Snidlinges sajtkrémmel megtöltve, és úgy bundázva? Vagy fügés rokforttal megkenve, és diós bundában rántva? De lehet citrommal pácolva és tojás helyett joghurttal panírozva is. A két elsőnél egy bemetszést kell ejteni a halszelet oldalán és abba tenni a tölteléket (habnyomóval egyszerű). A harmadik adja magát.
Köszönöm az ötletet, az előző hsz-ből láthatod, hogy biztosan nem fog bejönni, de hát ez egy elmleti kérdés volt. a másik gyakorlati: nem ég meg a kapor sütés közben? A tojásba kevered?
Eltaláltad: lazacról van szó. Ne csapjuk be szegény comadot: te tudod, hogy én irtózom a haltól, és most azt is megtudhatod, hogy a kaprot is utálom. Tehát nem készíteni akarom, hanem fordítok egy szakácskönyvet, amiben rántott lazac szerepel. mégha más halat is írok: egy rántott vmi Mo-n nem recept, pláne nem egy egész oldalon. (a sorozat első kötetében rántott hús szerepet, ahhoz is kitaláltam vmi ízesítést, mint ahogy a rántottához is kellett írnom változatokat, nehogy kidobja az Olvasó a könyvet a szemétbe.) Szóval csak olyan dolgok jöhetnek szóba, amit elbír a kép. Nem írhatom azt a receptet, amit itt a topikban vki - és én is ismertem - , hogy aaa rántott pontyot ecetes-hagymás lébe pácoljuk. A fotón két, háromszög alakú rántott akármi van, citromkarikával és kaporággal. Ennyi. Tehát a halat lehet pácolni vmibe, vagy rákenni vmi (saját készítésű) krémet, vagy a panírt lehet ízesíteni. Persze egy fordítónak nem kötelessége átírni a receptet, de nem véletlenül fordíttatjaák velem. Tehát megköszönöm az ötleteket, mert - tapasztalat híján - csak ki tudnék találni dolgokat, de lehet, hogy egy halevő haja ettől égnek állna (pl. szerintem nálunk senki se rántana ki lazacot). Az eddigi ötleteket is kösz, meg az ezek utániakat is! (Zárójel: a rántotta, tükörtojás, kemény tojás recepteket hogy fogom átírni?)
Viszont ha parmezánnal és kekszreszelékkel ízesíted (mondjuk egy lazacot vagy vörös tonhalat), az nagyon finom. De lehet petrezselyem, citrom és pörkölt szezámmag ízesítésű is. A tojásba keverhetsz sós főzőtejszínt is, azzal is nagyszerű. Keményebb sonkareszelékkel elkevert zsemlemorzsa is finom ám!
Sziasztok, recept kérésem lenne. Rántott halat hogy ízesítenétek, mondjuk vmilyen krémmel (akár fokhagyma vagy mustár vagy más) megkenni a halat panírozás előtt, vagy vmilyen fűszert keverni a panírba?
Komoly gondokat okoz annak a rekordméretű tintahalnak a kiolvasztása, amit még február közepén fogtak ki új-zélandi halászok. Az állatot eddig lefagyasztva tárolták, de a szakemberek most már megvizsgálnák a LÉNYT.
A legnagyobb élő tintahalfaj, a Mesonychoteuthis hamiltoni egy példányát antarktiszi vizeken fogták ki véletlenül az egyébként sügérre csalizó halászok. Az állatot kétórás küzdelem után sikerült a halászhajó fedélzetére húzni, ahol rögtön le is fagyasztották. A tintahal 10 méteres hosszával és 495 kilójával abszolút rekorder – a korábban kifogott legnagyobb óriáskalmár testsúlya csak kb. 300 kilogram volt. Az állatot az új-zélandi fővárosba, Wellingtonba szállították, ahol a nemzeti múzeumban tervezik megvizsgálni. Ez azonban egyelőre akadályokba ütközik: a fagyott tintahal szobahőmérsékleten csak napok alatt engedne fel, és mire a belseje kiolvadna, addigra a külső rétegei elkezdenének rohadni. Az eddigi legéletképesebb terv az, hogy az állatot beteszik egy ipari méretű mikrohullámú sütőbe, és kiolvasztják, mint egy zacskó fagyott pontyszeletet. Léteznek ilyen készülékek, a bútoriparban faanyagokat kezelnek vele. A múzeum illetékesei most elkezdték keresni a megfelelő sütőt. Terveik szerint a vizsgálatok után bebalzsamozzák az állatot, és kiállítják a múzeumban.
A Mesonychoteuthis hamiltoni akár 14 méteresre is megnő, a belőle készült tintahalkarikák traktorgumi méretűek lennének. Az állat több száz méteres mélységben él, és mivel a tudósok igen keveset tudnak róla, a tenger egyik legtitokzatosabb teremtményének számít. forrás: index.hu
Hozzávalók: 80 deka vagy 1 kg harcsa, egy kis zöldség, hagyma és ecet, egy kis citromhéj, citrom leve, 50 deka fõtt burgonya és 2 fõtt tojás. A mártáshoz: 5 deka vaj, 5 deka liszt, 2 deci tej, 2 deci tejfel, 3 tojás sárgája és 5 deka reszelt sajt, fél deci tejfellel elkeverve, a hal leöntéséhez, meg egy kis zsemlyemorzsa.
