most ez jutott eszembe: Azer szep latni ahogy apukak a kisfiukkal headbangelnek meg eneklik a szovegeket, meg volt meg egy-ket nagy arc. Viszont kiszurtam 2 zseleshaju szolizott kigombolt inges feltolt napszemuveges buzit (jobb elol ultek a lelaton). Latta meg oket valaki? Mit keres az ilyen egy Maiden koncerten? :)
Amugy meg en feluton a kevero meg a szinpad kozott nem ereztem hogy halk lett volna, viszont abba igazatok van hogy visszajohettek volna meg a vegen. De fenntartom hogy kurvajo volt.
Szerintem a Can I Play With Madness klipje is egész jó. A Run To The Hills klip is tetszett, van benne pár rohadt vicces jelenet. a Number Of Thje Beast klipet is poénnak szánhatták.
A többi '80-ast sajnos nem ismerem alaposan.
Elég egyszerű a válasz, miért nem játszották a Stranger In A Strange Land-et. Hogy nézett volna ki, hogy a Brave New World lemezbemutató turnéján azt énekli Bruce, hogy:
"NO BRAVE NEW WORLD, NO BRAVE NEW WORLD
Lost in this place, and leave no trace."
:-)))
Na, akkor beszéljünk másról.
Szerintem a 80-as évek Maiden klipjei egytől egyig szarok : mind ugyanolyan.
A Holy Smoke szintén szar ( viccesnek szánták ), de ott legalább van videoklip-jellege a dolognak. Viszont a Be Quick-től kezdődően mindegyik jó.
Néhányotokkal ( pl. Mr.Evil ) azt hiszem, fel kéne vennem a kapcs.-t, mert olyan ritkaságokról olvasok itt, amelyeket be kellene szereznem.
en voltam mar a kisstadionban, mike oldfielden, igaz, ott nem pont a hangero volt a lenyeg, hanem a tisztasag (erdekes, ott meg tudtak oldani, hogy minden egyes hangocska kulon megszolaljon?? persze a metalnak nem kell, az amugyis csak fureszeles! :(( ), es megis ennel a maidennel _nagyobb_ volt a hangero!!
nem tudom ki kevert akkor, es ki most, de ez a mostani egy szazfokus skalan -115ot erdemel!!!!
Örülök, hogy hozzászólásaimmal sikerült néhányatokból véleményt kiprovokálni. Annak is örülök, hogy sokakban felébredt az objektivitás és le merték írni, hogy a koncert nem volt az igazi.
Abszolút egyetértek azzal, aki békés egymás mellett élésre szólította fel a "nyugdíjas" és "aktív" fanokat. A személyeskedő véleményeket fogjuk a koncert utáni felfokozott idegállapotra.
Én sem vagyok már dühös, inkább csak roppant szomorú, komolyan az egész csütörtökömet elrontotta ez a koncert. De meghallgattam pár régi lemezt, sőt az újat is, és visszatért az életkedvem. Megyek belehallgatok az új Rob Halford anyagba, állítólag teljesen rende fog hozni.
A legközelebbi Maidenen meg úgyis kint leszek. Úgyhogy visszaszívom, amit a legenda végéről írtam. De azért nagy csalódás volt.
A hazai újságok meg a szokásos dilettantizmusukkal tűntek ki újra.
Turbosound, meg telt házas koncert...
De az se semmi, hogy a Népszabiban Bátor új világnak fordították le az új lemezcímét.
A fradi gyalázó görög versikét meg kellene tanulnom, hajrá ÚÚÚÚJJJJPEST!!!
No speciel ebben teljesen egyetértünk.
