Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
itt a tisztes távolságon van a hangsúly!!, dár itt lejebb ajánlotta valaki, h ,ah ív keletkezik, akkor rövidbe kell zárni... csak az e nem mindegy, h hol keletkezett az ív és hol zárom rövidbe!?, ha az ív után zárom rövidbe, szerintem, olaj a tűzre!, mert az íven keresztűl nembír, nullára söntölődni a dc!, az ív előtt, ha rövidet kap, akkor az lehet hasznos, mivel 0 fesz, kioltódik az ív.
Én is úgy döntöttem hogy tisztes távolságba felteszek még két Trl csövet és újrafűzőm a panelektől lejövő delejt.(Nekem még nincsen összekötve a lefűzött kábel)
Próbálunk ügyeskedni (Bratyómmal) lassan több tfsz levezetőm lesz mint fogam.Annyit begyűjtöttünk ismerősök álltal,de egyik sem teljesen olyan ami kellene :(
Már van Ac oldalra:
-kapcsolóm(ENSTO Ks3.25)
- 2 Pólusú kismegszakítóm,
-1 db B+C levezetőm,de nincs hozzá NPE levezetőm.
és még van 2 fajta Ac-s az egyik 3 pólusú C a másik 2 pólusú C.
mellesleg onnan is lehet tudni, h volt az a fránya villámindukció, ha sérült a szigetelés, az inverter nem fog elindulni, kiáll dc errorba. máskülönben, ha megvan a kellő védőtávolság a + és - közötti dc kábelen, nem fognak tudni ívileg közösülni! max van a szivárgó áram és inverter tilt! és már tudom is, h megkel néznem a dc oldalt sürgősen! éppen ezért úgy döntöttem, így átgondolván a dolgokat, h nem rakok semmiféle kismegszakítókat, meg egyébb okosságot az áramkörbe, még a padlástéri dobozom is megszüntetem, hanem a védőtávolságok betartásával leviszem a pinyóba a delejt és ott, majd, közösítem a 2 stringet, mert, ha ott dob ívet, max kormos lesz a betony fal, de nem tud kigyúlni semmi! a napelemeknél, még gondolkodom, hogy tudnám kihagyni az mc4-eseket, mert felesleges csatlakozás az is, mivel kinyitható a napelemek hátulja, és elég ott összekötni, sorolni a paneleket!, csak olyan időben kell ezt megtenni, amikor már a napocska elbújt! így, marad a tetőn a kényszerdelej, ha kell, ha nem... ha meg megrágja a nyest, akkor ugyanúgy inverter leáll, de nincsen szikra és ív!
villámindukció, átüti a szigetelést a kábelen, valahol , így jöhet létre az ív? beltéri kábeleket mindenképen vizsgálni kéne, persze, ha tudja az ember, h kell... esetleg nem lehetne védelem, ha iyen villámos idő van, akkor egyszerűen nyitva hagyja az ember a dc oldalt?, mondjuk kibillenti a biztit a túláramvédő előtt?
És honnan tudod, hogy viilámindukció volt? Simán (pl. este vihar) átüthet a +-, amiből másnap napsütés hatására már indulhat is a párhuzamos ív, azt lehet mire észreveszed, már jönnek a tűzoltók...
Amúgy igazad van, ha felmerül akárcsak a gyanúja is, átvizsgálás, de mit vizsgálsz?
Napelem alatt elhelyezett csati (pl.MC4) ív alakul ki, mert pl. kontaktos lett évek alatt pl. párásodás stb. Az ív kialakult, MC4 et szétégeti, a két vezető távolabb kerül egymástól, mert elég... Közben ív alakulhat ki az egyik vezető és a napelem (poly,monokristálya) között... Vagy pl az egyik hozzáér (elég ha közel van) a napelem fém alu keretéhez, a másik pólus és az alu keret között már ott is az ív! S bizony ott alu megolvad, elgőzöl... meg a panel is....
