Ha mondjuk napelemet is kiépítenénk,nem érné már meg a villanykazán?Hőszivattyúval kapcsolatban tudsz esetleg megbízható céget,akivel fel tudnám venni a kapcsolatot?
Tanácsot szeretnék kérni!Két egymás mellett lévő lakást vásároltunk,amit egybe szeretnénk nyitni,és ide szeretnénk valamilyen elektromos fűtést kialakítani.Gáz nem elérhető,a fával való fűtés pedig csak akkor jó ha van is otthon valaki!A két lakás össz alapterülete 84 négyzetméter,ehhez hozzájön még a tetőtér beépítés is.A ház a 60-as években épült lapos tetővel,erre a 2000-es évek elején építettek tetőteret.A fal 36cm kis méretű tégla,a tetőtér 30cm tégla,belmagasság alul 275cm.Műanyag ablakok 2 rétegű üveggel,külső szigetelést most tavasszal szeretnénk 15cm-es kőzetgyapotot!A tető cseréptető,szigetelés 15cm kőzetgyapot!Az egyik lakás felújított,ezért nem szeretnénk kialakítani padlófűtést,mert nem akarjuk feltörni az aljzat betont.Alul két nagyobb rész,két fürdő,és egy kisebb szoba,felül pedig szintén két fürdő 4 kisebb szoba található,tehát az épület elég tagolt!A melegvizet villanybojler szolgáltatja!Előre is köszönöm a hasznos tanácsokat!
"Aki meg "takarékos" fűtésként reklámozza a villanyfűtést, az meg szélhámosnak."
Nyilván a norvég cég valamelyik közvetítő kereskedője ennyire pofátlan.
Magáróla bérbeadóról, az ismeretlenről.
Ennek az 54 nm -es lakásnak jó paraméterei lehetnek.
Pl. jó helyen fekszik... bérbeadásnál egy kitűnő paraméter. Ez év márciusáig vitték is az ilyen lakásokat akár a cukrot, de úgy április óta kb. 15 ezer airbn lakás zúdult a piacra, így most már nehezebb kiadni.
Eddig a gázfűtésre a beruházás magas költsége miatt nem gondolt a tulaj Egy ilyen magasföldszinti lakás gázkazános fűtési beruházása lehet úgy 1,2 millió ft.
Kérhetett úgy 130 - 140 eft körüli összeget havonta.
Sőt a magas számlán kívül előfordulhat egy másik kellemetlen meglepetés is.
Ez az, hogy a tél bizonyos hideg napjaiban a fűtés magában is szűkös lesz.
" 2 db. 2000w nobo fűtő panel van beszerelve az egybe nyíló nappali+előszobába,"
Lesz olyan 15 - 20 nap, amikor nem lesz elegendő a fűtés. Ilyenkor el kellhet még egy na nem norvég hanem csak egy magyari olajradiátor is... ha bírja a bejövő biztosíték.
A tulaj annyiban mondott igazat , hogy a számla értéke az normális.
Másról nem kérdezték.. minek hozta volna fel ?
És hogy ne legyen meglepetés, egész télre lehet akár 600 eft-os villanyszámla is.
Mit lehet tenni ?
1. tovább állni... igaz a kaució bánja,
2. összébb húzódni azaz a z 54 nm -ből csak a felét használni,
Mivel a gáz kWh-ja 10Ft körül van, az áramé meg 35, ezért 3,5x ár teljesen normálisnak tekinthető. Aki meg "takarékos" fűtésként reklámozza a villanyfűtést, az meg szélhámosnak.
Adott egy magas fszi 54nm lakás, 2 2000w nobo fűtő panel van beszerelve az egybe nyíló nappali+előszobába, nemrég költöztünk ide új albi..40 napra kijött picit több mint 50.000 Ft os számla a tulaj szerint ez teljesen normális.
Ahol eddig laktunk újépítésű lakás volt kb 15.000 Ft nyilván nem villany.
Esetleg akinek hasonló panele van nektek is ilyen magas a villany számlája.
Esetleg vmi tipp hogy van e vmi más megoldás ami nem jár bontással mivel a tulaj nem menne bele.
