Sziasztok! Vasárnap sajnos hazaérkeztünk. Az MSC Splendidával voltunk Genova- Marseille - Barcelona - La Valetta - La Goulette- Messina - Róma - Genova útvonalon. Nagyon jól éreztük magunkat, összességében minden jó volt. Összehasonlítva a korábbi két Royal Caribbean társasággal tett utunkkal ezt azért gyengébbnek találtuk. A hajó gyönyörű és hatalmas. Elég nehéz tájékozódni, nincs központi rész, nem minden szinten lehet végigmenni és nem nagyon jelölik, hogy éppen melyik szinten vagy. Az sem ártana, ha az irányt jelölnék. A kabinok kényelmesek, tiszták. A 16 éves kamasz fiunkkal laktunk egy szobában, de nem volt kényelmetlen. Nagyon szépek a bárok, lépcsők, közös terek mindenhol. Több medence van, mind szép, kényelmesek a napágyak. Sajnos a medencék tenger vízzel vannak töltve. Este 7 után lezárják és leengedik őket, nem lehet utána fürdeni. A medencék környéke általában elég zsúfolt volt, vadászni kellett az üres ágyra. Ellátás: Hát ez lehetne jobb. Reggelinél általában nagyon sokan vannak, nehéz asztalt találni az önkiszolgáló részben. Érdemes valamelyik ültetett étteremben reggelizni, ugyanaz a választék szinte, a pincér gyorsan kiszolgál általában. Ebédnél ugyanez a helyzet. Csak ültetett vacsora van, étlapról kell választani. A kínálat és az ételek minősége átlagos. A vacsoránál és az ebédnél még egy pohár vizet sem hoztak, csak ha fizettél érte. Ez nagyon nem tetszett. Egész nap nem volt innivaló, még egy pohár víz is csak pénzért. Elvileg az étkezési időkben benne van az ellátásban a víz, a kávé, tea, de mindig le voltak zárva a gépek, csak a reggelihez voltak gyümölcslevek. Minden este volt műsor a színházban, viszonylag rövid, kb. 30 perc, és nem túl színvonalas. Zene, tánc, artisták. A gyerekek panaszkodtak, hogy este 10 után az éjfélkor kezdődő discóig nincs semmi program. Igazából minden jó volt, ha ez lett volna az első hajóutunk biztosan nagyon elégedettek lennék, mint ahogyan a velünk utazó első hajós barátaink elégedettek is. A Royal Caribbien nálunk elég magasra tette a lécet, ezért vagyok talán ennyire kritikus. Azért akár holnap visszamennék! Szívesen válaszolok, ha valamire kíváncsiak vagytok még.
Mi kint a parton vettünk egy üveg Bailey's a vámmentes boltban és mikor mentünk vissza a hajóra, akkor mondtak ott az átvizsgálásnál valamit, de nem értettem. Bár elvileg tudtam, hogy azt akarják, hogy azt adjam le valahol, de amúgy meg sehol nem volt utána senki, így becsempésztük a kabinba és 2-3 este alatt megiszogattuk. :)))
Bocsi, hogy így beleszólok. Mondjuk én sem a Royallal voltam, hanem a Carnivallal és ugyan Karibi térség, de nem az a rész, ahová ti mentek.
A tengeri betegségtől tartottunk mi is, de semmi nem volt, pedig belső kabinban voltunk, a hajó elején. Állítólag ott a legrosszabb. Egyszer egy picit éreztem, hoyg megy a hajó és jól esett kimenni a levegőre, de amúgy abszolút elviselhető volt. Meg hát lehet kérni gyógyszert is, meg van valami csuklóra rakható dolog is, de ezt csak fél füllel hallottam a boltban.
Mi kétszer vettünk koktélt a fedélzeten, mert kellett az ajándék "pohár". Azok 8-11 dollár + 15% borravaló árban voltak.
Amúgy meg azt ittuk, ami ingyen volt: azaz sima víz, limonádé és ice tea (az rettentő ízesítetlen volt, nem jött be).
Nekünk akkor az volt az első hajóút és volt, amire befizettünk előre és volt, amit ott szerevztem, bár arra is jó előre rákerestem mindenre. MOndjuk ha a neten előre akartam keresgélni különböző programokat, azok majdnem egy árban voltak a hajótársaság ajánlatával. Mi amúgy Miami - Grand Turk - Half Moon Cay - Nassau - Miami útvonalon voltunk.
