"Már én sem Írom le a nevem"
Uraim! Eljött azm ideje annak, hogy ezen a helyen egy kicsit maibb és élőbb legyen a vita. Aktualitását az adja az élénkítésnek, hogy van egy lap a honvédelem.hu-n amelyiknek az lenne a feladata, célja, hogy segítse a honvédelmi vezetést a tisztánlátásban, a védelmi felülvizsgálatnak nevezett folyamat hatékony és elfogadott lebonyolításban. Azon a lapon azonban nem lehet a lényegről vitázni, mert van egy moderátornak nevezett valaki, aki a tetszése szerint vesz ki vagy hagy bennt.
Ezen alpon azt hiszem csak az önkorlátozás lehet a hozzászólások stílusának és tartalmának gátja. Ezt szívesen vállalom magam is.
A honvédelem.hu-n már közöltem ennek a lapnak a címét, ezért remélem minnél többen leszünk majd itt is. Talán felkeltjük a Felülvizsgáló(k) érdeklődését is.
Táborfalván családi okok miatt nem tudtam részt venni. Elnézést azoktól, akikkel találkozni szerettünk volna. Most viszont már végleg itthon vagyok. A tapasztalataimról viszont csak akkor, ha már indulatok nélkül fogok tudni róluk beszélni.
a honvedelem.hu oldalon találsz egy villogó, pörgő... bannert, hogy "stratégiai felülvizsgálat", klikkelj arra rá, majd az új oldalon a hozzászólok linkre klikkelve kinyílik egy új ablak, ahol elolvashatod az eddigi hozzászólásokat és írhatsz is.
ez explorerrel működik, a netscap vagy opera nem biztos, hogy menni fog...
a honvedelem.hu oldalon egyebkent az etikai kódex és az érdekegyeztetés feliratokra klikkelve szintén egy egy újabb forumra bukkanhattok.
Az altalad megadott linken csak egy koszonetnyilvanyitas van. Nyomat sem latom semmilyen forumnak. Pedig megkoszonik a beirasokat.
the_insider:
A haditechnikai bemutataton szerintem egyesek igen. En pl. nem voltam, nem emlekszem, hogy vegul Hamburger hazajott-e. Nem sokan reagaltak az oszi beirasaimra, szerintem sokan elvesztettek a lelkesedesuket. :(
Udvozlettel:
MoDS
U.I.: En csak egy kivancsi (es kisse paranoid), hozza nem erto civil vagyok, nem vagyok egyetlen partnak sem a polikai szakertoje, bar tavasszal probaltam egyesek figyelemet felhivni a topicra.
kösz a linket a honvedelem.hu oldalról, én éppen onnan kerültem ide. lassan befejezem az eddigi hozzászólások átolvasását, addig egy kérdés: találkoztatok már?
Szerintem a napilap valamit rosszul tud a szlovénokkal kapcsolatban. Van nekik repülőgépük és helikopterük, de persze arányosan: Bell 412 - 8 db, LET 410 - 1 db, PC-9 - 3 db, és néhány PC-6, Z-143. Tervezik 24 db F-16-os beszerzését is. (
Ármácdia - III. évf. 11.szám.
A bulgárok sem büszkélkedhetnek a gazdaságukkal, de a hadseregükről impozáns képet adtak, amikor tavaly ott jártunk.
A NATO tagjeloltek katonai helyzete:
====================================
letszam
harci repulogep
harckocsi
Esztorszag
4450
0
0
Lettorszag
6500
0
0
Litvania
12190
0
0
Szlovakia
33000
56
272
Szlovenia
7600
0
76
Bulgaria
77260
181
1475
Romania
103000
307
1373
Remelem osszejon a tablazat. Mi a velemenyetek? Hogy lehet az, hogy a balti allamoknak olyan kicsi hadserege van? Nekik mindegy, ugysem tudnanak vedekezni az Oroszok ellen? Es Szlovenianak? Profi a hadsereguk? Hogy lehet, hogy egy szam repulogepuk sincs? Foleg Szlovenian csodalkozom, ott volt ugye a haboru. A Szlovakok eleg jol fel vannak fegyverkezve, a Romanok is. Ez utobbinak romokban a gazdasaga, hogy lehet penze megis szazezeres hadseregre es mibol? Milyen repuloik lehetnek? MIG21-esek? Bulgariat sem ertem: minek ekkora hadsereg nekik? (Es mibol?)
A szemelycserek nem oldanak meg mindent,itt a fejekben,a hozzaallasban kell/kene rendet csinalni.
El kell fogadni a tenyt,hogy a hadseregunk szinte semmit nem er,s hogy ne igy legyen,ez bizony sulyos osszegekbe kerul,a NATO tagsag nemcsak abbol all,hogy a lobogonkat felhuztak Brusszelben a tobbi zaszlo melle.
