Megtudtam, hogy titkokat rejteget
A mi Dunánk, ez a vén róka,
Mikről talán sohase álmodott
Az ősi barlang-tüzek óta
Ez a közönyös Európa.
Megloptam a vén Iszter titkait,
Titkait az árnyas Dunának.
Magyar földön ravasz a vén kujon,
Hisz látott ő búsabb csodákat,
De akkor pletyka-kedve támadt.
Vallott nekem, nem is tudom, mikor:
Tavasz volt és ő csacska-részeg.
Táncolt, dalolt, kurjongatott, mesélt,
Budapestre fitymálva nézett
S gúnyos nótákat fütyörészett.
Talán Szent Margit Híres szigetén
Állott velem részegen szóba.
(Ma is félve kalimpál a szivem
S hajh, már régen késik e nóta.
Ugye, Iszter, vén folyam-róka? )
Nagy-komoly lett akkor a vén Duna.
Torkán hűlt vad, tavaszi kedve.
Olyan volt, mint egy iszákos zseni.
Alig mert nézni a szemembe.
S én vallattam keményen, egyre.
-No, vén korhely, láttál egy-két csodát,
Mióta ezt a tájat mossa
Sápadt vized, árnyas, szörnyű vized,
Mely az öreg árnyakat hozza.
Gyónjál nekem, vén falurossza.
Mindig ilyen bal volt itt a világ?
Eredendő bűn, lanyha vétek,
Hideglelés, vergődés, könny, aszály?
A Duna-parton sohse éltek
Boldog, erős, kacagó népek?
S halk mormolással kezdte a mesét
A vén Duna. Igaz az átok,
Mit már sokan sejtünk, óh, mind igaz:
Mióta ő zúgva kivágott,
Boldog népet itt sohse látott.
A Duna-táj bús villámháritó.
Fél-emberek, fél-nemzetecskék
Számára készült szégyen-kaloda.
Ahol a szárnyakat lenyesték.
S ahol halottasak az esték.
-Sohse lesz másként, így rendeltetett-,
Mormolta a vén Duna habja.
S boldogtalan kis országok között
Kinyújtózott a vén mihaszna
És elrohant tőlem kacagva.
MAGYAR JAKOBINUS DALA
Ujjunk begyébol vér serken ki,
Mikor téged tapogatunk,
Te álmos, szegény Magyarország,
Vajjon vagy-e és mink vagyunk?
Vajjon lehet-e jobbra várni?
Szemünk és lelkünk fáj bele,
Vajjon fölébred valahára
A szolga-népek Bábele?
Ezer zsibbadt vágyból mért nem lesz
Végül egy eros akarat?
Hiszen magyar, oláh, szláv bánat
Mindigre egy bánat marad.
Hiszen gyalázatunk, keservünk
Már ezer év óta rokon.
Mért nem találkozunk süvöltve
Az eszme-barrikádokon?
Dunának, Oltnak egy a hangja,
Morajos, halk, halotti hang.
Árpád hazájában jaj annak,
Aki nem úr és nem bitang.
Mikor fogunk már összefogni?
Mikor mondunk már egy nagyot,
Mi, elnyomottak, összetörtek,
Magyarok és nem-magyarok?
Meddig lesz még úr a betyárság
És pulya had mi, milliók?
Magyarország népe meddig lesz
Kalitkás seregély-fiók?
Bús koldusok Magyarországa,
Ma se hitünk, se kenyerünk.
