Pistabácsinál eddig 8mm,de csak csendes eső van.Nem arra (ény Mo-n) vannak a nagy zivatarok,hanem délebbre pl Nagykanizsa,Pécs mostmár!Irtózatos esőt és szélvihart jelentenek Pécsről,csak közeledik ide!:)
Sziasztok !
Vásárhelyen ebben a pillanatban kezdett el esni .
Eddig csak villámlott a távolban , bár egy
kicsit felfrissült a levegő .
Aha ..., most is dörög , mindjárt megnézem merre.
Azért még úsznom nem kell, de remek csöndes zápor jutott ide, azóta is folyamatosan esik, erőssége változó. Zivatar nemigen, néhány kósza, távoli villám, "csak" áztató eső...:) A mennyiségét megint nem fogom mérni, ne sajogjon a lelketek, Pista bácsi jelentését (ha lesz), holnap kapjátok...
Szia, villán kevés, eső semmi, viszont időnként feltámad a szél és jó hűvös levegőt hoz be...amúgy Mezőhegyesen élek, az irány inkább déli, de nem ez a fontos.Várom a frontot...
Frint!Most viszont nálad villámlások vannak nem?Ilyet nálam is villámlik keltre közbe a hidegfront még magyarkibánál jár!
De elérte már Siófokot és nemsemmi zivatarok vannak arrafele pl Nagykanizsa.Ott meginr meglesz az eső,de én most bízok,mert jönnek erre is...
Ez az Frint erről beszélek,gondolom Gyulától keletre laksz 45km-re és ezért nálad már nemtud érvényesülni az a jelenség amit lentebb leírtam,te sajnos már kiesel ebből,úgy mint én vagy Tozatu.Pl ma is Miskolcon 25mm-es zivatar volt,megint a Bükk...
Magyarliba ezekben a percekben is ázik és mi lesz még...Sopronban ezekben a percekben mígg beszélgetünk gyűlik mm már 6mm-nél tartanak ott.DE itt mikor lesz ilyen???Szegeden??Már nem is nézem tovább az egészet,mert itt nem lesz semmi,egy az hogy túl délre vagyok és dny-i az áramlás,2 meg feloszlik mire ideérne!A másik meghogy nincs már netem,letelt a korlátozott hozzáférésem így sziasztok már így is sokat ráfizetek.
Tozatu!Úgyhallottam felég szép felhők voltak,de nem biztos hogy volt eső nálad.Nalátod nem is sokkal vagy lemaradva Kenderestől!!Szerinted itt mi van amikor nálam volt egy 7.8mm-es csendes eső,akkor kiderült,hogy tőlem keletre Szeged másik végén 34mm esett belőle!!!Na akkor ez mi?Továbbá amikor írtam be azt a sok zivatar pár napja akkor nálam összesen esett 7mm a 3zivatarból azon a helyen meg csak az egyikből 11mm!!!Akkor ez miért van ez a külömbség?Tozatu nem nagy külömbség,sőt akkor jobban is álltál ebben a hónapban,mert ha ott nem esik az a 11mm-es zápor akkor csak 9mm-nél tartanak Kenderesen,Nálad meg nem esett volna a 4mm akkor 9.5mm-nél tartanál!:)Tehát nálad még nincs is külömbség,de itt néha borzasztó.
Jó éjszakát mindenkinek!Lehet még azért felnézek éjfél után,mert akkor van tán kedvezmény,megakarom nézni magyarliba hogy úszik már!:)Meg Budapest!
Sziasztok!
Szép napok előtt állunk, itt már csepereg, a lassan erősödő ény-i szél finom muzsikára ösztönzi a szélcsengőt...:)))
Remélem a viharos szél lehiggad, mire az Alpok csúcsait megmássza, az annyira nem hiányzik...
Kíváncsi vagyok, kinek mi jut az előre beharangozott mennyei ajándékból...
Nálunk is rém nagy eltérések tudnak előfordulni, néhány km távolságra. Volt, hogy a nyár elején elindultunk itthonról, 5 km után óriási felhőszakadásba kerültünk. Halál boldogok voltunk és hazatérve az állunk bokáig hullott, mert csontszáraz volt minden itthon...
Nem is Kenderesnek drukkolok...Oda, a kastélyhoz csak névrokoni szálak fűznek, sosem jártam ott... Alföldnek, globálisan és nagyon, miközben siratom a magyar mezőgazdaságot, itt a nyugati határszélen, ahol a remek klíma-, talaj- és időjárás-tényezőkre osztrák rendszámú traktorok rajzanak...:(
Összesítve fogalmam sincs,vissza kéne nézni.Tegnap nálunk nem esett,csak pár csepp,nem vagyok irigy Kenderesre,de miért különböző ennyire,egymás mellett?Persze,mert M.Liba is odaszúrkol!;)
Sziasztok! Kedves Feri, köszönet a kitűnő összefoglalóért! Sajna az esőfelhők időnként ellentmondanak az őket létrehozó légkörfizika törvényeinek...én Gyulától 45km-re élek, és már ez az "aprócska" távolság is elég ahhoz, hogy sokkal kevesebb csapadékunk legyen. Amúgy legutóbbi jelentkezésem óta összesen, némi jóindulattal 10mm esett, az is több részletben.Mondanom sem kell, hogy már másnapra el is tűnt...porszáraz minden.
