"Aki nem írja alá az olimpia melletti íveket az nagyon szűklátókörű és gyáva ember."
Eszerint én gyáva+szűklátókörű lennék, mert hogy én nem fogom aláírni. Azért megpróbálok egy kísérletet tenni, hogy ennek ellenkezőjéről győzzek meg néhány T.Asztalos kollegát (az Olimpia 2012-be már írtam, most megpróbálom összegezni véleményemet).
Tehát:
Egy Olimpiához feltétlenül szükséges lenne:
Ferihegy III. és IV. (+ gyorsvasút és többsávos gyorsforgalmi út a központba)
Metro IV. és Metro V.
Elővárosi gyorsforgalmi vasúthálózat fejlesztése
Körgyűrű teljes befejezése (beleértve két északi hidat a Dunán) + legalább egy külső körútrendszer kiépítése
Belvárosi parkolólehetőségek bővítése
A város főbb útjainak - melyek rosszabb állapotban vannak (Thököly, Bartók B, stb.) - rekonstrukciója,
M7, M3, M5, kétsávos 8-as, 6-os országhatárig
Közműfejlesztés (beleértve a távközlést is)
Tömegközlekedés fejlesztése (metrón kívül)
Ez így együtt úgy 2-3 ezer milliárd forint
És akkor még nem szóltam az olimpiai falu és egy halom sportlétesítmény felépítéséről...
Persze én lennék a legboldogabb, ha tíz év múlva mindezen infrastruktúra / építmény rendelkezésre állna Magyaroszágon, de sajnos be kell látnom, hogy tíz év minderre kevés. Miért? Mert az ország gazdasági teljesítőképessége nem áll arányban ezekkel a tételekkel.
Így tehát ahhoz, hogy 2012-ben mégis olimpiát rendezzünk, ERŐLTETETT ütemben kellene fejleszteni az infrastruktúrát. Várható eredmény könnyen belátható: keresleti infláció, makrogazdasági egyensúly elvesztése (növekvő államháztartási deficit, külker-mérleg romlás, forint gyengülése stb.), végül a gazdasági növekedés drasztikus visszaesése. Mindezek után pedig jöhetne megint a Bokros rendet tenni - nem tudom, hogy vagytok vele, de én nem vagyok mazochista típus, elég volt nekem belőle egyszer...
Nem véletlen, hogy egyetlen kis ország sem pályázott Olimpiára, leszámítva Görögországot, amely ugye az Olimpia őshazája, és a gazdasági aspektust háttérbe szorítva sikerült győzniük – ám a rendezés sikeressége eléggé kérdéses - Athént épp a napokban fenyítette meg a NOB szervezésbeli lemaradások / hiányosságok miatt. Nade mi még sajnos a görögöktől is messze állunk, mert 98-as adatok szerint (ha vkinek van újabb szívesen várom – de az arányokban nem lesz változás) a görög GDP a hazai háromszorosa – és ha 7%-os növekedést feltételezek, akkor is 15 év kell nekünk, hogy elérjük a görög gazdaság jelenlegi teljesítőképességét:
Görög GDP
Görögország:
GDP/fő: 13 400 USD (1998)
GDP: 143 milliárd USD (1998)
Magyarország:
GDP/fő: 4730 USD (1999)
GDP: 47,7 milliárd USD (1998)
Megjegyzem, hogy még a legfejlettebb országokban is – akik amúgy “megengedhetnének” maguknak egy ilyen rendezvényt –, heves viták szoktak kialakulni egy pályázás kapcsán, Torontóban pld. a lakosság közel fele ellenezte a rendezést…
Nézzük a finanszírozási oldalt: A fenti összeg alapján az Olimpia állampolgáronként minimum háromszázezer forintba kerülne – ha a költésgvetési egyensúlyt nem piszkálnánk, akkor ehhez az Olimpia előtti öt évben úgy 60%-os SZJA kulcs kellene. Ha figyelmbe veszem, hogy a fejlesztések egy része egy “természetes” ütemnek megfelelően az Olimpia nélkül végbemenne, akkor is legalább 50%-os SZJA-ra lenne szükség. Bizony ám, kellet volna egy erről szóló aláírásgyűjtést is szervezni. Vajon hányan írták volna alá?
Magántőke bevonására a finanszírozásban nincs számottevő lehetőség – mert 1) infrastruktura (autópálya) építésben eddig is elvetéltek mindezen kísérletek – és ezen egy Olimpia sem változatna 2) a sportlétesítményeknél sem nagyon számíthatnánk magántőke közreműködésére, mert ezen beruházások három hét alatt ugye nem térülhetnek meg, a hosszútávú gazdaságos üzemeltetés (Olimpia után) pedig szintén nem lehetséges – még az az egy Népstadionnak is csak jó ha kétévente egyszer van teltházközeli látogatottsága – az Olimpiára pedig legalább négy nagy stadion kellene…
Ha a MOB talál egy befektetőt, aki egy baseballstadiont hajlandó felhúzni, ám legyen aláírom azt az ívet! És akkor aláírom, ha találnak négy olyan pesti futballcsapatot, melyek mérközéseit 2012-re átlagban 40-50 ezren nézik. Mert sajnos jelenleg csak egy szervezet van, amely hétről hétre 10-nél nagyobb közönséget vonz, de nekik már van “sport”csarnokuk (ha nem lenne világos, a Hit Gyülekezetére gondolok).
