Hát én nem vagyok pedagógus, de a gyerekeimmel végigtanultam az általánost.
Amit nagyon rossznak tartok: az 1., 2.,3., 4., alsótagozatot nem tekintik egy egész egységnek. A legtöbb kontraszelektált alsótagozatos pedagóga állandóan követelménycentrikus, holott az ennyi idős gyerekeknél inkább a kevesebbet de alaposan, mint a sokat de felületesen elvet kéne követni. Az első eleminek inkább az ovodához kéne hasonlítania: olvasás (méghozzá a szótagolásos olvasás, és hangos olvasás az igazi, az, hogy magában elolvassa és "szövegértelmezi" - az szart se ér, nem beszélve a képolvasásról, az egyik lányom ezt művelte, nekem kellett otthon megtanítanom olvasni suttyomban)) Nekem az fáj, hogy az alapdolgokat nem tudják rendesen megtanulni, rengeteg fölösleges dologgal vannak megterhelve. Bizony az alsó tagozatban inkább néptánc, ének, rajz satöbbi, a felső tagozatban lehetne tagozódni. Az idegen nyelv alsó tagozatos oktatásának se vagyok híve, addig amíg a magyar nyelvtan szabályaival nincsenek tisztában, minek belezavarni egy másikkal is? (Más kérdés az, ha nyelvi környezetben teszik, tehát idegen nyelvű iskolában, avagy ha otthon eleve kétnyelvűek a szülők.) A házifeladat is aránytalanul sok, semmi értelme, egyetlen értelme az lehet, hogy a gyereket rászoktassa az önálló kötelességteljesítésre, de ennek az időtartama nem szaba, hogy meghaladja az egy órát! Nem beszélek arról az irgalmatlan súlyról, amit a hajlékony gerincű gyerekeknek naponta cipelni kell, mintha a Himaláját kéne nap nap után megmászniuk. És még sorolhatnám...
Felső tagozatra nagyjából eldől, a gyerek reál avagy humán érdeklődésű-e, és akkor már lehet tagozatosítani az osztályokat. De semmi értelme, hogy egy alapjában véve reálérdeklődésű gyerek a XVI századi magyar irodalmi verseket elemezze, és arra sincs szükség, hogy egy szerencsétlen humán beállítottságú gyerek az integrált számítást tanulja. Nagyjából ebben érzem a liberálisabb oktatás mikéntjét - NE CSAK KOCKAFEJEKET TANÍTSANAK, HANEM HÚS-VÉR GYEREKEKET!
A fegyelmezést illetően nem vagyok annyira liberális: tetszik nem tetszik, a gyerek gogadjon szót a pedagógusnak, mert ha nem az nem liberalizmus, hanem anarchia. De erre otthon kellene nagyobb gondot fordítani. (A kocka másik oldala persze az, hogy a pedagógus soha ne legyen következetlen és igazságtalan.)
A pedagógusokat NAGYON JÓL meg kell fizetni, és könyörtelenül kidobni azokat, akik nem ofavalóak.
Tunéziában jártam tavalyelőtt, ott a GDP 30 (harminc) %-át költik az oktatásra, és a tanárok fizetése esik a legmagasabb kategóriába. Viszont nem láttam olyan 10 év körüli gyereket, aki ne szólt volna hozzám legalább 4 nyelven, és kivétel nélkül mind nagyon udvarias és kedves volt. Egész megható volt számomra...
Nézd, te rajztanár vagy. Nyilván véded a saját szakterületedet. Nekem viszont az a véleményem, hogy jobban jár a fiam, ha felveszik a közgázra, mintha eltáncolgat négy évig.
Szeretném tudni, mi alapján kérdőjelezed meg pedagógus-mivoltomat. Csak úgy, schmidtmária-módra, csípőből tüzelve vagy van valami érdemi indokod is erre?
"e hová küldenéd szívesebben a gyerekedet? Matek- vagy néptánc-tagozatra"
Természetesen az utóbbira...az ének, zene, tánc, drámapedagógia, rajz,sport...a legfontosabb tantárgyak... boldogabbá teszi a gyerekkorukat,gazdagítja a személyiségüket. A számítástechnika "öl" és butít!!!!!!
Szia Cipókép!
Érdekes! A múltkori, Kövér-inas pártkatona megmutatta emberarcát.