"egyszerűen felteszem a késes kibbillenthető biztiket, a dobozomba és ott kibillentem azokat, de ez , még önmagában nem szüntetné, meg a magas dc feszültséget"
egy kicsit rosszul magyaráztam!, megszüntetné, csak nem úgy, és nem mindenhol a rendszerben, ahogy szeretném!, mivel, ha sikerűlne úgy lekapcsolni, a peneleket ahogy szeretném, akkor a tetőn kint is megszűnne a penelek közt a magas fesz, ha netán mégis onnan keletkezne tűz, valami csoda folytán. tehát lényegileg a penelok sorbakötése szűnne meg, az lehetne a legkedvezőbb, egy esetleges problémák szemszögéből. :))
csak beszélgetési szinten! nem kekeckedni akarok!, továbbgörgetném a dolgot! :)) igaz nem kell a dc oldalt kapcsolni, a szabvány szerint, de én szeretném, ha lehetne és nem abban a formában, h akár 500 voltot megszakítom, hanem úgy , h csak a napelemenkénti 35 volt legyen jelen. igazából a szétkapcsolás, szerintem nem jelent problémát az álltalam említett kis megszakítókkal sem, mivel, ha jól tudom az inverterben lévő kondik, míg töltve vannak, alig lesz szikra, az érintők közt, vagy ív a szinte azonos, mondjuk úgy potenciál miatt!? a baj ott fog kezdődni, ha a kismegszakítóim és az inverter között valami miatt zárlatos a két ér! na!, ha ilyenkor lekapcsolok a kismegszakítókkal, akkor valószínű, h elég szép hegesztő ív fog kialakulni, a kapcsolási pontokon és ezt szerintem nembírná, még egy gyárilag dc-re tervezett solar kapcsoló sem, de ezt csak feltételezem. persze, ha nagyon túlméretezett kapcsoló lenne, akkor lehet bírná? de, az elképzelhető, h 100 000 feletti áron lenne? én igazából arra gondolok, ezzel a kapcsolással, kapcsolatban, :))), ha neagyisten kialakul valamilyen tűz, a padlástérben, akkor ne csak tétlenűl kelljen néznem, h az ív, valahol éppen tüzet csihol, és várni estig, h megszűnjön, hanem azonnal lejebb tudjam venni az áramgenerátorom magas feszültségét szétkapcsolással. alapból, vagy inkább zsigerből az zavar, h van egy úgymond tápegységem, amiben ott a birkógép és nemtudom lekapcsolni! persze lehetne úgy is, h egyszerűen felteszem a késes kibbillenthető biztiket, a dobozomba és ott kibillentem azokat, de ez , még önmagában nem szüntetné, meg a magas dc feszültséget... és végülis, lehet, h ezt fogom tenni, jobb híjján! vagy kismegszakítók helyett, ugyanezt a késes biztiket betenni, a panelokra egyenként, csak ez is jár némi veszteséggel a sok bekötési, érintkezési pont miatt... na, ezt még át kell gondolni, jól körbe kell járni a témát, mielőtt cselekvés van! .)
Persze nem az egész tábla, de lokálisan pl. inverternél vagy a napelem azon területén, ahol közvetlenül (vagy rajta keresztül) az ív záródik bizony az ezres nagyságrend nem túlzás Celsius fokban.... Láttam mát megolvadt inverter fémdobozt, leolvadt alumínium napelem keretrészt szerencsére csak fényképen...
A napelem keeete ès a sìn kózött nem sok Uv fèny lehetsèges nálam.A +- ès az Eph jó közel egy Trl csőben vezettem.Akkor ìgy jónak tűnik.A panelek Eph-ja is össze van ès lessz sorolva.Trapèz hullámlemez fedèsű a tető.Van egy kèmèny amire terveim szerint egy villámfelfogó csúcsot szeretnèk teni.Aminek külön levezető földszondája lesz.(Ezt nem ìrták elő,de nyugotabb leszek hogy ha becsap a menkű a rövidebb kisebb elenálás ùtját választja.
Az ívtől akár több ezer(!) fokra hevült napelemtábla megmaradt üvegfelülete, elfolyt alumínium keretétől meggyullad a ponyva is :(
Félre a viccel! Az ív veszélyes dolog, mire észrevennéd leégett a tetőd...
Szóval, amit tenni lehet, az a maximális elővigyázatosság, barkácsolástól mentesen! Nem véletlenül születnek a szabványok! Pl.: Nem véletlen, hogy AC1000V ra tervezett doboz messze nem egyezik meg a DC1000V ra tervezettel, sem anyagában, sem elrendezésében, sem nagyságában.
"kb 30% a németországi lakástüzek okozója a napelemrendszer!" nem egészen!
Napelemmel rendelkező lakások 30% -a, az össztűzesetnek csak néhány tized % -a...
"...ezt nem kell és nem szabvány, nem kell ..." mármint a DC oldalt kapcsolni.
Lehet kapcsolni szabványos DC(!) kapcsolóval és nem AC re tervezett eszközzel!
A külön-külön beépített "megszakítások" mind-mind +hibalehetőség veszélyforrás, én nem erőltetném...
