Mit gondolsz, lettek-e nőstények? V még nemlehet a közelükbe se menni?:) Tücsköket te tudsz szerezni? Én nagyritkán tudok Kecskemétről 50darabokat..de ált olyan kicsikék:(
A vizimentésre csak azért volt szükség, mert a kis doboz tetejét a gyerekeim levették, hogy megkukucskálhassák tojás van még vagy kisgekkó. Majd, NEM pattintották vissza a műanyag tetőt, gondolván nem olyan erősek azok a pinduri gekkók. Hát nagyot tévedtek!!
Ha gézzel feded le azt gumizd majd rá.
Az augusztus 25-i duó már nem tudott úszóleckét venni. :-D
Szerintem is. Én is ezért választottam ezt a módszert, mert nem kell rá 2-3 naponta odafigyelnem. A hőmérséklet és a pára szinte állandó, csak 2-3 hetente kellett a vizet utántöltenem a nagy dobozban és a kicsiben a tőzeget meglocsolnom picit. Ja és a naptárba felírni az 50-55. napot, hogy figyeljem mikor kell kivenni az apróságokat.
A másik módszer sem rossz, de ott nagyon figyelni kell a hőmérsékletre. Sokan keltettek már úgy is.
Oh teljesen jó, akkor így fogom csinálni,viszont lehetőségem csak holnap lesz, remélem addig kibírja és nem lesz semmi bajuk.. Nagyon köszönöm a segítséget!
Ahogy most csinálod, úgy több odafigyelés kell, hiszen állandóan pótolni kell a párát! A vizeshez viszont hozzá sem kell nyúlni, ha jól van beállítva! Alpha-nál meg azért volt életmentés, mert nem fedte le a keltető közeges dobozt és kimásztak belőle a gekkók! Ha lefeded valami vékony anyaggal, gézlappal, v kilyukasztott műanyag fedéllel, akkor nemkell menteni!:)
Értem, viszont azért nem merem azt alkalmazni, mert én a nap háromnegyedében dolgozom, reggel 8-tól este 6-ig és a családban csak én vagyok aki hajlandó evvel foglalkozni,mert a szüleim csak terráriumon keresztül szemlélik:-) És olvastam az alpha111- nél, hogy azért volt életmentés,én meg ettől félek...:-S
Így is kilehet keltetni, de a vizes keltető annyival jobb h jóesetben ott nemkell locsolgatni, mert a víz közeg folyamatosan adja a kellő párát. Nameg a vizesnél belehet állítani a keltetési hőfokot.
akkor ezek szerint, ahogy én csináltam, az nem a legmegfelelőbb módja annak, ahogy keltetni kellene?! Én azt hittem, hogy a hőfok és a pára a lényeg, ezért raktam a terráriumba a lámpa alá, és ezt locsolom mikor ugy látom, hogy szárad a homok. javíts ki ha az elképzelésem rossz, adj egy tuti biztos tippet, és úgy csinálom.
Segítségeteket szeretném kérni... Kb két hónappal ezelőtt vettem egy hím gekkót. A nőstény már megvan kb 6 éve, és még csak most adatot meg, hogy tojásaim lettek. :-) De van egy kis probléma... Olvastam, hogy hogyan és mibe rakjátok a tojásokat,eddig minden oké. Én beraktam a tojásokat egy dobozba homok és tőzeg keverékével, kilyukasztottam az oldalát és visszaraktam a terráriumba lefedve, közvetlenül a lámpa alá. Kérdés: Ez így jó, vagy esetleg csináljak még valami mást, vagy rakjam át egy másik terráriumba vagy mi a teendőm??? Neharagudjatok, lehet hogy hülyeséget kérdezek de ezek az első tojásaim és nincs sok gyakorlatom ezekben a dolgokban...:-)
Ááááááá, gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű!!!!!!!! Pici szerelmem:)) Nagyon szuper fényképek!! Ügyes vagy! De az alany is tökéletes!!:)) Nagyon klassz kis gyík:)
Kisteki féle tücskös doboz :). A keltetőben már tettem rá tetőt, ugyanúgy kis rést hagytam rajta, meg oldalt van kilyuggatva, remélem "értékelik" majd és kikelnek szépen :). Földet locsoljam akkor időnként?
