Mi az hogy Magyarországon senki nem foglalkozik gombpanorámával? ez vicc akart lenni? Akik itt rendszerersen irogatnak, mind foglalkozik. Nem egy embert tudnék említeni, aki jó néhány templombelsőt készített már!
Magyarországon senki nem foglalkozik gömbpanoráma készítéssel. Javaslom, hogy a böngészőjében a google, vagy a bing keresőmotort használja. Elképzelhető, hogy a környező, fejlettebb országokban talál (persze ott is elvétve) 360x180 fokos gömbpanoráma képeket. Amennyiben ez nem vezetne eredményre és nem találna hazai swf templombelsőket én egy kifordított külsőt tudnék önnek küldeni, de előtte el kellene árulnia, hogy mi a fenéért keresi a belsőket.
Foglalkozik valaki teljes 360 fokos gömbpanorámák készítésével? Elsősorban hazai templomok belső teréről készült SWF fájlokat keresek, melyek közzé vannak téve a neten.
Új vagyok még ezen az oldalon és a technika is új amivel szeretnék megismerkedni ezért keresek valakit aki tudna nekem segíteni. Szóval: Megismerkedtem a Pano2vr szerkesztőprogival és már "végterméket" is tudok produkálni, de sajnos nem tudom hogyan lehet olyan formátumban elmenteni amit a cégünk (bábszínház) honlapjára el tudnék helyezni vagy a Facebookra.Előre is köszönöm a segítségeteket. Mellékesen jegyzem meg - nem vagyok nagy számítógépes guru. A Corel Draw és a PS profin megy de a többi nem.
Szerintem ebben az esetben először próbálj meg horizontális panorámákat készíteni 2-3-4-5-stb képből 14 mm-es állásban manuális blendével és fókusszal. Ha sikerül egy olyan fejet barkácsolnod, amivel porté állásban van a gép és függőleges tengely körül tudod azt forgatni lehetőleg minél közelebb a nodális ponthoz, akkor már szép eredményeket lehet elérni. (Arra figyelj, hogy a fókusztávolság változtatásával a nodális pont elmozdul) Utána jöhet a 360 fokos körpanoráma, a Pano2VR-el (is) be lehet állítani, hogy csak körbe mehessen az egérrel irányítás, fel és le irányban ne. Ez is látványos és nem kell nagy pénzt fektetni a panorámafejbe a gömbpanorámához (ahol kültéren úgyis csak a talaj és az ég látszana legtöbbször...
Azért örülök, hogy ilyen kimerítő választ kaptam. Csak egy kérdés volt, egy olyan embertől aki szeretne tanulni. Részben igazad van, részben nem, de ez a fórum nem hiszem, hogy a személyes érzéseinkről szólna.
No ezt egy kiváló panoráma szakos hölgy linkelte ide egy másik ügyhöz. Ez a rögvaló, a fény változik. Természetesen megvan a technika a világosabb részek tónusozására, de én azt hiszem, hogy a háromkerekű bringa után nem a pályabicikli jön.
...az sokat segítene, ha először megtanulnál fényképezni. Amit 4 fényérték nem fog át, azt tényleg, csak HDR technikával lehet feljavítani. A megoldás: -4 +4 fényérték és akkor minden adott egy jó HDR kép elkészítéséhez. A rekeszhez ugye alapból nem nyúlunk a mélységélesség miatt, tehát marad a záridő.
Viszont azért a fotográfia valaha egy szakma volt és ezért az általad feltett kérdésért szakmunkás vizsgán én mondjuk buktatnék. A színeknek és az expoziciónak a mi esetünkben nem sok köze van egymáshoz. Amikor körbefordulsz egy térben akkor minden valamilyen, van ami sötét van ami világos, de ez már csak ilyen. A HDR pont arra jó, hogy nemlétező látványt és dinamikát adjon a képnek. A te (fotográfus?) dolgod, hogy kiválaszd a megfelelő expoziciót, ami a mi esetünkben egy 360*180 fokot átfogó kép, de kép. Ezen a képen lesz amit bebuktat és lesz amit kinyit a kiválasztott expo, de ez máskor is így van. A mai képi szemét gyártása pont a HDR kényszernek és egyéb képi manipulációknak a javára írható. Szóval raw feldolgozás kapcsán kedved szerint ráncigálhatod a képeket, a szoftver majd átsimítja valamennyire az árnyalatokat. Azért ez bicskanyitogató amúgy, hogy a te tudásoddal holnap HDR panorámákat fogsz készíteni és vélhetőleg pénzzé tenni, de ez is egy ilyen kávéház. A többit majd tanultabb kollégák elmondják neked.
