Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Szkátó Creative Commons License 2002.03.08 0 0 478
Ha elektromos akkor igen, különben meg nem.
A villamos fogyasztók növelik a fogyit (lámpák stb). Terhelik a generátort, az meg a mocit.
Előzmény: SzaboZE (477)
SzaboZE Creative Commons License 2002.03.08 0 0 477
Fűtés. Állítólag az is fogyaszt valamennyit.

SzaboZE

Előzmény: Veszpremi (475)
alpinaB6 Creative Commons License 2002.03.08 0 0 476
Citroen Xantia 1.8i város:10,3l
hosszú @130-140 6l
hosszú @180-210 8,5l

BMW E21 320/6 város 12,5
hosszú @130-140 5l (!!!)

Veszpremi Creative Commons License 2002.03.08 0 0 475
Ez a forgalomtól és a lábadtól is függ, mennyit gyorsítasz és lassítasz (esetleg feleslegesen is!). Én soknak tartom, 1.6 Carinával 7 lityóval el lehet autózni tempósan, kevés várossal. 1.8 Mondeo is beefér simán 7.5 literbe, nyáron országúton még kevesebb.

Apropó, valaki tud-e magyarázatot arra, hogy pl. egy Mondeo miért fogyaszt melegebb időben kevesebbet (kb. 5%), mint hidegebben kimondotton hosszú utakon autózva?! Gumi is ugyanaz rajta, semmi más nem változott.

Előzmény: baleethemad (474)
baleethemad Creative Commons License 2002.03.08 0 0 474
1/2 éves Nissan Primerám 5000 km-rel 9-et eszik átlagban. (Főleg 120-140 km/h és város). Az első 2000 km-en még 10 litert nyalt be. Ez normális egy 1.6-os 106 LE-s motortól?
N___ Creative Commons License 2002.03.06 0 0 473
Speciálisan ami segített (merthogy megpróbáltam sokféle háztartási huncutságot) a zöld színű, asszem a magyar EMV által gyártott kézmosó paszta felvitele az ablakra és vízes szivaccsal, több turnusban történő eltávolítása. A műanyagokat érdemes letakarni, kimarhatja.
A neve nem jut eszembe, de szutyok zöldfeliratos tubusban lehet lapni, meg nagy tégelyben, minden általam ismert szennyeződést oldott eddig.
Előzmény: szku (469)
SzaboZE Creative Commons License 2002.03.06 0 0 472
Mazda 323F 1.5 február,tömény város, nem öregurasan 7,6L

SzaboZE

seasons Creative Commons License 2002.02.15 0 0 471
Sziasztok!

Renault Lagunat készülök venni, csak nem tudom, hogy megelégedjek a 2 literessel vagy legyen 3 :)
Hosszú utakra tervezem használni inkább.

Persze a 16V-s verziók adatai érdekelnek (a 140 és 170 lovasak), 8V-re 2 adatot is találtam itt!

vomit Creative Commons License 2002.02.12 0 0 470
viszont ha irod, akar 8-10 literek tankolasaval is atlagot tudsz szamolni. igy a videk vs. varos jol elkulonitheto, sot meg azt is meg tudom mutatni mit okozott a rossz a toltes, vagy mas szivas.
majd egyszer megmutatom a grafikonjaimat...
Előzmény: Bihus (467)
szku Creative Commons License 2002.02.09 0 0 469
Nevermore, mi voltak azok a mindenféle vegyianyagok??
Előzmény: N___ (457)
Varshi Creative Commons License 2002.02.05 0 0 468
Bihus:

Ez nyilván csak akkor működik, ha átlagfogyasztást akarunk mérni. Mert hát mit is akarunk pontosan...??

Ha azt akarom megnézni, hogy "Na, a múlt időkben kicsit odaléptem neki, ez mit is jelent most nekem zsebre...?, akkor max. az segít, ha mondjuk mindig pontosan akkor tankolsz 5000-ért, mikor stabilan égni kezd a sárga lámpa a benzinszint kapcsán (- az kb. 1 literes intervallumon belül lehet mindig). És akkor igen, vissza lehet osztani az addig megtett kilométerek és az 5000-ért legutóbb tankolt benzinmennyiség alapján. (Csak hát akkor fix. időben kell tankolni.)