Ami sokkal szimpatikusabb. :-)
Mit tanítsunk Számtechből? Érdekes kérdés. Ami a szívemhez közel áll, a programozás, akár Logo vagy Pascal nyelven, az egyre inkább háttérbe szorul. A diákok pl. azért választják harmadik-negyedikben a számtech. faktot, hogy felkészítsük őket az ECDL vizsgára. Persze, ez nem fővárosi elit-gimnázium. Ezért nincs igazad abban, hogy ezek a vizsgák a diákoknak sokba kerülnek. Csak a vizsgadíjba. Ami a nyelvvizsgáknál is fennáll. Azt hiszem, ma a Windows vagy épp a Word ismerete felhasználói szinten olyan alapkövetelmény, amit egy érettségizett embernek ismernie kell. Inkább, mint a néptáncot. Az szakkörre való, nem tanórára.
Az én fiam még matek-tagozatos általános iskolába járt. Ők voltak az utolsó ilyen évfolyam. Utána néptáncot tanítottak helyette. Te hová küldenéd szívesebben a gyerekedet? Matek- vagy néptánc-tagozatra? S ha már a gyerekeimről kérdeztél. A fiamat elengedném, ha az idegenlégióba szeretne menni. Én sem engedtem volna, hogy a szüleim döntsék el, mi legyek, én viszont nem is akarok dönteni helyette. Persze könnyen beszélek, még nem ivott meg egy üveg sörnek megfelelő alkoholmennyiséget, de már felsőfokú C típusú angol nyelvvizsgája van és többször volt országos döntős (reál) tanulmányi versenyeken. Pedig mindig liberális szellemben neveltem. Ezért nyugodtan mosolygok, amikor arról beszélsz, hogy a liberalizmus következménye a züllés, a kábítószerezés, stb.
Üdv.
Szykla
A 105. számú levelemben két dolgot is tettem.
Elismertem, hogy az általad lereagált megjegyzésem túlzó volt. Ha úgy teszik, hívd csúsztatásoktól hemzseg? örjöngésnek.
Elismertem, hogy idióta vagyok, így aki tényleg annak tart, megkímél bennünket olyan beírásoktól amit a Figyelötöl kaptam.
És még egy:
Nem igazán értek az ?oktatásügyhöz?, csak annyira mint egy gyermekeit iskolába járató apa. Ezért nem is akarom itt a fórumban megmondani a frankót.
A drogról. Természetesen nem fognak ofön drogot osztani. De: Szerintem az els? találkozás a droggal 14-18 éves körül van el?ször. Tehát iskolás korban. Ekkor kéne ezt t?zzel-vassal irtani. Ehelyett az oktatási tárca irányítói nyíltan vallják, hogy igen, a drogot engedélyezni kell kipróbálni a gyereknek. Te a 18-éves gyerekeidet szívesen engednéd el zsoldosnak, hogy kipróbálják milyen a háború? Csak, hogy tudják mit?l határolódjanak el. Mert az SZDSZ nem engedi el ?ket sorkatonáknak, hogy esetleg ott megismerkedjenek azokkal a pusztító fegyverekkel, amit soha ne kelljen használnia.
A devianciáról. Szerintem itt a másságot összemostad a vallással. Ergó az a gyerek aki iskolai hittanra jár, ugyanolyan elhajló mint egy leszbikus. De azért mindkettöt elfogadod. De a homoszexualitást egy kicsit jobban. Azzal semmi baj, hogy gyermekeinket felvilágosítjuk, hogy ?k semmivel sem másabbak mint. Élik a mindennapi életüket, és semmivel sem másabbak mint mi! Nincs a pólójukra egy B betü hímezve. Egész addig észre sem vesszük a másságukat, ameddig el nem kezdenek vele kérkedni. És az viszont már kicsit visszafog. Nekem is van egy nagyon jó cimborám, aki más. De Ö az egyik legjobb haver, sokszor focizunk, sörözünk, dumálunk. És utána én hazamegyek a feleségemhez, és hogy Ö utána hova megy nem érdekel. A felvilágosítás addig terjedjen, hogy van ilyen, de ez határozottan ne legyen követendö.
És még pár dolog:
Néptánc kontra számítástechnika. Mivel számtech tanár vagy, a mérleg nálad már kibillent. De én is PC-Sw-es világban élek, rálátok. És egy nagy szemfényvesztésnek tartom a számtech észnélküli eröltetését. Mit akarsz annyira megtanítani? A proci lábkiosztását? Szükségtelen. Inetrnetezést? Pofon egyszerü. Játékok használatát? A szünetben úgy is megbeszélik. Alkalmazások (Word Excel PowerPoint) használatát? Elég egy TIT tanfolyam. Programozás, WEB-lap készítés? Az meg már egy külön szakma. (Ezt a bekezdés valszeg istenkáromlásként fogod megélni.) Ha hazamegyek a dolgozóból, 8-10 órai monitorbámulás után, üdítöen hat, az örömmel büszkeséggel néptáncoló gyermekek látványa.
