Kéretik a T. illetékeseknek bekapni a bekapnivalót ! Hogy kivariálom valahogy az hétszentség...
Van egy saját lakásom + van egy másik amit most "kaptam", gondoltam eladom a kettőt és az árukból építek egy házat. Ez nyerészkedés ? Mocsok seftes lennék ? Nem gondoltam, hogy a gatyámat is illetékekre + adókra kell kifizetnem..
Nem. Ez az új irányzat, evvel akarták megállítani az eszement ingatlan adásvételt.
Én is szívom valahol, mert muszájból elköltöztem, és most megint továbbköltöznék, de miből??? És még jól megadóztatnának, pedig nem kufárkodni akarok.
Bocsi de nem emléxem, meg már le vagyok nyúzva mára meg minden. Mi van az 5 évvel ? Eladom az "adókedvezmény... bla-bla", de hát veszek/építek helyette másikat ! Akkor nem mentesülök ?
Igen, idejét akartam. Közben az járt a fejemben, hogy itt Pécsen menetrendszerűen nem jól állapítják meg az illeték összegét. Kollégám vett egy lakást 2.5 M-ért. Egy évre rá már 4.5 milliót ért. Erre kiszámolták neki a 4.5 millióra az illetéket, ráadásul nem vették figyelembe, hogy első lakáshoz jutó, fiatalról van szó. Lényeg, hogy a hivatalos 25.000 FT helyett 5X.000 -t akartak vele kifizettetni. Abban számították csak el magukat, hogy a barátnője jogász volt, így tudta, hogy hülyén számoltak. Végül 30.000 körül feladták a fellebbezést.
Tudnu kell ugyanis, hogy ha nem előzi meg a lakás felértékelését helyszíni szemle, akkor csakis a vételár lehet az illeték alapja, nem pedig a pillanatnyi érték.
"SZJA nincs mert a pénzen veszek több telket, egyet megtartok magamnak, a többit eladom és abból a pízből felépítek egy házat (szintén nincs adó). Tiszta sor.
Ha nincs semmi egyéb akkor egyértelmű, de attól félek nem ilyen egyszerű... "
Nem bizony, mert mint írtam volt, ilyenkor lép életbe az a szabály, hogy ha öt éven belül eladod az adókedvezmény alapjául szolgáló ingatlant, be kell fizetni az elmaradt adót. (Bár nem hiszem, hogy valaki már befizetett emiatt.) Ráadásul az építési telekre más szabályok vonatkoznak, erről valaki írt alant. (Bocs, de nem emlékszem, ki volt.)
az lesz, sőt voltam is már, de úgy tűnik még megyek is...
Csak egy kis matematika:
1.eladom a kérót 7 millióért /a beszerzési ár (1993) cirka 200 e Ft/
adóalap: 7,0 - 0,2 = 6,8
adóalap csökkentés (3 év-30%): ~2,0
végl. adóalap: 4,8
adó (20%): 960.000,- Ft
HORROR !!
2.megkapom ajándékba (távoli rokony nem adózik)
átíratom a nevemre: 80e+180e = 260.000,-
SZJA nincs mert a pénzen veszek több telket, egyet megtartok magamnak, a többit eladom és abból a pízből felépítek egy házat (szintén nincs adó). Tiszta sor.
Ha nincs semmi egyéb akkor egyértelmű, de attól félek nem ilyen egyszerű...
Szerintem idejét akartál írni:) Pontosan pedig tulajdonszerzési illeték:)
Bp-en állítólag vannak tíz éve elintézetlen ügyek a nagy felbuzdulás és hátralékledolgozás elleénre is. Ráadásul az illeték befizetésével (amit az illetékhivatal ró ki) egyáltalán nem biztos, hogy minden rendben van. mivettünk '96-ban egy lakást, amit '99-ben eladtunk. Csakhogy kiderült, hogy nem írták át a nevünkre, mert a hülye ügyvéd elütött egy számot a helyrajzi számban. (Mi hülyékpedig nem vettük észre.) Így át sem írták a nevünkre a földhivatalban (három év alatt elő sem vették az aktát), közben másfél évvel korábban befizettük a _tulajdonszerzési_ illetéket. Úgy, hogy tulajdont nem szereztünk. Ha akkor lett volna néhány mázsa trotilom, már nem lenne földhivatal Bp-en.
Saját problémámra (ajándékozási szerződés) az alábbi választ találtam (hátha jár még valaki hasonló cipőben):
"A tömeges lakásmagánosítás folytán sok olyan adásvételi szerződés megkötésére kerül sor, ahol az eladó a lakást az önkormányzattól a forgalmi érték töredékéért vásárolta meg, az eladás során azonban ennek a ténynek már nincs jelentősége, hiszen ő a forgalmi értéken értékesíti a lakást. A korábbi szabályozás szerint ebben az esetben az eladó a megszerzésre fordított összegként a bevételéből azt az összeget vonhatta le, amely összeg, az általa történt vásárlás adásvételi szerződésében a lakás forgalmi értékeként szerepelt. A törvénymódosítást követő és jelenleg is hatályos szabályozás szerint azonban ma már az eladó a megszerzésre fordított összegként a bevételből csak azt az összeget vonhatja le, amely a szerződésben tényleges vételárként szerepel.
