/watch?v=urx7e9LHaRQ

Előzmény: 55judit (27595)
55judit Creative Commons License 2024.07.25 0 0 27595

Sajnálom Marika. Most nekem se csírázik. Tavasszal mielőtt küldtem volna csíráztattam sokat belőle, akkor semmi gond nem volt vele. 

Eeddie-vel már megbeszéltük hogy cserélünk magokat, így kérlek ne küldjél semmit.

Előzmény: krnemarika (27594)
krnemarika Creative Commons License 2024.07.24 0 0 27594

Éppen most jutottam az olvasásban oda, hogy nem csirázott ki a mag. Rögtön arra gondoltam, hogy küldök, kérned sem kell.

Előzmény: 55judit (27587)
55judit Creative Commons License 2024.07.24 0 0 27593

Rendben. Később írok mailt, amikor én is megszedem a magokat. Én is frisset karok küldeni.

Egyébként a Nudli és az Ida azért is jó fajta számomra, mert a féléretten, éretlenűl ládába szedettek sokáig elállnak. Nudliból most csak kései van, most kezd érni.

Előzmény: eeddie (27592)
eeddie Creative Commons License 2024.07.24 0 0 27592

Árnyékban van, a hátsó 2 sor mind kivár.

Előzmény: 55judit (27591)
55judit Creative Commons License 2024.07.24 0 0 27591

Nagyon ései fajta, vagy későn vetetted?

Előzmény: eeddie (27590)
eeddie Creative Commons License 2024.07.24 0 0 27590

A Howard nálam még nem érik, majd szedek friss magot mert tavaly nem volt így a legfrissebb magom 2 éves. Ízre szerintem ugyanaz mint a másik, kicsit bővebben terem és nagyobbak a szemek meg a növény is erőteljesebb. 

Minden évben próbálok ki 2-3 új fajtát úgyhogy szívesen fogadok a Nudliból és az Idából magokat.

Figyelmeztess ha elfelejteném bár felírom a naptárba most.

Előzmény: 55judit (27589)
55judit Creative Commons License 2024.07.24 0 0 27589

Nagyon köszönöm a felajánlást!

A Mariska néni féle nálam is kényes volt, nem is termett sokat, de az íze miatt nagy kedvencem volt. A belőle készült lé télire is isteni volt.

A Howardot nem ismerem. Az is finom édes? Ha igen, akkor szeretnék belőle. Tudnék cserébe adni Nudlit ami szintén Mariskától van. Kicsi, kemény szemű, roppanós. Utazáshoz nagyon jó és a gyerekek is imádják. Mi is. :) Van az Ida ami nagyon finom édes inkább mint savas, nagyon jó ízű, szilva alakú. Húsos, nem túl leveses, olyan pont nagyon finom. :)) Ellenálló fajták.

Vannak újonnan kipróbált fajtáim is, nem kényesek, befőzni való és koktél szerű is -  ami hamar betegszik, de savasak, így többet nem vetem őket. Bármelyikből szívesen küldök cserébe.

Ez után szedek magokat.

Előzmény: eeddie (27588)
eeddie Creative Commons License 2024.07.23 0 0 27588

Ha nem kapsz magot én tudok küldeni. Van Mariska féle paprika alakú ami nagyon kényes, meg van Howard, ami kicsit strapabíróbb, többet is terem. Ha megírod a címedet előbb utóbb postára teszem. Az email címem ugyan régi, de megkapom a levelet csak nem onnan válaszolok. 

Előzmény: 55judit (27584)
55judit Creative Commons License 2024.07.23 0 0 27587

Szemán Marika!

Lett-e valami a magból amit küldtem? Ha igen, tavasszal kérek majd az abból szedett magodból.

Belohin Creative Commons License 2024.07.23 0 0 27586

A YouTube ehhez hasonló házilagos csepegtetőkkel van tele. Elvileg azért többet tud annál, mint a leásott palack. Nekem pedig arra is szükségem van, hogy a cseppeket a már emlegetett csődarabba célozzam.

Ilyen csapocskám is van néhány, ez elég jó, de még nincs ötletem arra, hogyan lehetne hasonlót barkácsolni. Továbbá nagyobb palack nem áll stabilan a tüskén, ahhoz valami tartót kell szerkeszteni.

Előzmény: piro para (27583)
Belohin Creative Commons License 2024.07.23 0 0 27585

A mélyebbre jutó vizet úgy értettem, hogy nm a felszínen kezdi a terülést, hanem a beásott cső hosszának megfelelő mélységben. És mivel a felszín nem lesz nedves, a szél nem tudja elhordani a vizet.

Előzmény: beetee (27580)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!