Nyugati oktatás. Lehet, hogy ma reggel hallottad MB-tól hogy az amcsi oktatás jobb mint a miénk. Biztos így van, ha a független felmérés ezt hozta ki. De egy ismer?s több évet töltött el Londonban babysitter-ként, egy 3 gyermekes családnál. Ö utána mondom, hogy az ottani gyermekek tanítottsága jócskán lemarad a mieinkhez képest. Egyáltalán nem kapnak hf-ot, így nagyon sok szabadidejük marad, mint ahogy azt kívánatosként ma ki is jelentette MB a Keresztt?zben.
Végül, hogy ki a nyálasképü, meglehet?sen szubjektív dolog. Ezzel Pokornit nem mínösítettem.
Marad barátként
cipókép
UI. Az elsö bejegyzésem rövid de hangulatkelt? volt. Ezt viszont rajtunk kivül a kutya sem fogja végigolvasni.
Kedves cipókép,
én agyoniskolázott ember vagyok... :-)
Nézd (nem láttam a mai Kereszttűz műsorát): éppen elég valós gond van az oktatás körül, legyen bárki is a miniszter, vagy bármelyik párt hatalmon - nem kell rémképek vizionálásával hecckampányba kezdeni...
Kiderül még több ilyen is.
Tegnap például kiderült, hogy a diplomás minimálbér csak a köszolgálatban tevékenykedő diplomás kezdőkre (néhány száz fő évente) vonatkozik. Birka nép.
Aha, persze azért az ELTE rögtön alkalmazkodott az uj szellemhez, és máris szerveztek egy kétnapos drogfesztivált atRefort kertbe (Jóllehet a HÖK tiltakozott).
Akkor ez már valami fejlemény volt. Én még az indulás előtt figyeltem, és akkoriban ISDN és MATÁV buli volt az egész. Na mindegy. Lényeg, hogy inkább biznic volt az, mint az iskolák önzetlen internethez juttatása.
A Sulinet jó ötlet wolt, csak a megwalósítás, khmmm, hagyott kívánni walókat maga után. Nem ISDN-en ment, hanem bérelt wonalon, nem MATÁV-biznisz, hanem Elender. Az Elender wolt a Sulinet program szolgáltatója, névtelen kis cégből lett az egyik wezető internet-szolgáltató. Elég érdekes, hogy hogyan kaphatta meg a megbízást. Ráadásul 5 évre szóló szerződést kötöttek, ami szerint még 2001-ben is 64/128k-s bérelt wonalakon nyomulhattak wolna az iskolák (hja, szakértelem & előrelátás)... Az új OM-nek sikerült módosítania a szerződést ADSL-hozzáférésekre.
Szykla!
Sulinet: évszázad lenyúlása! Az iskolák ahelyett, hogy bérelt vonalat kaptak volna valamilyen kedvezményes áron, ISDN kapcsolódást kaptak, ami ugye percdíjas. A MATÁV lobby győzött! Az egész akkori sulinet csak a Matávnak és az internetszolgáltatóknak volt jó. Ketyegtek a súlyos percdíjak, fizetett az iskola, fizetett a OM. Lehet, hogy Te mint felhasználó ezt nem tudtad, de súlyos közpénzek vándoroltak a Matávhoz és a szolgáltatókhoz. Sokkal olcsóbban is meg lehetett volna oldani.
"- Puha drogok engedélyezése; Korományváltó barátom! Mit fogsz érezni, amikor a 14-16 éves gyereked hazajön az iskolából, és büszkén újságolja, hogy Apa, ofön kipróbáltuk a puha drogokat." A gimnazista gyerekeim eddig sem jöttek haza azzal, hogy kipróbálták a sört és a cigarettát osztályfőnöki órán, amit írsz, az több, mint ostobaság.
"- Devianciák terjesztése a iskolákban; Homoszexuális és leszbikus csoportok járják majd az iskolákat, magyarázzák és fogadtatják el a természetellenes tanokat. " Mennyivel jobb, ha hitoktatók terjesztenek középkori babonákat az iskolákban, mint az, ha mai problémák mai feldolgozási lehetőségeivel ismertetik meg őket? Ha nem az átlagtól eltérők kiközösítésére tanítják meg a diákokat, hanem normális módon együtt élni a többséggel, leküzdeni szorongásaikat, félelmeiket.
