Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 2002.01.08 0 0 27
Kedves WadAlma!
Én viszont azt mondom, hogy az építész akkor is az építtető elképzeléseit, ha pár krumplival-pálcikával ábrázolja a helyiségeket.
Szóval azért tényleg legyünk észnél: nehogy már az legyen egy ilyen rajzolóprogram fő értelme, hogy azzal majd az építész megérti, mit is akarsz te!!! :o))
Előzmény: WadAlma (26)
WadAlma Creative Commons License 2002.01.08 0 0 26
Sziasztok...

En nagyon jo otletnek tartom ezt a programot, bar meg nem probaltam ki. Az otlet azert jo, mert nem mindenki tud papiron tervezni, pontosabban, nem latja at, hogy mit rajzolt le... mar sokszor talalkoztam ilyennel... De ha egy egyszeru otletet valaki lerajzol maganak, es a program jol szemlelteti, akkor konnyebben magyarazza el a tervezonek, hogy mit szeretne... Szerintem HGPL nem a tervezoket akarta feleslegesse tenni, csak egy egyszeru ember elkepzelesit megvalositani...
Megyek, kiprobalom a progit...
WadAlma

Hacsek Creative Commons License 2002.01.08 0 0 25
zorko, paramparammal együtt azt mondom, hogy neked, építtetőként sem rajzprogi, sem rajzgép nem kell. Aminek a te fejedben és esetleg skiccen meg kell jelennie, az egy koncepció a házról, amit szeretnél.
Minden mást bízvást a szakikra hagyhatsz...

(én legalábbis igy gondolom)

Előzmény: zorko (24)
zorko Creative Commons License 2002.01.08 0 0 24
Háát is-is...
De inkább rajzolok. Mindazonáltal, ha eszembe jut valami, általában lerajzolom, mert ha csak fejben gondolom ki, könnyen becsúszhat valami hiba... (Sajna nem vagyok "profi", sem építész...)

Pamparam,
próbáltam ezt is azt is, azért én nem vetném el a számítógépet alapból. (Ismerek több olyan teljesen valódi építészt is, aki géppel tervez (de legalább is rajzol :-)
Van kölcsönadnivaló rajzgéped is? :o) Mert anélkül nehéz gyorsan pontos rajzokat készíteni. :-)

Üdv, Z.

Előzmény: Hacsek (21)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.08 0 0 23
Már megint nagyon jót szóltál, barátom... :o))

Ténylegesen senkit sem akarok megbántani, de eszembe jut az öreg falusi hályogkovács esete. Vagy harminc évig a köz megelégedésére és saját megélhetésére gyógyít az ősi módszerrel, amikor is egyszer egy szemészorvossal hozza össze a sorsa. A doki a legnagyobb barátsággal elmagyarázza neki, hogy tulajdonképpen milyen veszélyes, amit csinál.
Az öreg onnantól kezdve nem mer többé hályogkovácsolni... :o))

Előzmény: paramparam (22)
paramparam Creative Commons License 2002.01.08 0 0 22
Van ceruzám, vonalzóm, papírom.
Kölcsönadom.
Gyorsabb.

Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért kell a spanyol viaszt még egyszer feltalálni?

Előzmény: zorko (20)
Hacsek Creative Commons License 2002.01.07 0 0 21
Szia!
Te most tervezel vagy rajzolsz??
Az előbbit jobb lenne szakira bízni, nem?? :o))
Előzmény: zorko (20)
zorko Creative Commons License 2002.01.07 0 0 20
Hali HGPL!

Viszont kívánom a Kellemes ünnepeket, továbbá BÚÉK!

Na megvolt a teszt végre:
Először is tök király a progi!