Miattatok nem mérek már direkt, nem akarom borzolni az idegeket. Pista bácsi "semleges" területen van, az ő méréseit lelkifurdalás nélkül hozom nyilvánosságra, amint tudatja velem...
A teljes igazsághoz tartozik néhány apróság: az Alföldön nőttem fel, ráadásul Kendereshez fűzhetne némi rokoni viszony (lánykori név), szóval igazoltan a szívemen viselem a "túloldal" időjárását (is), de élemedett koromból adódóan úgy gondolom, nem volt rossz a lakóhely megválasztása, ami a klímát illeti...
Folyamatosan drukkolok, kissé lokálpatrióta lévén...
Szélfranci!
Jó, hogy kibeszélted magaból a megfigyeléseidet/bánatodat, mikor ideköltöztünk, mindezt figyelembe vettük, de látod, semmi sem elég...:( Milyen érdekes, 20 éve piszokul nem volt hatással az életünkre az időjárás, most meg jószerivel más nem is érdekel a napi hírekből...
Na megvan az adat Kenderesről!Hát nem volt azért olyan nagy zuhé,mindössze 11mm esett ott tegnap,és így összesen Júliusban ott 20mm.Nálad mennyi van Tozatu ebben a hónapban?
Hát,ez az,hogy Kenderesen sokkal több esik általában,pedig ott sincs Kárpátok meg ilyesmi,csak a Horthy-kastély.
Erica,jön már Taramiram és elmondja a halat,mert Ő követte el.Elég pákosztos férjecskéd van.;)
A repedésekről mesélhet is,mert Ők még locsolni is néha tudnak.
FerencHurri,átokleszedés ügyében ki a zilletékes?Ma is szemetelt egy kicsit az eső,de alig lett vizes a mérő.
M.Liba,mondjad nyugodtan a mm-t,ne kímélj!Taramiram hagymát használ csiga ellen.
Kenderesen akkora eső volt, hogy áradt az utakon és az árkok is megteltek. A barátnőm mondta, féltek, csak az marad meg, aki úszni tud. Cspadékmérője nincs, sajnos.
Még annyit hozzátennék,hogy sajnos azért van ilyen kevés csapadékunk Tozatu,mert sajnos nincs mi ami befolyásolja.Például Magyarliba is az összes csapadékát az Alpoknak köszönheti,meg aki Sopronba lakik,Szombathelyen...stb.Azért van csak olyan sok csapadék ott,vagy most Miskolcon is sok eső volt, és elmondom Áfony mivel kérdezted,hogy nálad 22-e óta 42.9mm esett,tehát 4nap alatt,és 77.7mm-nél tartassz ebben a hónapban!Hogy örülnék én ilyen mennyiségnek!És Áfony nálad is a Bükk csinálta az egészet,tehát az Északi-küzéphegység semmi más.Például Nyíregyházán 2.8mm esett ez idő alatt és miért,mert már nincs hatással a domborzat.Következő pedig Debrecen ahol is 48mm esett az elmúlt 48h-ban ott pedig már a Kárpátok játszik be.Ugyanígy Gyulán,mert hiába van az Alföldön ott már a Kárpátok miatt több a csapadék,mert már jobb az inverzió,a feláramlás.
De Szeged,Szolnok,Kisújszállás,Kecskemét,Szarvas.....stb sorolhatnám még,itt azért nincs annyi csapadék,mert a préri kellős közepén vagyunk,és zivatar se keletkezik annyi,jó nem azt mondom,hogy nincs,mert konkrétan van Alföldi zivatar is,de nem annyi és ezért csökken a % hogy egy adott pontban(pl Kisújszálláson)zivatar legyen.A másik,meg hogy a ny-ról érkező frontok mind meghalnak,mert nincs utánpótlása a hegyek hiánya miatt, az erdők mennyisége is kevés az Alföldön pedig az felel a csapadék keletkezésében...stb.Már anyiszor volt olyan eset,hogy a Duna vonaláig sok csapadék esett aztán szépen összesett a felhőzet és A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon semmi,aztán úgy kb Debrecen,Berettyóújfalu,Gyula vonalában,meg újra felerősödött és onnantól megint adta a csapadékot csakhát ekkot már szépen elhagyta az országot és a felerősödött front Romániában járt.Tehát mi így maradunk hoppon legtöbbször.
Csak a mediterrán ciklonokban bízhatunk,mert az nem válogat akkor kap az Alföld is Kisújszállással együtt,sőt ha szerencsénk van akkor be is ragad ez a ciklon és adja a csapadékot az Alföldön szépen úgy mint 2001.Június14-én ugye Onobody?
