Mivel földrajzi elhelyezkedés nem volt kizáró ok, ime a világ leghosszabb nevü városa Észak-Wales-ben:
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll-llantysiliogogogoch
jelentése angolul: The Church of St Mary in the hollow of the white hazel near the rapid whirlpool and the church of St Tysilio near a red cave
Épp nekikezdtem volna módszeresen szétverni ezt az egész jó kis topicot, de észbe kaptam: itt az ideje első saját témámat útjára indítani.
Címe: Városok és egyéb érdekességek.
Amiről itten szó lesz részemről, az Magyarország területének, közigazgatásának, megyéinek, településeinek, meg persze határainak története, érdekes apróságok és izgalmas tények e tárgykörben.
Természetesen a téma tényleges kereteit a hozzászólók fogják megadni.
Az első kiegészítés: városok Nagy-Budapest területén.
1950-ben Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyétől Budapesthez csatoltak 7 várost és 16 nagyközséget.
Az előző táblázathoz hasonló adataik az alábbiak:
Név; várossá nyilvánítás éve; állandó népesség 1999. eljén (kb., ezer fő, az 1949-es közigazgatási beosztás szerint)
Budafok; 1926; 30
Csepel; 1949; 83
Kispest; 1922; 67
Pestszenterzsébet; 1923; 67
Pestszentlőrinc; 1936; 78
Rákospalota; 1923; 81
Újpest; 1907; 107
----------
Az 1873. évi egyesítést megelőző határok között a Buda, Óbuda és Pest 1999. évi állandó népessége:
Buda: kb. 302 ezer fő
Óbuda: kb. 78 ezer fő
Pest: kb. 624 ezer fő
Együtt kb. 1 millió fő, ez tehát Kis-Budapest mai népesége.
A héten fogok találkozni a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkárával. Ugyanis erről a témáról - városi címek adományozása a rendszerváltás után - szeretnék egy kisebb tanulmányt készíteni. Tőle várhatóan megkapom a szükséges információkat.
Pár éve, a BM-ben az ezzel foglalkozó hivatalnok megijedt, majdhogynem sátánt kiáltott, amikor az adatokat (a nagyközségek pályázatait és a bírálat eredményeit) kérve tőle azt mondtam neki, hogy a szakmai és politikai összefüggéseket szeretném feltárni. Pedig akkor még egyszerű egyetemi hallgatóként és a téma kutatójaként érdekelt a dolog. Ilyen ma Magyarország...
Íme tehát Magyarország 252 városa 2001. július 1-én. Az eredeti tábla nálam MS Access 2000 formátumú, saját fejlesztésű adatbázisban található, sok más érdekességgel együtt. A továbbiakban néhány hozzászólásban megjegyzéseket is hozzáfűzök még, tehát kérdezzetek bátran.
A jelleg kódok jelentése:
1 - főváros (1 db)
2 - megyei jogú város, megyeszékhely (18 db)
3 - megyei jogú város, nem megyeszékhely (4 db)
4 - egyéb város (229 db)
A várossá nyilvánítás éve az 1900-ban és azóta folyamatosan városi címet viselő települések esetében: 0.
Ezt irtam mar?
Debrecen mellett van egy telepules, Pac. Ez mar onmagaban egy aranyos nev. Ami meg jobb: a busz az iskolaig jar, regen az volt a tablajara irva vegallomas gyanant, hogy Paci iskola. Pici Carpy pedig ha meglatta megkerdezte, hogy miert nem irjak ki azt, hogy Loiskola?
Egyebkent csak annyit akartam irni, hogy van egy olyan japan varos, hogy Kuki, raadasul egesz kozel Tokiohoz, es az autopalyan ki van irva, hogy Kuki balra 500 meter.
Tudja-e valaki, hány település fogja a büszke városi címet viselni kis hazánkban idén július elsejétől? Szerintem elég nevetséges végigolvasni a listát...
Most látom csak, nagyot hibáztam! Kifelejtettem a nálunk maradt egykori gömöri falvak sorából a legnyugatibbat, amely Nógrád megéhez került, ma ott ő a legkeletibb. Tehát rehabilitálom őt. A neve:
ZABAR
Kéretik a darabszámok és a listák megfelelő kiegészítése.
A második tipped tökéletesen fedi a valóságot. A templom alatt kocsmahivatal működik. Holnap, ill. ma megyek oda. (Most Szombathelyről írok.)Pasztilla számításom szerint egyidős az olajválsággal és eggyel érettebb mint a Macibb (aki örsvezér volt).
OFF Utánaszámoltam, 83-ban volt, mert a negyedik utáni nyáron vittek, és az akkor volt. Na, hány éves a kapitány?
(De nem lettem őrsvezér, nem váltam be csak krónikásnak, különben is összeférhetetlenség állott fenn, mivel halálosan szerelmes voltam az ifivezetőnkbe.)
Ez olyan templom, amely alatt olyan intézmény működik, ami általában mellette szokott lenni. 84-ben voltál örsvezér? Akkor most gondolkodhatok, mennyi az az n az n és feledik évből.
A hétvégén megyek Sopronba, amellett van Harka, amely időnként Magyarfalva is volt. És persze Brennbergbánya, amelynek nevezetes a temploma. Ki tudja, miért?
Már írtam róla sokat, azonos nevű községek nincsenek ma Mo.-on. A Kalocsa melletti Csorna a városhoz tartozik, az út melletti táblák kihelyezésére pedig külön szabályok vonatkoznak.
Sziasztok!
Életem egyik legviccesebb munkája volt, mikor vásárnaptárt csináltam... sajnos ez már sok éve volt, nem emlékszem már a helységnevekre.
De azért lakóhelyem környékéről párat leírok, nem tudom elhangzottak-e már.
Heresznye (ott terem a fiú cseresznye)
Palkonya (ott a Palkóknak mindig lekonyul)
Almamellék (körtemellék szomszédságában)
Kán (ott adják át a filmdíjakat - autóval nehézkesen megközelíthető, ugyanis nem vezet betonút a faluba)
Gyűrűfű (szegények faluja, még a gyűrűjük is fűből van)
Olasz (így minden évben többször is tudok Olaszba menni, fél óra alatt ott is vagyok)
Chernelházadamonya nekem "hazai pálya". Gombolyag merre esik? És ott macskák laknak? :-)
Üdvözöllek egyébként mint új jelenséget a Törzsasztalon! Láttam, szeretsz játszani a szavakkal. És ma van az x+feledik születésnapod is. Koccintsunk hát egy fél pohár virtuális pezsgővel :-)