Legutóbb koncerten a Blaze-es x faktoros koncerten voltam a pecsában de az valami iszonyatosan szólt. meg kell hagyni hogy azért az zárt csarnok, szóval igy nem igazán lehet összehasonlitani, de az is igaz hogy még nem voltam a kisstadionban koncerten igy nemtok hasonlitani. bár haverom azt mondta hogy a black s. mondjuk 2x hangosabb volt hozzávetolegesen.
szóval az igaz hogy nem volt egy tüdoszaggató koncert mint amilyenre számitottam. ez igy van.
de azé az is igaz hogy ahol mondtam ott tényleg jobban szólt és hangosabb volt mint elol a tömegben. igazán jó ott sem volt de jobb volt.
oke odon, de az akkor is eleg gaz, hogy egy ilyen volumenu (:)) koncertet van kepe a hangrendezosegnek ugy beallitani, hogy a kozonseg lefoghassa a hangerot. nem veletlenul szokas a szinpadra feltenni a hangladakat! mondjuk az is igaz, hogy a maiden koncerteken igen hosszu ideig a no prayer tour elott egyszeruen nem latszottak a hangladak, de nem azert, mert a foldon voltak, hanem mert le voltak takarva a diszlettel, ami persze nem hangszigetelt:)
persze itt nem volt hely a szinpadon. akkor miert is nem lehetett egy olyan helyen rendezni, ahol jo?
Ja ja ja, én is ücsörögtem egy pöttyet, asszem vagy 20 percet de aztán levonzott a küzotér és magába szippantott. egyszeruen állat jó volt a hangulat, pedig igazán csak a közepéig mentem mert elorébb már a koncertmalacokat láttam és nem volt kedven összedörgölozni velük, de hát ott is nagyon állat volt. mindenki énekelt (jó jó, tudom, sokan rosszul), csápolt, élvezte az egészet. nem mondom hogy nem volt egy két f*sz aki csak állt és lesett ki a fejébol de hát majd legközelebb kapnak nyugdijasjegyet. :)
szóval szerintem is a hangulat kircsi volt.
Oszintén szólva engen is szivenütött (jó értelemben) látni a közönséget fentrol. hátborzongató volt.
ahogy elnéztem harris-el nem volt gond, folyton énekelt meg tisztára belélte magát. a többit meg már elmondtátok.
még annyi a hangerohöz hogy:
fent nem volt szerintem rossz, a legjobb volt lent amikor mentünk lefele a küzdotérre és a lenti padokon mentünk át, meg még a küzdotér legvégén is nagyon állat volt, de bent a tömeg szerintem nagyon lefogta az erejét. ezt igy szám közbeni levonulásnál nagyon jó meg lehetett állapitani. higyetek nekem :))
Én is a lelátón csápoltam, nem tudom, miről beszélnek itt néhányan, onnan tökéletesen láttam, hogy a keverőig ment a beindulás. A Number...-nél még a folyosón is emelgették a kezüket az emberek Six...six...six...
szerintem a clansman volt a csucs:
amikor felhangzott a "freedooom!!!" akkor korulottem mindenki ugrott, es csak kezek latszottak, es egyetlen orias torokkent hangzo freeeedoomm! uvoltes!
A kedvencem egy vörös hajú csákó volt, aki a frissen vásárolt 9000 Ft-os turnépulcsijában időnként felállt, megfordult, és égbeemelt kézzel végigvizslatta a közönséget. Aztán elégedett arccal leült. És ezt vagy 10* megcsinálta :) (ja fent ültem/álltam a lelátón)
Írta Valaki, hogy a dózsa györgy úti lelátón végig állt a "tribün". Nagyon király volt (én is ott dekáztam). Jópáran később át is ballagtak a túloldalra csücsülni. Egyébként az "ülőhelyesek" nem panaszkodhattak, ment fent is a buli rendesen (headbang, léggitár, csápolás). Nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz lelátóról az egész. Ráadásul mindent láttam :) (ilyen még nem volt)
Szóval szerintem a hangulattal nem volt túl nagy gáz, leszámítva az olykor bambán figyelő közönséget (tribünről elég látványosan kijött), és az énekeltetések során tapasztalható káoszt. Gondolok itt arra, mikor Bruce egy kétsorost próbált eldúdoltatni a közönséggel. Hááát.... Nem volt gyenge :)
Gers szerintem vicces volt, dehát egy metálbandában így breakelni? Mindegy, ő tudja.
