Én a Socán voltam többször is, Hungarorafttal és a Fröccsel is. Melegen tudom ajánlani, szükség is van rá, mert a víz viszont marha hideg. :)))
Szlovénia valóban messzebb van, de szinte végig autópályán lehet menni, lényegében kényelmes tempóban ki lehet érni Bovecbe/Czesocába (ezek a potenciális szálláshelyek) cca 6-7 óra alatt.
Jó szállások, jó kajáldák, gyönyörű táj, ilyesmi. Nem is olyan vészesen drága.
Sziasztok, remélhetőleg újraéled ez a topic de nagyon gyorsan, mert ajándékba kellene vennem rafting-túrát. Ha esetleg tud valaki javasolni olyan helyet, ahol tényleg jó túrákat szerveznek, nagyon örülnék neki! Ausztriára gondoltunk, ahol jó szállás is van, egy nászutas párnak lenne ez a nászajándék. Nem raftingoltak még, de "bevállalósak", sportosak, úgyhogy jó lenne, ha nem is egy unalmas éppenhogycsak izgis túra lenne. köszi előre is ha segítetetek!
Febr. 12-én megyek Szlovákiába hóraftolni. Ha a sima raftingot, canyoningot túléltem, tán ezt is túl fogom. Ha így lesz, kérdezz rá utána és mesélek... :)))
Románia? Ja, nekem közel van. A ww.hu-n találsz leirásokat, képeket. A Pietrosz (Köves kőrös) Nagyvárad, Belényes (Beius) felé, Belényes után 10 km-el fordulsz balra, Pietrosa felé. Nagyon vagi kis folyó. Erős esés (majdnem 20°%) nagy letőrések, olcsó, magyar szállás, (egyébként a vidék nem magyarlakta) és igazi világvége, hihetetlen szegénység, és csodálkozás...Rendkivül kiszámithatatlan vizállás (errefelé nincs "pegelonline" azaz elektronikus vizállásjelzés) Vagyis, könnyü üresbe futni. Mellé, nem is nagyon szeretik errefelé a vadvizievezősöket. Hosszas alkudozás, vitatkozás várható. Ostobák. Pedig, nagyon OK víz.
Északon voltam még a Vasér, Visó "expedición" (Máramarossziget) világvége, katasztrofális útviszonyok, a világ egyik védett, eredeti állapotú kisvasútvonala, vendégszerető népek. Leirás, képek a ww.hu-n.
Van egy eladó vadvízi evezéses utalványom, mely egész hétvégés, vacsival, szállással két személyre, Salza folyó, szept. 15-ig. Ez kb. 49 ezer lenne, most odaadom 30 ezerért. Ha érdekel, írjatok.
Igen, az az Abseilstrecke, a Socán. A magyarok "Gellérthegy-nek hivják. Ha évente egyszer, akkor tavasszal érdekesebb. Víz ijenkor van többhelyen is, ahol egyébként májustól csak száraz patakmeder. Jó arrafelé a Koritnica nevü patak (A boveci Kovác kempingnél folyik a Socába.) Izgalmas kis 4-es. Sok kő-nagy esés. vagy a Sáva Bohinjka, Bled környékén csodaszép.
Minden hétvégén evezek, március elejétől, sok éve már, de ez itt nem a reklám heje....
Jó oldal még a sulboater.com , a kajaktour.de , a playak.com és a magyar whitewater.hu , vagy az extrem.hu. Ezekre gyakran irok cikkeket.
Egyébként meg felemás egy hétvégém volt. Elmentünk Grázba, a 2003-as kajakfreestyle vb hejszinére. Gondoltuk a kis víz nem büntet annyira. A Terminátor 3 nevü hullám, a Hauptbrücke alatt 3 méterről is visszaszivta a bedobott fákat, a lenti, radetzky hid alatti régi meg még brutálabb volt, igy nem volt pörgés, csak para....
Aztán kellemes kisvizes lötyögés a Salzán. Hétfőn mentünk volna az Enns V+ szakaszára, megdögleni (Kummersbrückenstrecke) de reggel már senkinek nem volt kedve evezni. Ezt azér sajnálom. Nagyon kicsi a víz most ott, igy le lehetett volna csorogni.
Ja, a Steyr aztán egy nagy fostalicska.....Persze, ez nem teljesen igy van. A Salza sem nyugdijasotthon, 200 cm felett. Voltam 330 nál a kanyonban, lefostam a lábam.
Szóval... A Steyr beszálló, egy csodaszép, és evezhető (ww6) vizesés alól indul, a (Sromboding wasserfall) Nagyjából Salza jellegü, vizhozamú folyó, kissé több lustaetappal. Van egy cca 1,5 méteres fagát, és egy ww4- rövid etapp, bazi nagy kővel. Gyengébb víz a Salzánál. (a kajak.at-n a gelleryben találsz Steyr képeket, leirást.)
Soca. Ezt a túravezetős dumát ne nagyon kajold be ám....Ahová nem visznek "egyébként" csoportot, oda soha nem visznek. Hová vihetne? Trnovo alatt (Nagy függőhid) kiszálló, a slalomstrecke, ww4+, és vagy 800m. oda nem szokás utast vinni. Lejjebb , a "szifonpark" oda épeszü ember, magyar evezőstudással nem megy. Aztán a "abseilstrecke" ahová bazi nehéz lemenni, és rövid is (Kiszálló a Kobaridi napoleonhidnál.) Oda azért néha visznek csoportot. Más nincs. A felső szakasz, szerintem értékelhetetlen, hosszú nulla, két 4-es 50 méter, és a kettes kanyon, 15 km-en. unalmas. Ami jó, az a Srpenica-Trnovo közötti 5 km. (A nagy tó alatt, a balkanyarnál) az télleg jó. De fizetni kell a vizreszállásért, ami gusztustalan. Ennyi...
ps:vajh azok is nyugdijasotthonnak hivják a Salzát, akik nem jönnek haza soha onnét?.,?....
no..ha valami még érdekel, irjál, szivesen válaszolok. Persze, ha túlélem a hétvégét.
Igazából csak úgy benéztem...Érdekel, mit irnak az ilyen topikokban. Asszem, a raftingtúrákra jelentkezők nemigen vannak képben, hogy valójában mire vállalkoznak. Nincs a Salzán 5-6os etappe. Ha van benne víz (200cm-pegel-Wildalpen) egész kellemes kis folyó. Kár, hogy nem technikás, mindenütt egyenesen le lehet menni, kivéve a Lawinenschwall-t, ahol egy tompaszögő kanyar is benéz.
De ez, az utasnak teljesen OK. Nagy baja nem lehet(bár ellenkező példa is létezik...)
Szép folyó. Birják a magyarokat arrafelé. Mi kell még? Palfau alatt semmi sincs. Persze, ez régebben nem igy volt. A Weiberlauf is vadvíz volt még, a gátépités előtt.
Jó viznél leevezni kajakkal a Salzán, nem is olyan rossz....
_Vannak akiknek rafttal is horror, embere válogatja...hö...