Tettem bele még svédcseppet is, csak hogy "tényleg elmenjen a kedvem a teáktól", de hála istennek, nem sikerült. Szóval így már tényleg nem vmi étvágygerjesztő. Ha nem tudnám, hogy tényleg jót tesz, azt gondolnám, vmi félresikerült növényszármazékot iszogatok...
De csak azért vagyok jóban vele, mert már 2 hete beteg vagyok, sok munkával, kevés pihenéssel, és nagyon lassan gyógyulok, de sikerül, gyógyszer nélkül!!!
Mikor megunom, leforrázok egy kis kakukkfüvet, ami szintén szörnyű, de nagyszerű mindenféle hurutra, őt pedig minden formában, tea, fürdő, gőzölés...!!!
Ajánlom ezeket annak, akinek van kitartása, gyógyszerellenes és tud "nem ízlelni a nyelvével"...nagyszerű csodatevők!!!!!!!!!
A kakukkfű nagyon jó váladékoldó, ami nagyon fontos, hogy kigyógyuljunk a virusból, bacikákból...
DE:most kaptam egy könyvet,ami azt írja szamóca címszó alatt:a nemesített fajták leveleit drogként NEM használhatjuk.Ezt hogy értsem?A nemesített szamóca az nem =eper?
Azóta nekem is változott ám az álláspontom a matéval kapcsolatban! :) Valszeg úgy lehetett, hogy elsőre vmi vacakot kaptam (akkoriban még nem árulták a Taragüi márkát, amit mostanában iszom és tényleg finom).
Huu, en a legtobb teat baromira utalom, pont mert keseruek, de a harsfa, a vernarancs es a mate teat kimondottan szeretem, mert nagyon finomak. (meg meg a Forever nem tom minek azt a fahejas szeru teajat).
Szia, ha az utóbbi idöben éjjel is fel kellett kelned WC-re, nagy a lehetösége, hogy cukros lettél. Menj el a házi orvosodhoz és kérj egy beutalót vizeletvizsgálatra. Az nem fáj és abból is ki lehet mutatni. Nem kívánom Neked, de ha igaz, fognak még eleget szurkálni.
Én is magam termesztette,gyűjtötte fűszer- és gyógynövényeket fogyasztok teának(is).Most kaptam egy teakeveréket,amiben eperlevél és szederlevél is van,és finom.
Kérdésem:ha én a kertünkben termő,nem permetezett,nem műtrágyázott,nem autóútközeli eper és szeder levelét leszedem,szárítom,az is fogyasztható?Vagy itt valami másfajta eper-szederről van szó?És ezek használnak valamire,vagy csak ízesítenek?
Ja és rossz leheletre a petrezselyemlevél-,szegfűszeg- vagy ánizsmagrágcsálást ajánlják.De az is lehet hogy rossz fog vagy gyomorsavprobléma okozza,akkor irány a doki sajna...
Az a gondom, hogy a Kedvesem szerint irtó rossz a leheletem, "olyan alkoholistás". A fogkrémek nem használnak és ami tény, hogy mostanában az ünnepek stb. valóban elég sokat ittam, ami elötte kb. 2,5 évig teljesen kizárt volt nálam.
CICA!
Olyan aranyos vagy, igazán nem kellett volna fáradnod miatta.Nagyon köszönöm, a mi kertünk is agyagos, ugyhogy az ánizzsal akkor nem is próbálkozom. Közben bekukkantottam az index Kert-jébe és ott találtam egy topicot a fűszernövényekről. Ha sok időm lesz végigolvasom.
jujj, most esett le saját butaságom, mert ha magról veted, akkor rajta van a tasakon, milyen talajt szeret. Gyorsan elő is kerestem néhány régi tasakot (meglepődve tapasztaltam, hogy ánizst is ültettem; ezek szerint az nem maradt meg...ilyen a figyelmes kertész...:))))
és ezeket találtam:
levendula - szárazságtűrő, de fényigényes, talajban nem válogatós, de rosszul tűri a nedves, magas víztartalmú területeket
majoranna: víz-, meleg- és fényigényes, gyorsan melegedő, humuszos, meszes, jó vízgazdálkodású talaj kell neki (említett növényke ezek szerint spártai körülmények között fejlődött szép nagy bokorkává; biztos jöt tett neki a böjt.. :))))
ánizs: jó szerkezetű, tápanyagdús, tömör talaj kell neki (na ebben lehet valami..:((()
borsmenta:napfényes, déli fekvésű területeket kedveli, vízigénye kimagasló, öntözés nélkül nem termeszthető, tápanyagigénye nagy, főleg nitrogénellátottsága fontos - na, ez abszolute nem jött be nálunk; a köves-agyagosban, gyakorlatilag öntözés nélkül, vagy ritka öntözéssel szaporodott el hihetetlen mértékben
a többi tasi már virágoszacsek, úgyhogy azokat nem írkálom...