Elég húzós egyébként, hogy koncert közben sor állt a söröspultnál. Ilyet még nem láttam. Elszomorító...
(Most több nem jut az eszembe.)
Hail,
planar
A hangerőhöz szeretnék még csak annyit hozzáfüzni, hogy én a harmadik számig fent ültem hátul a tribünön és ott egész hangos vot. Utána nem bírtam tovább magammal és lementem a küzdőtérre, hát meglepett, hogy milyen halk az egész lentről. Nem értem mintha a hangfalak felfelé szóltak volna a nézőtérre. Viszont többen is mondták, hogy fél Zuglóban lehetett hallani a koncertet! Ez van.
A BB -s számokról meg csak annyit, hogy eddig nem szerettem őket, mert nehezen viselem amikor valaki még a studióban is képes hamisan énekelni! De így ahogy Bruce énekelte nagyon király volt! Ebből is látszik nem a zenével volt a baj az X Factor-on hanem az énekessel!
Nos uraim szerintem nem érdemes ezen vitatkozni, a Maiden az Maiden, és kevés olyan együttes van akik a hetvenes évek óta nyomják és a mai napig tudnak újat alkotni. A Maiden az ilyen!
Azert annyit meg hozzafuznek az egeszhez, hogy osszessegeben tetszett a koncert, Bruce istencsaszar volt, es meglepoen pontosan jatszottak....akik most anyaznak, nezzek mar meg a MAiden England videot.....en valami olyasmit vartam, de sokkal jobban szolt az egesz, meg akkor is, ha nem volt olyan utos a hangero....szoval nem csalodtam...
Egyebkent pedig, nem is csalodhattam, en 94ben hallottam eloszor rendesen Iron Maident....kaptam kolcson egy kazit, egyik oldalan az Iron Maiden, masik oldalan a Piece of Mind album volt....vagy 2 honapig minden nap azt hallgattam majdnem nonstop.....belem ivodott ez a zene, teljesen megfogott. Maidenek hatasara kezdtem el mas Metal zenekkel is ismerkedni, ok avattak be ebbe a vilagba....
Szoval a Dickinson Mankoval fog tebalbolni a szinpadon, nekem az is tetszeni fog.
Bazska!
100%-ig egyetértek veled!!!!!
Külön örülök, hogy a közönséget kiemelted, mert úgy látszik itt páran kicsit eltévedtek...
Noha én nem bírtam volna megmaradni a seggemen a tribünön, kicsit irigyellek is, amiért föntről jól láthattad a közönséget is. Néha egy két állat ugrálós résznél (főleg a Fear Of The Dark v. pl. Brave New World refrénjénél) hátranéztem, és tényleg a keverőig mindenki teljesen be volt indulva. Én nem tudom hogy hazudhatja azt valaki, hogy az utolsó pár számig passzív volt a közönség...
Eh, a Pokolgépet meg ne hasonlítsuk má a Maidenhez...több szempontból se.
A Maiden úgy jó, ahogy van; viszont azoknak az emlékeivel, akik a nyolcvanas években voltak fiatalok nem tudnak versenyre kelni. De ez nem feltétlenül az ő hibájuk.
Olyan, mintha nem is egy koncertet láttunk volna. Nem voltam kedd óta netközelben és elképzeltem, hogy milyen szépeket és jókat fogok írni a szerda estéről, erre itt szinte mindenki el van kenődve.
Szerintem a Maiden nagyon ott volt a szeren. Persze lehet fanyalogni, hogy szarul szóltak, meg kevés régi számot játszottak, meg keveset mozogtak, stb. DE! A Maiden egy mai napig aktív zenekar, amely a csökkenő népszerűség ellenére sem adta fel, hanem folytatta. Egy dolog, hogy Bruce visszajött, de ez nem egy nosztalgia-turné, hanem a BNW lemezbemutató koncertje. Szerintem éppen ezért nem volt túl sok az új nóta.
Blaze-es dalok. Nagyon csúnya dolog lett volna, ha elfelejtik a BB-s lemezeket. Szvsz a helyükön voltak. A 'Clansmen' refrénje alatt a tribünről nézni a közönséget elég ütős volt.
