Keresés

Részletes keresés

MarQczy Creative Commons License 2003.12.25 0 0 110
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Kellemes húsvétot!
Él a topic valaki írjon már!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Lehetne topic talit szervezni, és hangosan didgeridoozni meg minden!
Hahó emberek!
MarQczy Creative Commons License 2003.12.23 0 0 109
Ez a cím, aki ilyesmin töri a fejét nézze meg a készítés előtt!www.geocities.com/gangwise/didgeridoo
MarQczy Creative Commons License 2003.12.23 0 0 108
Megoldottam!
SZóval a száj felőli vége olyan3cmes a másik végét meg kiszélesítettem nyolcra. Két helyen meghajlítottam, és egycsomó helyen bemélyedéseket csináltam rá. Egy honlapon olvastam, hogy azért szól az eukaliptusz jobban mert nem egyenletes a belső felülete, és ez növelia nyomást, megtöria rezgést. Azért is jó ez a bemélyedés csinálás megilyenek, mert sokkal inkább fának látszik. Úgy csináltam,hogy gáztúzhelyen óvatosan melegítettem a csövet, amoikr megpuhult egy gömbölyű fejú csavarral mélyedéseket nyomtam bele. A hajlítás is melegítéssel történt. A szélesítést úgy csináltam, hogy ráhúztam egy nagy üvegere melegen. Azátán a külsejét lekentem fapótlóval, ez volt otthon gőzöm sincs hol lehet ilyet venni. Ez azért jó mert tök olyan érdes lett a felülete mintha fa lenne, meg a színe is olyan, meg ramélhetőleg erre a festék jobban tapad. Holnap lefestem, és kész is! A hangja tök jó, ismerősök felismerik mi akar lenni. Mondjuk én élőben sose hallottam eukaliptuszból készültet.

Körlégzésről valki?
Hogyan kell csinálni?

Előzmény: MarQczy (107)
MarQczy Creative Commons License 2003.12.22 0 0 107
Sziasztok, segítsetek plíz!
Van egy 6cm átmérőjű PVC csővem, 2méter. Hogy csináljak ebből yidakit?
Milyen hosszú legyen, mekkorára szűkítsem a száj részt, és hogyan? Illetve ha lefestem hogyan érjem el, hogy úgy tűnjön mintha fából lenne?
Méhviaszt már vettem!
Előre is köszi!
mjk Creative Commons License 2003.11.14 0 0 106
Hahó!

Már régóta keresek egy ehhez hasonló fórumot kár, hogy csak most találtam meg. A korábbi hozzászólásokat olvasgatva nagyjából megtudtam amit akartam, de azért a januári port letörölve felteszek még egy óvatlan kérdést:

Lényeges-e a didjeridu falvastagsága?

Amúgy meg ajánlom a www.gangagiri.com -ot. Felléptek az idei Szigeten, igen jól sikerült.

mokaszin Creative Commons License 2003.01.15 0 0 105
szasztok!

Most találtalak meg titeket,ez zuper mert az utazas.com -on senki nem reagált.
Most tanulgatok fujogatni és arra gondoltam hogy lehetne rendezni egy fesztivált vagy egy összejövetelt ,amiben fujogatunk ,tanulunk ,beszélünk,elöadás is lehet,élménybeszámoló,stb..praktikák és egy össznépi összejövetel?

Ha valakinek ötlete van ezzel kapcsolatban és érdekli is akkor hajrá!
emil:abo@eposta.hu
tel:06305279431

szasztok!
jó fújást és levegőt hozzá!

rezlavor Creative Commons License 2002.11.04 0 0 104
Naszoval!

En mint a www.didgeridoo.hu domain meg hasonlok tulajdonosa erdeklodni szeretnek, hogy nem erez-e vki kreativitast tudast meg hasonlokat magaban hogy az amugy se tul nagy hazai didges tabornak adjunk egy stabil online hatteret? Konkretan a tartalomra gondolok. Design, prog hatteret ilyeneket mind tudok adni, a tartalomra viszont nincs mindig idom.
Ugyhogy ha valaki ugy erzi segitene az keressen meg a ddq@didgeridoo.hu mailcimen.

Boing!

rezlavor Creative Commons License 2002.10.16 0 0 103
sehol senki?
moray Creative Commons License 2002.01.13 0 0 102
EsbY,

a dicsőség a teremtőé.
A 100. hozzászólás a Tied volt!

