Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az elsőt (nyúlványos) az Achan-ban vettem, mint sziciliai citrom! (akcióban). Normál citromok voltak a matricán, valószínű, hogy összekeverték, mert ez lett belőle. Akkor , fel sem tűnt, hogy más a levele. Szép erős fácska volt. Furcsáltam, mikor megláttam a gyümiket, de örültem neki , mert nagyon jó dolgokat írnak róla (az élet gyümölcse) Ráadásul a citromok közül ez drágább.
A C. Medica levele az őszibarackra hasonlít, hosszúkás, kicsit gyűrött. A citromoknak inkább ovál , sima.
A youtube-n néztem pár filmet,(USA) és ott is eltérő gyümölcsöket láttam, a Thai, Kinai gazdaságokban ezeket a nyúlványosokat termesztik, van amelyik 1/2 kg. karácsonykor ajándékozzák.
Sziasztok ! Hány féle B.keze citrom fa van? Ez volt ami télen majdnem tönkre ment, 5 db beérett, és nagyon finom !
Ezt idén vettem, teljesen más rajta a termés ! Ami még fura, hogy virágzik is ??! Az én fámon lilás virágok vannak, a lányom fáján fehérek, és vastag szirmúak, az is most virágzik. Ugyan az a faj, mert a levelük teljesen egyforma. Esetleg más porozta be ? Csor! Nálad is más a gyümi alakja, mi a tapasztalatod?
Bocsi, hogy belekotyogok! Én a B. kezét teleltetéskor nem felülről locsolom, hanem ha szükséges a locsolás, cserepestől, kb. 3 cm-es vízbe állítom 20-30 percre!
Közel 45 db citrusból jelenleg Fedele, Honika, Bergamone, Ausztrál zöld citrom, Fukushu kumkvát, Pursha édes lime, Buddha keze, Óriás citrom, Oroblanco (sweetie), Citrus sinensis, Meyer, Tahiti lime, Mandarin, Sweetie, Kumkvát, Kumkvát nagy, Óriás Kumkvát hozott termés, van ami rengeteget, van ami kevesebbet. A többi inkább nagyra nőtt.
Szép a Bonsai -od is, és látom vannak még más szép citrusaid is.
Úgy látom, a Buddha talaja nem túl vizes, ha tényleg jól látom.
Ha a teleltetőbe vizes talajjal kerül be a citrus, hűvös, félig sötét helyre, az nagy probléma lehet.
És lehet hónapról hónapra egyre rosszabb lesz a helyzet, majd februárban tetőzik.
A hideg idő, kombinálva a esővel a Buddhának nagyon nem jó, már be lehet vinni, arról nem beszélve, hogy hajnal-kora reggel jöhet hirtelen kemény hideg is.
itt a buddha keze citrom ami maradt belőle. Jan.- Februárban kezdett fentről, fokozatosan visszaszáradni. Persze, előtte ledobálta a leveleit. Mindig a zöld részig visszametszettem, kezeltem, de tovább haltak az ágak.
KB. 1m volt a magassága. Áprilisban, a melegre ált meg, és május végén hozott hajtást az alvó rügyekből. Júniusban vettem még 2db-ot, de ezeknek más alakú a gyümölcse, nincsenek nyúlványok rajta .
Még kint maradhatnak? A hideg eső nem árt nekik? A mayer c. szereti , párás ködös időben csak híztak a gyümölcsök, kérdés mikorra érnek be, mert későn kötöttek. Ez a kánikula mindennek "bezavart"
Új hozzászólás, tallóz és az elmentett fotókból kb 3-400kb méretűt be lehet rakni. Én legalábbis így csinálom.
Főként télen nem csak a hőmérséklet a mérvadó, hanem az öntözés gyakorisága (nálam hetente egyszer) és a talaj nedvessége. A felső néhány cm legyen inkább száraz.
Nem szabad télen túl nyirkosnak lenni a talajnak, mert annak annyi.
A 10-15 c fokkal meg van az esélye, hogy totál tönkre megy.
Nekem pincében együtt telel hosszú évek óta közel 30 fajta és közel 50 db citrus.
Februárban van ami dobál leveleket, de nem kopaszosdik le és nem szárad le.
Együtt telelt a b.keze és a mayer 5°C on. A mayernek semmi baja él,virul,terem, a b.keze 1m magasságából , az oltásig visszaszáradt , minden ága. Oltás felett 2cm-rel hajtott ki a nyáron, két ágat hozott, most 30cm-esek. Ez volt az első teleltetésem a b.keze citrom fával. Most azért 10-15 °C al próbálkozom. Sajnálnám, mert nagyon finom.
Az igaz kissé érzékenyebb a hidegre a citrus társainál, de 5 c fok nem lehet káros, megfagyni nem tud 5 fokon. Talán -5 c fokon, az biztos, de én még nem próbáltam.
Minden évben terem az enyém, a pincében jól el van közel 5 c fokon.
Van valakinek tapasztalata a Buddha keze citromfa tartásáról? (Citrus Medica) Milyen hőmérséklet ideális neki télen? 5°C on majdnem megfagyott, Szerencsére az oltás fölött kihajtott, de nem sok maradt belőle.
Sziasztok. Nevelek 5 bananfat cserépben. KB 160 —170 cm magasak most. A fajtájuk musa dwarf cavendish. Most meg télre a lakásban lesznek, de Tavaszon kiultetem őket a szabadba. Szerintetek jövő őszre Teremhetnek mar?
Felszedtem, behoztam. Van nagy télikertem, elfér. Megpróbálnám addig nevelni, míg termőre nem fordul. Van egy fűtetlen, de fagymentes déli és nyugati nagy ablakkal rendelkező lépcsőházam. Az egyiket oda teszem télire.
A kiültetett tavasztól őszig jócskán megszaporodott. Jelenleg már van 5 cseréppel. Ha valakinek kellene szívesen adok egyet.
Kedves Ali-bá! Nekem is van banán (musa basjoo) kiültetve a kertbe. Most lesz 3. tele kint. 1. télen úgy "visszahúzódott" szegény, hogy azt hittem nem élte túl. Aztán pedig tavasszal elkezdett nőni sarjakról. Múlt telet is simán átvészelte kint, erősödött a törzse. Nem fogom beszedni. Télen védem mulccsal, geotextillel, és felé, köré nejlon kerül, úgy, hogy lélegezni is tudjon, ne fulladjon be. Megnéztem az egzotikuskertészet banán teleltetéséről szóló videóját, ajánlom megnézni.
Nyár elején kiültettem szabad földbe a banánomat. Nagyot fejlődött, sarjakat is hozott. Mikor kell azt felszedni és behozni? Hány fokig bírja? (Az éjszakai hőmérsékletre gondolok.)
Bocs nem jártam erre, azt sem tudom minek van kő alapból egy ilyen virágföldben.
Lehet olyan talaj volt kéznél a spanyoloknak.(?)
De ez a zeolit tele van ásványi anyagokkal, amik elvileg kioldódhatnak, használjuk méhitatóba is illetve borszőlő ízét is gazdagabbá teheti. Bár ez utóbbi nem tudom működik-e a gyakorlatban.
A másik cicaalom a bentonit. Azt őrölve bor/ecet derítésére is használják.