"Nem tudom miért, de úgy látom azoknak tetszett igazán akik nem voltak a '80-as évek Maiden koncertjein."
Hogy miért? Épp ez a lényeg, hogy sokan nem láthatták ezt a felállást, mert még -mondjuk- 88-ban túl fiatalok voltak. Én is közéjük tartozom, és nekem így is hatalmas élmény volt Bruce-t élőben látni. Láttam a Live After Death videót, és egy rakás régebbi koncertfelvételt, és nagyon vártam, mit alkot nálunk "AirRaid Siren". Nem is vallott szégyent - legalábbis az én szememben. Csak magamat tudom ismételni: ha kint lettem volna a 80-as évekbeli "klasszikus" koncerteken, biztos lett volna hasonlítási alapom. De így nem volt (mert a CD és a videó nem helyettesítheti az élő bulit), talán emiatt is élveztem annyira az egészet.
Végigolvasva a mai nap termését úgy látom elég vegyes kép alakult ki a koncertről. Nem tudom miért, de úgy látom azoknak tetszett igazán akik nem voltak a '80-as évek Maiden koncertjein. Szerintem a rajongók többségének nem igazán tetszett a buli, legalábbis a végén az arcokról én elégedetlenséget olvastam le. Az meg nem igaz, hogy Magyarországon így szólnak a bulik. Elég csak a szigetre gondolni, '97 Motörhead ott majdnem leszakadt a fejünk olyan állatul szólt. Régen valahogy nem volt ilyen Big biznisz szaga a dolgoknak. Egyébként kiváncsi lennék kinek mi a véleménye arról, ami a Blikkben megjelent, miszerint az Iron Maiden koncerten turbo sound hangzás volt. Elég bizarr.
Csak ismételni tudom: a hangzás rettenetes volt. Annyira idegesítő volt, hogy nem is tudtunk odafigyelni rendesen. Ilyen körülményekért nem biztos, hogy mégegyszer kiadnék 5000 forintot, a halk zene hallatán néha úgy éreztem, hogy videót nézek, nem pedig koncerten vagyok.
A zenekarnak el kellene döntenie, hogyan birkózik meg a régi és az új nóták arányával, ez így nem működik. Az utolsó blokkig tök passzív volt a közönség, csak az ismert számokra indult be mindenki.
Bruce hangja félelmetes, a többiek sem hibáztak, bár szenvedélyt nem, csak kőkemény profizmust láttam.
Tudomásul kell venni, hogy a Maiden ma is Maiden, bár a 80-as éveket nem lehet megismételni. Összességében jó közepesnek érzem a koncertet, én sokkal többet vártam, jó hangzást, átütő dinamizmust, hogy leomlanak a falak. Na, ebből semmi nem lett.
Látom, néhány "elvetemült" képes volt a koncert után éjjel még feljönni a netre :-) Én inkább lepihentem...
1. A hangerő tényleg gyenge volt. A tavalyi Metallica vagy az áprilisi Strato ebből a szempontból jobban sikerült. De mindegy, túltettem magam rajta...
2. Bruce kitett magáért, bár én nem láthattam őt a nyolcvanas években. Lehet, hogy régebben többet mozgott, de szerintem rá nem lehet panasz! Janick is szépen forgatta a gitárt :-) Adrian és Dave pedig nem arról híres, hogy végigtombolja a koncertet...
