Eddig mindenhol azt olvastam, hogy nálunk a fügéknek nem nagyon van gomba és rovar a kártevői, ezt tapasztaltam is az elmúlt 5-6 évben. Na az én nagy fügefámat úgy belepte most a fehér (liszteske?) ugráló valami, hogy a teljes levél meg ág felületeket betakar. Permetezni most egy darabig szóba sem jöhet, hisz folyamatos érésben vannak.
Levélről ezt így nem lehet megmondani, mivel nagyon eltérő a levele a fügéknek több száz féle is lehet kezdve a karéjozástól a szeldeltségen át a méreten és stb.. Talán tippre én Ice Crystal-nak mondanám keress rá google-n.
Nem vagyok benne biztos, de szerintem füge rozsda "fig rust" a hirtelen csapadék, és felmelegedés következtében alakul ki, de komoly károkat nem okoz egy-két levél elvesztését kivéve. Később kinövi a növény, tehát semmi ok az aggodalomra.
Nem látok rajtuk szakadást,ütődést. Inkább olyan, mintha a szélein elkezd deformálódni, száradni és végül bebarnul. De nem az egész, csak mint a képen is látszik, egy szegmens. Mintha eleve így fejlődött volna, de nem. Lehetséges valami tápanyag hiány?
Ismét segítségre szorulok, illetve a fügém. Száradó barnás foltok jöttek elő a levelein. Tanácsotokat szeretném kérni, hogy mitől lehet és mit tegyek most ellene?
Mint látod, megoszlanak a vélemények. Mindenki azt ajánlja, ami bevált neki.
Ha most kiülteted lehet annyi előnye, hogy szabadon növekszik a gyökere, nem fog a cserépben kanyarogni. Ha alaposan takarod, el sem fog fagyni. Kicsi növényt a földre is szoktak lehajtani, és földdel takarják be. Van aki a dugványt is kint a kertben rakja le, és ott marad, pedig az pici.
Ha viszont a gyökérzetnek elég a csereped, vagy át tudod tenni nagyobba, és van télen 10 fok alatti helységed ahol kitelelhet, az biztonságosabb lenne.
Aki kertészkedik általában kisérletező kedvel is megáldotta az ég. :)
Én akkor ültetném csak ki most ha 7 L-es vagy nagyobb konténerben van. és leg. 70 - 80 cm
Ez nekem bevált. Érdemes előnevelni minnél nagyobbra. én most 7 -9 L -es konténeres méretig és 1 méteres magasságig általában előnevelek és utánna ültetek.
Ilyen méretben már mindegy mikor ültetsz. akár ősszel is.
Életem első fügéit 3 L-es konténerrel ( kertészetből vett ). szeptember első hetében ültettem ki. ( 50-60 cm-es nagysággal voltak)
következő tavaszra mind a 4 db visszafagyott és ujra tőből hajtottak ( az is amit valamelyest takartam ), ami felesleges visszaesés a fejlődésükben.