A harcsát megtisztítjuk, bõrét lehúzzuk és szép egyenlõ szeletekre felvágjuk, aztán megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott sütõlapra, vagy tûzálló tálba karikára vágott fõtt burgonyát és fõtt tojást úgy rendezünk el, hogy a halat rátehessük. Közben egy edényben egy kis zöldséget, hagymát, ecettel és citromhéjat forralunk s a szeletekre vágott harcsát leforrázzuk, illetve néhány percig fõzzük. Aztán lapátkanállal kiszedjük és az elõkészített tálban a burgonyaszeletekre helyezzük. Nagyon híg mornay-mártást készítünk a következõkbõl: 5 deka vajat, 5 deka lisztet és 2 deci tejet felforralunk s amint forrni kezd és sûrûsödik, azonnal hozzákeverünk 2 deci édes tejfölt és 5 deka reszelt sajtot, majd levesszük a tõzrõl és kissé lehûtjük. Ekkor három tojás sárgáját elkeverjük 1 deci tejföllel s ezt a mártáshoz keverjük és a tálon elkészített halra öntjük. Még zsemlyemorzsával, vagy reszelt sajttal is meghintjük és a sütõben világospirosra sütjük (legalább 30 percig). Igen jó elõétel, vagy böjtétel.
Hát, nem tudom. A csukát jóval sűrűbben kell irdalni a szálkák miatt. Amúgy meg mindkét halnak-de pláne a csukának-elég markáns, jellegzetes íze van, amit kár delikáttal elnyomni. A csuka meg igencsak szereti a fokhagymát. Ha félig főtt krumplikarikákra fekteted a halat, akkor az alja is sülni fog, nem megfőni a kisült lében. Bors, füstölt szalonna rulez. Szerintem.
"Hatalmas "mélytengeri szörnyet" fogtak ki az Antarktisz körüli vizeken. A Mesonychoteuthis hamiltoni faj első teljes példányát tökéletes épségben sikerült felhozni az óceán mélyéről."
Rehabilitáltak. Most sokmindent mondhatnék, de akinek szólna, az úgysem fogja fel, a többieket meg nem terhelném vele. Oiuz! Üdvözöllek a klubban(126kg) :-) Nem akarom előlről kezdeni a harcsahús témát, ha elolvastad a belinkelt cikkeket, magad is meglátod. Én egyébként nagyon szeretem a harcsát, de csak ismerős halastól veszem meg, egészben és élve, méghozzá a kissebb példányokat. Pecsenyeharcsának azok is jók, és talán nem volt idejük begyűjteni minden rusnyaságot. A halastavak amúgy is tisztábbak a folyóknál abból a szempontból, hogy mióta a gazdáknak nem futja annyi drága vegyszerre, kevesebb a bemosódás a környező mezőgazdasági területekről, ipari szennyezés meg nem jellemző.
Átnéztem a mai termést. A topikba írok inkább, mert nem mindenki olvassa a moderációs topikot. Pár kérés és javaslat: kérlek kerüljétek a személyeskedést. A topik témája szempontjából releváns módon érdemes csak foglalkozni a halhús minőségével. Ha a halak ürügyén a környezetvédelmi, általános élelmiszer minőségi témák és ezek folyományai kerülnének túlsúlyba, akkor a topik már nem a halakról szólna. További kellemes halazást minden topiklakónak.
Summa, summárum: Elnézést, hogy felkaptam a vizet, de azt hiszem jogos a kérés, hogy minden gondolatot kéretik szalonképesen megfogalmazni.
Részemről a kérdést lezártam, de már most kijelentem, személyes sértegetésre nem veszem fel a kesztyűt, ez Boarhunternek szólt. Senkitől nem kérem, hogy szeressen, de a mocskolódást (amit a moderációs topicon és e-mailekben tett) itt nem fogom megtűrni.
Szerintem is fontos, hogy a különböző esetlegesen előforduló szennyezésekre és mérgezésekre felhívja valaki a figyelemet!!!!!
fan_fan ha valami ízletes finom, jól néz ki, étvágygerjesztő meg minden, de megdöglesz tőle akkor nem biztos, hogy olyat kell enni........
Boarhunter:
a nehézfémek valószínüleg nem sokat ártanak nekem, mert így is jóval mázsa felett vagyok.........
:)
Persze tudom, hogy a férfi 100-nál kezdödik, de én 90 kilósan is férfinak érezném megam.....:):):)
ÉN a magam részréről nagyon is várom a különböző ételekre (ebben a topikban főleg halakra) vontakozó figyelmeztetéseket!
Egyébként arról ugyan lehet vitatkozni, hogy a halászlébe kell-e vagy sem ponty, de azzal mindenképpen egyet értek, hogy egy vendéglőben az alaplé biztos hogy ugyan az és csak azt váltogatják, hogy milyen halszeletet főznek bele! (korábbi Boarhunter hsz-re hivatkozva)
Rendben, igazad van. De én megpróbáltam a topicnyitó helyébe képzelni magam, akinek az inkriminált bejegyzés szólt.
Ezek után már csak azt kérem, ne váljon a topic csatatérré Boarhunter letilásának lejárta után sem. (Ha igen, ki - ki viselje a következményeket, magamat is beleértve.)
Rájöttem a Konyhaasztal is egyfajta politikai fórum, ahol a fórumozók a politikusok.