Holnap már minden a mienk lesz,
Hogyha akarunk, ha merünk.
nem tudok róla, hogy az szdsz szervezte volna a taxisblokádot, mint ahogy arról sem, hogy a kormányt akarták volna megbuktatni; egyébként én nem vagyok szdsz tag, nálunk bitosan a taxisok maguk szervezték meg magukat, nem érdekelte őket a politika, csak az, hogy 2 nappal előtte azt ígérték, nem lesz benzináremelés, ehhez képest emelték meg úgy, hogy sokan nem tudták volna folytatni kenyéradó foglalkozásukat; a Charta és az Összefogás Magyarországért békés rendezvényeket tartott, a demokráciáért, sajtószabadságért, ha egy kormánnyal nincs megelégedve, demokratikus választáson akarja legyőzni, és elfogadja a választás eredményét
Drága Kuncogi, aki nem Teréz anya!
köszi a védelmet; bár nem egészen értem, miért vagyok védtelen? többször előfordult már, hogy megtámogattak kedves topictársaink; azt sem értem, mit értesz azalatt, hogy fegyvertelen vagyok? arra gondolsz, hogy ír, de minek, inkább tanulna?
a Nap süssön Rád!
Kedves Alfredoo!
"es lehet hogy el is huzok az indexrol a busba mert teljesen ertelmetlenne kezd valni. ha a normalis jobboldal ilyen akkor milyenek a futtyogetok?"
ne tedd; én is sokszor gondolkodtam már rajta, hogy kiszálljak, de még mindig jobb innen tájékozódni a jobb oldal véleményéről, mint médiájából; különben sem szabadna átengedni nekik teljesen a terepet; én ugyan sok mindenről el tudok beszélgetni balosnak vélt társaimmal, de igazi vitához ellentétes vélemények kellenek; a választások után sokan eltűntek, most újra többen vannak olyanok is, akikkel nem vagyok hajlandó vitázni, bár olyan hülye vagyok, hogy mindig elfelejtem, kinek osztottam már ki az ignoret; én pl. Papennel, Kulik urral jól el tudok vitázni, egyetérteni nemigen szoktunk, de kulturáltan vitatkoznak, vannak mások is, de most csak az ő nevük jutott eszembe
Drága Wizes!
köszönöm, és szívemből minden jót kívánok Neked és szeretteidnek; a verseket én is szeretem, akkor lennék boldog, ha egy Ady Endre nevű magyar 100 évvel ezelőtt írt verse, a pontos címét most nem tudom, a Dunával beszélget, szóval, ha azt mondhatnánk, ez a verse már elavult
a demokratikus charta a demokráciáért, sajtószabadságért szervezte tüntetéseit, ezek békések voltak; nevéből következően nem tömegekkel, hanem választásokon kívánja legyőzni ellenfeleit, és tudomásul veszi a választások végeredményét
Kedves BASand!
most tudtam visszaolvasni; valóban elkövettem egy hibát, én alfredo 91. hozzászólását idéztem; csak onnantól kezdve az én szövegem, hogy persze...tehát, nem én állítottam, hogy csőcselék, gondolom, én úgy fogalmaztam volna, hogy megtévesztett emberek, valószínűleg nem túl iskolázottak, ami nem az ő hibájuk, valószínű, nem élhetnek valami fényes módon, megint nem biztos, hogy saját hibájukból, és valószínűleg nincs nagyszámú kötetből álló könyvtáruk otthon, és most sem vásárolni mentek, mert nincs rá pénzük, ők csak valószínűleg csurkát akarták látni; mióta a könyvtárakban is felemelték a beíratkozási díjat, le kellett mondaniuk folyamatos önművelésükről is
én azt kérdeztem, mikor vitt ki kormányt buktatni; a demokratikus charta a demokráciáért, sajtószabadságért szervezte tüntetéseit, ezek békések voltak; nevéből következően nem tömegekkel, hanem választásokon kívánja legyőzni ellenfeleit, és tudomásul veszi a választások végeredményét