Javítandók:
1. Windows-os megszokások:
a) DEL gomb. Eléggé magától értetődő lenne, hogy a DEL gombbal töröljek, miért az F8-cal? (Végül nem is próbáltam, h. működik-e, a gombot használtam (egér).)
b) Visszavonás (Ctrl Z): kéne.
c) Esc gomb. Nincs "mégse". Pl. ha véletlenül megnyomom az új nyílás típus gombot, akkor nincs visszaút, létre kell hoznom, aztán kitörölhetem.
d) Többszörös kijelölés (kiválasztás). Ctrl + kattint. Mozgatásnál, tulajdonságok beállításánál jó lenne.
e) Ctrl + C, Ctrl + V: miért csak a falakra? Bármely objektum lehetne másolható. Amúgy nálam nem működött. Néha csinált valamelyik falból egy másolatot, de nem jöttem rá, hogy ez mitől függ.
f) Jobb lenne a falak default színére fekete, és a kijelölt (kiválasztott) fal legyen inkább piros.
g) A kiválsztást talán jobb lenne magyarul kijelölésnek hívni, de ez mondjuk tök nem fontos.
2. Építészet:
a) A nyílászárók helyén a fal ne legyen sraffozott. (Az alaprajz elvileg egy 1 m magasságban készített metszet, a ny.záróknál nem metszünk bele bele a falba.)
b) Jó lenne, ha lenne valami külön mérőeszköz (végül is én kis faldarabokkal mértem azokat a távolságokat, amiket bonyi lett volna kiszámolni.)
c) Esetleg lehetne egy méretezhető objektum, mondjuk legyen szekrény, amivel egyfajta berendezést is lehet szimulálni, de ez nem olyan fontos.)
d) a szöghöz ugrás lehetne úgy is, hogy húzás közben lenyomok valami gombot. (Egy beállítással, egy pipával kevesebb.)
3. Tökéletlenségek:
a) A ny.zárók mozgatása a jobb oldali falszélek közelében zavaros. Ált. elugrik ha megfogom, és csak néha lehet a sarok közelébe vinni, amúgy egy bizonyos ponton visszafordul, és az egér mozgásával ellentétes irányba halad.
b) A 3D-s ábrával a mozgás nagyon béna. Akár kurzorral akár egérrel. Sokkal jobb lenne, ha elhelyezhetném a kamerát (pl. a tervrajzon), és parancsra megmutatná a nézetet.
c) Ha nulla szélességűre veszem a 3D-s ablakot, nem lehet visszaállítani!
d) Egy fal jellemzőiből utólag kivettem hogy tartófal (pipa ki), ettől kezdve mindig ezt a hibaüzit adta ha falra kattintottam: Access violation 004AB3D5 stb., Read of access 00000027.
e) Elég lassú az egész, először rá kellett jönnöm, hogy ha rákattintok egy falra hogy kijelöljem, akkor várnom kell egy kicsit, amíg "észreveszi". De ez mondjuk kibírható, ha minden más OK.
f) Az elején a "Splash" úgy marad, ha nem kattintok rá - még jó, hogy megpróbáltam, különben nem is tudtam volna normálisan használni.
g) Elég sok helyet elvesznek a beállító panelek. Igaz, hogy ezek összecsukhatók, ez tök jó, de pl. a zoom eszköz túl fontos ahhoz, hogy eltűnjön a hely kedvéért. Sokkal kisebb gombok is elegek, nem kell pl. "Új fal beillesztése a rajzba" elég lenne az hogy "Új" (úgyis a fal lapon vagyunk), a hosszú szöveg elég ha csak rámenéskor jelenik meg (ami kül. tök jó!). Meg kéne nézni, hogy mik azok, amik gyakran kellenek, és azok legyenek egy menü- vagy ikonsorban, a többi meg menjen pl. a beállításokhoz.
h) A beállítások nem mentődnek el.
4. Lényeges: A mentés, megnyitás nélkül nem ér semmit a progi. Elég sok időbe telt míg felrajzoltam a tervet, nem fogom megcsinálni még egyszer, ha akkor se tudom elmenteni. A nyomtatás szintén fontos lenne, ha méretarányosan tudna nyomtatni, akkor teljesen király lenne. Határozottan érdekelne egy ilyen változat!

Remélem segítettem, és remélem mihamarabb lesz új verzió!
Üdv, Z.

HGPL Creative Commons License 2001.12.24 0 0 19
MINDENKINEK
KELLEMES
KARÁCSONYI
ÜNNEPEKET !
HGPL Creative Commons License 2001.12.23 0 0 18
Köszi,

Tehát az alábbi képen szereplő felállás nem járható. Egész pontosan csak a merőleges gerendákat hagyhatom meg! A szélekről a nem merőlegesen érkező gerendákat ki kell szednem. Jól gondolom e, hogy lehet az előbbi megkötésekkel pl: trapéz alakú területeket gerendázni ami persze csak akkor érdekes, ha nem két hanem több gerednáról van szó. (Többi esetben az a pár gerenda már nem okoz akkora munka, idő , pénz megtakarítást, hogy helyette inkább a teljes felület helyszíni elkészítése ajánlható) Vagy esetleg van erre ajánlás?
Köszi a választ,
HGPL

Előzmény: Hacsek (17)
Hacsek Creative Commons License 2001.12.22 0 0 17
Ja.
Előregyártott vasbeton gerendát csak merőlegesen lehet felfektetni a falra. Arra van méretezve. Ferde terhelésre nincs vasalva.
Ennyi...
Előzmény: HGPL (16)
HGPL Creative Commons License 2001.12.22 0 0 16
Szia, Hacsek!

