uhhh... 3x3-as kis képekkel ez túl pepecselős lenne... na meg a fénymásolópapír talán nem is fog gyűrődni. de azért jegyzem, mert majd a maradék ragasztót is el kell használnom :D
Lekened a minta alatt a ragasztóval (csak ott) hagyod megszáradni, utána ráteszed a mintát és sütőpapiron keresztül rávasalod. És voilá, a minta simán ott van, sehol egy ránc, majd csak a felső lakkozáskor, de az elvileg visszasimul.
még az jutott eszembe, hogy írtad ezt a higított ragasztólakk dolgot... ezt úgy értsem, hogy kicsi vízbe kicsi rag.lakkot belenyomok és azzal kenegetem át az egészet? milyen arányban? papír fölé... vagy alá is higítsam? (egyáltalán mennyi a pont elég ragasztó a felületen?)
Nincs valami olyan az emlékeidben, hogy a süthető gyurmára át lehet transzferálni a nyomtatott képet? Láttam ilyet, de fogalmam sincs hogy keressek rá.
lenolajból igazából azt nézegettem, amit a hobbi boltban lehet kapni (pl olajfesték higításhoz). de ha felesleges, nem veszem meg. csak vmiért úgy gondoltam, hogy a hobbi célra árusított fa cuccok biztosan elő vannak kezelve valamivel, így lehet nekem is kellene azt, ami totálisan mezei, tüzépen kapható lécből lett levagdosva.
a folyóvizes ötletet köszi, megcsinálom :)
közben még az jutott eszembe (bár egyáltalán nem ide tartozik, és nem is tudom, miért jutott eszembe :D), hogy textilt lehet így ragasztani?
azt tudom, hogy textilRE lehet... de fára, akármire textilt (vásznat, filcet, stb) vajon lehet-e?
Illetve hogy falevelet lehet-e, falevélre lehet-e?
nem tudom, hogy jutnak ilyenek eszembe :D csak túlgondoltam ezt-azt :D
1.,ha nyomtatott géppapírt teszel fel, nem szükséges aláfesteni (kezelni), mert a papír elfedi a felületet és nem látszik át.
2.,kisgyereknek sztem jobb az élénkebb és kontúrosabb minta, így (talán) jobb a nem transzfer ragasztás.
3., a fát előkezelni nem szükséges, de egy pillanatra érdemes folyóvízbe tenni, akkor a nedvesség hatására felpöndörödnek a szabadulni képes rostok, amiket le lehet csiszolni még
3/b., könnyíti a munkádat, ha az egész kockát hígított ragasztólakkal átkened, így ragasztáskor a ragasztó egyenletesebben terül el a felületen-->szebb ragasztás
4.,igen, minden technika alkalmazása után érdemes (és kell is) a tárgyat lakkozni (szintén érdemes picit hígítani a raglakkot)
5., a nem művészi lenolajok tréfás holmik, van, hogy nehezen száradnak meg, de olyan is, hogy kissé megmarad a ragadósságuk "száradás" után is. Nem való hobbis cuccra, ragasztó alá nopláne nem (és kicsit feleslegses is)
+1.,ha a transzferálást használod, akkor persze előtte le kell festeni a kockákat olyan színre, amit alapszínként szeretnél viszontlátni. A technika áttetszővé teszi a motívumot annyira, hogy ebben az esetben persze sötét színeket nem célszerű használni.
teljesen új vagyok a fórumon... és dekupázsragasztót (ragasztólakkot) is pénteken fogtam először a kezemben.
szóval, mint totál kezdő: kisfiamnak a kockameséket szeretném elkészíteni, ami semmi extra, csak dobókocka, amin a mese főszereplői, helyszínei, tárgyai stb vannak rajta. Kocka megvan, asztalos levágta, én megcsiszoltam... kezdetnek megvettem a legkisebb kiszerelésű ragasztólakkot, gondolván, ha kell még, majd veszek. van ecset, azt hiszem, elég hozzá a sima olajfestékhezvaló.
tanácsokat szeretnék... próbálkoztam már a hétvégén és nem tudom, mi a jobb, szebb, tartósabb...
sima fénymásolópapírra nyomtattam a képeket, kipróbáltam egy selejt kockán, tök szépen ráragadt... de mivel mindenféle okosságot végigolvastam, így kipróbáltam azt is, hogy mintával lefelé ragasztok, majd a papírt leáztatom... és ez is szép lett, bár apró hibák vannak rajta. utóbbi verzió is ugyanolyan tartós, mint az első? ezt is le kell még utólag egyszer kenni a lakkal (lakkragasztóval)? igazából tetszik mindkét verzió.
ami még felmerült, hogy teljesen natúr fakockáim vannak... kell ezeket kezelni valamivel? pác, olaj, lenolaj? ha igen, ragasztás előtt vagy után? mondjuk lakkragasztónál utána nyilván már nem lehet, de ha pl lenolajjal lekenem a kockát, akkor a teljes száradás után ugyanúgy fog ragadni rá a ragasztanivaló?
moat egyenlőr ennyi... nem mert nincs több kérdésem, hanem mert annyi, van, hogy már eszembe sem jut, hogy mit szeretnék még tudni :D
én is Köbert használok évek óta. eléggedett vagyok vele. néha nekem is besárgul, de asszem, inkább akkor ha már a végefelé járok és besűrűsödött; talán az segít, ha inkább több vékonyabb rétegben, picit vizezve viszed fel.
Sziasztok! új vagyok itt, viszont már elég régóta használom ezt a technikát. Én is a lakkozással kapcsolatban szeretné kérdezni. A kreatív boltokban kapható lakkok nem túl nagy adagok, ez hány db tárgyra ég? Én az utóbbi időben vizesbázisú parettalakkot használok, ami nagyon kiadós, viszont van, hogy besárgul vagy kis hólyago lesznek a lakkozott felületen.
Köszi szépen a gyors, és kimerítő választ. Megpróbáltam, tényleg kifehéredik a papír, és ezen az ábrán nagyon rosszul mutat. Ellenben saját újításomként közzéteszem, hátha valakinek szüksége lesz rá:
A szekrény ajtaja, amire az ábra került, penész zöld. Amikor az utolsó tapétaragasztós réteget teszem fel, a ragasztóhoz keverek egy kicsit a penész zöldből, így összemossa az éles kontúrokat, és öregíti az ábrát. Majd teszek fel képet, ha elkészült.
Lehet csiszolni halványítás érdekében, de arra készülj fel, hogy a csiszoló mindig jobban lekapja a felület kiemelkedéseit (felületi természetes struktúra, ill az ecsetnyomok), ott nem világosabb lesz, hanem a papír alapja (többnyire fehér), és nem feltétlen lesz szép, hanem inkább horzsolt. Ilyenkor érdemes a horzsolt részeket utólag beszínezni.
Halványíthatsz híg, felhordás után nyomban visszatörölt akrillal (próba!), pasztellkrétával, folyékony krétával, de fehér patinával is (utóbbi nem nagyon fed)