Akárhogy gondolkodom, gumicsónakos könyvem legfeljebb hajótöréses sztorival van. De ezt a Hollandia bédekkert úgyis továbbadom, mert nekem persze már megvan.
Konkrétan nem, de ezer példát tudok arra, hogy míg az egyik iskolában az ellenőrzőhöz csatolták a formanyomtatványt, amelyet kitöltve mindenki ment, amerre látott, a másikban a hótt frusztrált iskolaigazgató a tanévkezdés napjaiban tábolyultan kapkodott a telefonhoz, hogy mi legyen a sportolókkal, a nyelvtanulókkal, meg a zenészekkel. Ezt _nem_ lehet egy ekkora rendszerrel csinálni, mint a közoktatás.
Világos, csak jelzem, hogy van ahol máshogy van. Majd kialakul. Nekem van egy tippem, hogy ezt a részét viszonylag rövid időn belül meg fogják változtatni.
Ez nekem is durva kicsit. Nem tudom, mi mennyit fizetünk most, az emelés után, de megkérdezem a nejem. A gyerekek azt mondják, hogy nekik ugyan eddig is rendben volt a kaja, de most tényleg minden nap van gyümölcs, vagy az ebédhez "suli-lötty" (gyümölcslé). Részemről ki van nekik adva ukázban, hogy a maradék délutáni uzsonnát hozzák haza, hogy lássam, mit és mennyit ettek bent, de mostanában ritkán jön haza értékelhető mennyiség. Szóval nagyon rossz nem lehet.
kivéve ha a kötelezően órarendbe tartozó órát tesznek be délutánra, amire van lehetőség (testnev, hittan, erkölcstan stb.), arról ugyanís nem adhat felmentést.
vagy van ahol mindennapra külön meg kell írni. Vagy 1 hétre előre, pontosan órára lebontva, hogy aznap mikor engedjék ki.
Iskolája válogatja, én ahány helyről hallottam infót annyiféle képpen oldják meg a valóságban.
Szóval az, hogy _ugyanúgy_ fakultatív ahogy eddig, az nem mindenhol igaz. Lényegében iskolánként, az ottani helyi közösség, irányítás, igazgató, tanárok, szülők együttműködésének, intelligenciákának, "erőszakosságának", érdekérvényesítő képességének, félelmeinek, behódolási mértékének egyfajat elegyeként kristályosodik ki valamiféle gyakorlati megoldás. Bizonyos iskolákban ez akár véletlenül egybe is eshet azzal a gyakorlattal, ahogy korábban is ment. Máshol meg nagyon nem.
Szeptember 3-án a szülői értekezleten kiosztottak egy formanyomtatványt ahol a szülő aláírásával egész évre mentesíteni lehet a gyereket a délutáni bennmaradástól. Így ugyanúgy fakultatív, mint ezelőtt.
No, ez is érdekes. A nyáron egy ugyanilyen tartalmú beszélgetést folytattam velük, csak a tévé ügyében, arra is mondták, hogy olcsóbban nem lehet, csak ha hozzájuk viszem a telefont és a netet is. Mondtam, azt nem, ellenben átviszem a tévét is a másikhoz. Újabb telefon, hogy lemondjam a szolgáltatást, mire hirtelen kiderült, hogy lehetne ezt jóval olcsóbban is, csomag nélkül. Nagyon sajnálkoztam, hogy most már késő, nehezen hozok meg egy ilyen ügyintézős döntést, de ezt speciel már meghoztam.
No nekem pont velük nem volt szerencsém: az internet ára miatt zúgolódtam nekik, de nem hatotta meg őket. (Az volt a bajom, ami most is, hogy az új előfizető olcsóbban kapja, mint én. És náluk ha lemondom, akkor három hónapig nem köthetek új szerződést. Más szolgáltató meg nincsen.)
Apósommal azért értettük meg olyan jól egymást, mert mindig mi voltunk azok, akik a háttérben lappangtak, kissé szégyenkezve, míg anyósom és a férjem alkudozott. :)
Tegnap a plazákról írtam, de néha a szolgáltatóknál is működik, komolyan. Véletlenül jöttem rá, amkikor egyszer, jó pár éve, felhívtam az UPC-t, hogy lemondjam az HBO-t. Kérdezték, miért. Mondtam, mert rossz, drága, nem nézem. Erre ők: és ha feleannyiba kerülne, két év hűségidővel? Egy évre rá már tudatosan kezdtem simfölni az adást, akkor is bejött.
A fűtésdíjat a ház számolja ki, mert közös a kazán. A csökkenés annyi, hogy idén nem volt emelés. Mivel a házban én vagyok az egyetlen, aki kicseréltette a radiátorokat, új ablakokat épített be, stb., irtózatosan pazarló a rendszer.
Én is úgy vagyok vele, hogy ha már az az 1-2 ezer ft számít, amit ezzel az aránytalan macerával, folyamatos odafigyeléssel netán meg lehet fogni, akkor már régen rossz. Inkább spórolok máshol, ami sokkal kevesebb fáradtsággal jár. Pl nem veszek új kocsit, új tévét, új telefont x évente, ez semmilyen plusz energiámba nem kerül és milliókat takarítok meg:) Míg egy bank vagy bankszámla váltással járó szivornyának még a gondolatától is kiráz a hideg.
Tegnap a tavaszi sajnálatos haláeset miatt betelefonáltam a Fundamentába, hogy hogy lehetne átírni, kimenteni nemcsak a betett pénzt, hanem a kedvezményeket is.
A fazon készségesen, kedvesen elkezdett magyar szavakat egymás után illeszteni, mégcsak nem is káromkodott külföldi kifejezésekkel. De hogy ha ez így akkor az úgy, miközuben ha az, akkor emez már nem amaz. Stb, stb. Aztán negyedórával később kérte hogy válasszak.Türelmesen hümmögtem, és válaszoltam neki, hogy ezt még át kell gondolni a csaldá többi tagjával és gyorsan elköszöntem.
Igazából ez az egész bank, pénzügy csak a túlbonyolításra játszik hogy kiénekelje az ügyfél szájából (a szerintem igazi) sajtot.
És biztos soxor bejön nekik, akik megmutatják hogy hogy értenek ehhez és jól megértették és majd jól beválasztanak.
Valójában olyan egyszerű dolgok hogy na, de a bonyolítók alapos munkával igyekeznek bevinni az embert az erdőbe.
Egyszer húzta ki nálam az OTP a gyufát és átmentem egy másik bankba. 6 hónapig mászkáltam minden hónapba a számlákat befizetni, mert nem működött a dijbeszedés. Soha többet! Én vagyok az ideális alany, inkább lenyelem az emelkedő díjakat, de nem változtatok.