Komoly kérdés!
Nem a falak metszése a fő probléma.
Egy majdan helyesen metszett tartófal csoport által kialakított - rajzon látható területet kellene födémmel (gerenda és béléstest) "befedni". Úgy hiszem ez részben logikai, részben - szakmádba vágó - szakmai probléma.
Sajnos nem tudom a rajzon látható esetben mi a teendő. Tudom, hogy a porothermnél elkészítenek méretre ilyen és még "rémesebb" födémeket (ProfPanel). És persze helyszinen el lehet készíteni stb.
Kérdés továbbá, hogy ilyen "alakzatoikat" vajon érdemes e részemről "leprogramoznom", vagy úgyis más megoldást szoktak választani.
HGPL

Előzmény: Hacsek (15)
Hacsek Creative Commons License 2001.12.22 0 0 15
Re: "Ekkor mi a helyes megoldás?"

Mi az, hogy ekkor????

Őszintén szólva nem is értem, hogyan kell értelmeznem a rajzodat. Van négy fal, amelyek túllógással átmetszik egymást? És a födém gerendakiosztására kérdezel, vagy mire??

Ne haragudj, HGPL, de nincsen szándékomban épületszerkezettani szemesztert tartani. A szerkezetek helyének és méretének meghatározását tanítják a felsőoktatásban. Nem az a lényeg, hogy rajz legyen, hanem az, hogy a hozzáértő építész a rajzból érti a szerkezetet magát...

EZÉRT mondom, hogy egy bármilyen látványos eredményt produkáló rajzolóprogram használata nem azonos a tervezéssel.
EZÉRT mondom, hogy a suszter maradjon a kaptafánál. Ugye te sem helyeselnéd, hogy ha én veszek egy profi szikét, akkor megoperálhassam a vakbeledet?! :o))

Előzmény: HGPL (14)
HGPL Creative Commons License 2001.12.21 0 0 14
Szia Hacsek!

Kérdésem az következő:
Mielőtt sokat írnék, inkább az alábbi képet küldöm.
Kérdés: Ekkor mi a helyes megoldás? (Gondolom, nem egyszerű
úgyhogy ha gondolod mehet e-mailban is, majd felteszem
ide a kivonatot :-) Talán a "normális" fal elrendezések
nem okoznak gondot, de szeretnék segítséget nyújtani az
extrém elrendezésekhez is.

HGPL

Előzmény: Hacsek (13)
Hacsek Creative Commons License 2001.12.19 0 0 13
Igen, építész vagyok. Nem számítógéppel tervezek.
Kérdezz nyugodtan!
Előzmény: HGPL (10)
zorko Creative Commons License 2001.12.19 0 0 12
Még nem raktam fel a progit. Viszont letöltöttem az újabb verziót, hogy majd azt tegyem föl. Karácsony után biztos ráértek majd kipróbálni.
Üdv, Z.
HGPL Creative Commons License 2001.12.15 0 0 11
Ja,

ÚJ VERZIÓ került fel!
Főbb változások: kezelői felület, több hiba kijavítva. De még nincs benne a födém.

HGPL

HGPL Creative Commons License 2001.12.15 0 0 10
Kedves Hacsek!

Per pillanat a födém kialakítással foglalkozok. Jártas vagy a szakmában? Kérdezhetnék tőled?
Több ellentmondásos választ kaptam mostanában.

Hacsek Creative Commons License 2001.12.14 0 0 9
Kedves AD!
Ezüttal nem fogok veled vitatkozni, mert ezzel:
"és legalább tíz verziót kidobtunk egymás elképzeléseit alakítva, mire a tervezőhöz mentünk, aki megértette elképezeléseinket, és bár teljesen átalakította a mi terveinket, mégis olyat tervezett, amit végül a magunkénak éreztünk."
tökéletesen egyetértek. Ezt így kell csinálni.
Teljesen mindegy, hogy kockás papírral, vagy CAD-del mutatod meg az elképzeléseidet, mert nem ez a lényeg. Hanem az a lényeg, hogy az épülettervezés műszaki, gazdasági, szociológiai és esztétikai alapismeretek hasznosítása. Egy akármilyen jó rajzolóprogram ezek közül egyikhez sem segít hozzá. Ezt az egyetemen tanítják.