3. Már korábban (a strasburgi buli után) megírtam, hogy hiányolom a régi dalokat. Ez valószínűleg azért van, mert nem voltam kint a régi koncerteken, és szívesen meghallgattam volna őket. Nekem pl a Live After Death az egyik kedvenc lemezem, és arról is eljátszhattak volna egy-két számot! Nekem sajnos a World Slavery Tour (is) kimaradt az életemből. Ha annak idején kint lettem volna a BS-parkolóban, nyilván nem hiányolnám most a régi sikerszámokat. De én is úgy vettem észre, hogy igazából a klasszikusok alatt volt nagy hangulat. A Clansman és a Sign Of The Cross is tetszett! Az utóbbit ma újra meghallgattam, de a Blaze Bayley-s változat borzalmas... Maga a szám nagyon jó, csak hát egy bizonyos énekhang is kell hozzá :-) Clansman-ről ugyanez a véleményem, bár ott az énekhang elviselhetőbb. Jó lenne a Bayley-nótákat újra felvenni Bruce hangjával, de hát ez elképzelhetetlen. Nagyon bunkó húzás lenne, mármint Blaze felé. Tulajdonképpen a hozzá kötődő dalokat vennék el Blaze-től. És ez persze igaz az első 2 Di'Anno-s albumra is... Az újak közül kihagytam volna a Dream Of Mirrors-t, szerintem koncertre túl nyugis. Na jó, ez nem is lenne baj, de az viszont nem jó, ha túl sok a lassabb szám. Nagyon visszafogják a közönséget... Helyette játszhatták volna a Fallen Angel-t, az is új szám... A hosszú számokkal (mondjuk a 9 perces Clansman vagy a 11 perces Sign Of The Cross) pedig az a baj, hogy helyettük 2-3 másikat is leadhattak volna.
4. A háttérvásznak tetszettek, csakúgy, mint Eddie. A '84-es (legalábbis amit a videón látni) ugyan jobb volt, de Eddie az Eddie :-). Azért volt egy-két baki: a Sanctuary alatt nem húzódott el a függöny, vagy az Iron Maiden alatti "incidens", de úgy láttam, egyszer Janick is belegabalyodott a zsinórba - amit nem is csodálok a gitárforgatások után :-)
5. Előzenekar tűrhető volt, de ilyenkor senki sem rájuk kíváncsi :-)
6. A pólók drágák voltak, a CD-ért a 3500Ft egyáltalán nem volt sok!
7. A rockerlányok tényleg nem voltak rosszak :-)
The Evil!
Én ott voltam öt körül (akkor találkoztam egy ismerősömmel is), de még így sem tudtam beállni az első sorba :-( Téged sem láttalak, bár amint olvastam, nem véletlenül :-) Beálltam a negyedik sorba (a Dave/Adrian előtti helyre), ahol nem is volt sok gubanc ... egészen a Wicer Man-ig. Akkor sajnos beindultak "félmeztelen koncertmalacok" (:-)), és a szám közepén visszavonultunk békésebb helyre. Bár körülöttem normális (a zenét szerető, nem "koncertmalac") egyének álltak, sajnos a közelünkben beindult a lökdösőgép - volt, aki mást sem csinált, csak a körülötte lévő embereket nyomta be a darálóba. Ilyen környezetben nem lehet a zenére koncentrálni, hátmég énekelni :-( Hátrább viszont remek volt a hangulat!
Murray!
Hát ez nem igaz, már megint elkaptál valamit! :-)))
Szóval, összességében nekem nagy élmény volt ez a koncert, főleg amiatt, hogy ez volt számomra az első :-) És az első alkalom mindig szép emlék!
És ne baszogassuk egymást, felejtsük el az "az az igazi rajongó, aki ..." típusú beszólásokat is! Ez a topic eddig sem erről szólt, mindenki jól megfért egymás mellett...
Elmondom a velemenyem en is ugysem izgat senkit sem:)
Szoval: Olyan halk volt, hogy az nem igaz. A Depp Purple koncerten es a Sabbathon keccer ekkora hangero volt. A kevero elott alltunk es lazan beszelgettunk. A HAngzas elegge kasa volt, nem erzodott, hogy harom gitar van, nem hallatszott, hogy ki mit jaccot.
Pedig azt hittem, hogy harom gitar letepi a fejem, erre...
Szerintem nagyon keves volt a regi szam. Meg jo, hogy a 2 minutes to midnight-ot elnyomtak.
A Somewhere-rol egy szam sem volt, a Seveth-rol 1 szam...Ebbol a szempontbol gyenge volt. Ha nem lett volna a Dicki, akkor azt mondanam, hogy total szar volt.
Csak jobbat ennel.