Szeretnék egy fűtőpanelt és egy 2000w somogyi wifist néztem ki. Mennyire melegszik a kiáramló hő ? Lehet e 30 centivel függöny alá rakni ? A leirásban 120cm van de látom soknak még függöby is rálóg.Csak mert ügye ablak alá kéne rakni. Érdemes mindenképpen ablak alá rakni ahol volt a radiátor is vagy máshova is. Ugy kell h cirkulaljon a levegő is. A lakás 32nm bőven befűti egy 2000wattos.Tapasztalat. A cirkót leszedtem mert 1.5 millió lenne a bélelés stb. Villany bojlert raktam fel.Összes villanyvezetéket lecseéltem. Nem tudom jobb e ha a futopanel rácsai elöl vannak e. Az üveg annyiból jó lenne,h nem karcolodna össze. Elösször Stibel Eltront néztem de legtöbbnek vékony alu a háza ,siman behajlik. Valami vastagabb anyagból kéne. Egyenlőre Somogyi fk430 nál jobb vételt nem találtam ami okos is.Mindenképp digitális kell amin lehet állitani időt előre és olcsó.
adott egy egyszintes családi ház, tavalyi készült el, 30cm leier nf tégla 20 cm grafit homlokzati szigetelés, aljzatban 20cm lépésálló, lábazat 12cm, mennyezetnél a rétegrend: gipszkarton 5cm 0,32-es közetgyapot, légrés kb 10-12cm, gerendás födém,beton és felülről 30cm kőzetgyapot.
A tetőtérben (35fokos tető) szeretnék kb 70nm alapterületet beépíteni, a ház többi részéhez hasonló jó szigeteléssel.
Szerintetek érdemes elktormos (padló vagy fali paneles) fűtésben gondolkodni napelemmel vagy inkább vigyek fel radiátort gázfűtéssel? Amúgy jelenleg is gázfűtés van, amivel nincs gond, csak a kialakítás miatt gondolkodom hátha jobban jövök ki napelem+elektromos fűtés kombóval(állami támogatással)
Nem tudom hogy segít-e de a saját tapasztalatomat leírom.
Tavaly a hálóba (családi ház szigeteletlen az épület sarkán helyezkedik el) beállítottam egy fűtő panelt (Thermor SOPRANO-Sense-2 1000W). Rátettem egy fogyasztás mérőt a napi átlag fogyasztása 7-10 KWó. Amikor dolgozunk 19 fok itthon levéskor 22fok.
A klima fűtéssel nekem az a bajom hogy folyamatosan zúg. Amikor ott kint hideg van és nagy a pára akkor gyakran lefagy (bár az újaknál ez állítólag nem gond).
A fűtő panel teljesítményét ugy tudod belőni hogy kb 30-35 Watt szükséges légköbméterenként. Tehát a 12 m2-es hálódba 1000-1200 wattos. Akkor tud gatdaságos lenni ha max 1/3 időszakot üzemel tehát naponta max 8 órát.
Csak egy ötlet. Vegyél az egyik helységbe és akkor tudsz következtetni a többire.
A havi 20-25 ezer az szerintem brutál sok. Köszönhető ez a konvektor igen alacsony hatásfokának.
A 32 Amper valamivel több mint 7KW ot bír el. De kalkuláld bele hogy a hütő is fogyaszt meg még a csuda tudja hogy mi megy villanyról. Még szűkítheti a lehetőséget hogy milyen a lakás huzalozása, kis megszakító elosztása. Gondolok itt arra hogy pl a konyhában amúgy is sok fogyasztó van általában.
Adott egy 53 nm alapterületű, földszinti 4 emeletes társasházi lakás. A ház kb a 60as években épült szigetelés nélküli tégla(B30) épület. Tavalyi évben a teljes elektromos hálózat újra lett húzva és 32 amperesre bővítve. A nyílászárók is le lettek s cserélve műanyagokra.
Egy 18 nm-es (nappali) és egy 12 nm-es (háló) helység (2.7m belmag.) fűtését szeretném korszerűsíteni. Jelenleg parapetes gázkonvektorok vannak felszerelve. Ezeket szeretném lehetőleg elektromos fűtéssel kiváltani.
A nappaliba Adax neo wifi 2000w, vagy Radilight Klima 2000W , a hálóba Adax Neo Wifi 1400 watt vagy Radilight Klima 1500 watt kerülne.
Ezek elegendő fűtésteljesítménnyel rendelkeznek a két szoba kb 22 - 23 fokon tartásához télen?
A két megoldás közül (Adax vagy Radilight) melyik üzemeltetése lehet gazdaságosabb? Esetleg van jobb alternatíva?