"- Liberalizmus terebélyesedése; Most is sírva jön ki (tapasztalatból) a tanár az óráról, mert abszolút kezelhetetlenek a diákok. És az erfurti trgédia szele is itt lengedezik." A torz, végletes reakciókat általában nem a szabad környezet,hanem a tekintélyelvre alapozó, s azzal sokszor visszaélő, igazságtalan viszonyok szülik.
"- Multikultúra; Múzeum helyett lesz plázalátogatás, szináz, hangverseny helyett performance." Marhaság. Épp Gyulay püspök és Tarlós polgármester voltak azok, akik főcenzorokként megakadályozták a kultúra szabad terjedését, és a Fidesz volt az, mely lezüllesztette a kultúrát a Nemzetieszku Színház szintjére mind építészetben, mind színjátszásban.
"- NAT; Ide nem is írok, mert ezt csak érezni lehet, magyarázni nem." Az előbb félreírtam, a kerettantervek újbóli bevezetése, persze a szükséges feltételek biztosítása nélkül, hímzés-, néptánc-oktatás modern informatikatanítás helyett (heti 1 óra 2 évig), s az új kétszintű érettségi átgondolatlan bevezetése, ez vezet oda, hogy az általatok színvonalasnak tartott mai oktatás hamarosan a béka segge alatt sem lenne. Valaki írta, hogy jobbak vagyok az amerikaiaknál. Tévedés. A nemrég közzétett vizsgálatok szerint már Amerika is lekörözött minket...
Kétszintű érettségi, mint egyetemi felvételi: a felvételhez szükséges az emelt szintű érettségi, amit a fakultatív oktatásban való részvétel biztosít. És ha a diákot nem veszik fel, de a következő évben egész más irányban szeretne továbbtanulni? Vagy közben jön meg az esze és az érettségi után szeretne rendesen felkészülni? Szóval ez is egy nagy marhaság, a felvételi kiváltása az érettségivel...
"- És végére a tortadísz: Angyalarcú Fodor Gabi." Igen, sokkal inkább, mint a nyáladzó Pokorni.
Valóban sarkosra sikerült a bejegyzés, természetesen ez nem pontosan így, és nem csettintésre fog megtörténni. Talán még idiótának is tünhetett az pár gondolat. ( De azért azt is tegyük hozzá, a Te bejegyzésed sem utal egy agyoniskolázott emberre!)
Egyébként azok az aggodalmak, amit?l egy SZDSZ-es tárca esetén tartok, pontosan körvonalazódnak MB a mostani Keresztüzben elmodottaiból.
Egy pici apróság is a végére. MB az ECDL vizsga fontosságát hangsúlyozza. Nos, az csak egyre jó! Jó sok pénzzel lehessen lenyúlni a polgárt. Meg nagyon sok ember ismerhesse meg pl. a MS Word-öt.
Most magyarazta el a Kereszttuzben, hogy az elso 100 nap-ban beigert pedagogus beremeles csak a berekre vonatkozik, a potlekokra es egyebekre nem. Ha jol ertettem a szavait.
Itt van az elso 100 nap igeretenek idevonatkozo pontja, kiemeles tolem.
2.Szeptember 1-jével a pedagógusok fizetését megemeljük 50 %-kal.
Osszehasonlitasul:
3.Az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérét október 1-jével 50 %-kal megnöveljük.
Tetszik ez a "fiép-fióka". Korábban már úgyis többször "lekommunistáztak", pedig mindig ugyanazt igyekeztem írni, a tényeket.
Nem baj, legalább az egyensúly megmaradt. :-)
Nyugodt lehetsz, ezek az információk is "els? kézb?l" származnak ...
Mer' az a Kagakusha nevű fiép-fióka ott ült az egyeztetésen és tuti információi vannak. Hogy ti hogy beszopjátok egymás cukkoló hazugságait, az bámulatos. Túl sok a gyomorsav a "nemzeti" oldalon. Csak aztán úgy ne járjatok, mint Torgyán a pacallal.
Nagyon rossz indulás a koaliciónak, ha a nagyobbik párt hagyja magát megzsarolni.
Ki hiszi azt el, hogy a szadesz mindent felad, ha nem kapja meg Magyar a tárcát?