Keresés

Részletes keresés

James Creative Commons License 1998.06.02 0 0 17
Egy kissé off-topic hozzászólás:
Ha a kérdés úgy szóna:" Milyenek a zsidók?" - akkor az zsidózás volna?
A topic kérdésfeltevése így " magyrozás" ?
Ez rasszizmus-e? Mármint a magyarozás.
Vagy csak a zsidózás rasszizmus?
(Azon most ne elmélkedjünk, hogy a "zsidózás" kifejezés mit jelent. Szerintem semmit.)
Giga Creative Commons License 1998.06.02 0 0 16
Üdv Evribádi!

Dr.Gonzo - a téma tényleg jó, talán lassan még többeknek feltűnik e topicok gyöngye :-))

Szerintem MI magyarok sem jobbak, sem rosszabbak nem vagyunk, mint a cigányok, a svédek, a svájciak vagy éppen a monacóiak - csak éppen MÁSOK vagyunk. Namármost szerintem éppen ez a szép egy népben/nemzetben, így lehet identifikálni minket. Sajnálom azokat, akik különböző népcsoportokat többre vagy kevesebbre becsülnek, ahelyett, hogy a különbségeket elfogadnák, s némi kis TOLERANCIÁT mutatnának. Pedig sok problémának vethetne véget...
Jó persze az a kérdés is, hogy miért vittük többre/kevesebbre mint mások. A választ nem lehet egy mondatba, sőt egy teljes topicba sem összefoglalni, de ez sokban függ a történelem tényezőitől: egy világbirodalmak ütközési zonájában fekvő államnak (XVI-XX.sz.-i Magyarország) kevés a lehetősége, hogy olyan nyugodt építő tevékenységet folytasson, mint egy másiknak, amelyik kivételezett politikai-történelmi helyzetbe kerül (Svájc). Az, hogy Svájc most ott tart, ahol, nem attól van, hogy az ott lakók olyan nagy zsenik, hanem mert úgy alakult a történelmük, hogy Napóleon óta nem voltak benne egy háborúban sem, s mint nyugodt szigetre, úgy menekült oda a tárgyi és szellemi értékek tömege. Már várom a kérdést: mi miért nem tudtunk kimaradni az utóbbi 200 év hadjárataiból... Na ez az, amit helyzetünk nem engedett (de ha valaki tud rá megoldást, hogy miként lehetett volna kibekkelni a II.vh-t vagy az utána következő ruszki megszállást, írjon már Nékem egy esszét róla). Ennyit a történelemről.
Kedves Laci - nem kívánom megkérdezni, miért érdekel, hogy hány % a zsidó a "nagy fejek" közül, mert kissé félek a választól. De örülnék, ha csak valamit félreértettem volna.
Skorpió bajtárs!
Kisebb problémám van azzal, hogy cigány vs magyar vs svéd hasonlatokkal operálsz. 5 évig éltem Finnországban, s megnyugtathatlak, hogy bár a finnek (és a svédek) gazdagabbak nálunk, de ugyanúgy vannak iszákosak, fajgyűlölők, huligánok, vízfejűek, üresfejűek közöttük, mint nálunk vagy a cigányoknál. A műveltségük pedig semmivel sem jobb a mienknél, sőt (ez gyakorlati tapasztalat: ott jártam suliba). De mint idegenvezető mindennap svájciakkal, osztrákokkal, németekkel dolgozok (s nem is a műveletlen fajtából valókkal), de semmivel sem jobbak - de nem is rosszabbak - nálunk.

Na ennyit mára, mert lejár a 10órás havi keretem :-(

Skorpió Creative Commons License 1998.05.27 0 0 15
Doktoz Gonzo !
A cigany mentalitasra gondoltam, ami tagadhatatlan, hogy mas. Az europai/nyugati ertekrendtol pont olyan messze vagyunk, mint tolunk a ciganyok.
Egyebkent az a rengeteg Nobeldijas mind kulfoldon erte el a sikereit. Ez is elgondolkoztato.
Szokas arra hivatkozni, hogy az elmult negyven ev miatt vagyunk ott, ahol. Szerintem meg azert, mert mi ilyenek vagyunk. A kommunista/szoc. rendszer is azert volt, mert hagytuk.
Viszont mi untuk meg legeloszor.
Elhangzik az is, hogy a vilaghatalmak atnyultak felettunk. Ausztria, Svajc, Izrael folott miert nem nyultak at ?
Udv
Doktor Gonzo Creative Commons License 1998.05.27 0 0 14
Skorpió!
Ez kicsit durva, 1 olháh cigány is cigányozás,2 szerintem sokkal jobbak vagyunk, mint a svédek, bennünk van balkáni virtus, amire én spec. büszke vagyok.
Mi bajod a cigányokkal josariennel szólva csak alkoholista volt az apjuk, attól ők még lehetnek jó tanulók.
De kedves josarien mégse azok?
(asszem folyamatos ellentmondásba keveredek magunkkal, úgyhogy abbahagyom)
Laci Creative Commons License 1998.05.27 0 0 13
Josarien,

ok, felőlem megnézhetjük azt is, én csak kíváncsi voltam erre. Csak semmi sovinizmus.