A kiszállásoknál, főleg, ahol kishajóval visznek ki a partra, ott azokat az utasokat helyezik előnybe, akiknek van előre foglalt parti kirándulásuk. Itt így volt.
Nem tudom mi az a cover charge. Viszont a borravalót azt igen, automatikusan levonják az utolsó napon. Ha kártyával fizetsz, akkor ugye arról. Ha pedig készpénzben raksz le előleget, akkor abból.
és jó sok mindenre lehet költeni, pl. a hajón készült fotókra. Na azok 8-25 dollár között vannak. :( 1-2-t azért vettünk mi is.
Szia. Szerintem a párod nem lesz tengeri beteg. 1 db szóda bérletet érdemes venni. A kötelező borravalót lehetett borítékban is adni, raktak a szobába borítékokat. Sajnos mi egyik szigeten sem voltunk.
Múlt év őszén a Freedom of th Seas (Royal Caribbean) hajón utaztunk. Mivel az első este kért két pohár vörös borért 20 dollárnál is többet számoltak, a további napokon már nem kértünk bort. A kabinban volt jég,oda mindíg vittünk a büfé pultról limonádét, ezért nem kellett fizetni. Nálunk volt svéd asztalos vacsora is. A palackos italok ára nagyjából feleannyi, mint az itthoni boltokban. Ezeket viszont csak itthon fogyaszthatod el, mert csak az utolsó estén kapod meg leragasztott dobozban. A csábítás határtalan. Költőpénz? Az isten pénze sem elég. Viszont az utolsó napon az üzletek kiárusítást rendeztek. Szép utatok lesz, érezzétek jól magatokat.
Szia t3. Katt a nicknévre és kiadja az összes hozzászólást. Milyen útvonalon mentek? Az NCL az 1 laza társaság,nincs öltöny sem. Tengeri betegség, az első útra 1 barátunk nem jött el mert félt a másodikra eljött /akkor volt mozgása a hajónak/ jövő héten szintén együtt megyünk most már nem fél. Első úton befizettünk progikra a hajón, a másodikon már mindenhol kint intéztük. Mi itt szoktunk befizetni,
Szia aqua80, mi pont egy héttel később szeptember 18-án indulunk. Így sajnos Ti akkor szálltok ki, amikor mi be. Talán jelentkezik valaki, akivel Ti, vagy mi egy időben utazunk.
Szia SzE57. Augusztus 10.-én felteszünk majd 1 beszámolót. Mivel az első utad el sem tudod képzelni hogy milyen jó lesz. A parkoló kérdésre is választ adunk.
Szia. Sajnos sokat nem tudok segiteni 2 Royalos utunk volt a Karibi régióban, és nagy hajókkal. Ez 1 kicsi és öreg hajó. - Az alkohol nem volt drága /amerikában/ -volt Coke-bérlet /korlátlan 1hét/ 45usd -az étkezéseknél víz, jeges tea,ingyenesek -vízumod neked is lesz a kártyáddal önállóan is mehetsz - a nagy hajókon van ültetett és svéd-asztalos is Sajnos sokat nem tudok segíteni. Viszont a Royal Caribben az egyik legjobb társaság. A honlapjuk is jó, sok infóval.
Szeptemberben indulunk Koppenhágából a Vision of the Seas-szel Balti körútra. Mivel "első hajózók" vagyunk, pár tanácsot szeretnék kérni - főleg akik a Royal-al voltak már úton: - Akkor hogy is van ez az ital és ételfogyasztással? - Alkohol/Üdítő milyen árban van (elsősorban sör, bor)? - Mégis mennyit szánjunk kettőnkre egy hétre az ilyen-olyan ellátásra, költőpénznek? - Parti kirándulást egyet tervezünk (mivel Szt.Pétervár elég nagy "falu", annak nem merünk egyedül nekivágni, meg ugye oda vízum is kell...), mikor érdemes foglalni? - A vacsoráknál: létezik svéd-asztalos megoldás is, vagy csak ültetéssel-felszolgálással?