Nowhere in time. Nem tudom, miért nem játszottak semmit sem róla. Talán azért, amit Bruce lenyilatkozott a Hammerban, hogy az az a lemez, amit a leglélektelenebbül készített. De ez csak egy 5let.
Steve télleg kicsit pilledt volt, de Bruce olyan volt, mint egy állat. HIHETETLEN, ahogy ennyi rohangálással hellyel-közzel stúdióminőséget produkált. Azok az idióta ugrások!!! Na meg Mr. Gers higanymozgása sem volt piti. Davey és Adrian magukat adták, Nickoból semmit nem láttam. Mondom, én fentről néztem és nem láttam a fejeket, de onnan úgy tűnt, élvezik, amit csinálnak. Amikor az egyik számban (talán a Fear?) a négy gityós egyszerre ugrált és a tömeg velük együtt, az nagyon bejött. Meg még ezer dolog.
Engem meglepett a közönség intenzitása. Az emberek a keverőig tapsoltak, énekeltek. A Dózsa György úti tribün meg végigállta az egész koncertet. Nekem nagy élmény volt, néha komolyan kirázott a hideg. Lehet fanyalogni a 88-as idők után, de szerintem értelmetlen. ÚJRA ITT A MAIDEN ÉS NEM VALAMI KIFORDULÓS LOAD-HOZ HASONLÓ LEMEZZEL, HANEM 2000-RE HANGOLT METÁLZENÉVEL!
Hogy nem lehet visszahozni a nyolcvanas éveket??? Ki volt tavaly a Szigeten a Pokolgép bulin? A sátorba nem fértek be a srácok, kábé hatvan-nyolcvan tag kintről énekelte a himnuszokat, bent nem csöpögött a plafonról a víz, hanem szabályosan szemerkélt az eső, a 16-17 évesek pedig egy emberként kántálták a szövegeket.
Normálisan kellett volna szólni (vajon a Metallica miért nem tud hibázni soha?). A Kisstadion nem épp egy akusztikai csúcsélmény, nála talán csak az Olimpiai Hodály rosszabb, de ennél szarabbul talán csak a Helloween szólt ugyanitt nyolcvanakárhányban. Alig vártam már, hogy mit tudnak kihozni a három gitárból, erre... :(((
Monsterman!
Az aktív rajongók legutóbb csurig megtöltötték a Pecsát, erről ennyit.
3 nap alatt ez volt a 3. koncertjük, ez nem mentség, ők akarták itt, de állítólag kedden besztercebányán olyan kurva nagy zivatar volt végig, hogy majdnem lefújták az egészet. Ez nyilván megviselte őket valamennyire. A hangerőt én is sajnálom. Bár érdekes, anyám a Szugló utcában vagy hol annyira hallotta a Maident, mintha "a szomszédban valaki hangosan hallgatta volna a rádiót". Ezen én is meglepődtem.
Kedves The Evil szerintem:
1. Szerintem a "nagy öregek" nem azt várták el, hogy csak a régi nótákat játsza a Maiden, hanem azt, hogy ne rombolják le a legendát. Nekem személy szerint semmi bajom az új lemezzel, (a Nomad-ot speciel játszhatták volna) sőt elég messzire visszanyúltak zeneileg. De azt elvárom egy ilyen kaliberü bandától, hogy szólaljon meg, és ne tünjenek fásultnak a zenészek. (még Harris is)
2. Próbáltam volna élvezni, de valahogy olyan volt mintha egy dobozból szólna az egész ami ugye igencsak befolyásolta a hangulatomat.
...
6. Ez igaz csak ettől egy kicsit műanyag ízű a dolog
...
9. Azért a két Blaze-es nóta nem a Maiden büszkesége. Bár Dickinson-nal egész élvezhető volt.
...
11. Ami azt illeti tényleg az utolsó hat nótánál volt igazi beindulás. ( már amennyire ilyen elb****tt hangosítás mellett lehetett)
...