nagyon sajnáltam, hogy nem lehettem ott a Koncert a Köztársaságért, mert én nem a fővárosban élek; lélekben ott voltam velük; A demokratikus charta helyi tüntetésén részt vettem annak idején, csendben, kulturáltan zajlott; a demokráciáért tüntettünk, és ez a koncert is a demokráciáért volt; a népköztársaságot ovi akarta visszaállítani, az ő tömegei várják el, hogy cár atyuska MEGMONDJA NEKIK, MI A JÓ, A MI ADÓFORINTJAINKAT ÚGY OSSZA SZÉT, AHOGY AKARJA; Kovács László egyéves működése után biztosan sikerül visszaállítani az ország tekintélyét, amit 4 év alatt lerombolt az előző kormány; minden tiszteletem Martonyié, aki végigcsinálta, bár sokszor hozta méltatlan helyzetbe miniszterelnöke; a nem magyar nevű fityeszes külpolitikus a lába nyomába nem ért, az nagyon kártékony volt
igazad van, ott csak tiszta, jószándékú, becsületes jobb oldali szavazók hallgatták révületben istenüket; nem tudom összehasonlítani a felvételeket, nincs tv-m; 1998-ig német tv-t néztem, azóta azt sem; akkor a kancellárral, a köztársasági elnökkel az élen békésen tüntettek bal- és jobboldaliak a neonácik ellen; ha most valóban erőszakoskodtak baloldali tüntetők, nagy hiba volt; ez a populisták, neonácik sajátja volt eddig; tehetetlen dühüket érteni vélem, de semmilyen erőszakot nem fogadok el, nyugodtan, higgadtan át kell gondolni, mit lehet kezdeni a demokrácián belül a növekvő idegen, zsidó, cigánygyűlölő, kirekesztő tömegekkel szemben; nem lenne jó, ha eu csatlakozásunk időpontjára az eu úgy alakulna át, hogy nem is lenne öröm a csatlakozás
be lehet lepni orokles folytan. ugymond megszokasbol.
be lehet lepni igaz hitbol.
be lehet lepni azzal hogy nem arthat.
be lehet lepni azzal hogy kifejezetten hasznalhat.
mivel kesore jar tobb lehetoseg most nem jut eszembe...
szerintem a felsorolt csoportok mindegyikebol jelentos szamu kepviselot talalunk a katolikus egyhazban. es meg azt is el tudom kepzelni hogy a papsag koreiben is fel lehet ilyen kategoriakat allitani.
dehat a laikus eletben sem mindenki rajong a foglalkozasaert....
vegul is lehet hogy igazad van. de nagyon nem szeretem a zsoltot. es nem ujkeletu, amikor odakerult akkor sem szerettem. tudod en buta, muveletlen ember vagyok. o meg okos es muvelt ember. es annyi mindent jobban tud nalam. ez ugy kialakit egy ambivalens erzest. hogy nem csipem. a lendvait meg nem ismerem. lehet hogy meg kellett volna allni az elso resznel. de azt hittem hogy vagyunk olyan viszonyban (persze jo viszonyt gondolok) hogy megoszthatom veled erzeseimet es gondolataimat. lendvait ertelmesnek tartom, ugy tudom magyar tanar. egy picit modoros, egy picit sokat szerepel. ahhoz a noeszmenyhez kepest akit en elkepzelek. kicsit eroszakos. persze okosakat mond. a nemeth zsolttol meg nem esik tavol a hazudozas. biztos az ildikotol sem de meg nem kaptuk rajta.
ezzel egyutt nem most es nem itt kellett volna fikaznom a nemeth zsoltot. de annyira osfideszes es ahogyan ranott a martonyi kulugyminiszter ut fejere... akit viszont egy tunemenyes embernek tartok. biztos csak olyan pszeudojobboldali. vagy lehet hogy en is jobboldali vagyok...