Ha nem állapítható meg a fentiek alapján a megszerzésre fordított összeg, akkor a bevételt annak 75%-ával lehet csökkenteni."
ui: jó lenne tudni, hogy mely esetekben "nem megállapítható" a ... összeg !
Erről nem hallottam (soha nem kaptam még ajándékba ingatlant:( ), de fontos, hogy mikortól övé a lakás (mármint akitől megkapnád). Mert egy idő után szépen csökken a fizetendő adó mértéke, asszem 15 év után egyenlő lesz a 0-val. (Megvásárolt egykori bérlakás esetén a vásárlás ideje számít!)
Neked csak akkor nem kell adóznod, ha legalább annyiért veszel, mint azt eladod. Ámde!, ha azt az ingatlant öt éven belül eladod, aminek megvásárlása miatt az adókedvezményt kaptad (mert ez adókedvezmény), ba kell(ene) fizetni az akkor elenegedett adót. (Magyarul a lakás eladási áránakhúsz százalékát.) Bár nem hiszem, hogy ezt bárki megtette volna eddig.
Ha eladod, akkor arra az összegre kell jövedelemadót fizetned, amennyivel többért adod el, mint amennyi után az örökösödési illetéket fizetted. Ha telket veszel, akkor is be kell ezt fizetni, csak majd visszaigényelheted, ha 48 (max 60) hónapon belül bemutatsz egy lakhatási engedélyt a lakóingatlanra, amit a telken építettél. A telekre meg nem kell átírást fizetni, ha ezen idő alatt építesz rá, különben 10 %-ot.
Igazság szerint azért szokás szerint mi szoptuk a nagyobbat, mert a vevőnk ua foglalót kapott mint adott, az ő vevője meg sem érezte azt a veszteséget, őt pedig nem foglalózták le, csak úgy beleugrott. Mi viszont adtunk 1.4 M foglalót, ugyhogy a tiszta veszteségünk mindenféle dijjak együtt kb 750000-800000 Ft. Ez a pénz már nem boldogít.
Egyébként mifelénk nem kapni (45 nm) lakást 7.5 M alatt.
Hát, aki miatt nem jött össze, az elég rosszul járt, mivel a foglaló ilyenkor a vevő duplán kapja vissza, vagy az eladó megtarthatja az egészet szó nélkül.
Basszuskulcs, 6 millió egy lyukért? Én 3.6-ért vettem egy 42 nm-est egyegészegyharmad szobást Pécsen szeptemberben, és sokallottam. Hát most padlót fogtam. Gondoltam, hogy egy 50 nm-est kapok Pesten 8 millióért, ha úgy adódik, hogy fel kell költöznöm. Ezek szerint álomvilágban élek.
Én Albertfalván lakom, és ott elég magasak a lakásárak: a másfél szobás lakásunkat (45nm) fél éve lefoglalózták 7,9M -es vételáron. Az üzlet végül más okok miatt nem jött össze.
Az átírási illeték az aranyos. 96-ban vettük az emlitett lakást, én vagyok a tulaj, anyám a haszonélvező. Az illetéket befizetésére a csekket ennek megfelelően korrekt címre, anyámnak és nekem küldték ki, megosztva. Mint az tavaly kiderült ehhez képest a tulajdoni lapunkra apám nevét vezették fel: X.Y. és társa tulajdonos és haszonélvező. A teljességhez az is hozzátaztozik, hogy apám 1972-ben 30 évesen meghalt...
Na ja, eladom, de mint mondottam veszek helyette egy telket és így ha jól tudom nem kell jövedelem-adót fizetni utána. Ellenben hallottam valami 6 %-os (nem átírási illeték, nem jövedelem-adó) nem tudom minek nevezett lehúzásról.. A dolognak azért van jelentősége, mert ha a mostani tulajdonos nevéről adjuk el akkor neki (beker ár szinte 0) horror adót kell fizetni. Ha elajándékozza nekem és én adom el - mivel veszek helyette másik ingatlant - nekem nem kell adózni. Kérdés, hogy van-e valami másképpen nevezett, de ebben az esetben (ajándékozás) érvényes sarc ?
Ez az átírási illeték. Az adózással kapcsolatban annyit tudok, hogy ha eladod, 20% az adó, így az is lehet, hogy ezt ajándékba kapod, akkor is be kellfizetni, nehogy má' csak úgy gazdagodjál itten. (de erre se vegyél mérget.)
Ez az átírás, ez OK, de nem erre gondoltam. Ha mondjuk XY nekem ajándékozza egy ajándékozási szerződés keretében a lakását, akkor van-e - és ha igen akkor milyen mértékű - adó vagy illetékfizetési kötelezettségem ? Én 6 %-ról (piaci érték) hallottam.
Ugyanannyit, mint vásárláskor.
Lakás: 2 milláig 2%, fölötte 6%
Nem lakáscélú (pl.garázs, üdülő): 10%
Építési telek: nem tudom (asszem 2%, de ne vegyél rá mérget)