Van. Megkér egy szoc. munkást, az alapítványi pénzből meghitelezi az okmánykészítést, karon fogja hajléktalanunkat, együtt megcsináltatják az okmányokat (hogy a pénz oda follyék, ahova szánták), aztán együtt felveszik a hajléktalan pénzét, melyből levonják az okmányok költségeit. Ha ezt a hajléktalan szépen végigcsinálja, akkor viszonylag kevés szoc. munkást fog találni, aki a levonást ténylegesen eszközölné is.
Tegnap tanuja voltam egy esetnek a postán!
Egy szerencsétlen alkoholista kinézetű hajléktalan fel akarta venni a pénzét. Csakhogy, előzőleg ellopták neki minden pénzét és az iratait is. A postáskisasszony azt nondta neki, hogy csak akkor adhatja ki a pénzét, ha arcképes igazolvánnyal tudja magát igazolni. Ennek megcsináltatásához viszont pénzre lenne szükség, de nem tud hozzájutni, mert nincs arcképes igazolványa.
Szerintem kézenfekvő, hogy lehet segíteni rajtuk. Ott van az a sok száz milliárd, amely évente befolyik a kötségvetésbe, ezzel szemben az egész hajléktalankérdést max. évi 3 milliárdból simán meg lehetne oldani. Csak akik fent ülnek (felelelősségteljes, tisztességes, hogy azt ne mondjam "keresztény" államférfiak, mint ez korábban már elhangzott) nem akarnak még ennyit sem áldozni erre, hanem hagyják, hogy a jelenlegi rendszerben, olyan érdekcsoportok között osztodjón szét a pénz, akiknek valós politikai erejük van. Például simán kidobnának plusz 150 milliárdot egy teljesen életképtelen mezőgazdasági struktúra konzerválására.
Iványi Gábor kb. 2 évvel ezelőtt, Demszky tudtával és beleegyezésével (igaz mások kezdeményezésére) fegyelmit kapott, mert az általa vezetett Dankó utcai menhellyel átlépte a hivatalos költésvetést. Na de miért lépte át? Azért mert nem bírta azt megcsinálni, hogy mikor még jönnek az emberek éhesen és betegen, egy ponton lezárja az ellátást és azt mondja, hogy "uraim elfogyott". Iványit ezért az egyik illetékes jól meghurcolta az önkormányzatnál. Ilyen emberek vezetik ma Budapestet!
Egyéni emberek segítségére, alulról jövő kezdeményezésekre szintén van példa. Azonban ha valaki saját pénztárcából csinálja a hajléktalanok segítését, az rövidesen látni fogja, hogy egy átlagember körülményeihez mérve nincs az a pénz, ami elég legyen. Ez az alapproblémája az összes alulról jövő kezdeményezésnek a legnagyobb szervezetig, a Máltai Szeretetszolgálatig bezárólag, és ezért van, hogy összességében csak elég silány kaját tudnak adni a hajléktalanoknak. Ezért mondom, hogy a problémát nem lehet alulról jövő kezdeményezésekkel megfelelően megoldani, csakis állami költségvetésből.
Nem tudom, hogy a gazdagok mit gondolnak, én nem vagyok az. Még el kell telnie néhány generációváltásnak ahhoz, hogy a gazdagok a pénzükkel európai módon bánjanak. Vagyis a pénz és a hatalon nem csak kiváltságokat, hanem társadalmi kötelezettségeket is jelent.
Tenyleg nincs semmi konkret otlete senkinek, hogy lehetne ezeken a szerencsetlen sorsu embereken segiteni? A gazdagok semmi buntudatot nem ereznek?
Komolyan gondoljak, hogy csakis maguk tehetnek a lecsuszottak a sorsukrol? Komolyan gondoljak, hogy aki eddig sullyedt, az mar soha nem lehet ember? Komolyan gondoljak, hogy a sajat gazdagsaguk teljes mertekben megerdemelt, es az o tarsadalmi hasznossagukat tukrozi?
Komolyan gondoljak, hogy ezeket a kerdeseket ingyenkonyhakkal, es melegedokkel le lehet rendezni?
Komolyan gondoljak, azt hogy a lecsuszottak es a lecsuszas fele tartok, termeszetesnek veszik ezeket az allapotokat?