Az üzemeltetés kb mekkora többletköltséget jelenthet a gázhoz képest? 20-25 ezer között volt a tavalyi fűtési időszakban a havi gázszámla.
Köszönöm a hozzászólásokat, 'első lépésként' kihívunk egy gázos és egy villanyos fűtés szerelőt, aztán meglátjuk.
Azzal mindenképp számolni kell hogy márcsak a kazáncsere is tervezési és engedélyeztetési eljárásban lehetséges.
egy régi FÉG fűtőkazán és egy BOSCH javítandó / szervízelendő használati víz kazán van külön-külön - az egyik a konyhában a másik a fürdőszobában. Utóbbi átalakítása (kisebbítése) miatt innen a használati melegvízkazánnak 'mennie kell'
Ha gáz fűtés mellett lesz padlófűtés ahhoz kb 8 cm-es padlószint emelés kell mindenhol.
A villanyvezetékezés mindenhol alumínium és ennél is számolni kell egy hálózatbővítéssel.
A villany padlófűtésnek alacsonyabb a bekerülési költsége, ugyanakkor várhatóan az üzemeltetési költség (napelem rendszer nélkül) drágább - ebből mínusz a gáz - vízkeringető rendszer karbantartási költségei amik vélhetően nagyobbak mint a villanyrendszernél.
Villanyrendszer előnyei hogy sokkal rugalmasabb, akár szobánként lekapcsolható - szabályozható, nem kell számolni levegősödéssel, esetleges szerelési hibából adódó szivárgással, nem kell padozatot emelni olyan mértékben.
Azért én is feltenném magamnak a kérdést, ha vennék egy :
" egy 3 szintes sorház korszerűsítése, teljes felújítása kapcsán?
Hogy kell kiszámolni hogy mi éri meg jobban, továbbá hosszútávon melyik a jobb választás?"
Tehát 3 szintes : pince - földszint - emelet mondjuk 90 nm -es lakószint 45 -45 nm, vagy földszint - emelet és tetőtér kb, 110 nm -el, nem mindegy.
Nem mindegy , hogy hol van.. pl. Túrkeve, Mátészalka, vagy Bp. külső pl. budai vagy pesti oldal - lehet az ingatlan 35 és 95 millió között, nyilván értékesebbre többet költünk mint kevésbé értékesre.
Megvettem .. a szokásos megtekintett állapotban.. minden működik, csak nem korszerű vagy nem tetszik.
Ok. ha a fűtés működik azt hagyjuk későbbre.. mondjuk kicseréltetjük az ablakokat és a hőszigetelést a homlokzatokon megcsináltatjuk Szélső házaknál 3 homlokzat, közbensőknél 2 . habár mivel sorház egyeztetni kell a többiekkel is, de sikerül.
"Adott egy 80-as évekbeli, azóta hozzá nem nyúlt ingatlan jelenleg gázfűtéssel + van valami korabeli hővisszanyerős szellőztetése. Így is - úgy is teljes felújításon esik át: villanyhálózat teljes felújítása, ugyanakkor a meglévő radiátoros fűtés vezetékeket falba vésve teljesen cserélnénk ha erre esik a választás + kazánt is cserélni kell."
Amennyiben a padozatok gyatrák, vagy ha nem teszik, akkor jöhet a padlófűtés, mivel a padlófűtésnél mind megy a sittre.
Na ezen még spekulálni kell. Nyilván a padozat alá a hőszigetelés csak ekkor jöhet szóba. Ha pince van akkor alulról viszonylag könnyen és olcsón megoldható.
A villany projekt ?
Amennyiben 80 -s évekbeli a ház feltételezhető, hogy talán rézdrót és megfelelő keresztmetszetű. Megvizsgálandó egy pár kötés is. Aztán döntünk .
A teljesítmény. nagy valószínűséggel csak 25 Amp - úgy 5,5kW , na ezt csak cseréltetem 32 Amperre. minimális költség. a többivel várok.
Vagy teljes vezeték áthúzás vagy maradnak a vezetékek... erre aludni kell.
Klima ? Hát a mai világban már el kell, főleg ha tetőteres a sorházam.
Nos ezekre a munkákra kell terv... igaz nem a szigorú mérnöki tervekre gondolok, hanem pl egy ütemtervre, egy sorrendire elsőnek. Kell még az ablak cserére is ... nem 2 és nem 3, hanem 6 ablakra lesz. : méret, gyártmány, gyártási költség , beépítési költség. Árajánlatot az ablakosoktól kérek... terv alapján. Az egyik ad 550 eft -ról a másik 920 -ról, de lehet a 550 -es mivel szóban állapodtunk meg, jó pártételt egyszerűen kihagy.