"ha most én szakemberrel fogom az én dobozom kicseréltetni és beköttetni, akkor is benne lesz az a "gyenge pont" igen, de a szakember bakelitdobozba nem köt be semmit, nemhogy DC -t, meg az mégiscsak más, ha egy SZABVÁNYOS erre tervezett DC dobozban van egy DC kapcsoló esetleg túláramvédelemmel (speciális karakterisztikájú (!) biztosíték) társaságában. (A legtöbb inverterben eleve van némi túlfesz, áramvédelem, meg DC kapcsoló)
A sima gyorskötöző UV fény hatására előbb-utóbb elporlad.
A+- ágat érdemes szorosan egymás mellett vezetni, így a mágneses sugárzás minimális, ill. másodlagos villámveszély is a legkisebb! Sőt a napelemeknél is célszerű úgy vezetékezni, hogy ne legyen hurok, azaz szorosan egymás mellett a +-
"a villamos bekötéseket szabvány szerinti eszközökkel, szakemberrel csináltasd meg!"
ez renben is lenne, meg ez egy helyes út! csak az a bajom, h az efféle bekötések ellenére is van soxor tűz és tragédia! olvashattad, a kolléga szerint, kb 30% a németországi lakástüzek okozója a napelemrendszer! és feltételezem, h azokat szakszerűen és szakemberek kötötték, mégis lett baj... tudom!, h ez veszélyes üzemnek számít és, ha a szakember álltal bekötött cuccokkal is ekkora a veszély, akkor az én kontárkodásom, biztos, h tragédiába fog torkollani? annak ellenére, h legalább 3-4 szakemberrel megbeszéltem a bekötés elméletét , de igazásból a fő problémámra egyik sem tudott megnyugtató megoldással előállni. nevezetesen, h lekapcsolható legyen a napelemek deleje, az épületbe belépésénél. többem is azt mondták, h ezt nem kell és nem szabvány, nem kell vele foglalkozni! én , meg úgy gondolom, h érzek a rendszerben egy gyenge pontot, a biztonság rovására, amit szeretnék megszüntetni, kiiktatni, ha lehetséges! ha most én szakemberrel fogom az én dobozom kicseréltetni és beköttetni, akkor is benne lesz az a "gyenge pont" a rendszerben, ami engem továbbra is zavarni fog! soxor futottam bele ebbe a dologba, ha nem értesz valamit, csináltasd szakemberrel és ezzel rövidre volt zárva a dolog... de ettől még gyulladnak ki házak!
Üdv.Nem közvetlen ehez szetetnèk hozzászólni.Hanem kèrdeznèk.Lefűztem 12panelt sorba.Solár fekete-piros4 mm2ès zöldsárga mm2Mc4 csatikkal.rögzìtettem a sìnre gyorkötózővel.+ ágat trl csöbe raktam,de miutàn bemegy a tetö alatt eggyütt vezettem egy csőben a 3 kábelt.Fűzzem újra egymástól távolabb?
5-600V nál a DC ív 10-20cm ias lehet. Mivel sorban vannak a napelemeid (?) kötve, így mindegyikkismegszakítón a teljes fesz esik. Ha az elsőt terhelés alatt lekapcsolod , már ott is az ív, ami akkor sem szűnik meg jó eséllyel ha a többit is sikerül lekapcsolnod, ráadásul ekkora fesz ÉLETVESZÉLY, könnyen akár rajtad keresztül is áthúzhat! Úgyhogy DC oldalon csak DC kompatibilis dobozzal és megszakítókkal dolgozz! (Bakelit: nedves, párás környezetben, pl. párakicsapódás, sérült felületen kialakulhat kúszóáram, majd ív DC esetében! (AC nél 0 átmenetek másodpercenkét egy tucatszor oltják ki az esetleges ívet, de DC nél NEM!)
Javaslom, hogy a villamos bekötéseket szabvány szerinti eszközökkel, szakemberrel csináltasd meg!
ja! és a kismegszakítókat nem, mint zárlatra leoldó védelmet, akarnám, csak, mint legolcsóbb kapcsolási lehetőséget. ezért is lenne 32 amperos, vagy mégnagyobb, aminek a fegyverzete, pogácsái, nagyobb áramerősségre vannak méretezve!, de tudom! az ív.... de, úgygondolom, ha, 8 ilyen kismegszakítót egyszerre leoldok, vagy egymás után, ahogy fizikailag éppen lehetséges, akkor dc ide, dc oda, azért meg kellene szakítania az áramkört? azt nehezen tidom elképzelni, ha 8 ilyen kismegszakítóval bontom a sorbakötött áramkört, h mind a 8 kapcsain fenmarad a dc ív!?