Boldog születésnapot didgeridoo fórum!:-)

moray

Előzmény: EsbY (101)
EsbY Creative Commons License 2001.12.27 0 0 101
...no ezt is megértük... :)

Bár... jobban örültem volna, ha egy "aktív" tag viszi el a pálmát. :)

További kellemes ünnepeket, és BUÉK!

Itep Creative Commons License 2001.12.16 0 0 100
100
moray Creative Commons License 2001.11.15 0 0 99
>Nekem is megvan a progi, de nem ástam bele magam túlságosan... pedig régen "komponálgattam" én is zenéket ImpulseTracker-rel. Mire hozzájutottam a ReBirth-hez, addigra már megfogyatkozott a
szabadidőm, így szépen-lassan elmaradt ez a hobbim is.

>Mostanában egy Reason nevű progival szemezgetek. Nemtom ismeritek-e... de sajna ezzel sem fogok messzire jutni, pedig kedvem volna...

Ezt a progit én is meg akarom szerezni, mert sok szépet hallottam róla.Állítólag olyan, mintha keverték volna a ReBirth-öt, Generatort és a
Cubase-t.
A ReBirth-nek és a Generatornak az a hibája, hogy nincsenek trackek.A Cubase-nek meg az, hogy nem lehet megcsinálni vele azt amit a Generatorral és az RB-vel(kényelmesen).Gondolom ezt a hiányt pótolja ez a progi.Már, ha tudja azt, amit én feltételezek róla, hogy tud, illetve tudnia illene.

>Cserébe összejöveteleken szórakoztatom a barátaimat didu "aláfestő"

Ilyet én is csináltam egyszer egy ismerősöm kérésére.Néhányan még élvezték is, pedig nem akartam elvállalni a "fellépést", mert úgy
hiszem a legtöbb ember nem értékeli a didus zenét.
Ezzel az ismerőssel diduzgattam régebben, és néha a 2 didu együtt egész jól szólt.Persze az is belejátszott, hogy ugyanúgy cisz hangmagasságon szól mindkettő.

>zenével... néha lábam közé kapom a cserép dobot is, és ráütögetek az éppen bömbölő zenére... vagy ha úgy alakul, akkor elkisérem diduval.

Egy Korai öröm koncert után dobáltak fel a tagok lemezeket és az egyik kísérte tam-tammal.Jól illet a zenéhez aláfestésnek.Legszívesebben
és is csatlakoztam volna hozzá, még fent voltak a színpadon a nagy dobok:).

Előzmény: EsbY (98)
EsbY Creative Commons License 2001.11.15 0 0 98
...látom moray, Te is szoktál kisérletezgetni! ;)
Nekem is megvan a progi, de nem ástam bele magam túlságosan... pedig régen "komponálgattam" én is zenéket ImpulseTracker-rel. Mire hozzájutottam a ReBirth-hez, addigra már megfogyatkozott a szabadidőm, így szépen-lassan elmaradt ez a hobbim is.

Mostanában egy Reason nevű progival szemezgetek. Nemtom ismeritek-e... de sajna ezzel sem fogok messzire jutni, pedig kedvem volna...

Cserébe összejöveteleken szórakoztatom a barátaimat didu "aláfestő" zenével... néha lábam közé kapom a cserép dobot is, és ráütögetek az éppen bömbölő zenére... vagy ha úgy alakul, akkor elkisérem diduval.
Ennyi maradt nekem a magam által kreált zenélésből... :)

Üdv: EsbY, a hétvégi kocazenész ;)

Előzmény: moray (97)
moray Creative Commons License 2001.11.14 0 0 97
Bocs, javítom magam,ReBirth RB-338
Előzmény: moray (96)
moray Creative Commons License 2001.11.14 0 0 96
>...úgy tűnik, megrekedt a téma...
>...nem érjük meg még a 100 hozzászólást sem?! ;)

De!!!

>A "modern" psychedelikus (és még sok más stílusú...) zenékben is felbukkan a didu,
>és ha hasonlítani szeretnénk a hangját egy ma használatos hangszerhez, akkor az a
>ROLAND TB303-as lenne... az utóbbi hangszert szintén rengeteg előadó "tekergeti"... :)))

És ne feledkezzünk meg a szoftver-emulációjáról sem: ReBirth303 !
Didu, ReBirth és Generator-synthesizer Juno hangszeréből full organ kiválasztásával,
majd frekiszűrögetéssel egész jó kis élőkoncert tud keveredni.
A ReBirth303 tartalmazza a 808,909-es dobsetet is, tehát ha alatta még megy egy kis
tam-tam is megy, az csak feldobja a produkciót.