Magántőke terén így gyakorlatilag csak kivitelezőket fogunk találni – nekik viszont búsás hasznot ígérne egy rendsezés, nem véletlen hát, hogy Demjánnal az élükön látványosan letették a voksukat az Olimpia mellett (ez ugye kb olyan, mintha megkérdeznének arról, szeretnék-e lottó ötöst nyerni).
Megj.: többen említették, hogy az Olimpia nyereséges - ugyan nem tudom pontosan, hogy miként számítják ki egy ilyen rendezvény szaldóját, de majdnem biztosra veszem, hogy csak a közvetlen kiadásokat - amibe az infrastruktura fejlesztése, létesítmények építése nem tartozik bele - állítják szembe a bevételi oldallal. De amint azt a Forma1-nél is láttuk, ahol az összes futam közül csak a magyar veszteséges - mi képesek vagyunk bármilyen bravúrra.
Eddig csak a gazdasági aspektust néztem, de persze van más aspektusa is a dolognak, hiszen
az aláírási ív nyilvánvalóan kampánycélokat szolgál. Lévén
1) A FIDESZ mint párt a hivatalos kezdeményező és nem vmely államigazgatási / társadalmi szervezet (Sportminisztérium, MOB, vmely közalapítvány, stb.)
2) A választások előtt négy hónappal jut a “fiúk” eszébe a dolog.
3) Az aláírásnak égvilágon semmilyen jogi következménye nincsen (még a NOB sem tudja mit kezdjen egy ilyen listával - szegény NOB elnök zavarában nem tudta mit mondjon amikor erről kérdezték...) – mondjuk be lehet keretezni és ki lehet akasztani a Népstadion falára, biztos nagyon szép látvány lenne…
Miután ennek az aláírásgyűjtésnek nincs értelme, ezért aztán nincs értelme és nem is támogatnék egy Olimpia elleni aláírásgyűjtést sem (ill. ha valaki szervez ilyet, azt sem írnám alá). Az Olimpiáról - független forrásokból származó ( tudom, naív vagyok:) ) megvalósíthatósági tanulmányok / hatásvizsgálatok publikálását és megvitatását követően, melyek a rendezés teljes és hosszútávú pénzügyi/makrogazdasági/szociális/szervezési stb. kihatásait vizsgálnák meg - ügydöntő népszavazást kell tartani - már ha eljut eddig a fázisig az ügy, amit mellesleg kétlek. És ha eljutna, valószínűleg a többség nemet mondana rá…
Egy dologban azonban egyetértek az aláírásgyüjtőkkel - nagyon fontos egy közös nemzeti cél megteremtése, hiszen óriási kollektív motivációs forrásként tud szolgálni, és ráadásul segít csökkenteni a társadalom jelenleg tapasztalható hihetetlen megosztottságát. Csak könyörgöm, válaszunk olyan célt, ami valóban az ország érdekeit szolgálja és amit kemény munkával, de meg lehet valósítani. És tőlem lehet az akár egy Olimpia is, de ne irreális dátumot tűzzünk ki - a 2012-ben esedékes rendezés teljességel elérhetetlen számunkra. Így viszont ez a "közös nemzeti cél" egy pártérdekeknek alárendelt politikai blöffé silányul, melyeken a pályázatösszeállításra kiválasztott cégeken kívül senki sem profitál, sőt…
De persze nem kell félni, a kormánypárt vezetői nem hülyék - jól tudják, hogy győztes pályázatra nincs esély (SZVSZ a FIDESZ ijedne meg a legjobban , ha valami csoda folytán 2012-re véletlenül mégis mi kapnánk meg a jogot), mondtak egy nagyot, és arra számítottak, hogy a maszop majd bedől és ellenezni fogja az ötletet. De nem ez történt - ez a PR-húzás nem jött be.
Az a baj, hogy a Fialatal Jogászok Szövetségében nincs egy komolyabb politikai súlyú épkézláb közgazdász, aki egy döntés gazdasági következményeit elmagyarázná... (önmagáért beszél, hogy mindösszesen egy Varga Misit tudtak csak "kitermelni" maguk közül, akinek a képessége - mondjuk úgy - meglehetősen szerény).
De PR-ban nem rosszak…
Ha már PR-nál tartunk - javaslatom mindenkinek: a "Merjünk nagyok lenni!" szlogent merjük néha kiegészíteni egy "Gondolkozzunk is mielőtt cselekszünk!"-kel.
Maradok tisztelettel,
RL, egy gyáva szűklátókörű