Viszont nézd meg azokat, akik elfogadják, belenyugodnak. Az életük békében telik, a haláluk méltóságteljes.
Ha igazad lenne, akkor az úgynevezett katolikus országok pl. Olasz- és Lengyelország, Mexico, vagy éppen bármelyik latinamerikai ország a földi paradicsom lenne, üres börtönökkel, elégedett polgárokkal...
Az USÁ-ban a halálraitéltek legtöbbje meggyón és imádkozik az utolsó előtti pillanatban...
Nem beszélve arról, hogy a világon hány háborút indítottak a múltban az isten(ek) nevében, kifejezetten vallási okokból! És hány mai konfliktus vagy háború áll (kimondva vagy kimondatlanul) vallási alapon. Az istenhitek a kis közösségeket képesek példásan összetartani, nagyobb léptékben azonban megosztják az emberiséget, és viszálykodást szítanak polgár és polgár illetve nemzet és nemzet között.
Nana, kezdunk kicsit elslamposodni. Nezzuk a gondolatmenetet:
1. nem vagyunk tokeletesek
Ugyan lehet azon vitatkozni, hogy mi a tokeletes, de most ettol tekintsunk el, ezt elfogadom.
Miert kovetkezik isten lete abbol, hogy nem vagyunk tokeletesek?
2. a vilag iranyitasra szorul
Miert?
Elobb tisztazzuk ezt a kettot, aztan mehetunk tovabb a tobbire.
Amennyiben isten teremtette a világot, és az nem tökéletes, akkor ott némi problémát észlelek. Bár van egy sci-fi novella, amelynek az a lényege, hogy a Plútón találnak egy rejtélyes kőtáblát, feliratokkal. Nagy nehezen megfejtik a tudósok. A "Teremtő" elégtelen bizonyítványát találták meg.
Azokról, akik "elfogadták", "belenyugodtak" és "békében élnek" és "haláluk méltóságteljes", a következő Pink Floyd idézet jutott az eszembe:
The Lord is my shepherd
I shall not want
He makes me down to lie
Through pastures green
He leadeth me the silent waters by
With bright knives
He releaseth my soul
He maketh me to hang on hooks in high places
He converteth me to lamb cutlets
Pink Floyd: Sheep (az Animals albumról)
Nos, bár én nem is tapasztaltam semilyen isten létét a fogalmukat takaró szavakon s a fogalmak köré gyülelmlet hitek milliónyi ellentmondásán túl, azt is gondolom, hogy nem is szükséges az istenek léte, azok csupán egy elavulóban lévő "hagyomány" múló emlékei.
Írod: Az életük békében telik, a haláluk méltóságteljes.
Ez egyszerűen nem igaz, kedves frati, nem is tudom mire gondolhattál!
Mert nem vagyunk tökéletesek! Mert a világ irányításra szorul, és nem várhatjuk el sok-sok selejttől, hogy irányítsa! Ha jobban megnézed, mi történik akkor, ha az ember megpróbálja a kezébe ragadni az irányítást?
Viszont nézd meg azokat, akik elfogadják, belenyugodnak. Az életük békében telik, a haláluk méltóságteljes.
Hari
A választ az írásomban megbújó fel nem tett kérdésekre vártam, de úgy látszik a sorok közötti üzenet nem úgy ért célba ahogyan szerettem volna! A sorok kozott megbujo fel nem tett kerdesekkel az a baj, hogy mindenki maskepp erti, azutan ha valaszol valaki, akkor meg mindig az a baj, hogy a kerdezo tulajdonkeppen mast bujtatott el, mint amit a valaszado megtalalt, ezen azutan hetekig lehet ragodni.
Ne a sorok kozott uzenj, ird le vilagosan mit akarsz.
Én megírtam a véleményem pár felvetett kérdésre. Talán kicsit visszakanyarodtam a testenkívüliségre is. De mint utána megjegyeztem, szerintem ez nem üti topic témáját! A választ az írásomban megbújó fel nem tett kérdésekre vártam, de úgy látszik a sorok közötti üzenet nem úgy ért célba ahogyan szerettem volna!
...írod: Repesve várom a válaszokat, a rombolókat is!