Azert szerintem a hajlektalankerdes kapcsan nem kellene ennyire tulzasba vinni a politizalast es egymas torkanak esni. Inkabb kozosen kellene keresni a megoldasokat a problemara.
Persze, hogy a hajléktalanok kérdése nem csak önkormányzati probléma.
De akkor nem lenne a lánglelkueknek lehetosége a vauból, meg a agyarfórumból tanultakat szépen felmondani.
Igen, kedves lánglelku tasztaltársak, a hajléktalanok problémáit nem lehet CSAK önkormányzati hatáskörben rendezni. Ehhez annál több kell...
Nem tudom, bár szerintem Budapest azért is egy lepratelep, mert nagyon sok ember zsúfolódik össze egy kis helyre. Más oldalról, mint vidéki azt mondhatom, hogy hasonlóan piszkos helyek nem csak Budapesten, hanem vidéken is vannak. A játszóterek környéke itt is tele van kutyagumival, vannak "hivatalos" koldusok, illetve hajléktalanok is. Ezek ellen a jelenségek ellen fellépni pedig szerintem nem csak helyi önkormányzati szinten kellene, hanem kormányszinten is.
Tényleg, olyan kár, hogy nem talpig becsületes kisgazda és fideszes fijjúk ülnek a polgármesteri székben!
Olyan szép lenne! :)
Kár, hogy az a sok budapesti antipolgár nem rájuk szavazott.
Tényleg, miért nem?
Ha ez igaz, tiszta szerencse, hogy ebben az országban nagyítóval sem lehet rajta kívül olyat találni, akire az alant írott jelzok illenének!
Mázlista ország, mindig mondtam :))
Talán igazad is lenne, ha más magyar városok is ugyanolyan leprák lennének, mint Budapest. Ha jól tudom, ott is ugyanazok a kormányok voltak az elmúlt tiz évben, mint Pesten, csak épp a a város vezetői voltak mások ...
"Na látod erről irtam alább. A nosztalgiavillamosozás, a szalagátvágás, a kinai utazás, stb Demszkyé, a felelősség mindig másé.
Minek tartjuk????"
Nme azt mondtam, hogy neki nincs felelősége, hanem azt, hogy NEM CSAK neki van felőssége. Ilyen alapon miért tartjuk a kormányunkat??? Amikor megválasztottam őket, akkor nem teljesen ezt igérték.
Hogy Demszky egy tetü élősdi, aki csak felveszi a magas beosztással járó vastag pénzeket, de a felelősségét már másoknak kell viselnie. Mintha nem tudnád.
Nagyon utálom a büdös koszos csavargókat, akik felszállnak a BKV-ra és nem lehet lesöpörni őket mint a szart mert fertőzőek
Mindenki maga is tehet róla ha ilyen helyzetbe kerül
"Ha ezek az emberek vidéken is megtalálnák a számításukat, akkor nem kényszerülnének Budapestre menni munkát keresni."
Aha. Mert vidéken nincs ingyenlakás, amit fel lehetne nyomni. Vagy ha mégis, ott nem jár "alanyi jogon" másik.
"A kéregető "külföldiek" problémája pedig szintén nem csak a főpolgármesterre tartozik. Arra ott a belügyminisztérium, rendőrség. Toloncolják őket ki az
országból de minél gyorsabban. "
Én emléxem, amikor a gyengekezü Horváth Balázs belügyminisztersége idején megpróbálkoztak vele. Hű, de mekkora balhé lett belőle.
És mondd, kinek a párttársai a fővárost ellepő nyirségi "önkényesek" istápolói, meg a külföldi "illegálisok" vehemens kisebbségvédői??? Talán nem véletlenül Budapestet találja meg mindenki.
Na látod erről irtam alább. A nosztalgiavillamosozás, a szalagátvágás, a kinai utazás, stb Demszkyé, a felelősség mindig másé.
Minek tartjuk????
"Ha ma mindenkinek adnanak szallast es etelt holnap meg ketszerezodne a szamuk es utanna megint. Mindenhol a varosokba mennek a koldusok es a nyomorgok."