13. Nem tudom figyelted-e a távozó arcokat, hallgattad-e mit beszélnek. Hát nem volt elájulva a többség, és nem csak a "nyugdíjasok".
Egyébként attól, hogy a MAIDEN AZ ISTEN számodra, még nem kell bunkózni azzal akinek nem tetszett igazán.
Egyébként kiváncsi lennék mennyi néző lett volna ha csak az "aktív fanok" mennek ki. Azt hiszem a "nyugdíjasok" nélkül még a PECSA is nagy lett volna. Azért a hangulat nem volt annyira "elképesztően nagy".
Bocs ha túl hosszúra sikeredett, de nekem ez a véleményem.
1. A "nagy öregek", akik most Dickinson miatt leporolták régi lemezeiket, elvárják, hogy azokat a számokat nyomja a Maiden a koncerten, mint amit 12-15 évvel ezelőtt. Ez érthető. És ugyanezek az arcok rohadtul nem bírták élvezni az új számokat, mert nem ismerték őket. Viszont: a rajongók, akik megvették a BRAVE NEW WORLD-öt (is), rohadtul kíváncsiak, hogyan szólalnak meg az új lemez nótái élőben. Namármost, kinek a kedvében járjon a Maiden (hiszen a kettő egyszerre nem megy)? A "nosztalgiázó" rajongók kedvében, vagy az "aktív" fan-ek kedvében (akik nélkül nem mellesleg ma már k*rvára nem létezne a Maiden, hiszen minek létezzen egy banda, ha nem veszik a lemezeit?)? A válasz szerintem egyértelmű, természetesen Harrisék számára is. Még fejtegethetném ezt hosszan, de bízom abban, hogy ennél a pontnál már nagyjából mindenki egyetért velem. Ja, még egy dolog. A turnézást azért találták ki, hogy segítse a lemezeladásokat. Világos, huh? Még valami, a Seventh Tour 12, a Somewhere On Tour 14 éve volt, nehogymár évtizedekig ugyanazokat a számokat játsszák!
2. Levonjuk a 6 számot a BRAVE NEW WORLD-ről, marad mittomén mennyi a korábbi korszak szerzeményeire. Nem lehet minden klasszikust eljátszani (hál' Eddie-nek túl sok van ahhoz). Én is sajnálom, hogy a Somewhere In Time-ról nem játszottak (főleg a Stranger In A Strange Land-ért és a Clairvoyant-ért őrültem volna meg), de elfogadom a helyzetet. Ugyanis én baromira élvezem az összeset, akármelyiket játszák, mindegyiknek nagyon tudok örülni. Akinél ez nem így működik, azt tényleg sajnálom, de a fanyalgás helyett megpróbálhatta volna élvezni a koncertet, ha már egyszer azért ment oda.
3. Tavaly volt az Ed Hunter turné (sajnos ide nem jöttek), akkor elnyomták az Aces High-t, Wasted Years-t, Powerslave-t, satöbbi; hát most kihagyták. Majd a következő turnén.
4. A Heaven Can Wait-et 1986, a Running Free-t 1978-79 óta szinte minden turnén játszották, ezeket *szerintem* ideje volt már elhagyni. Ugyanilyen megfontolás alapján mondjuk a Wrathchild helyett is lehetett volna a Prowler, nem is lett volna rossz, minthogy így sem volt az.
5. Nem tudom, hogy Bruce régebben mennyit mozgott (illetve a Powerslave videón negyedannyit, mint tegnap Budapesten, a Maiden England videón se sokkal többet, mint 1985-ben, Doningtonban valóban long distance runner volt - persze ez nem jelent semmit), a lényeg, hogy szerintem pompásan tette a dolgát, mászott, ugrált, rohangált jobbról-balra, előre-hátra. Nekem ez a futómennyiség tökéletesen megfelelt.
6. Attól, hogy Bruce Strasbourgban elsüt egy poént a Sanctuary közben, attól én még röhöghetek rajta pár nappal később Budapesten.
7. A sok fuckozás valóban nem jó dolog. Másfelől meg tudom érteni, hogyan érezhetnek Steve-ék, akikre magasról szarik pl. az MTV, no matter hány millió lemezt adtak/adnak el.