Azt hallottam, hogy Besztercebányán ugyanilyen rosszul szóltak, csak ott 3600 Ft volt a jegy (átszámolva). Amit a pólókért kértek az rablás volt szerintem (5000-7500 Ft egy pólóért, 9000 Ft egy pulcsiért, 4990 az új CD-ért).
Amúgy tetszett a koncert, de sokkal jobb hangzásra számítottam. Kb. olyan szintűre, amilyen tavaly volt a Metallica.
oldfirehand: na figyu, egyrészt abba lehetne hagyni mert ez reggel lecsengett. a másik az hogy ok hogy nem jól fogalmaztam mert aludtam vagy 4 órát és alig láttam ki fejembol, másrészt meg K*****szottul NEM azt irtam hogy a somewhere-n rajta van az aces. OK ? Understand ?
ismétlem, nem fogalmaztam érthetoen, ez stimmel de utána átirtam. Értheto ?
Nekem összességében tetszett a koncert. A hangosításon való igaz hogy lehetett volna még javítani, meg nekem egy picit rövidebbnek is tűnt, mint az előző alkalmommal. Valóban több régi klasszikust kellett volna még játszaniuk, az új albumról pedig nagyon hiányoltam a thin line-t meg a silent planetet.
Az előzenekkarról csak annyit, hogy nekem speciel nem nagyon jöttek be (lehet, hogy csak azért, mert ismeretlenek voltak a számok), meg nagyon túljáttszották magukat (a dobosukra speciel kapásból ráadtam volna a kényszerzubbonyt).
A maiden viszont nagyon jó volt, és a vizuális megvalósítás is király volt (pl a wicker man figura nagyon bejött).
Egyvalami idegesített egy kicsit: lehet hogy én voltam még kevés maiden koncerten, de az előző koncerten mintha nem lett volna ennyi lökdösődős barom állat. Az első sorokban egyszerűen nem lehetett megmaradni. Hát ez van...
Elolvasva az írásokat, hát elég vegyes a véleményetek a buliról. Szerintem maradjunk a realitás talaján.
Azt szerintem mindenki elismeri, hogy a maiden legnagyobb korszaka a Number of the Beast és a és a Seventh Son között volt. Na már most ez 5 koncert lemez ha jól számolok ugye? Szóval erről az öt lemezről összesen 5 azaz öt számot játszotak a fiúk! (Number of the beast, Hallowed by thy name, trooper, 2 minutes to midnight, The evil that man do) Hát én ezt igenis kevésnek tartom! Már csak azért is mert aki ott volt az látta hogy mekkora beindulás volt ezeknél a számoknál! Az meg szerintem egyenesen szégyen, hogy a Somewhere in Time-ról egy nóta sem volt! Pedig egy Wasted years vagy egy Heaven can Wait még belefért volna nem?
A hangzást szerintem hagyjuk, mert Magyarországon szerintem általában szarul szólnak a koncertek. A Stratovariust amúgy sem lehet überelni, az nagyon királyul szólt!
Dickinson tökéletesen, majdnem hiba nélkül énekelte végig a koncertet, le a kalappal a futóteljesítménye miatt!
Én azért jól éreztem magam, fantasztikus volt a hangulat, csak kár hogy halk volt.
Szerintem kicsit szerencsetlen volt, hogy majus 31-en jelent meg a lemez es egy het mulva mar itt is volt a koncert. A rajongoknak nem volt idejuk beszerezni, meghallgatni a lemezt es ezert mondjak sokan, hogy nem volt olyan jo a koncert, lehetett volna tobb regi szam, stb. Ismeretlen szamokat tenyleg nem lehet olyan hangulattal hallgatni, mint a nagy klasszikusokat. Szerencsere en mar joparszor meghallgattam az uj lemezt igy aztan a koncert is tetszett. A Blaze-es szamokat viszont nem ismertem es ott en is ereztem a fent leirtakat. Ennek ellenere szerintem nagyon profi, jol megszervezett show volt es a hangzast se kellene annyira fikazni, mert semmi kasa nem volt, tisztan szolt minden, bar az igaz, hogy a hangero meg elol is gyenge volt es a harom gitart nem lehetett egyforman hallani.
