bocs, de efelett elsiklottam. Még mindig meleg van, meg pörgős volt a topic (magyarázkodom:-))
Szóval...
kovászos_uborka ugye ezt írta:
"19,700 mrd-ról 25,400 mrdra nött"
4perC pedig:
jelenleg 24 976 milliárd
2010 21 103 milliárd
Na most, ahogy például a 1832-es hsz-em alapján látszik nincs ellentmondás. Forintra pontosan nem egyezik ugyan, de én Eurostat adatokkal házalok és nem AKK adatsorokkal. Amúgy az eltérés jelentéktelen szvsz, ekkora összegeknél aprópénz (sem).
A rendszerváltáskor még háromosztatú volt a politikai térkép, de az 94-re kettőre redukálódott, a szadi balra kanyarodott a narancsosok meg jobbra. A liberálisok saját magukat számolták fel.
Mostan pedig úgy tűnik a 2009-es EP választásokon megjelent alternatív politikai formációk jelentik a jövőt. Ahogy most néz ki a jelenlegi hagyományos baloldalnak többet már nem osztanak lapot, a jobboldalt pedig teljes egészében uralja a Fidesz, ugyanakkor a következő generációk pártpreferenciáit már nem képes lefedni.
Ez jogos észrevétel. A személyeskedés viszont már elgondolkodtat. Valami nagyobb gond lehet veled, ekkora frusztrációt már nem lehet pártos elfogultsággal magyarázni, ez valami nagyobb gondot jelez.
"... Már 2010-ben is bőven 200 000 milliárd felet volt az adósságunk. ..."
Az a "felet" valamilyen nemzetközileg ismert és elfogadott fizetőeszköz? Még soha nem hallottam róla!
És ha netán a 200 000 milliárd szám a Forintra vonatkozna, akkor talán célszerű lenne viszamenned az általános iskola azon osztályába, ahol a százas számok feletti számcsoportokat tanítják! Ha netán akkor épp' hiányoztál a suliból valamilyen oknál fogva, és nem pótoltad, akkor annak bekövetkeztéig talán célszerű lenne az ilyen jellegű topikokban felfüggeszteni a ténykedésed, mert igencsak nevetségessé váltál ezzel a közölt számoddal.
Az persze egészen röhejes hogy még az ide betett fideszesek adatai szerint is jócskán nőtt nominál értéken de hajtogatják: csökkent.
Matek az semmi?
De, talán némi matek is akad.
Például igen nagyra tartom a Gyulát és kormányzati tevékenységét. Azon belül azt is, ahogy a magyar államadósságot csökkentette. Pedig nominálisan nézve közel 67%-al nőt regnálása alatt.
Azért mert több pártra forgácsolódott szét, attól még létezik. Illetve -ha újbaloldalt írok, az úgy nagyon félreérthető- itt van az LMP, amit nem is tudom hogyan kéne nevezni. MSZP kötődéstől és örökségtől mentes baloldal, alternatív baloldal, új nemzedékek baloldali pártja, vagy valami ilyesmi.
Amúgy ha ilyenek maradnak a honi pártpreferenciák és folytatódik a jelenlegi trend, akkor úgy 10-15 év múlva a Fidesz lesz az:-)
az Államadósság Kezelő Központ kimutatása szerint az adósság jelenleg 22 862 milliárd forint, míg a 2010-es kormányváltáskor nem érte el a 20 ezer milliárdot.
Vagyis majdnem háromezermilliárd forinttal nőtt három év alatt - fűzte hozzá.
Akkor szerintem látható: azért mégiscsak az a 19,700 mrd az ok!
Elárulná valaki, hogy miért helyes az egyik szám és miért helytelen a másik? Semmi forrás, csak egy állítás.
19,700 mrd-al több aszakirodalomban találkoztam eltérő értékkel nem, csak a fideszhívek által szajkózott GDP arányos értékkel, mert ebben jobban tudnak hazudni, hogy csökkent, mert nincs alalpszám, hanem csak viszonyszám.
Valós, nominális értékkel pedig többször találkozunk és ott bizony 20, 000 mrd körüli érték van míg napjainkban 25,000 mrd -t mondanak. Erre hazuudják: GDP arányosan csökkent.
Csakhogy akkor hogyan csökkenhetett ha a GDP szinte nem változott, - kb 400 nrd-al,, azza 2+-al, és az adósság meg 5,000 al nőtt.
Erre hazudja a fidesz és hívei hogy csökkent.
Nos erre vagyok kiváncsi, ez a matekban hogy jön ki???
Országok közötti összehasonlításban és egyéb mutatószámban ok a százalékos, de ha adósság tartalmat nézünk, akkor bia a nominális értéknek van értelme, mert annyit kell visszafizetni.
Hát nem tom, amit Te említesz, arra talán legjobban a pps (purchasing power standards) mérés illik. Majd erről is beteszek ábrákat, abból szerintem a trendek érdekesek.
Ezzel a hazudozással már többször megbuktatok itt, de látom azért folytatod.
Véleményem szerint azért is van permanens válságban a hagyományos baloldal nálunk, mert ennyire ostobák a propagandistái. Túl hülyének nézitek a népeket, ami igen hamar és keményen visszaüt.
Érteni vélem a motivációt, az igen sikeres fideszes t párpropagandát irigyeltétek el, ezt akarjátok egy az egyben átvenni. Annak egyes elemi a félhülyék szintjére leegyszerűsített demagóg lózungokból áll, de mint menet közben kiderült ezek monoton ismételgetése nem feltétlenül hozza a kívánatos eredményt, sőt.
E konklúzióról már valszeg lemaradtatok, de jobb későn mint soha.
Anno a románoknak nem volt hitelük, sok, a maguk rendszerváltásakor ellenben egy szegény ország volt.
Nekünk a hitelünk nő a hozzátartozó gazdaságot a végletnemérő EU támogatások fűtik. Ha ez nem lenne már régen lehúzhattuk volna a rolót. Ezt a pénzt stadionok helyett olyan beruházásokra is lehetett volna fordítani ami megágyaznak a későbbi befektetőknek.