a lényeg, hogy ha érdekel, akkor menj be egy virágüzletbe, ottan válogasd ki, milyen növénykéid vannak palántában és írogasd le a zacskókról, mit hova kell ültetni... egyébként télleg filléres dolog a mag, és hátha tavaszra kivirulnak..;)))
én meg egyáltalán soha nem raktam teába kakukkfüvet. :))))) csak kajába.. :))))
nomira: igazából fogalmam sincs, nálunk napos rózsaágyásba kerültek, de igazából a nagy nyári déli nap már félárnyékban találja őkat...nálunk a hihetetenül rossz, köves, agyagos talajban minden megmaradt (kivéve a kigyomlált rozmaringot. :))), sőt, kivirult, elszaporodott...szóval én is csak oda ültettem, ahol volt hely.. :))
a csiga nem élősködőket evett, mert azért az nem volt rajta; ha olyat látsz, ami gyanús, azt ne vedd meg.. (kivéve a pörsenéses mentát, mert annak mentarozsdája van, ami pár zsurlóteás lemosással elmúlik...azzal egyébként is érdemes mosogatni a növénykéket, jó erősítő. :)))
Nagyon köszönöm a tanácsokat, holnap neg is kezdem a beszerzőkörutat. Ez a csiga dolog aranyos, ők nem valamilyen élősködőt eszegetnek le a növényről?
Azt hiszem a cserepes átteleltetést választom, de annak hol tudnék utána nézni, hogy melyik növényt hova ültessem. Melyik szereti a napot és melyik az árnyékot? Van ugyan gyógyfüves könyvem, de az szerintem az ültetés helyét nem tartalmazza.
A kakukkfutea nalam is jol bevalt kohogesre, de vigyazzatok vele, mert a pajzsmirigyet allitolag meg tudja kavarni rendesen. Ha vmi baj van a pajzsmirigyeddel, inkabb mondj le rola. Egyebkent sem ajanlott napi ket cseszenel tobbet inni belole.
A teat pedig ugy szoktam csinalni, hogy felforralom a vizet, elzarom alatta a gazt, aztan kiporciozom a fuvet. Nyakonontom, es letakarva hagyom allni 3-4 percig. Tovabb nem jo, mert megkeseredhet. Leszures, megivas, izles szerint esetleg akac- vagy harsmezzel.
Ja, es megfozott teat nem illik egy napnal tovabb eltartani.
húúú, akkor az télleg nagyon rossz lehetett...az a baj, hogy nem tom, nekem milyen gyártmányú van, mert üvegbe töltöttem és nem emléxem... asszem a podmaniczkis kimért zacsis, de nem bizti...szal az..nem keserű..inkább olyan növény íze van...az illata meg picit füstös zöld teához hasonlít.. és nem csak levelek, benne vannak a nagyobb szárdarabok is...
Lehet, h. a "keserű" nem volt pontos kifejezés -- mindenesetre annyira rossznak találtam, h. hiába működött, csak 1 doboznyit voltam képes +inni egész életemben. (Talán ez a baj a libidómmal? :) Utána úgy döntöttem, ha ez a fogyás ára, inkább haljak + kövéren!
akkor valami rosszat ihattál, vagy sokáig ázott, hogy színe legyen. :))))) szerintem nem keserű, viszont élénkítő, és szexuális serkentőként is használják... mondjuk spanyolamerikában vödörrel isszák, az tény.. :)))))
ui.: a Kaiser'sben a tárkonyon csigák tanyáznak. :))) ha látod, hogy rágott, meg lehet venni nyugodtan, csak le kell szerelni a betolakodót, és letépdesni az elcsámcsogott leveleket, amiket fel lehet használni nyugodtan, csak célszerű a fognyomokat eltávolítani, és megmosni előbb..:))
Fogyásra a dél-amerikai mátétea jó. (Ált. kapható a Honvéd utcai gynövényboltban.) Nincs semmi rejtélyes zsíroldó hatása, amivel a kínai "fogyasztóteákat" reklámozzák, 1xűen elveszi az étvágyat -- a nem-evéstől aztán garantáltan fogysz. Hátránya, h. szörnyű keserű!
kedves nomira,
kiváló palántákat lehet kapni mostanában a közönséges abc-kben, én most vettem a budai Skálában a Kaiser's-ben bazsalikomot, oregánót, majorannát, citromfüvet és tárkonyt, és legutóbb meg a Móricz Zs. körtéren a Sparban kakukkfüvet...ha csenevészebb is a palánta szépen meg szokott erősödni; nem vagyok kertész, de régen is úgy csináltam, hogy átteleltek az ablakban, aztán tavasszal kiültettem őket. De most még időben vagy a vetőmagos ültetéshez is, szép idő van, én is holnap megyek virágboltba magokért; rájuk van írva, mikor kell ültetni őket; általában nov. elejét jelölik meg utsó időpontnak az őszi ültetésre, de nekem amit tavaly december elején ültettem, az is gyönyörűen kihajtott tavasszal. :)
Szóval olcsóbb a mag, de akkor télen nem lesz még semmid (ha csak nem tejfölösdobozba a kályha mellett.. :))))) in memoriam megboldogult egyszeri paradicsompalánta..:DDDD).