Mert engem többnyire nem az érdekel (napi 30-50 km-t autózva), hogy az elmúlt 2 hónapban (mikor esetleg közben évszakváltás is volt) mit fogyasztottam átlagban, ellenben az elmúlt 1-2 hét adatai inkább...

vomit:

Igen, erre utaltam a többszöri tankolással, és hogy csak a két "szélső" mérés eltérései számítanak. Ami egyre több mérésnél (tankolásnál) egyre kisebb súllyal játszik be az átlagba. És igen, magam is így csinálom. :)

Előzmény: Bihus (467)
Bihus Creative Commons License 2002.02.05 0 0 467
Szerintem van egy pontosabb módszer. Ha nem bízunk a lekattanásokban, akkor az a legjobb, ha először teletankoljuk, majd utána 5000-esével, vagy valami kerek összeggel többször is rátankolunk. A végén átlagolunk, és kész. 100 liter fölöttt mit számít az a +/- pár liter?
Előzmény: vomit (464)
analasgem Creative Commons License 2002.02.04 0 0 466
Hai!

Nekem '84-es Mitsubishi Lancer 1.8 Diesel van, vegyes használattal 6.5 körül szokott kijönni, nagyon nem nyomom ki a szemét, de ennek nem is annyira lehet..:} Monnyuk' 65-nél már 5.-ösben figyel, hosszú egyenesekben...:}

N___ Creative Commons License 2002.02.04 0 0 465
Nemcsak a műanyagot roppantja össze a vákum, Astra Classicon a fémtank is berepedt és kilukadt, akkorát szívott rajta, aztán csak parkolásnál vettem észre, hogy ömlik ki a nafta a kocsi alá. Azóta első klikknél befejezem a tankolást.
Ha így nézzük a benzinpumpa elég korrekt, hogy ekkorát tud szívni:-)
Előzmény: semmiho (463)
vomit Creative Commons License 2002.02.04 0 0 464
merd es ird folyamatosan (kis fegyelmezettseget igenyel) igy az egyik meresnel amit felfele tevedsz, a masiknal kiegyenlitodik.
kulonben a muanyag tankokba nem javasolt nyakig tolteni, mert ha nincs szerencsed, a lezarodo kiegyenlito jaratok miatt osszeroppantja a vakum.
Előzmény: Varshi (458)
semmiho Creative Commons License 2002.01.31 0 0 463
Ó, ezzel már szívtam párszor, pl. a MOL kutaknál kb. 7-8 l-rel valamiért rendre kevesebb megy a tankba, ezért mindig ugyanannál a Shell-kútnál, lehetőleg ugyanazzal a töltöpisztollyal tankolok. Ha megtelt (vagyis első kattanás), kicsit kihúzom a pisztolyt, hogy kapjon még egy kis levegőt, majd pedig rákattintok párat. A 2. kattanásra nálam is 1-3 l még bele szokott menni.

Üdv, Semmiho

Előzmény: Varshi (462)
Varshi Creative Commons License 2002.01.31 0 0 462
Üdv!

Nem akarom elrontani az örömöd, de nekem akkor szokott ilyen jelentős eltérés (ráadásul negatív irányba, amerre "nehezebb" eltérni!) előfordulni, ha rendszeresen első kattanásig tankolok, és az a kattanás egy ismeretlen kútnál "hamarabb" történik. Vagy épp fordítva; a múltkor töltöttem csurig, és most csak az első kattanásig. A legdurvább akkor lesz az eltérés, ha mindkettő fennáll.

Teszek egy próbát fejben ( a saját kocsim adataival):

csurig vs. 1.kattanás = kb. 2-3 liter különbség általában

Az én kocsim tankjába (ha csontra száraz), egy ismerős kútfőnél első kattanásik 47 liter megy bele. (A gyári adat is ennyi, szóval vicces...) Az után max. 2-3 liter.

Na most, én jó (=dugó nélküli) esetben 750-850 km-t megyek el egy tank benzinnel (nyáron, ha nem nyomom neki), így vegyünk most 800-at.

47/8= 5.875 liter/100km

Ha ebből leveszel 2 liter (vagy egy "sietős" kútnál akár 3-4-et is, ahogy megesett már velem pár helyütt - különösen, ha rosszul tartottam a pisztolyt!), akkor most egy szélsőértéki 4-gyel számolva:

47(-4)/8= 5.375

Ez fél liter különbség.

Ez azért attól függően, hogy milyen sorrendben hozta össze az ember, vezethet olyasmikhez is, hogy biz. kutat (hibásan!) negatívan ítél meg.

Ezért húzom is a számat, mikor néha "egytankolásos" teszteket csinálnak a Benzinkutas topicban. Persze lehet azt is jól csinálni (azaz csontszárat -> csurig mérve), de hát erről sose mesélnek...