Szerintem még lesznek kérdéseim... Majd egyre többször jövök ide! ("Cserébe" London, Párizs, Róma, Prága, Rhodosz, Isztria, Sevilla, Cádiz stb. infot szívesen megosztok :) ) Attila
egyébként mi csak macicsoportosoknak (ovisoknak) neveztük azokat, akik befizettek kirándulásra, mert úgy mentek, és olyan jelvényekkel, mint az ovisok. Csak azt mondtuk mindenhol, hogy na megjött a macicsoport is.
De igen el is felejtettem megírni, hogy az ebédnél sokszor iszonyú tömeg és sorban állás volt, mivel sokszor csak fél 3-ig volt ebéd, és a legtöbb csoport fél kettőkor ér vissza, de előtte nem is éhes senki. Na most kb 3000 ember egyszerre rohanta meg az éttermet, ami ugyanakkora, mint az armónián, de kétszer annyi embernek. Volt, hogy nem volt ülőhely, mire jött az egyik pincér, hogy mit kérek inni, hát elküldtem rendesen angolul melegebb éghajlatra, hogy asztalt hozzon, de az volt a válasz, hogy arról Ő nem tehet. Sajnos, csak úgy lehett később megoldani, hogy egyikünk lefoglalt egy asztalt, majd amikor mindenki meghozta a kajáját, Ő is elment ételért.
Nagyon hasznos infókat írtál az útról. A legtöb helyen megoldjuk egyénileg a városnézést, de Rómát nem merjük vállalni, így ott azt hiszem, befizetünk a kirándulásra. (Nagyon-nagyon el tudok ám tévedni :-))
Az én legnagyobb félelmem a Splendidával kapcsolatban a tömeg... Tavaly az Armónia ugye egy kisebb hajó volt, és eléggé eloszlott a tömeg - ez főleg az étkezéseknél érdekes. A Splendidán nem volt ilyen gondotok?
Próbáltam neked keresni az interneten, de nem találtam semelyik Genova oldalon. Azt ajánlom, hogy foglaljátok le a MSC által ajánlott parkolást, mert az semmilyen kötelezettséggel nem jár. Két különböző cég, és nem probléma, ha nem veszítek igénybe. Ugyanakkor keressetek a kikötőben másik garázst. kb. 300 méteren belül 4-5 földalatti fedett garázs van. Ha megnézed a képet a hajóról, amit csináltam, ott alul és jobb oldalt is végig tele van fedett garázsokkal. És ha mégsem sikerül, vagy nem megfelelő az ár, akkor még mindig este 5-ig le lehet adni az MSC-nek a kocsit. De az egész város tele van garázsokkal. Mi előtte a szálloda mellett voltunk egy garázsban, ott is sok másik volt, de az a belváros, ott 15 euró a parkolás.
Nekünk is ugyenez volt a helyzet! Egyébként most elgondolkodtattak itt a hozzászólások, hogy menjünk-e jövőre a Splendidával?? Szerintetek megéri úgy összességében? Mert egy kicsit visszahőköltem hambrus hsz-étől, mert az Armonián pont az volt szimpatikus, hogy családias volt, oké egy nagyobb hajón nem várom el, de ez a távolibb kikötés sem tetszik annyira. :/ Mit mondtok?
A programok sokkal gyengébbek voltak, mint az Armónián, lehet, hogy azért, mert még nem annyira kialakult a helyzet, vagy a Hop-on Hop-off jelleg miatt, hogy nem volt egy teljes egész a turnus. Az entertaiment nagyon gyenge volt, míg az armónián minden órában találkoztunk velük, és nagyon sok jó programot csináltak, itt alig láttuk őket. Talán azért is, mert kétszer annyi utas, kétszer akkora szórakozóhelyen van, mint a másik hajón, de a szórakoztató személyzet ugyanakkora, és kezdő.
A parkolásnál nagyon meggondolandó, hogy aki teheti keressen másik parkolót, rengeteg van a kikötőben, és láttuk, hogy parkolnak az autókkal. Két autó között 5 centit hagynak, a kulcsot is ott kell hagyni, és kinn áll az utcán, holott ezért a pénzért zárt garázs is van több Genovában.
Aki gyerekkel megy annak ajánlom még az akváriumot Genovában, mindjárt a kikötőben, 11 körül ingyenes delfinshow-al. Érdemes megnézni.