Minden jót,
Daneka Doki

ui: ha jó leszel, akkor alkalmatlannak nyilvánítalak.

josarien Creative Commons License 1998.05.27 0 0 12
Doktor Gonzo !
Elfelejted, hogy itt hogyan kezelték a közpénzt 40 évig, majd utána 8 évig?
De ennek semmi köze a teljesítményünkhöz.
Ez kb. olyan, hogy van a családban egy részeges apa, de attól a fiú még lehet jó tanuló...
Skorpió Creative Commons License 1998.05.27 0 0 11
Attol fugg honnan nezzuk. Ha a roman olah ciganyokhoz viszonyitjuk magunkat, akkor kulturnep, intelligens, magasan kvalifikalt europaiak vagyunk. Ha a svedekkel hasonlitjuk ossze magunkat, akkor ciganyok.

santa Creative Commons License 1998.05.27 0 0 10
Laci!
Ilyenkor ki kell hangsúlyozni, hogy zsidók, mi! Bezzeg máskor. Ha valaki ezt mondja, akkor az má' náci.
Én egyébként ôket (akiket említettél) ki szoktam hagyni a felsorolásból, és csak a _magyarokat_ mondom. Én ilyen vagyok...
Skizoid Creative Commons License 1998.05.26 0 0 9
Laci,

kár ezt...

Doktor Gonzo Creative Commons License 1998.05.26 0 0 8
Kedves josarien!
Akkor te most azt mondod (lehet, hogy egyetértek), hogy az átlagnál tehetségesebb nép vagyunk, akkor mér' tartunk még mindig itt, mer' ha olyan nagyon, akkor az itthon maradottak is nagyon?
josarien Creative Commons License 1998.05.26 0 0 7
Laci!
És hány százaléka lúdtalpas, pigmenthiányos és vegetáriánus.
Nem értem a felvetésedet...
Laci Creative Commons License 1998.05.26 0 0 6
Húha mit fogok mindjárt mondani.

Szerintem csak játékból kezdjük el felsorolni a nagy magyarokat, akik világviszonylatban is elismertek, és nézzük meg, hogy hány százaléka zsidó.

Nem, nem ,ne bántsatok, nem vagyok nemzetidegen zsidóbérenc, csak érdeklődésileg kérdeztem.
Aúúú, tényleg, semmi hátsó gondolat nem volt.

josarien Creative Commons License 1998.05.26 0 0 5
Kedves Doktor Gonzo!
Ezt komolyan kérdezed?
Nézz körül a világban és meglátod nincs olyan pontja Földünknek, ahol a nemzetünk fiai, lányai nem vívták volna ki a tiszteletet!
Orvostudománytól a magfizikáig minden területen. Neveket nem sorolok, mert gondolom, hogy ezt mindenki tudja.
Egy baja van a megyarnak!
Nincs önbizalma, identitás tudata nem elég szilárd.
A NEW-GENERATION is elég igéretes, tehát fel a jejjel!
Maminti Creative Commons License 1998.05.26 0 0 4
Nekünk ugyan nincs Hrabalunk, de volt Bartókunk, Kodályunk, Arany Jánosunk, Tóth Árpádunk, Kosztolányink..... és még vannak nagyjaink hosszú tömött sorban. A nemzeti hovatartozás kérdése TALÁN már nem annyira fontos, mint a reformkorban volt. Ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Viszont ugyanúgy van saját nyelvünk és kultúránk, amit ugyanúgy ápolnunk kell, mint a többi nemzetnek a sajátját.
pipi Creative Commons License 1998.05.26 0 0 2
Valaki úgy fogalmazott, hogy a magyar ember utánad megy be a forgóajtóba, és előtted jön ki.
Doktor Gonzo Creative Commons License 1998.05.26 0 0 1
Hát naggyon sajnálom, hogy nem szóltok hozzá, mer' ez szerintem egy igen érdekes kérdés, sőt én politika mentesnek szántam...
Dr.
pipi Creative Commons License 1998.05.25 0 0 0
A VESZTETTÜNK topicba negyed annyi hozzászólás van mint a GYŐZTÜNK topicba, pedig az MSZP kapta a legtöbb szavazatot. Hát ilyenek is vagyunk mi.

Üdv:pipi

Doktor Gonzo Creative Commons License 1998.05.25 0 0 topiknyitó
Vagyis milyenek vagyunk mi? Kreatívak és tehetségesek??? Akkor hol vannak a nagyvilág űltal is elismert művészek? Hol van egy Hrabalunk, egy Menzelünk? Mi adtuk a legtöbb nobeldíjast??? Én valahol azt olvastam 7-ek vagyunk a világon és pl. Ausztria megelőz minket??? Destruktívak vagyunk és depresszióra hajlamosak??? Magyar mentalitás?? Van ilyen és ha van milyen??? Ha kimész az utcára jól érzed magad embertársaidtól??? Vagy csak az elmúlt 40 év, a magántuéajdon hiány miatt nem vigyázunk semmire mer1 úgyse a miénk???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!