Előzmény: EsbY (95)
EsbY Creative Commons License 2001.11.13 0 0 95
...úgy tűnik, megrekedt a téma...

...nem érjük meg még a 100 hozzászólást sem?! ;)

EsbY Creative Commons License 2001.09.05 0 0 94
Az... primitív, és kezdetleges (nemtom hányezer éve van talpon... :) ...bizony... nem hányszáz... hányezer). Az egyik legősibb hangszer.

...és mégis...
Előszeretettel használják manapság is effektként... hogy ne menjek túl messzire: Jamiroquai :)
...vagy a magyarok közül: Korai Öröm

A "modern" psychedelikus (és még sok más stílusú...) zenékben is felbukkan a didu, és ha hasonlítani szeretnénk a hangját egy ma használatos hangszerhez, akkor az a ROLAND TB303-as lenne... az utóbbi hangszert szintén rengeteg előadó "tekergeti"... :)))

...így néz ki a kicsike:

...ennek kinézete mintha már modernebb lenne... ;)

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.04 0 0 93
Voltam vagy 11 (92) éves, mikor egyszer (max. 3X) hallottam tőlük egy számot. Bennszülöttek táncolnak benne vízparton. Évekig nem hagyott nyugodni a dolog, hogy kik is ők meg mi az a hangszer, amin játszanak. Felírtam, hogy nevük Tuthu Yindi (Nyitottam topikot róla).Aztán láttam több Ausztrál filmet is közben, ezek is ébren tartották a kíváncsiságomat. Egyszer kapott a középsuli egy világ hangszereit bemutató számgépes CD-t, amiről megtudtam a nevét. jól be is véstem a memóriámba, hiába, mert időközben elmúlt a varázsa. Olyan primitívnek, kezdetlegesnek tűnik.
Előzmény: lemo (16)
EsbY Creative Commons License 2001.09.04 0 0 92

No... tessékparancsolni. :)

EsbY Creative Commons License 2001.09.04 0 0 91
...bizomáááány! Ketten is lehet egyszerre... sőt... úgy a leg mókásabb! :)

Ha sikerül, akkor belinkelek egy képet erről az ipsz-ilonkás diduról... feltéve, ha megtalálom a helyet, ahol utóljára láttam ilyet... :)

Köszi a tippet!

Előzmény: PETYUS (89)
PETYUS Creative Commons License 2001.09.04 0 0 90
Terpentinben oldott viasszal kell beereszteni.
Előzmény: EsbY (88)
PETYUS Creative Commons License 2001.09.03 0 0 89
És egyszerre ketten is lehet fújni? :-)
Előzmény: EsbY (88)
EsbY Creative Commons License 2001.09.03 0 0 88
...úúúú... ez nagyon durván szólhat PETYUS! :)

A napokban szert tettem egy "papírcsőre", amire viaszosvászon volt csavarintva eredetileg... van ötletetek, hogy mivel kezeljem le a belsejét (és akár a külsejét is), hogy ne "kezdje ki" a papírt a lehelletem párája, vagy a nyálam?!

Köszi!

Találkoztatok olyan diduval, ami ipszilon alakú volt? A két elágazó végénél kell belefújni, (amiknek különböző a hosszúsága, így különböző a hangmagasságuk is), és egy közös "csőben" végződnek? Így lehet spórolni egy kicsit... 2 in 1 :) ...jópofa megoldás.