A profi hadsereg a megoldas,ez egyertelmu,viszont a jelenlegi helyzetben ilyen keves fizetesert senki nem megy el katonanak,vagy legalabbis kevesen.
> kissé fájdalmasabb lépéseket kéne megtennie több szinten is a vezetőknek (politikusoknak és katonáknak
> egyaránt), de senki sem meri felvállalni a dolgokat.
Mi az a fajdalmas lepes? Szemelyi valtozasok? Le kellene epiteni a jelenlegi szervezet 80-90%-t? Vagy el kellene vonni forrasokat mas koltsegevetesi intezmenyektol? A szomoru az az uj honvedelmi miniszter letolasaban, hogy valojaban igazuk volt. (Mas kerdes, hogy nem volt joga letolni egy fuggetlen orszag miniszteret.)
Mas. A mediaban folyamatosan Grippen vadaszgepek vasarlasarol beszelnek. Most nem bereljuk oket n. evre? En az utobbira emlekszem, de kezdek tudathasadasos allapotba kerulni. :(
Első gondolatként talán annyit, hogy az elmúlt hetek NATO-véleményezése óta napvilágot látott viszonylag önkritikus miniszteri nyilatkozatnak nem sok foganatja van rövid távon. Egy kis megrezzenés után folyik minden a régi mederben. Nagyobb és természetesen kissé fájdalmasabb lépéseket kéne megtennie több szinten is a vezetőknek (politikusoknak és katonáknak egyaránt), de senki sem meri felvállalni a dolgokat. A valódi döntések nagyon váratnak magukra.
Szívesen hozzá fogok szólni a témához. Csak pár hete vagyok itthon, de elkeserítóek az összegzett tapasztalataim. Úgy gondolom, hogy magánügyek miatt is még gyűjtögetnem kell a tapasztalatokat, hogy érdemben merjek szólni.
Erdekelne a velemenyetek a kozelmult esemenyeivel kapcsolatban. A tavaszi nagy pezsges utan elegge elcsendesedett a topic. Remelem meg mindig olvassatok es esetleg megosztjatok velem a velemenyeteket is:)
Mi a velemenyetek a 2006-os hivatasos hadseregrol? Hogyan lehet atallni a sorkatonakrol a szerzodesesekre? Mitol lesz valakibol szerzodese? Mivel lehet oket benntartani? Mi a velemenye a hadkotelezettseget ellenzoknek? Hogyan lehetne segiteni a hadkotelettseget ellenzoknek az atallast a hivatasos hadseregre? Ilyen es ehhez hasonlo kerdesek kavarognak bennem egy ido ota es erdekelne a velemenyetek.
Hogy hogyan ? Hat katasztofalisan, termeszetesen, csak azt nem tudom meghatarozni, hogy helyzetunk optimalis-e (ergo melyebbre mar ugysem csuszhatunk) vagy fogunk e meg romlani. Optimizmusra az aktualpolitikai esemenyek talan adhatnak okot: valamit talan fognak csinalni, kapkodva, gyorsan betapasztanak egy foltot, ujrafestik, es mutogatjak majd. Sok viz folyik le meg a Dunan, mire valami eros alap kiepul.
Épp most zajlik egy honvédségi bemutató, sajna nem tudok kijutni rá, ismerősöm szerint aki kint van nagyon korrekt (az előbb telefonálás közben éppen egy Dragunovot fogdosott :))
Remélem tényleg lesz egy komolyabb haderő reform a következő években, legalábbis én bízom benne...
Megérkeztek az első Gripenek. Mi a véleményetek? Megemlítettek két hiányosságot: nincs légi utántöltési lehetőség és nem tud földi célpontotokat bombázni. Mennyire súlyos probléma ez? (Tudtommal nincs tankerünk.) Mennyire felel meg a neki szánt feladatoknak? Elég modernnek tűntek, legalábbis a MIG-ekhez képest.
Szerintem sem celszeru az osszevonas, mert a rendvedelmi szervek fokent un. belso, mig a fegyveres testuletek fokent un. kulso feladatokra rendeltettek. A kozos iranyitas magaban hordana a veszelyet a felatok `osszeolvadasanak`.
Szerintem sem celszeru az osszevonas, mert a rendvedelmi szervek fokent un. belso, mig a fegyveres testuletek fokent un. kulso feladatokra rendeltettek. A kozos iranyitas magaban hordana a veszelyet a felatok osszevonasat.
u.i. Nem akartam megsérteni sem a rend?röket,sem a katonákat,csak arra akartam rá mutatni,hogy egy szakmára is nehéz jól kiképezni az embereket,nemhogy 2-re együtt.