Én is álmodozhatok arról, hogy milyen zseniális stratégiával nyerném meg a waterloo-i csatát. Ha még sorkatona sem voltam, valószínű, hogy a saját csapataimat lövetném tévedésből... :o))

Előzmény: Abraka Dabra (7)
HGPL Creative Commons License 2001.12.14 0 0 8
Abraka Dabra!

Köszönöm a támogatást. Én is magam bőrén tapasztaltam, milyen is elkezdeni építkezni. Így indult el ez a szoftver is. (Erről bővebbet az WEB oldalon írtam)
HGPL

Előzmény: Abraka Dabra (7)
Abraka Dabra Creative Commons License 2001.12.14 0 0 7
Kedves HPGL!
Ne keserítsen el az esetleges akadékoskodása némely szakembereknek. Hacsek szerint ha nem vagy építész ne foglakozz ilyesmivel, és szívesen küld egy selyemzsinórt, esetleg szivesen kimoderál.
De én mint nem szakember, hanem építkező azt gondolom, hogy hasznos lenne egy elérhető (esetleg pénzért megfizethető áron), jól használható program, amivel a kezdet kezdetén kialakíthatók az építtetői elkézelések. Saját példánkból tudom, hogy mi a feleségemmel egy roppant használhatatlan programot használtunk erre, és legalább tíz verziót kidobtunk egymás elképzeléseit alakítva, mire a tervezőhöz mentünk, aki megértette elképezeléseinket, és bár teljesen átalakította a mi terveinket, mégis olyat tervezett, amit végül a magunkénak éreztünk. Tehát nem haszontalan egy ilyen program.
Ha időm engedi megnézem.
Előzmény: HGPL (6)
HGPL Creative Commons License 2001.12.14 0 0 6
Szia Zorko!

Egy kis HELP a neten! Amúgy egyértelmű, de a mai napon új progi is fel lesz téve.
HGPL

Előzmény: zorko (5)
zorko Creative Commons License 2001.12.12 0 0 5
Üdv!
Egyelőre érdemben semmi, letöltöttem a progit, valsz csak a hétvégén lesz időm felrakni és kipróbálni. Remélem kitalálható... :o)
Addig is minden jót, Z.
HGPL Creative Commons License 2001.12.12 0 0 4
Sziasztok,
Új kérdés merült fel (bhubert): a program főablakának tetején látható szerkesztőgombokat hogyan helyezzem el úgy, hogy kisebb területet foglaljanak? Dialógusablak?
A fal mozgatása jó ahogy van, vagy más megoldást keressek?
HGPL
HGPL Creative Commons License 2001.12.10 0 0 3
Sziasztok,
Új verzió került fel a Tégla programból. Jeleztek nekem olyan hibát amikor a hibaüzenet az alábbi volt: "Handle=0 TPolygon...." sajnos én ezt nem tudtam megtapasztalni. Akinél ez jelentkezik kérem írjon.
HGPL
HGPL Creative Commons License 2001.12.09 0 0 2
Hacsek,
Szervusz, sajnos csak ami rámrakódott és az igencsak kevés. Ezért próbálom meg körbevenni magam hozzáértőkkel az elvitől a gyakorlatiig.
Miért kérded?
Előzmény: Hacsek (1)
Hacsek Creative Commons License 2001.12.09 0 0 1
Szia.
Megkérdezhetem, hogy neked a programozói tudásod mellett építészi végzettséged, tudásod is van-e?
Előzmény: HGPL (0)
HGPL Creative Commons License 2001.12.08 0 0 0
Mégegyszer az oldal címe a könnyebb megtalálás végett:

TÉGLA program

HGPL Creative Commons License 2001.12.08 0 0 topiknyitó
Sziasztok,

Készítettem egy szoftvert, mellyel egyszerű családi házat lehet tervezni és térben körüljárni megnézni. A program kipróbálási fázisba került, így gondoltam nyitok egy fórumot, hogy meg lehessen a tapasztalatokat beszélni.
A programot szabadon letölthetitek az alábbi címről:
hgplsoft.at.extra.hu

Várom a hozzászólásaitokat.
HGPL

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!