Lenne még pár kérdésem lehet, hogy tudsz/tudtok segíteni. HDR gömbpanoráma készítésnél nem értek pár dolgot. Ha például egy belső térben szeretnék HDR képeket készíteni és mondjuk a helyiség egyik felén a záridő és a blende is tökéletes, de ha mondjuk ott megfotózom +2 -2 fényértékkel is, viszont ha elfordulok tegyük fel 90 fokkal és ott már nem stimmelnek ugyanazok a beállításokka, tehát mondjuk -1 fényérték akkor ebben az esetben ehez képest kell +2 -2 fényértéket beállítanom, hogy a későbbi raw feldolgozásnál ne legyenek nagy eltérések a képek színei között? Csak a záridőt szoktam állítani. Remélem érthetően fogalmaztam :) Köszönöm a válaszokat.
Ha van megfelelő optikád, amivel mondjuk 6 képből kijön a panoráma, és nem akarsz vele komolyabban foglalkozni, akkor akár egy egylábú állvány is elég. Ebben az esetben az a lényeg, hogy minden elég messze legyen, mert akkor nem számít a nodál pont. Itt az összes panoráma egy kb. 4 m-re feltolt kézben tartott egylábú állványról készült. Tény, hogy az összerakáshoz több rutin kell, mint a tökéletesen kivitelezetthez, de az nem kerül pénzbe:))
Olyan programot keresnék ami már kész gömpanorámák animálására szolgál. Olyanokra gondolok ahol nyilakkal lehet forogni esetleg nézeteket váltani és mozogni a térben. Már körülnéztem erre arra de eddig még nem találtam meg az igazit. Előre is köszönöm.
Mivel én a gépet nem közvetlenül csavaroztam fel a panorámafejre, hanem egy gyorscseretalpon keresztül, ami nem volt központos, nekem sem jöttek ki a méretek, manuálisan kellett beállítanom a nodális pontot, hasonlóan ehhez a linken találhatóhoz:
Én két vaku- (lámpa)tartó állványt tettem egymás mögé (ennek a teteje 1/4"-os menetű csavar) és addig állítottam a gép helyzetét az állványon, amig a két menet pontosan ki nem takarta egymást, bármerre is forgattam a gépet a panofejen.
Ezt még Nikon D80-on megcsináltam, a D7000-re csak ráellenőriztem, az előző hozzászólásban található adatokban 0,5 mm különbség van, így nem kellett hozzányúlnom. Pedig élőképpel még hamarabb be lehet(ne) állítani, ha rossz lenne.
Köszönöm, én tapasztalati tényezőket szeretnék összevetni. Az érték egyezik, de valahogy a fönt és a lent nem akar összeállni. Az átfedés is kisebb, mint pl. a 10,5mm-el és a ptgui 10 fölötti hibát ad, még kézi igazításnál is. Tehát: nodalis ok. ptgui: fullframe fisheye 6+1+2 és a fönt lennt varrásánál törik.
Polgártársak, valaki használ 16mm-es Nikon halszem objektívet gömpanorámához? Szeretnék egy nodális pontot egyeztetni, mivel a 15mm-es Sigma-hoz képest túl sok a macera minden összerakásnál. Köszönöm.
Én igazából a saját szórakoztatásomra készítenék ilyen képeket..ezért sem cél az 50-70ezres fej.
Profi sem vagyok és kiállítást sem tervezek :)
Csak tetszik..ennyi az egész.
Azt hiszem első körben maradok egy sima (forgatható-dönthető fejű) állványnál, mert az van (a nodális pont másodlagos lesz) és ha nagyon ráizgulnék a témára, gondolkodok tovább. Még úgyis sokat kell tanulnom a témában.
Ha Békés vagy Csongrád megyei vagy, szívesen elmesélem élőszóban, amit én tudok (nagy részét ezen a fórumon tanultam). Bár igazából én szakmai célra használom (főképpen) a gömbpanorámázást (http://www.multi-fragment.hu/hu/ipari-automatizalas/hd-panoramakepek-vezerloszekrenyeinkrol), pár hiba is van benne, de szakmán belül ez komoly újítás, máshol még nem láttam ilyet.
Leírni nem fogom, mert annyit életemben összesen nem gépeltem, mint ami ennek a témakörnek az elmagyarázáshoz kellene...