Valóban, ha pl. az általam belinkelt videón Hashimoto nem játszana jól, még szörnyebben szólna az XK-3.
Az 1x9-re azért kérdeztem rá, mert én is az igazi Hammondhoz kezdtem el szokni, ahol 2x9 drawbar van manuálonként, és nem állt össze még a kép az 1x9-es megoldással kapcsolatosan. Köszi a választ!
Nem rossz meglátás. Sok klónhoz tényleg villámgyorsan hozzárendelhető a presetbeállítás. Ami persze még mindig lényesen hosszadalmasabb macera mint a B vagy H preset használata. És nem látni hogy mi van beállítva?
Kvázi a második presetkészlet a B3-nál egyben "kijelző" is, plusz látszik hogy melyik preset is él éppen, mert arettál a fekete billentyű. Ezt kár hogy nem oldották meg a midis változatban. Ott visszaugrik mintha a B3-on a C presetet vagyis a cancel-t nyomnánk meg.
Felvételen én is több elfpgadható hangzású klónt hallottam. Minnél kisebb szerepben, annál inkább :-) Kézbevéve nagyobb a difi.
Nem kötözködésképp, de hallottam én már Nord-ot is rettenetesen szólni, meg jól is; meg igazi Hammondot is...
Véleményem szerint egy hangszer megszólalása komolyabb mértékben függ a megszólaltatójától -és ezen nem az illető zenei tudását értenem- mint a hangszer szinvonalától. Ez független hogy digitális, vagy igazi, vagy orgona vagy gitár, vagy lemezfurugla a vursliból... Szerintem.
Az 1x9-el nem tudom mi a baj. Az igazin manuálonként ott vannak a presetbillentyűk, + A szett + B szett.
Tehát manuálonként a "gyári"-akon kívül 2 előbeállítás lehetséges. (ha csak nem fogsz egy csavarhúzót, és esel neki a Hammond hátának...) A klónokon sok esetben rengeteg presetet menthetsz el, és hívhatod elő a preset billentyűk segítségével, ráadásul ezekbe azonnal be is avatkozhatsz azzal az 1x9-el, tehát gyakorlatilag ezeken "feleslegessé" vált a dupla drawbar szett. A Hamichordon is csak az autentikusabb kezelőfelület miatt van, nomeg azért mert a VB3-at eleve így írták meg.
Nem tudom, mennyire igaz ez Mrs. Hashimotó-ról, én ezt a kesztyűviseléses dolgot a Wikipédián olvastam(ami éppolyan minőségű, mint a videón szereplő XK-3 orgona...).
Akkor ezerszer inkább egy Nord C-akármi jöhet szóba előbb, mint ez a nyenyere...
Egyébként miért vannak az XK-3-n presetváltók, ha manuálonként csak 1x9 drawbar van?
Ezek a németek őrültek! A jó értelemben. Eddig volt külön hammondos midibillentyűzet, most van külön hammondos processzor is. Motorcsere a régi vackoknál.
Szóval szerintem a digitális reprodukciók semmi olyat nem tartalmaznak ami a muzsikust megihleti egy gondolat minőségi zenei leképezéséhez.
Ilyenen nem írnak zenét.
Pusztán csak arra valók hogyha nincs eszköz, segítség a nagy dög cipeléséhez, valamivel kényszerből kiváltható legyen ideiglenesen, semmi több.
Aka javarészt otthon muzsikál, szerintem sokkal fontosabb zenei fejlődése szempotjából egy igazin való játék mint különböző villámgyorsan elvuló műanyag dobozok nyomkodásával becsapnia önmagát.
Szerintem ez a kesztyű viselés csak arra jó, hogy melegen tartsa a kezét, de egéybként nem helyettesít egy jó bemelegítést, bejátszást. A gyűrűk meg csak nehezítenek, szerintem, de biztosan nem javítják a technikát.
Ez az XK3 elképesztő szarul szól, (de én halkan megjegyzem a kisasszony körüli felhajtást sem egészen értem :) ). Jól fel isgyorsulnak, ami ebben a számban tilos.
A lényeg, el tudja játszani és jól. Sokkal jobb mintha baseballkesztűben csinálná.
Én más hasonlót tapasztaltam: Régen, amikor a VK7-esem volt, nem tudtam igazán pontosan eljátszani futamokat. Aztán poénból feltettem pár nagy nehéz buli gyűrűt. Azokkal sokkal pontosabbra sikerült :-)
Ez az XK3 erőltetés.... biztos anyagi támogatásért történik.
Amikor létezik Key-B, Hamichord, felfogni sem tudom mi más okból?
Nem, én olvastam, h Atsuko Hashimoto be szokta kötni az ujjait v kesztyűt visel a koncertjei előtt, hogy jól el tudja játszani a virtuóz futamokat és a glissandókat.
De még játék közben is bekötözve hagyja... én is először azt hittem, h megsérült, de több videón is mutatják a youtube-on ezt a jelenséget.
Volt "szerencsém" a hangfoglaláson kipróbálni, (aszem ez volt) teljes mértékben egyetértek veled, hang pocsék, kezelése nehézkes, mint a hanxer maga. :((
Ez a vide volt soxor. Sosem elég, de azért teszem föl ismét mert végre normálisabb képpel és hanggal tették föl. Korábban gyalázatos volt, most egész élvezhető ha nem is tökéletes.
Ahhoz képest borzalmas. Kb. 20 évvel van lemaradva, de 15 az minimum. A hangján jól hallani azt a nyávogós plasztik mellékízt.
Fényezik hogy milyen kösszen szállítható. Hááát, elnézve a méretét és ami nem billentyűzet vaskosan nagyobb a kelleténél. Ez nem kapufa, ez mellé. A felső billentyűzet csak 4 oktáv. Miért? Az alsó meg öt oktáv plusz 3 billentyű. Ide elfért volna a 76 is. Miért? Ilyen szörnyet orgonista nem tud kitalálni. Gondolom a fekete billentyűi is még azok a keskeny csúszós magasak.
Jobb univerzális alternatívák: VR 760(ha már Roland), Hamichord, Hammond SK-2
Matyi! A Szimpla Kertes Qualitons koncerten ki volt az a vendég énekes, aki pár angol nyelvű funky számot énekelt? Rövidgatya, szandál, kiváló soul hang. Ott őrültünk meg az első sorban a haverommal, isteni volt a koncert, de őt nem ismertem, kíváncsi vagyok, ki ő, énekel-e bandákban.
Kb. annyi különbség van a két hangszer között, mint egy új Rolls Royce, és egy rég Fiat 500-as között. Még a gyerek is így vélekedett, pedig ő nem Hammond fan:-)