hm.. ezek érdekes és átgondolandó okfejtések!, mondjuk én a belső részt, biztonságosnak tartom, mivel, a pincéig, az ac+ és minusz , minimum 10 centire megyen egymástól! a pincében, meg ahol a derótok mennek és az inverter van, gyakorlatilag, nincsen olyan tűzveszélyes anyag, ami sokáig bírna égni, vagy tovább, mint egy szelet újságpapír. én a padlástéri lekapcsolást, azért gondoltam, mert , igaz, h az ív magmaradna elméletben a kismegszakító lekapcsolásánál, de, mivel nem egy kismegszakítóról beszéltem, hanem, napelemekként egyre, ha mindet lekapcsolnám, 2-3-4 kismegszakító lekapcsolásánál, már megkellene szakadjon az sorbafűzött áramkör és, csak a napelemekkénti 35-40 voltos , max 8 amperos delej maradna, a bejövő szálak mindegyikén. ami, azért jóval gyengébb, mint a kw-ok!?, a doboz nekem fémből van és , belőle kihúló szikra ellen védettnek mondható, üveglapos elejű, szerintem kigyúlási szempontból jobb, mint egy műanyag doboz, a szigetelés az más kérdés... a belső oldalak a dobozban , kb fél centis bakelit lemezzel vannak kibélelve, szigetelés gyanánt és azokra vannak a szerelvények felfogatva, sokat vaciláltam azon, h a fém dobozba egy műanyag dobozt rakjak, vagy a bakelitet? maradt a bakelit, mivel szerintem nehezebben tud kigyuladni, mint a műanyag! persze, minden baj a doboz körűl csak szélsőséges esetben tudna fennálni... ezt a dobozt egér, nyest, vagy egyébb rágcsáló, biztos, h nem rágja át!, a belőle kijövő derótok, sokkal vértelenebbek ebből a szempontból, annak ellenére, h húztam minden szálra +-ba szilikon védőcsövet és, így mennek a derótok a villanyászati védőcsőbe,, egymástól 10-15 centire amin lemennek a pinyóba. szumma szummárum! ha csak bevezettem volna a tetőről a sobakötött napelemek delejét, mindenféle megszakítási lehetőség nélkűl, veszélyesebbnek érzem, mint, a mostani felállást, esetleges mechanikai sérülésnél. ráadásul nekem a tetőfedésem is fém! fémcserép, így, ha netán szétcsúszna egy mc4-es valamely csoda folytán és tudna a delej, a tetőn ívet kialakítani, akkor az 1-es körűli lemez pillanatok alatt kiégne és már ott is a gyúlékony faszerkezet, nem úgy, mint egy hagyományos cserépnél, ami nehezen égne át, még, ha tüzet is raknék rajta... tehát nekem ez is szempont volt, h tetőhéjjal véletlen sem értekezzen a derót semmiylen szinten! kidörzsölödni sem bírjon! kültérben, viszonylag feszes derót vezetés, szintén a szilikonos + védőcsöben teljes hoszban és mindez még ugyancsak vastagfalú, pvc csőbe bujtatva!
Véleményem szerint a padlásra rakni rosszabb ötlet, mint kint hagyni a tetőn (persze rögzítve a napelem alatt sínekhez), mert ív-tűz esetén, ha bent van jó eséllyel leég a ház, ha kint van a cserép némi védelmet biztosíthat, meg jobban is látható!
A 32A kismegszakító nem megoldás, márcsak azért sem, mert ez DC, és 1 es időtényezőjű! (32A AC jóval 32A felett old le, karakterisztikától függően, ráadásul DC-n (főleg nagy feszen, kapcsolásnál, ív szinte azonnal kialakul, és ott is marad!))
P.l sorba kötött pl 16 elemes rendszernél a Voc akár 700 V is lehet, Vmpp télen akár 500V fölött!
1.) Mi történik, ha a DC oldalon pl, MC4 vagy egérrágta(!!! padlás!!!) DC kábelnél üzem közben ÍV alakul ki?
- Az ív ott marad! mert üzemi tartományban marad az áramkör, inverter vígan működik tovább, mintha mi sem tortént volna, max. egy alsóbb Mpp -n! Ha ez napelem biztosítódoboznál történik a napelem is éghet....
És nem védhető ki, mert: Üzemi állapot szerint (akkor is ha ív kialakult) az Impp 6-10A, csak éppen az áramkör az íven keresztül záródik!
-Ha DC +- között alakul ki ív, pl. inverternél, akkor még rosszabb a helyzet mert a napelemek áramgenerátoros módban tovább működnek.