...tudod a fórum témacsoportokra és témákra van osztva, s van egy alapvető illemszabály: a téma címében annak nyitója által felvetett kérdések tartoznak a témához. Azok rombolnak, akik ettől durván eltérnek.
Isten fogalma elég tág, sokan az egész világot beleértik, de ettől még, s mert nem látják egymást a fórumlakók, tiszteletben lehet tartani egymás szándékait, nem gondolod? Tudod számora pl. ez nyilvánvaló, mi lenne, ha ezt a témát félrevivő gondolataidnak nyitnál egy saját témát, ha már nem találsz olyat, ami pont megegyezik vele? Tudod a témák száma nincs korlátozva...
...egyébként repesve várod a válaszokat, de nem írtál kérdést...
...ettől függetlenül: Ha Isten teremt... bár ez is OFFTOPIC, ha már leírtad: mi van ha nem teremtett? De ugye ez nem ide tartozik, lévén a topic címe nem ezt kérdi...
"Kérdés: tesz-e valamit Isten, van-e olyan konkrét megnyilvánulása, mely segítené az emberiséget?"
Vélemény: Ha Isten teremt egy Tzsolt-ot, és az úgy használja fel az életét, hogy az mindenkinek javára válik, már segítette az emberiséget!
Hogy szükséges-e az ember léte? Csak annyira, hogy Isten ne unatkozzon!
acsd hozzászólásához annyit tennék hozzá, hogy a testen kívüli élmény igenis hozzá tartozik a topichoz! Lélek - reinkarnáció - karma - Isteni irányítás! Tehát ha val lélek, Isten szükségessé válik!
Egyébként az álom zavaros, tele van az életünk elemeivel. Érzékeink tompák és általában elfelejtjük.
A testenkívüliség megtapasztalásakor az érzékek élesen kifinomultak, és a valóságnak hitt világunknál valóságosabb helyzetben találjuk magunkat. Olyan helyeken, olyan dolgokat tapasztalva, amik ebben az életünkben még a tudatalattinkat sem érintették. A test kihűl, szinte élettelen. /csak az érti aki tapasztalta/
Szerintem nem némileg, hanem egyértelműen ellentmondásos, de örülök, hogy nemcsak én érzek így. Egyébként a levezetésem már a kiindulóponttól rossz, mert aki elfogulatlan, könnyen feltételezheti, hogy Isten (továbbiakban nagy I-vel a keresztény isten) nem jó. Kérdés: tesz-e valamit Isten, van-e olyan konkrét megnyilvánulása, mely segítené az emberiséget?
Ezeket en is igy erzem, csak azt nem latom, hogy ezzel barmit is sikerult volna korrekten bizonyitanunk (azon kivul, hogy a keresztenyseg nemileg ellentmondasos).
Rendben (vigyázat, mert keresztény istenhitről beszélünk). Ha isten nem lenne jó, akkor nem lenne irgalmas, bűnbocsátó, nem lenne biztos a feltámadás (mennyország). Ez esetben komoly kételyek merülnének fel bennem az istenem miatt, hiszen valamilyen speciális diszkrimináció döntené el a sorsom, nem pedig a meglehetősen egyértelmű "jó keresztényi viselkedés". Ha nincs meg ez ügyben a kompatibilitás, akkor valószínűleg más istent kellene keresnem, mivel nincs meg a közös nevező.
Na, akkor ugorjunk neki:
Tzsolt: Az ember feltamadt, mert "Jó" volt. Vagyis isten is Jó
H.Zs.: Abbol, hogy valaki feltamad, mert jo volt, nem kovetkezik, hogy Isten is jo
Tzsolt: akkor az embernek köze nincs istenhez, és nem is lesz.
Le kellene vezetni, hogy az utolso allitasod milyen modon kovetkezik H.Zs. allitasabol. Mert ezzel igy semmit nem cafoltal.