De nézzük tovább:
Ha nem kockáztatja az ember az útszéli leállást, és rendre "kevesebbnél" tankol (én általában 42 litereket szoktam, akkor már mindkettő eltéréssel számolni kell, tehát teszem azt, ha a múltkor 3 literrel többet csurgattam bele az első kattanás után, és most meg egy másik helyütt 4-gyel hamarabb kattan, és ott nem akaródzik több menni bele (nekem a MOL kutaknál van ilyen "érzékeny" tapasztalatom, hogy a pisztoly nem enged többet), akkor:

42(+3)/8= 5.625
vs.
42(-4)/8= 4.75

Nos, ez már majdnem egy egész liter! (És minél kevesebb liternél tankolunk, pl. kissebb tankba, annál nagyobb eltérést ad a konstans +3 és -4.)

Nem azt mondom, hogy ez általános eset (hisz bevallottan szélsőértékre néztük), de előfordulhat ilyen, nem?
SzVSz azért 4-5 deci simán belefér méréseinkbe a kutak különbözősége miatt, ha utána számolunk. Ez ellen a mindig ismert kútfőnél (nem csak kútnál!) való tankolás, ill. több egymás utáni mérés átlaga tud tenni valamit.
(Ekkor csak a két "szélső" (=legelső és legutolsó) tankolás eltérése számít, a közbülsők nem.) Azaz minél több a tankolás, annál pontosabb a mérés. Persze ez csak akkor igaz, ha végig ugyan olyan vezetési stílusban és forgalmi körülmények közt nyomjuk.

Csak ennyit szerettem volna mondani. :)
Bocs, hogy hosszú voltam.
Bye;
Varshi

Előzmény: semmiho (460)
Varshi Creative Commons License 2002.01.31 0 0 461
Szia SzaboZE!

> 1. A gégecső nincs benne a gyári értékben.

Stimmt. De ugye az nem 2-3+ liter? ;-)

> 2. A szintmérőd rossz lehet ha teli tankról beszélsz.

Hmmm, nem úgy tűnik. Ha csurig töltöm, akkor mindig tényleg "plafont" mutat...

> Egyébként milyen kúthoz jársz?

Változó, de az ominózus esetig az erzsébeti Tamoil-t látogattam - bővebben a Benzinkutas topicban, 1-2 hónapja írtam. Olcsó (átlag-3Ft.), de igencsak közepes benzint mérnek ott.

Leírom az esetet pontosan, vagyis inkább előkeresem egy régebbi hozzászólásomat:

"A tankolás után (a 47 literes tankba 48.24 ment bele, és még ment volna, valamint nem csontszáraz tankkal álltam be (3-4 liter volt még)) kijött egy 7.98-as fogyasztás! :-(
Igaz, csupa rövid út, a motor alig érte el az üzemi hőmérsékletet, de akkor is sok... :-/

Lehet, hogy az előző kút nem engedte rendesen teletankolni? (Akkor meg 6.5 alatt volt a fogyi.) Mert úgy átlagban kb. 7.2 a legutóbbi két tankolás eredménye... Úgy már "hihetőbb" is. Vagy tényleg ennyit csalnak???

De aztán:
Mivel a benzinkúttól kb. 50 méterre lakom, nem tűnt fel rögtön, hogy nemcsak, hogy több mint 48 liter ment bele a jócskán nem üres(!) tankba, de a benzinszint-mérő se kúszott feljebb a kb. 7/8-adánál (a felső negyed fele alatt volt -> ez kb. 4-5 litert jelent a tapasztalataim szerint), pedig első kattanás után még 2-3 liter ment bele. (Ezek szerint jól éreztem, hogy ment volna még bele, csak hát hittem a kútnak, hogy "most már biztos mindjárt tele".)

Ez pedig már egy hihetetlen 8,5-9 literes fogyit jelentene, amit kizártnak tartok az én vezetési stílusom mellett (meg úgy egyáltalán), szóval ennél a kútnál se tankolok többet...

De ha abból indulok ki, hogy kb. egy tankkal (42-max. 44 liter) elmentem 604 kilométert, akkor az már egy hihetőbb érték a csupa max. 5-10 km-es utaknál, és megnyugodtam..."

Ja, a bónusz vicc az volt, hogy a kút pisztolyain (addig általam még nem látott) "Defend Security" cetlik lógtak. Aha... :-/

Szóval durva az a 8+ fogyi egy 1.2-es, 80 lovas Punto2-től.
Hozzátenném, hogy nyáron városban (igaz, hosszabb utakon és "finoman" nyomva) 5,5-6,0 között autóztam, és egyszer 5.29 is kijött rekordnak. (887 kilóméter egy teli tankkal.) A múlt télen 7.3 volt a negatív csúcs.
Ezek után NEM HISZEM, hogy nem volt valami stikli. Mert szerintem nem férhet bele annyi (48.24 + a még tankban lévő 3-4 liter + amit még éreztem, hogy belement volna) benzin az eddigi tankolásaim tapasztalatai szerint.