Viszont ha palántát veszel, akkor virít egész télen, aztán tavasszal mehet a kertbe...szegény mentám csinálta azt, hogy egy év alatt egyetlen palántából ellepte a virágágyást, pedig olyan vacak volt ott a föld, hogy azt hittem, nem marad meg...aztán a majoranna is úgy tűrte a strapát, hogy egész télen zöldellt, a hó alól tépdestem a salihoz belőle. :))) szerintem ez minden pénzt megér. :)))
ja, és ha magozol..ne felejtsd el felírni, milyen sorrendbe ültetted a dolgokat....esetleg botokkal, kövekkel bejelölni... én pár éve tavasszal csak találgattam...igaz, hogy a magos tasakokat eltettem, de nem emlékeztem rá, mi hol van... ki is gyomláltam kiválóan valami rozmaringkezdeményt. :)))
jó vásárlást!! :)))
Cica
Ezt a lábmelengetős módszert este kipróbálom. CICA,a másik topicban írtad megboldogult gyógynövényeid sorsát, sajnálom. Nekem most lett kertem és tavasszal szeretnék bele mindenféle gyógy és fűszernövényt ültetni. Az anyukámnak van mentája a szomszéd néninek meg zsályája ugyhogy ezeket be tudom szerezni, de azért kellene még néhány. Te honnan szerezted be a "palántákat" ? Amit az üzletekben lehet kapni, eléggé csenevész példányok, őket ki lehet vajon ültetni a kertbe?
ja, és a becherovka, meg a sós víz beválik; a régi kínaiak szerint meg minden bajra orvosság egy pohár forró víz... és valamennyire igazuk van :))) (Becherovka mostanában a Kaiser's-ekben és a CBA-ban is szokott lenni)
a megfázás-megelőzésben meg annyi a teendő, hogy sose bújjunk ágyba hideg lábbal!!!! ha nem is pepecselünk lábfürdővel, akkor is legalább a forróvizes csap alá 2-2 percre a tappancsokat, és csodákat művel! :)))))))))
kedves druss42,
a torokgyógyász tea:
fehérmályva levél
fehérmályva gyökér
édesgyökér
kamilla
mórmályvavirág ( ettől kék, majd zöld lesz, amikor leforrázod; ne ijedj meg, besárgul a többitől 2 perc alatt. :))
és amivel még érdemes dúsítani, elvégre a torokgyuszi nem jár egyedül, vagyis egy kis immunerősítő:
csipkebogyesz jól összetörve
citromfű
hársfavirág
bíborkasvirág (ha van olyan mázlid, hogy kapsz valahol; de valaki már említette az Echinacea cseppet (a Theiss-féle a jó); na abban is ez van, csak a kis üveg is 700 forint felett van és nem mindeki szereti)
ja, meg a menta az ízéért. :))
a legjobb, ha megtermeszted magadnak, amit tudsz, mert ha ezeket meg akarod venni, akkor kb. 1500-2000 forintnyi lesz herbáriában; igaz, hogy nagy vödörnyi lesz belőle; egész télre kitart. :)))) Leforrázni nem szabad, de annyira nem is kell langyos vízzel, mint a csipkebogyit, tehát mehet 60 fok fölé is a víz hőmérséklete; én úgy szoktam, hogy felforralom és állni hagyom a vizet 5 percig, aztán öntöm rá, letakarom, ázni hagyom kb 10-15 percig a hozzávalókat és leszűröm. Nem jó, ha sokáig áll, mert a mórmályvagyökér megkeseredik (mondjuk kb. másnap reggelre). :))))))
Mi kisebb-nagyobb módosításokkal ezt a keveréket használjuk minden télen már vagy 8 éve és nagyon beválik. :))) még hobbigyógyfüves koromban nézegettem-írogattam ki a gyógynövény enciklopédiákból, mi mire jó, milyen hatásai vannak és az alapján kevergettem össze... szerintem amit készen veszel tea ilyen célra, az is ezekből készül nagyjából, csak nem írják rá, mert titkolóznak. :))))))
Találtam egy jó helyet, ahol rengeteg gyógytea van, kínaiiak is. VIII:ker Százados u. 18. HERBAHÁZ Nagykereskedés és Diszkontáruház. A Hungária körútról közelíthető meg a Katonai Főikolával szemben a TTL mögött.
Had csináljak egy kis reklámot mag(unk)amnak, már több, mint 1 éve teázgatunk itt a neten és szinte, minden hónapban találkozunk is egy kiadós teázás keretében. Ha érdekel benneteket a téma keressétek meg a Te-a című topicot, ott már van mindenféle, ennek zanzásitott változata pedig az Iszoldában található. Összejövetelinket pedig a TE-A 2000 topicban szervezzük. Mindenkinek jó áztatást kívánok!