Előzmény: PETYUS (87)
PETYUS Creative Commons License 2001.08.29 0 0 87
Előzmény: PETYUS (86)
PETYUS Creative Commons License 2001.08.15 0 0 86
Láttam már. De a C szubkontrabasszus blockflöte kb. 2.5m. És ilyet is láttam már, meg hallottam is.
Előzmény: moray (85)
moray Creative Commons License 2001.08.15 0 0 85
Köszönöm a tippeket Petyus.
Akkor levágom a szélhasítós részét és újra megpróbálom.Ismered a furalya nevű szlovák hangszert?Állítólag a világ leghosszabb furulyája.2m hosszú.
Előzmény: PETYUS (84)
PETYUS Creative Commons License 2001.08.10 0 0 84
A másik megoldás a vékony falú csövekhez jó (nád, pvc):
Mivel itt a cső falába nem lehet hornyot reszelni, ezért a dugóba kell, de nem úgy, hogy sík felületűre csiszoljuk, hanem egy domború fenekű árkot csinálunk, hogy a keletkező szélcsatorna keresztmetszete egy egyenletes szélességű körgyűrű-cikk legyen. Ezzel összhangban a szélhasítót úgy kell megcsinálni, hogy a csőből kimetszünk egy téglalap alakú ablakot, aminek az alsó szélét kiélezzük, éspedig kívülről reszelve, tehát a szélhasító él a cső belső felületén fog keletkezni.
A dugóütköztető peremet egy kivágott cső-darabból lehet megcsinálni és beragasztani úgy, hogy annak felső széle az ablak felső szélével legyen egy magasságban, végei pedig az éppen az ablak széléig érjenek. Alsó széle lehet az ablak aljánál mélyebben, de arra számítani kell, hogy ez a belső szűkület a felső oktáv hangjait elhangolja (nem biztos, hogy rossz irányba).
A tilinkó-effektus csökkentése céljából körszakáll felragasztása javasolt, vagyis az ablak felső és két oldalsó szélét körbe kell venni egy kiálló lemezkével (lásd a vékony anyagú orgonasípokon).
Előzmény: PETYUS (83)
PETYUS Creative Commons License 2001.08.10 0 0 83
Igen, megkaptam.
A rajz ismerős, láttam már valahol.
A ferdén bevágott elliptikus szélhasító nem jó megoldás, mert a furulya akkor adja a legstabilabb hangot, ha a magrésből távozó levegő éppen egy fél periódus alatt ér el a hasító éléhez. Ezt leginkább akkor lehet egyszerre az egész légnyalábra biztosítani, ha a hasító él egyenes, és a magrés egyenletes szélességű, tehát nem körszelet keresztmetszetű.

Ennek egyik megoldása az, hogy a dugó melletti légvezető csatorna ki van reszelve a cső anyagából keskeny téglalap keresztmetszetűre, lefelé keskenyedően, a szélhasító pedig mindkét oldalról sík felületűre van reszelve. Nagyon precíz munkát igényel annak beállítása, hogy a levegőnyaláb telibe találja a szélhasító élét. Ehhez empirikus módszereket is alkalmazni kell, vagyis a dugó beljebb-kijjebb taszigálásával lehet kis mértékben módosítani a levegőnyaláb irányát.
Ha a dugón van egy hosszanti kiálló rész, ami beilleszkedik a szélcsatornába, az nagyon megkönnyíti a mindig azonos helyzetben történő beillesztést.
Ha a csőben a dugó alsó végénél van egy karmantyúszerű hirtelen szűkület, akkor ez azt biztosítja, hogy a dugót bármikor vissza lehessen nyomni ugyanaddig a pontig.
Ez a megoldás csak akkor alkalmazható, ha a cső anyaga elég vastag.
A vastagság azért is kell, mert a szélhasító fölötti nyílásban egy konkrét levegőtömegnek kell ki-be rezegnie ahhoz, hogy a hang elég stabilra be tudjon állni. Ha ez nincs, akkor tilinkó-szerűen könnyen átcsuklik magasabb felharmonikusba.

A másik megoldás...

Előzmény: moray (82)
moray Creative Commons License 2001.08.07 0 0 82
Petyus, megkaptad az emilem?

Lesz valamikor didgeridoo-s összejövetel?

Előzmény: PETYUS (81)
PETYUS Creative Commons License 2001.07.30 0 0 81
Mivel ez még csak a pre-béta-próbaverzió, ezért ez még csak pvc csőből van. Még a 2. példány is abból lesz. A 3. majd fából.
Hogy a furulya megszólal-e, az nem a tervrajzon múlik. Egyébként merre található?
Az a titka az egésznek, hogy a magrés és a ráfúvó ék milyen helyzetben van egymáshoz képest. A magrés szélességének a beállítása is megéri a ráfordítást. (Bizonyos fajta Mollenhauer furulyákon csavarral szabályozható.)
Előzmény: moray (80)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!