Jah, es meglepodtem, mert a lemezen kicsit idegesito refrenismetelgetes eloben teljesen jol bejott, szoval nagyon rendben voltak az uj szamok. Dickinson eszmefuttatasat azert valaki elmagyarazhatna, mert nekem nem volt teljesen vilagos: azt mondja, hogy azert jatszanak sok uj szamot, mert "fucking fashion" meg "fucking MT fucking V". ??? :o
Evil, nem azt írtam, hogy Dickinson meg sem moccant, hanem, hogy nem annyit, mint régebben. Dave és Adrian viszont szinte semmit nem mozogtak.
Az a "jó poén" a Sanctuary közepén, eddig minden bulin megvolt, az egyik angol fórumban olvastam.
Ami az összekötő szövegeket illeti, meglehetősen siralmas volt ez a sok Fuck-olás. Én mindig is azért szerettem a Maiden-t, mert intelligensek a tagok, a szövegek, a zenék. Ez a kirohanás meglehetősen buta dolog volt, szerintem. Vagy ez kell a népnek?
Azért csak ennyi szám volt, mert ennyi volt betervezve. Ez is fáj, hogy egyetlen apró változtatás nélkül nyomták le a bulit. Pedig igazán feltűnhetett volna nekik, hogy a közepe táján teljesen leült a buli, és a végére újra elindult. Tudom mit beszélek, kimentem sörözni közben (ez már önmagában is szentségtörés), és nagyon hosszú sort kellett végig állnom. De mikor az Evil that men do-val elkezdődött az utolsó blokk egy emberként rohant vissza mindenki.
Az "überzenészek"-ről annyit, meglepően indiszponáltak voltak. Rengeteg bakit véltem felfedezni még abban a kevésben is, ami a pocsék keverés ellenére hallatszott. Én is előrementem az elején, láttam a zenészek arcát, és nem láttam rajtuk a zenélés örömét. A Dickinson és a Gers-en nyomokban, de hogy a Steve Harris mitől volt ilyen visszafogott? A bögőböl egyébként sem hallatszott semmi.
Sajnos az egész egy előre megtervezett, kidolgozott műsor volt, egy nagy marketing-gépezet, egy üzlet. Ez már nem az a Heavy Metal, ami valaha volt.
Én is a Somewhere in time-ot hallgatom most, hogy visszatérjen az élet kedvem. Az enyémen sincs az Aces High, lehet, hogy azé a valakié egy limited edition? :))))
Nekem tetszett.
Bár a hangzás tényleg elég rossz volt, mint már ezt mindenki leírta. Túl kevés volt a hangfal (emlékeztek a Black Sabbath koncertre, ott milyen magas volt a hangfalhegy?), meg a keverős valszeg süket lehetett. Tényleg nem ért semmit a 3 szólógitár (megintcsak tessék emlékezni a Sabbath bulira, hogy szólt ott Tony Iommi gitárja!). A dobot is alig lehetett hallani, Nicko nem is nagyon tett ki magáért (nem hogy duplázó nem volt, de még pörgetés se nagyon). Amit végig nagyon jól lehetett hallani, az Steve bőgője (az vitte az egész ritmust), meg Bruce mikrofonja. Bruce tényleg fantasztikus formában van, le a kalappal előtte!
A show egyébként korrekt volt, klassz piró, nekem az Eddie bábú is tetszett, a hangulat is jó volt.
Egyébként csatlakozom a "még több régi számot!" követelők táborához. Kicsit sok volt az új. Legalább a Running Free-t elnyomhatták volna.