Csakhogy mediterrán ciklon meg már Február eleje óta NEM volt!!:((((
Egszóval azzal fejezném be a mondókámat,hogy borzasztó helyzetek vannak.És bocsánat akit ezzel untattam,de valahova már lekellett írnom a bajomat ezzel a csapadékproblémával kapcsolatban.
Fogadjunk,hogy a most hétfő este érkező hidegfront is ugyan úgy fog járni,mint ahogy most leírtam!De minden megtörténhet így a remény hal meg utoljára!:)
Összesítettem eddig ebben a hónapban a csapadékot!
Nem valami fényűző,mert csak 25.8mm van eddig Júliusban,pedig most annyi zivatar volt,de mindig elkerült,főleg ami 3 napja volt,mert a villámtérkép kiakadt annyi villámlás volt abban a zivatarban,csak a Szerbekhez kanyarodott dk felé!:(Pedig az év vihara lehetett volna én meg kaptam 2.2mm-t belőle.A másik nagy zivatar meg észak felé került ki szóval katasztrófa!Márcsak a hétfő éjszakában és a keddi napban bízom,renélem telibe elkap már egy jó nagy csapadékgóc,nemkell nekem villámlás se csak essen az eső ennyi a lényeg!Mert hiába volt most is aktív villámlás az eső csak gyengén esett!:((
Tozatu!Na ennek már örülök,hogy volt végre eső Nálad is!Hát épp ez az,hogy nemtudom mennyi esett Kenderesen,mert János-nak nincs internetkapcsolata épp ezért is érdeklődtem Nálad,hogy nem-e tudod az ottani adatokat,mert kíváncsi lettem volna.Egyébként nemtudom,nemlátok semmi különöset a műholdképen,hogy feletted lyuk lenne,mert nincs felhő,ilyenről nincs szó egyszerűen csak kikerül mindig az erősebb csapadék,ezt én átoknak szoktam nevezni,és most ilyen város pl még Cegléd is ahol normális eső nem volt ott se,csak kikerülők.Szegedről a lakhelyemről lassan lekerül az átok szó....
Magyarliba!Sajnos még itt is vannak repedések,még az ujjam belefér,pedig most azért már itt is esett eső,de kevés úgylátszik.De Szarvas és Túrkeve környékéről meg olyan repedéseket jelentettek,hogy egy emberi kéz is belefér, sajnos.Ja és mondd az adatokat amikor csak tudsz,mert kíváncsi vagyok rájuk!(Nekem elárulhatod mindig,csak nem kapok szívbajt a sok mm-től...)
Hát reggel jól meg is áztam, míg az autóval kiálltam (kapunyitás, stb.), de nem bánom, nap mint nap áznék, ha lehetne... Le sem merem írni, hogy mennyi esett, de már megint itt a hőség menten...:(
Ja, és a gazok, csigák az esőben...:( Viszont nincsenek repedések a talajon, nem tudom meddig lesz így, de most öröm nézni a kertet...:)
Éreztem, hogy kevés eső esett, de hurrá, már szajkózzák is a kereskedelmi csatornák, hogy itt a nyár ismét. Inkább sírni kéne, nem hiszem, hogy csak napsütés és hőguta teszi boldoggá mostanság az embereket a klímás irodákban és szállodákban...
Tozatu: A halat mire megjöttem a péktől, az uram betermelte. Állítólag nagyon finom volt. Majd egyszer valahol receptet is kérek.
Hahó,Mindenki!4mm esett!Ez nálunk rengeteg.
Erica,lehet nálatok végét járta a felhő?Van még halatok?:)
Szegény M.Liba,rossz lehet mindig megázva.;)
Köszi Ferenchurri az aggódást,holnap is küldj a radaroddal!Kenderesen mennyi Sz.Janinál?
Magyarliba!Itt is esett reggel 8h-tól 9h-ig kb és 2.2mm esett,de ez semmi,mert Szarvason pl 15mm körül,Hajdúbösözrményben 35mm,Debrecen 47mm esett!
Tozatu!Most se esett se?Lehetetlen!Szolnokon is volt 5-10mm.
Gondolom, senkit nem érdekel, de nálunk hajnal óta esik, annyira, hogy már tócsák vannak az udvaron...:) Pedig elég szomjas a talaj, de már biztosan eléggé telített a felső réteg...:)
Nem Szél János,mert hölgy az illető,de most nyaralnak és szerintem nem összesíti senki a leolvasást,a galádok.;)Sajnos a 7km is sokat jelent,mert a városon belül is van hol esik,másutt nem.A múltkor nálunk esett 2mm,Mezőtúron kb.50 mm,Kuncsorbán felhőszakadás volt.Nem látsz semmi szokatlant onnan fentről,ami eltereli innen felhőket?
Na akkor ezt hallgasd meg Magyarliba!Újra zivatar és 1km-en belüli villámok,lenyűgöző.Ez a 3. zivatar az elmúlt 20órában.De az eső az nem akar szakadni,de jó.