Nekem úgy tűnik, hogy H. Zs. nem mutatott rá a hibákra (lsd. 206). A topic kérdését nem lehet egyszerűen eldönteni. Ahhoz, hogy konkrétan a kérdéssel tudjunk foglalkozni, viszont szűkíteni kell a kört. A kereszténység pedig túl sok embernél beidegződött, ezért ha az ellentmondásokat megtaláljuk, akkor könnyebb továbblépni. A görög és római isteneknek is egyszer eljárt az idejük és ez nem baj. Amúgy nem állt szándékomban az összes vallás kizárása. A második lépcső az lehetne, hogy végiggondolnánk hogyan fogalmazzunk: Ki az isten, vagy mi az isten.
u.i. Logikai úton talán nehéz a kérdést eldönteni, de a turpisságok legalább előjönnek, mégha hibás formában is, és nem árt egy kis elemzés sem.
Ugyan szerintem sincs szukseg semmifele istenre, azonban az ervelesed - mint ahogy H.Zs. is ramutatott - logikailag nem allja meg a helyet.
Mindemellett kizarolag a kereszteny istenkepre vonatkozik, mi pedig itt ugy altalaban valamilyen isten letenek szuksegessegerol beszelgetunk.
Raadasul ha valaki azt allitja, hogy szukseges Isten lete, akkor neki kell ezt bebizonyitania.
Remélem, hogy aludtál egy nagyot a plebania.netes stressz után. Értem mire gondolsz, de ha én harsonázok, akkor más kürtöl, vagy pánsípozik, szóval mindenkinek más és más lenne az állapot, és ez így nagyon bonyolultá teszi az egészet. Ha most vallási oldalról nézem istent, akkor azt mondom, nem jó, mert nagyon megosztja az emberiséget. Ha a "létezés értelme és magyarázata" felől, akkor azt mondom, hogy jó, mert ez a lényeg. Azt azonban kétlem, hogy a halál pillanatában az ember megvilágosodik, tartok tőle, hogy nem történik vele semmi. Ezért kell a jó erkölcs szerint élni, boldogan, mert akkor később könnyebb lesz elfogadni a halált.
Amúgy a sörért és disznóhúsért kapásból elhajítom a harsonát.
...csak megjegyzem, hogy két(X)lényegű ördögfiókával álltatok szóba, aki topicrombolásra rendezkedett be, nézzétek meg a hozzászólásait... egyelőre úgy néz ki, hogy szerencsétlennek nincs jobb szórakozása, mint mások bosszantása...
Die Teufelerine adatai
Felhasználónév: Die Teufelerine
Email-cím: ordoglany_@freemail.hu
Homepage: http://www.satan.org
Üzenetek száma: 5
Státusz: Új vendég
Jogosultságok: Témanyitás és hozzászólás írása
Bemutatkozás: Két patám közt hűs szellő lebeg // herélt kan a társam, az isten b*ssza meg!
Das Teufel adatai
Felhasználónév: Das Teufel
Email-cím: eordoghx@freemail.hu
Homepage: http://www.satan.org
Üzenetek száma: 12
Státusz: Új vendég
Jogosultságok: Témanyitás és hozzászólás írása
Bemutatkozás: Két patám közt a kén sistereg // ha idejössz, nem kíméllek meg!
Tzsolt: Sokan vannak, akik istenről beszélnek, de csak kevesen gondolnak bele abba, hogy tudják-e egyáltalán, miről beszélnek... Nem ártanak a definíciók.
Ami a Mennyországot meg JHVH dicsőítését illeti, itt nyilván valahogy úgy kell elképzelni ezt az egészet, mintha JHVH valami elképesztően-de-tényleg-hűdemennyire fantasztikus, "isteni" nő (egyéb szexuális preferenciájúak helyettesítsék be kreatívan) lenne, olyasvalaki, akire mindig is vártál, és most végre megvan. Naná, hogy te harsonáznál a legjobban, ráadásul örömmel tennéd, mert nemcsak az "alsó agyad" örülne, hanem az egész lényed is! Tudom, hogy pontatlan ez a hasonlat (egyeseket nyilván sért is, ők nyugodjanak békében), de megítélésem szerint valami ilyesmiről lehet ott szó.
A Valhöllel kapcsolatban (most ilyen kötözködhetnékem lett, mert kicsit felbosszantottam magam a plebania.net-en), ott leginkább sör és disznóhús a menü, nem divat a bor. :]