Kell a hőszigeteléshez is terv ! Milyen vastagságú anyag lesz, milyen anyagminőség, a ragasztás mivel lesz,az állványozás, a a hálózás stb. anyagra, mennyiségre. Ebből készít a vállalkozó egy ajánlati költségvetést és nem egy db. ajánlatot a végső árra. Mert mi van ha felénél abbahagyja, megbetegszik, vagy elküldjük, mert nem tetszik a munkája.
Tehát az ajánlat csak terv és részletes költségvetés alapján fogadható el.
Már bent vagyunk a házban, kicserélettük az ablakokat... végül 1 , 4 milla lett, elkészítettük a hőszigelést, kijött 1,9 millából,. volt egy festés és mázolás 860 eft ért.
Most ízlelgetjük a házat. A kazáncsere elkerülhetetlen, az lesz úgy 1 milla... természetesen részletes költségvetés alapján.
Legyen e padlófűtés ?
Ahhoz fel kell verni az egész padozatot, a cső süllyesztésekhez vakolat vésés stb. Ok. jónekünk a 30 éves burkolás. Ja a vizes részekről még nem beszéltem. Egyenlőre a falban lévő még horganyzott csövek maradnak, lesz viszont szaniter csere és szerelvény csere. Szaniter cserével lenne egy milla, de közben kicseréltettünk egy kádtöltőt, egy mosdócsapot egy konyhai csapot (szelep ugyan ), Wc tartályt , az összesnél sarok és csempeszelepekkel 200 eft ból kijött.
Más .
Egy más munkáról.
Van egy iker nyaralónk is.
Ott anno úgy készült a víz, hogy egy db. akna, egy vízfőmérő, azután megy a épülethez a föld alatti cső, majd a bemenetnél szétágazik egy második aknában. Itt egy - egy mellék vízmérő. A földalatti cső 30 fm.
Az évek során volt egy vízvezeték törés -nagy károkkal, , voltak elszámolási viták és végül úgy döntöttünk, külön megyünk.
A projektre van 500 eft. Úgy 2 hónapja jött egy ismerős vízszerelő megnézni a munkát. Vállalná. Gépi földmunkával. Ok. akkor majd hívom, ha oda érünk. Ő viszont 10 nap múlva hív , hogy 290 eft lenne. De csak a munkadíj... és azonnal jönne.
Pedig a szájába rágtam, hogy elsőnek a szolgáltató és csak aztán ő.
A szolgáltatónál pont 3 hete vannak bent a papírok / 1 db, meghatalmazás , egy db megrendelés 2 db. résztulajdonosi hozzájárulás + tulajdoni lapok és térképmásolat, ja én mellékeltem hozzá akna rajzokat is, sőt szerelvény elhelyezési vázlatokat is/
A műszaki osztályon voltam, de mint kiderült a kisasszony csak a papírokat vette át... ő nem ért a rajzokhoz.. mondta.. akkor miért műszaki osztály. Tehát 3 hete bent vannak a papírok.. igaz 2 hetet mondtak, de hát jó munkához idő kell. azt is mondta a kisasszony hogy kell készre jelentés, mondom neki , de hát készen van ez az akna vagy 40 éve, ok akkor meg át kell venni.
Tehát várok az átvételre. Közben megoldódott az árokásás problémája is. Misi (egy bérlőm ) jelentkezett ,hogy nagyon kellene egy munka. ok. mondom, majd ha készen lesznek a szolgáltatói vizesek, jöhetsz te.
A szolgáltatói vizesek egyébként beraknak 1 d. főelzárót - T idom - 2 db. ikervízmérő (plombálva ) egy egy fogyasztói elzáró és megy a régi 2 cső helyett kettő--- egy régi és mellette tisztes távra az új cső az épület mögötti elosztó aknáig... ott rácsatlakozva a fogyasztókra.
tehát a víz művek díja 60 és 70 között . remélem lényegesen nem emelnek. Ha kihozzák 60 ból még kapnak 20 eft borravalót is.