8. Dickinson teljesen beőrült; Gers úgyszintén; Nicko ugyancsak. Steve szerintem is visszafogott volt, Adrian meg mintha konkrétan szarul érezte volna magát. Davey viszont élvezte, elég volt ránézni a fejére. Bakit én nem fedeztem fel, szerintem halál pontosan nyomták a dalokat. Ha volt is egy-kettő, hát istenem. Ettől is koncert egy koncert.
9. a két Blaze-es számról: számomra a Sign Of The Cross volt a koncert fénypontja; a Clansmannel sem volt semmi baj, aki nem volt süket, hallhatta, ahogy a küzdőtér teli torok üvölti a szöveget, de főleg a refrént.
10. Bruce eszmefuttatása: sok új számot játszanak, a Maiden emiatt is "kinda unique", nem hasonlítható más HM bandákhoz, de amúgy is tesznek a divatra, és itt jön be a "fucking MT fucking V"
11. Nem tudom hol volt, mit szívott az, aki ezt írta: "Az utolsó blokkig tök passzív volt a közönség, csak az ismert számokra indult be mindenki". Meg hogy nem volt fent kéz, meg nem volt headbang. Véletlenül nem a PeCsában voltatok?
12. Ezeket a szavakat viszont aranyba kéne önteni: "Tudomásul kell venni, hogy a Maiden ma is Maiden, bár a 80-as éveket nem lehet megismételni"
13. Szerintem hülyeség, hogy a többségnek nem tetszett a koncert. Kurva lelkes volt a közönség, na persze nem a "nyugdíjasok"
Ha netán bunkó lettem volna tegnap éjjel, az azért volt, mert a MAIDEN AZ ISTEN számomra, és érzékenyen érintett az a pár beírás, ami fikázta a koncertet. Főleg, hogy elképesztően nagy volt a hangulat!
"hi there! i had an excelent time at the gig. i think i saw you. you were front lines in the middle right? i was bouncing in lines 2-5 for the whole show, near where janick was playing. i loved the show. i was dead-tired after it." /George Matsangouras, görög Maiden fan küldött egy emailt az imént. Ja, és mellesleg megtanított nekem egy anti-ferencváros nótát görögül, azóta is csak azt dúdolom: Ehisz mesz szton kolo szu ena varosz, ferencváros, ferencváros :))
Ha valakit érdekel, a hivatalos honlapon egy rakás fotó látható a prágai és dynamós koncertről.
A "turbo soundról" - a színpad szélén láttam amolyan repülőgép-hajtóműre emlékeztető berendezéseket. Talán az lett volna? Sajnos nem igazán hallatszott...
Üdv!
A legtöbb hozzáfűznivalót már elmondták előttem, de én is úúúúúgy akarom:
A hangzás nem is annyira, de a hangerő totál elb...ta a koncertet. Normáél hangerőn eldumáltam a haverommal 10 méterre a színpadtól. Az Dirty Deeds alatt is szörnyű volt, de én meg mertem volna esküdni, hogy a Maiden min. háromszor olyan hangos lesz. Hát nem...
Dickinson valóban nagyon aktív (enyhe kifejezés) volt, de Janick vitte a pálmát. A legjobb szvsz az volt, amikor a gitárral megb...ta a hangfalat. A hangszer meg rendesen sikoltozott :)). Harris bácsitól nem ezt vártam, de a végére azért belejött. Adrian szerintem már most fásult - pedig még igencsak az elején járnak -, szólója alig volt.
A Dirty Deeds iszonyat szürke zenét játszott, de a színpadot jól bemozogták. Nem a Maiden elé valók (Harris azért bólogatott rá a színfalak mögött).
A legjobb nóta szvsz a Sign Of The Cross volt. Örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, már lentebb is írta valaki. Dickinson hangjával azok az énektémák iszonyat megdörrentek, és valahogy a gitárok is izmosabbak voltak, mint a többi nótánál.