De akkor is megérte az árát, jó volt őket látni élőben.
evil: Speciel ez igaz, elég sokan nemtám hogy mi a refrén, ami azér szomorú is szerintem. jó, tudták sokan a számokat de azért körülöttem voltak ám rendesen akik csak álltak mint egy f*** és nemhogy a refrént nemták de a számot sem ismerték. szóval szomorú..
mér nem ülnek le akkor a padra ?
sok vegyes ember volt lent akik sajna azt sem tudták mi fán terem a méden.
azthittem sikitok a rohogestol, amikor (asszem a sanctuaryban) janick felhajitotta vagy hat meterre a gitart, aztan elkapta a hevedert, es mint egy kalapacsveto nekiallt porgetni a feje felett, meg maga korul:)))
Így igaz.
Meg az sem tetszett (persze ez ellen nem lehet és nem is akaork lázadni), hogy koncert közben körülöttem mindenki rágyújtott, én meg be voltam sz*rva nehogy valamelyik véletlenül kiégesse a frissen vett (5000 ft-os) turnépólómat...
azt azert ne felejtsuk el, hogy ennek az anyagnak nagy resze mar meg volt irva, ket gitarra. hiszen nagyreszt blaze-zel keszult. ugyhogy igazan en akkor fogok vallat vonni majd a harom gitarra, ha kijon a kovetkezo album, es azon nem lesz szetbontva.
aztanmeg a regi koncertekrol keringtek azok a legendak, hogy dave es adrian azon versenyeztek, ki bir kevesebb mozgassal vegigjatszani egy koncertet. dave is csak janick erkezese utan vadult meg neha. nem tul surun:)
szoval adrian igenis hozta a legjobb formajat. nala ez azt jelenti, hogy megall egy helyben, neha mosolyog, es kiralyul jatszik:)
Már sokan említették a túlismételt refréneket. És van is benne valami. Ha az ember a lemezt hallgatja, egy idő után uncsi. Viszont a koncerten szépen tudott dörögni - valszeg ez is volt a cél.
Furcsa: ránézek Adrian képére a CD borítóján, és azt látom, "az Isten verje meg, hogy nem sikerültem szólóban, és most megint itt kell tökölnöm!". Sajna a koncerten pont ugyanezt láttam rajta. Ne legyen igazam, de SzVSz hallani fogjuk még, hogy az anyag két gitárral nem szól rosszabbul.
ja, enyhén idegesito amikor hozzáddörgöloznek amikor elmennek melletted a dagadt izzadt testükkel. pfujjj...
meg azé sok lökdösodo állat is volt lent, aszitték övék a világ vagy mi a sz*r ???
szóval szomorú..
meg egy dolog, ami neha kicsit katapultalta a vernyomasomat.
en regebben nagyon sokat jartam moby dick koncertre. es ott sem alltam meg hatul, vagy szelen, hanem be kozepre-elore. es ott nem volt olyan, hogy tiz metereket repulok valamerre, mert ugy nekemugrik egy barom. ugralas volt, kegyetlensok headbang, de nem ilyen allatsag mint itt.
most meg sem fajdult a koncert utan a nyakam. egyszeruen nem tudtam razni a fejem, mert arra kellett figyeljek, hogy talponmaradok-e.
ami pedig a daralot illeti: amikor megszolaltak az elso akkordjai a fear of the darknak, egymasra neztunk a haverral, es egyszerre mondtuk: na, most meghalunk...
:)))
Levi!
A hangulat szerintem óriási volt, itt a rajongókra gondolok főként. De jó volt látni, hogy Bruce, Steve, Janick és Dave is élvezi a koncertet. Nicko is jókat mókázott, pl. amikor Dave-hez vágott egy dobütőt. Adriant nem nagyon láttam, amikor mégis, akkor fapofája volt.
Egyébként ÉN nem hallottam a körülöttem állók beszélgetését (10-20 sor), gondolom azért, mert nekik is elment a hangjuk a második szám után.
nemtom ki hogy van vele, most nálam éppen a silent planet megy de nem bir tetszeni már tizenakárhanyadszorra sem, vhogy túl snassz.., megint csak egy trappolós szám. ja, és túl sokszor van ismételve a refrén. az is idegesito.
csak én látom igy ?
mondjuk csak ez nem tetszik igazából az újon, bár a blood b-t sem tettem volna be a koncertre..
inkább a love&hate-et. :)