Mi is ugyan ilyen dobozban keltettük a tojásokat. Viszont a tetejét is rátettem kiluggatva, hogy ne száradjon olyan gyorsan a tőzeg. Eleinte csak féloldalasan és úgy, hogy ne csepegjen a tojásokra a víz. Kelés előtt 3-4 nappal pedig teljesen rápattintva, nehogy a kikelt kisgekkik belepottyanjanak a vízbe. Ennek ellenére 5 kikelt kisgekkó közzül 3-at vizimentésben részesítettek a gyerekeim, mert persze ők elfordították a tetőt, hogy lássák a tojásokat a párásodás ellenére is, és nem pattintották vissza.
Mitoda öröm, mitoda bódottá! Ma arra értem haza hogy fel van túrva a terrárium, és hosszas keresgélés és ásás után megtaláltam a fészekben kb 4 cm mélyen a két tojááást :)
Már bent is csücsülnek a jó kis párában, melegben. A földjüket kell spriccelni, vagy elég hogy amúgy is sok a pára? Így jó ahogy lent van, hogy félig elvannak lepve a cuccal?
Nálunk a virágföld, kevés homokkal és tőzeggel nagyon bejött. Ma rakta le a nősti a 7. és 8. tojást. De csak akkor szereti igazán ha nedves, vagyis locsolni kellett. A perlit azért nem biztos hogy jó, mert nagyon tartja a nedvességet és ezért penészedhet be.
Még nagyobb öröm, hogy ma reggel kikeltek a 3. és 4. tojások.
A tojás rakásig eltelt idő nálunk 20-21 nap volt. Tenyésztő mondta, hogy ez lehet akár 14 nap is, mert ha a nőstényben már fejlődik a tojás akkor egy későbbi párzás alkalmával is megtermékenyülhet egy félkész tojás is.
Sőt nálunk olyan esett meg, hogy a nőstényt külön raktam tojás rakás elótt 2 nappal, hogy legyen egy kis nyugta. ezután 23 napig teljesen külön terkóban volt, és így is rakott újra tojásokat. Tenyésztő szerint ezek is lehetnek termékenyek, mert a nőstények szervezete raktározni tudja a hímivarsejteket. Majd augusztus 26-án megmondom, hogy tényleg így van-e. :-D
Perlit helyett jobb a tőzeg! Nekem perlitbe bepenészesedtek, pedig szinte csak a párában voltak. Bár nemtom h termékenyek voltak-e mert már tojásosan vettem a nőstényt anno. A nedvesítésre nem emléxem h kellett-e:( Úgy rémlik h igen, de nemakarok hülyeséget írni, mert van h sima száraz homokba is letojnak, sz'al így nem valószinü.
Úgy néz ki, hogy a nyár végére elért minket is az áldás, és az egyik lányzóban dagadnak a tojások. Mivel fiú csak 3 hete van, ezért rögtön felvetőtdik a kérdés, hogy mennyi idő tellik el a termékenyítés és a tojásrakás között, mert ha terméketlen a tojás, akkor nem kell keltetőt építenem..
Tudnátok hasznos tippeket adni mire kell figyelni ilyenkor, mind gekkó, mint tojás szempontjából? Milyen tojásrakótalajt tegyek be neki?
szia érdekes amit irsz, 3lány van, de csak kettőn van seb, egyik lány teljesen egészséges, de ha bemegy a tojásrakó helyre, rögtön kijön a többi kettő, rájöttem ő volt a ludas és bántotta a többi csajt... féltette a tojásokat /biztos kell pár hét mire begyógyulnak a sebek, már kifejlettek és nagyon ritkán vedlenek, köszönöm a segitséget mindenkinek. /
Atkák ellen a legjobb a Frontline spray(persze csak a tereptárgyakra fújva és jól kiszellőztetve), de itt biztosan nem ők a ludasak. A képen sajnos minden látszik csak a lényeg nem, de nekem innen harapásnyomnak tűnik. Nincs véletlenül egy hímed, aki a szerelem hevében rossz helyen kapja el a lányokat? Vagy az egyik terrorizálja a többit. A vedléssel mindaddig gond lesz, amíg a seb teljesen be nem gyógyul.
ok. köszi, egyenlőre kaptak egy uj tiszta müanyag dobozt, betadin nem nagyon tetszett nekik, érdekes hangokat adtak ki... már nagyon nagy a hasuk a tojásoktól, nem szoktam ilyenkor kézbe venni öket, de nem volt más megoldás, köszi minden segitséget.
köszönöm szépen, megpróbálom. enyhe domestos+viz lehet kicsit kifertötleniteni a terkót??? homokot már sütőben sütöm nekik, minden követ fát kikell fertötleniteni, hátha valami atka okozza, de az üveget is kikéne valamivel, ti mivel szoktátok?