Nemtudom, mi lehetett az oka, de valahogy a közönség sem vette a lapot. Minden nóta elején ordítoztak meg minden, de a számok végére rendszerint elhallgattak. Volt olyan, hogy egy kéz sem volt a levegőben, ez pedig egy Maiden koncertnél valamit kell, hogy jelentsen. Bár én a színpadról is több mosolyt vártam... Én ha valami miatt nem szeretem a "nagy" koncerteket, az a lökdösődők népes tábora. Most a 10-15. sorban semmi(!) nyomulás nem volt. Nem arról van szó, hogy a pogót hiányolnám, de a headbang azért mehetett volna ezerrel.
Mindent összevetve megérte a belépőt. Én nem mondanám magam nagy Maiden fannak, a klasszikus nótákat ismerem, ennyi (bár új album máris egyik örök kedvencemnek ígérkezik). Azonban a régi koncertfotók alapján semmi pénzért ki nem hagytam volna a bulit, hiszen köztudottan az egyik legjobb koncertbanda, na meg Dickinsont és Harrist látni iszonyat nagy élmény volt. Nem ez volt életem koncertje (félreértés ne essék, akár lehetett is volna), de élménynek elsőosztályú volt, a fentiek ellenére.
HAIL AND KILL TO Metalbá! (bocs, de nem hajlik rá a kezem, hogy a metalt á-val írja)
"Nem tudom miért, de úgy látom azoknak tetszett igazán akik nem voltak a '80-as évek Maiden koncertjein."
Hogy miért? Épp ez a lényeg, hogy sokan nem láthatták ezt a felállást, mert még -mondjuk- 88-ban túl fiatalok voltak. Én is közéjük tartozom, és nekem így is hatalmas élmény volt Bruce-t élőben látni. Láttam a Live After Death videót, és egy rakás régebbi koncertfelvételt, és nagyon vártam, mit alkot nálunk "AirRaid Siren". Nem is vallott szégyent - legalábbis az én szememben. Csak magamat tudom ismételni: ha kint lettem volna a 80-as évekbeli "klasszikus" koncerteken, biztos lett volna hasonlítási alapom. De így nem volt (mert a CD és a videó nem helyettesítheti az élő bulit), talán emiatt is élveztem annyira az egészet.
Végigolvasva a mai nap termését úgy látom elég vegyes kép alakult ki a koncertről. Nem tudom miért, de úgy látom azoknak tetszett igazán akik nem voltak a '80-as évek Maiden koncertjein. Szerintem a rajongók többségének nem igazán tetszett a buli, legalábbis a végén az arcokról én elégedetlenséget olvastam le. Az meg nem igaz, hogy Magyarországon így szólnak a bulik. Elég csak a szigetre gondolni, '97 Motörhead ott majdnem leszakadt a fejünk olyan állatul szólt. Régen valahogy nem volt ilyen Big biznisz szaga a dolgoknak. Egyébként kiváncsi lennék kinek mi a véleménye arról, ami a Blikkben megjelent, miszerint az Iron Maiden koncerten turbo sound hangzás volt. Elég bizarr.
Csak ismételni tudom: a hangzás rettenetes volt. Annyira idegesítő volt, hogy nem is tudtunk odafigyelni rendesen. Ilyen körülményekért nem biztos, hogy mégegyszer kiadnék 5000 forintot, a halk zene hallatán néha úgy éreztem, hogy videót nézek, nem pedig koncerten vagyok.
A zenekarnak el kellene döntenie, hogyan birkózik meg a régi és az új nóták arányával, ez így nem működik. Az utolsó blokkig tök passzív volt a közönség, csak az ismert számokra indult be mindenki.
Bruce hangja félelmetes, a többiek sem hibáztak, bár szenvedélyt nem, csak kőkemény profizmust láttam.
Tudomásul kell venni, hogy a Maiden ma is Maiden, bár a 80-as éveket nem lehet megismételni. Összességében jó közepesnek érzem a koncertet, én sokkal többet vártam, jó hangzást, átütő dinamizmust, hogy leomlanak a falak. Na, ebből semmi nem lett.