Minden jót;
Varshi

Előzmény: SzaboZE (459)
semmiho Creative Commons License 2002.01.30 0 0 460
Akaratomon kívül megdöntöttem a pénztárcám szempontjából a legjobb rekordomat: 6,075 l/100km-es fogyasztás, 206 Sport 1.6 16v (110LE), nagyon meglepődtem, mert ebben voltak előzések és gyorsulások is, olyan 7.5-re számítottam inkább, igaz, kb. 20% volt csak város. Két személlyel és folyamatosan bekapcsolva tartott digitklímával használtam. Az az érdekes, hogy eddig 6.9l alá még nem sikerült vinni a fogyasztást, igaz 7.4 fölé sem (az ezelőtti utolsó két tankolást sajna nem mértem, lehet, hogy már akkor is sokat javult). Viszont kb. most járatódott be a motor, 4400km van a kocsimban.

Üdv, Semmiho

SzaboZE Creative Commons License 2002.01.26 0 0 459
1. A gégecső nincs benne a gyári értékben.
2. A szintmérőd rossz lehet ha teli tankról beszélsz.

Egyébként milyen kúthoz jársz?

SzaboZE

Előzmény: Varshi (458)
Varshi Creative Commons License 2002.01.26 0 0 458
Rájöttem, hogy baromi sokat "fogyaszt" az autóm, ha az első kattanásig a gyári megadott értéknél 1-2 literrel többet tudok tankolni, és a benzinszint-mérő ekkor még csak kb. 90% körül áll. :-///
Szóval _így_ nem nehéz. :-( Szuper kútjaink vannak azért, ismerjük be! :-|
N___ Creative Commons License 2002.01.25 0 0 457
műszerfal ápolónak hívott spray szivatott meg engem hasonlóan, miután lefújtam a műanyagokat, többé nem láttam ki egyetlen ablakon sem.
csak többszöri totális belső ablakmosás után sikerült megszüntetnem a jelenséget, mindenféle vagyianyagokat bevetve, mert a sima ablakmosó nem hozza le.
addig minden időjárási körülmények között kicsapódott azonnal a pára, 0 látótávolságot okozva, ha letöröltem, csak úgy zsepivel, másodpercek múlva visszapárásodott.
többé nem használok semmilyen sprayt az autóban.
most tökéletes, zuhogó esőben is páramentes az ablak.
Előzmény: szku (455)
fernando Creative Commons License 2002.01.08 0 0 456

1.1, 55 Le

Üdv: Fernando

Előzmény: SzaboZE (449)
szku Creative Commons License 2002.01.05 0 0 455
Üdv!
Honda Civic '88, 3 ajt. 1.3-as motor
Országút 4.5-5.5 tempótól függően
Város nyáron 6 körül, viszont most télen akár 8-at is, és k lassan melegszik be. Termosztatot most cseréltem attól nem lehet. Akkor mitől???
Vagy ez a régi Hondáknak jellemhibájuk?? A másik dolog, amiben a segítségeteket kérem, az a PÁRA! Bármilyen hideg/meleg van a kocsiban, allandóan párásodok!! Még hosszú úton is! Van valakinek ötlete a megszüntetésre vonatkozóan? Ha valaki a páramentesítő spray-t említené, azonnal küldök neki egy majdnem tele flakkont és büntetésből használnia kell!! :))
Bocs a hosszért
Üdv: Szku
SzaboZE Creative Commons License 2002.01.04 0 0 454
Nekem karikor autópályán 160-170 között most nyóc körül evett. (összesen 150km) Csak hogy legyen egy autópályás fogyi is.

SzaboZE

Előzmény: pete_sampras (453)
pete_sampras Creative Commons License 2002.01.04 0 0 453
Sziasztok,
Nissan Almera 1.4 - Szekesfehervar - Debrecen es vissza, majdnem hajszalra 7 liter (autopalya 130-150 kozott, orszagut 100-120 kozott, keves varos).
Meg vagyok elegedve !
Udv.
pete
nohab Creative Commons License 2002.01.04 0 0 452
Mekkora Octavia ez?
Előzmény: BX_thomas (450)
SzaboZE Creative Commons License 2002.01.04 0 0 451
Nem nyomtad neki, mi? :)))

SzaboZE

Előzmény: BX_thomas (450)
BX_thomas Creative Commons License 2002.01.04 0 0 450
11.7 országúton benyából! :-))
SzaboZE Creative Commons License 2002.01.04 0 0 449
Mekkora moci van benne?

SzaboZE

Előzmény: fernando (448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!