Igazad van. Szerintem is valahol itt kereshető a baj. Mivel jelenleg vidéken a fizetések a fővarosinak csak mitegy harmada, fele, ezért mindenki igyekszik a fővárosba. Ezek zöme nem talál megfelelő szállást (az albérlet iszonyú drága, munkásszállók meg már nem nagyon vannak), a bejárás pedig költséges (pláne Debrecenből, vagy Békéscsabáról). Arról, hogy ennyi potenciális munkavállalónak nincs megfelelő szállása, viszont nem csak a főpolgármester tehet. Ha ezek az emberek vidéken is megtalálnák a számításukat, akkor nem kényszerülnének Budapestre menni munkát keresni.
A kéregető "külföldiek" problémája pedig szintén nem csak a főpolgármesterre tartozik. Arra ott a belügyminisztérium, rendőrség. Toloncolják őket ki az országból de minél gyorsabban.
Mandrake
Jó, tekintsünk el a hajléktalanoktól. Nézzük az egész "munkáját". Mit csinál Demszky, azon kivül, hogy a pártpolitikában kavarja a sz@rt, az SZDSZ elnöki és miniszterelnöki jelölésére kampányol, külpolitizál (ráadásul sz@arul, ld Kina, Irország, Jugoszláviai falsok), felavat, nosztalgiavillamosozik, lakást brusztol a nőinek, és (idétlen) beszédeket mond március 15.-én?
Ha balhé van, azt soha nem vállalja, azt mindig másoknak, vagy a hivatalnokoknak (korrupciós ügy), vagy a kerületi polgármestereknek (kupinegyed, parkolás), vagy az MSZP-s Vajdának (közműalagút, "téves" áremelés bejelentés), stb kell elvinni.
rolling, egyetértek a kiemeléssel.
Elgondolkoztató, hogy a 14 milliós Moszkvában, ahol akár hiszitek akár nem szintén kapitalizmus van és ráadásúl valódi tél, általában kevesebben fagynak meg egy egy télen mint a 2 milliós Budapesten, ahol még a tél sem az igazi.
Talán nem Demszkyvel, hanem a globális magyar hozzáállással van baj????
Nem lehet kivedeni sehogyan sem.
Nem a Demszky vagy a kormany a hibas.
Ez van minden orszagban ahol a tobbseg szegeny vagy munkanelkuli.
Ha ma mindenkinek adnanak szallast es etelt holnap meg ketszerezodne a szamuk es utanna megint.
Mindenhol a varosokba mennek a koldusok es a nyomorgok.
A kulfoldi koldusokat meg ki kell toloncolni vagy menjenek Strassburgba.
Ott az Europa Parlament lepcsoin biztossan nagyobb lenne a bevetel.
Azt olvastatok,hogy magyar foiskolasok es egyetemistak kulfoldre jarnak koldulni?
Ok nyilatkoztak,hogy par napos koldulassal tobbet keresnek mint Magyarorszagon egy havi munkaval.
lg
"Ha szerinted a hajléktalan helyzetért nem a főpolgármester felelős, a dugókért sem, a tömegközlekedés csődje sem az ő hibája, akkor tulajdonképpen mi
a fenéért tartjuk el Demszkyt és a hivatalát?"
Hogy kampányolhasson a miniszterelnökségért, mi másért...
Kedves Nikosi!
Nem vagyok Demszky imádó! Én nem engedem meg magamnak azt a luxust, hogy politikusokat imádjak. Azt meghagyom az olyan szerencsétlenek mint... ,de felesleges lenne ide bárkit is írni.
A hajléktalan kérdést, valamint a metro építést összemosni...
Ehhez csak gratulálok, jól muködik az agymosás.
Ja, helyesírási szótár! Forgasd!
Degenerál Robert Lee!
Ha nem érted miért írtam azt, amirol írtam, nem kell rögtön támadni! :)
Olvass a sorok között, gondolkodj egy kicsit, vegyél mély levegoket.
Nyugalom, hiszem, hogy fejlodoképes vagy.
Egy szóval nem állítottam, hogy a hajléktalanokat börtönbe kéne zárni! Azt írtam, hogy a metróra szánt milliárdokból valamennyi részt arra kéne fordítani, hogy a hajléktalanok helyzetét javítsák!
Ha szerinted a hajléktalan helyzetért nem a főpolgármester felelős, a dugókért sem, a tömegközlekedés csődje sem az ő hibája, akkor tulajdonképpen mi a fenéért tartjuk el Demszkyt és a hivatalát?