Orban mikor ismerte el, hogyha hibazott a kormany? Meg az Allami Szamvevoszek nekik ellentmondo kimutatasara sem reagaltak. (gy.k.: Az a jelentes, ami szerint valaki a kormany es a Happy End kozott lopott, vagy Stumpf+Wermer hazudott(bejglis sztori))
Az onkritika nem eros vonasa a magyar politikai eletnek. Szerintem csak azert varod el Kovacstol, mert nem szereted.
az osszes kovacsra vonatkozik? vagy csak egy bizonyosra.
ha az osszes kovacsra akkor tenyleg bajban vagyunk. ezt az egyet ha biztosak lennenk a dolgunkban akkor valamit kitalalnank. adj jelet. annyi modszer van egyebkent.
lendvai ildiko. biztos nem kell sommasan velemenyt alkotnom rola foleg hogy epp most irtam marsnak hogy ez nem egy jo modszer. az ellenfele sem szimpatikusabb. nemeth zsolt. ugy tunt hogy martonyinal is neha jobban villogott. meg nagyon sok eredmenyt elert. szlovakoknal, romanoknal. vagy aki a szart keveri a szomszedoknal az nalad jo. haat. nem ilyennek ismertelek. azt a kepet nem ilyenre epitettem fel. es a nemeth zsolt meg vitathatatlanul keveri es szitja....
egyebkent szerintem egyformak. es talan az a tragedia hogy az uj a mostanra ellenzeki csapat is nagyon gyorsan beletanult. a hazudozasba. en meg mar oreg vagyok ahhoz hogy elnezo legyek. illetve emberekkel azt hiszem. kormannyal pedig nem. no pasaran.
szerintem tul sommasan itelsz olyan kerdesekben amikben nem vagy/lehetsz kompetens.
en peldaul orban viktor kepessegeit sem tudom igazan megitelni. megjeleneseinek nagy reszet latvanytervezok es szovegirok teszik ki. ezzel egyutt nem allitom hogy rossz politikus de messze van attol a langesztol akit ra kivannak huzni.
medgyesy azert szerintem bizonyitott. tulelt. egyebkent varjuk ki a 4 evet aztan lehet itelni. de a te iteleted kozvetlen tapasztalatra nem alapulhat. ilyesmiket akkor inkabb kerdo formaban tennek fel a helyedbe. nyilvan te sem akarsz okosabbnak latszani mint aminek erzed magad.
orbanek egyebkent igereteiket nem igazan tartottak be. az altaluk problemasnak itelt temak peldaul csaladi potlek megvonasa az erintettek 10 szazalekatol pedig nem is volt ervenyes problema. a 7 szazalekos gazdasagi novekedes elejetol kezdve egy irdatlan bloff volt. ilyenekrol beszelek. a horn vitaban felhozott privatizacios szerzodes meg a fidesz rendelkezesere allt. orban viktortol egyaltalan nem all messze a hazudozas. ott van a kossuth teri lüge. de nem akarok itelni. vegul is a tobbi sem jobb. de nem is sokkal rosszabb. illetve nem rosszabb. es ez nem az en iteletem az orszag itelt igy.
56 utan annyira nem volt szokas a kinzas. foleg nem kis 56-osokat.
a partba valo belepes viszonylag limitalt volt. a nep az istenadta nep sorbaallt. ez teny. volt hogy ket harom evet kellett sorba allni. foleg persze ertelmisegiek vonatkozasaban. de azert ugy hipp hopp senkit nem vettek fel.
es persze idoszakonkent valtozott a dolog. neha nagyobb volt a kvota, akkor tobbet vettek fel. ket ajanlo volt akik azert valamennyire komolyan vettek a feladatot.
ha igy haladsz akkor lassan a hanyas vagyban atmesz a nemtomba utana meg bal oldalra. veled fogjak orbanutodok riogatni gyerekeiket az elkovetkezo 20 evben amikor hatalmon lesznek. az arulo rinpoce. mert az eredeti balos az egy olyan megbocsathato bun. de aki atall? nincs bocsanat.
ilyeneket irsz aztan neked annyi..
meeg hogy beke...meeg hogy nyugalom... meg hogy anyai oszton....
egye meg a balosat a fene... miert nem jott ki a kossuth terre es ott kapott volna az erobol...