Az árok ásás és betemetés a Misié--- 130 ért vállalná és a vizes - lefekteti a csövet 30 m -en és az aknában ahol egy T elgazás van megszünteti az egyik ágat. Ledugozza, majd az újcsövet ráköti a másik bemenőre. Természetesen itt is lesz egy egy gömbcsap. Közben akadt egy másik szerelő is . Az első kérdésem meg tudná e csinálni, a második, hogy vállalja e. ? Vállalja.
A harmadik , hogy mennyiért a negyedik, hogy mikor. A harmadik és a negyedik még nyitott. De talán az 500 ból csak megoldható. Misi 130 - víművek 65 + borravaló 15 = 80, eddig 210 csak kijön. a maradék 290 ből. Amit nem tudnak : mennyi van a projektre szánva és mennyire sürgős . Nos 1 kerek év van rá szánva.
Közben érdeklődtem egy kerületi kis okosban... hát a kínálat meglehetősen gyenge.
Majd mindenki holnapután jönne, lehetőleg félnap alatt 70 eft bevétel, már kettő héttel előre nem számolnak.
Hab a a tortám, hogy egy ürge kapásból, anélkül , hogy látta volna mit kell csinálni kapásból rámondta 15 000 ft/folyóméter. Amikor kérdeztem volna anyaggal vagy a nélkül, még neki állt feljebb. Gondolom 5 milláért megcsinálta volna... ,de nem nálam.
Ez az az un. felméregetős fajta... kijön felmérni , majd tartja a markát 20 -25 eft ért, mondván a kiszállás pénzbe kerül.
Na nálam nem felmérni kell, hanem megnézni a munkaterületet és nyilatkozni arról, hogy megtudja é csinálni vagy sem.. mindez ingyért !!
Tehát kis munkánál ennyi bonyodalom... mi van ha valaki szárnyal az elején és mindent szétver felújítás címszó alatt.
Kitartással, állóképességgel és sok pénzzel persze megoldható minden.
"kvázi mi sejthető, mi lehet szempont amit érdemes megfontolni?"
H tarifa megléte erősen megkérdőjelezi -> 20 éve fölé tolja a napelem+ COP=1 es villanyfűtés megtérülését.
Érdemes erősen hőszigetelni.
Kb 300-350 ezerért elérhető 3-4kW-ot -15 fokon is tudó oldalfali klíma, ebből elég lehet 2db és megvan a ház fűtése is, csak bírjad a zajt.
Kicsivel többért, (saját csőszereléssel lesz csak kicsivel több..) van légcsatornás klíma, ami zajmentes fűtést tud, de sok peremfeltételnek kell teljesülnie a helyes telepítéshez
Jó lenne egy konkrét ajánlat a gázfűtés korszerűsítésre, tényleg szükséges-e/ kötelező-e, olyan túl sok megtakarítást nem hiszem, hogy hoz.
A gáz rendelkezésre állása erősen kétségessé teszi a villamos fűtés bármilyen formáját.
Padlófűtés helyett (maradna a radiátor) érdemes elgondolkodni melegburkolaton: szalagparketta, svédpadló, bitang szépek és a padlófűtés ktsg-én kijön. Ahol meg muszáj a járólap, ott mehet alá egyszerű cekaszos fűtés temperálás céljából.
a 32 -ben épült háznak csak 2/3 -a épült ekkor, a másik 1/3 a pont a 80 -as évek elején ( 79 -től 81 -ig bővítéssel ).
akkor még felénk a gáznak híre hamva sem volt, tehát döntöttünk az akkor korszerű villanykályhák mellet. . Így lett 18 kW vezérelt teljesítményem a meglévő 7 kW nappali mellett / 32 Amp/. természetesen az új részben már rézvezetékek stb.
Aztán jött a gáz.... felénk így mondták. 12 év után a villanyfűtés helyett lett az akkor korszerű gázfűtés. Akkor... mert akkor még csak nyílt égésterű kazánok voltak.
tehát 80 - 92 villanyfűtés 92 óta gázfűtés.
Az arányok 1 : 3 hoz a gázfűtés javára. Mondjuk azért a 18 kW vezérelt teljesítményt csak megtartottam , jó erre arra.
pl. tartalék fűtésnek, ha úgy alakul a dolog.
egy 80 -ban épült sorházban lehet max 7 kW --- 32 Amp. főbiztosíték, de lehet csak 25 Amp. a maga 5,5 kW jával. Az kell vagy 50 fogyasztónak, pl. világítás, elektronika mosógép, mosogató gép, szárító, poszívó, hűtők, klimák miegymás. Most még arra a fűtést, a melegvizet és a sütés főzést is rácsatlakoztani, amikor ott a 3 x olcsóbb gáz és 40 kW -áll rendelkezésre ? Érdekes.
Hogy, hol lehetne elindulni azt illetően hogy gáz vagy villanyfűtést válasszunk - egy 3 szintes sorház korszerűsítése, teljes felújítása kapcsán?
Egyszerű, ha a tető alkalmas arra, hogy legalább 4,5 - 6 kW teljesítményű napelem rendszert rakjatok fel, akkor a villanyfűtés a nyerő. A 3 kW az határeset. Ha viszont ezalatti teljesítmény nyerhető csak ki a napelemekből, akkor a gázfűtés lesz a gazdaságosabb hosszú távon.
Ennyi adattal lehet ugyan ajánlatot kérni, de az nagyon félre vezető lehet.
Így a sejtés jó.
Egyenlőre Mo.-on a gázfűtés az ami mindenképpen nyerő. kivétel az icike picike, mondjuk 25 nm -es alapterületű lakás, kényszer megoldásból.
Mind hasznos energetikailag, de csupán azt eredményezi, hogy a fűtési költség max. 40 % kal csökken... az egyenlőre ismeretlen költségből.
" egy 80-as évekbeli," ez még egy fiatal ház ha az elejn van a 80 -asnak ha a végén, tehát egy 30 és 40 év közötti.
A sok felújított lakásom közül a legrégebbi 1980 -ben épült a másik pedig 1932-ben , igaz a felújítások se ma voltak hanem úgy 5 és 10 év között. A villanyt korszerűsítettem, bővítettem... pl. az egyik kapott vezérelt áram vételezési lehetőséget a 80-as években divatos villanykályhákhoz, de amúgy a hálózathoz ne nyúltunk. A másiknál az öregebbnél / ma már 100 évnél idősebb belvárosi háznál se bonthattuk a falat a villanyvezetékek miatt, igaz kapott új elostó táblát 2 d. Fi relés áramkört, de amúgy nem nyúltunk hozzá. Az akkor 200 eft lett a villany az ajánlott 700 eft helyett. a mester nagy hévvel magyarázott, végül megjegyeztem, majd megmondom mi kell. ok a hálózat csak olyan 45 ées volt akkor. szegény mester ellentmondásba kerel mágával, mivel miondta hogy az 5 égös csillár nem bírja a terhelés / 5 db 60 -a égővel, de csak megjegyeztem a jövőben 5 db. 15 W -os energia takarékos égő lesz.. Na mester folytathatja.
Tovább nem ecsetem.
Nálatok se lehet megmondani, hogy mi a jó. A felsorolt beruházásokhoz szükséges kb. 8 - 10 millió ft, de lehet a feléből is megoldható a projekt.
Amelyik ingatlanban be van vezetve a gáz villanyfűtésen spekulálni érdekes dolog. Nem vall tájékozottságra.
Hogy, hol lehetne elindulni azt illetően hogy gáz vagy villanyfűtést válasszunk - egy 3 szintes sorház korszerűsítése, teljes felújítása kapcsán?
Hogy kell kiszámolni hogy mi éri meg jobban, továbbá hosszútávon melyik a jobb választás?
Adott egy 80-as évekbeli, azóta hozzá nem nyúlt ingatlan jelenleg gázfűtéssel + van valami korabeli hővisszanyerős szellőztetése. Így is - úgy is teljes felújításon esik át: villanyhálózat teljes felújítása, ugyanakkor a meglévő radiátoros fűtés vezetékeket falba vésve teljesen cserélnénk ha erre esik a választás + kazánt is cserélni kell.
Amit eddig tudni: nyílászárók cserélve lesznek, szigetelést pluszban kap alul, fölül, oldalt, stb. Padlófűtésben gondolkozunk + klíma minimum kettő úgyis lesz a házon.
Még nem jutottunk el oda, de beszélünk napelemessel is hogy mit lehet kihozni tetőre tett elemekkel - ha nem is most, a későbbiekben.
Egyszerűen kérjünk be ajánlatokat gázfűtésre és villanyosra + amit majd mond a napelemes - gondolom ez a teendő.
Sejtem azonban, hogy mindenki azt fogja nyomni amihez ért, amivel foglalkozik..
Függetlenül - kvázi mi sejthető, mi lehet szempont amit érdemes megfontolni?