Az ÍV "teljesítménye" optimális munkaponton (a kialakult ív a szétégés miatt széjjelebb húzódik, nagyobb lesz, egy távolságig ki nem alszik, mert DC!), szóval 16 napelemmnél télen, akár 4,5KW is lehet!!!
2.) A legtöbb esetben a DC és AC túlfeszvédelem, kapcsoló, kismegszakító 1(!) döbozban van!
Jón a villám, elsődleges,vagy másodlagos és mi történi? Ha szerencsénk van nem alakul ki a fentebb leírt ív jelenség, de a DC/AC dobozban, jó eséllyel igen mégpedig DC AC között! És akkor még nem beszéltünk arról, hogy többek közt emiatt is a DC doboz csak speciális DC re méretezett lehet, jelen esetben 1,5-5kV ra! És ugye AC t külön dobozba! (No igen inverternél is közel vannak egymáshoz, de legalább már egy védelmi szint (varisztor) mögött, persze ettől veszélyes lehet.)
3.) És akkor még nem beszéltünk az alacsonyfrekvenciás EM (elektromágneses hullám) káros hatásairól az egészségre vonatkozóan: A DC nem tűnik annyira veszélyesnek de az AC, meg az inverter az nem piskóta a több kilowattjával...
Talán némi védelem lenne, ha AC kábel és Inverter mágnesesen szigetelt vezetékkel, burokkal lenne kombinálva! (Ez nem azonos a normál fémlemezes árnyékolással, ehhez spec. alacsony permeabilitású anyaggal kéne körülvenni legalább AC vezetéket meg invertert (de akkor hogy szellőzik?).... (Bizonyított hogy a LEM (alacsony frekis mágneses hullám) akár rákot is okozhat...
ez a biztonsági kérdés bennem is generált kétejeket, mielőtt telepítettem a rendszert! nem elhanyagolható tényező!, sőtt!!!én részben ezért is hagytam ki a kültéri mc csatikat! nekem minden napelemtől egyenesben jön be a tetőtérbe egy dobozba, a solarkabel és csak a dobozban van kötve, ami nem életbizosítás, de talán ki van hagyva egy csomó meghibásodási lehetőség, illetve potenciális tűz lehetőség? most gondolkodom azon, h minden egyes napelem bejövő kanócára tennék, egy 32 amperos kismegszakítót, a dobozba és ezek gyors lekapcsolásával, meglehet szüntetni, a lakásban, a bejövő, viszonylag magasfeszültségű és amperű dc-ét azonnal? tudom, h a kismegszakítók pogácsái, akár össze is éghetnek, egy éppen termelő rendszer leválasztásánál, de azért mind csak nem ég össze és bontható az áramkör és főleg, h kb a 35 voltos szintre lehetne, azonnal csökkenteni a bejövő delejt. kinek mi a véleménye erről a tervről?
Sziasztok! Gondolkodom rajta, hogy egy 12 elemes (Canadian solar) rednszert, SMA 3000HF inverterrel (most épp akcióóós) felrakok csaladi ház bramac nyereg-tetejére (D-DK, 42fok meredekség) ill. felrakatok... :)
Úgy hogy meg is kérdezném Paya -t hogy Budapesten vállal-é, ilyen jellegű tervezést, engedélyeztetést, esetleg kivitelezést? Akár kompletten is érdekes lehet :) (Priviben: fullmoon@t-online.hu)
Gondolkozom azon a Platinum 3800TLD(olcsó!) inverteren is, amihez min. 15 db poly kellene, hogy 10 év múlva 35Cfokban is elinduljon a rendszer.. Állitólag folyamatban van elmű nél újra az engedélyeztetése...?
Persze lenne pár kérdésem a Tisztelt Fórumozókhoz:
- Mi a véleményetek a fenti 2 inverterről?
- Elhelyezhető-e a legfelső napelemsor úgy, hogy a napelem felső pontja megegyezik a gerincmagassággal (sajna igy a kúpcserepeket is le kell bontani...dupla atszellőztetett, ellenlécezett tető...)
- Kilóghat-e két oldalt (nyeregtető) a napelemtábla 5-8cm-t?
- Mit szól inverter (elől hőszigetelt a Platinum!) ha a déli falra kerül, ahol süti a nap?
(Érdemes átkábelezni északi oldalra, vagy élettartam szempontjából lakáson belülre?)
- Hozamban mennyire pontos a PVGIS, egy 3kw os rendszer fenti elhelyezéssel milyen éves hozamot produkálhat szerintetek?
És a biztonság:
- Elég rémisztő az a Német felmérés, miszerint a napelemmel rendelkező háztartások tűzeseteinek 30(!) % -áért bizonyithatóan a napelemes rendszer a felelős!?
- MI van akkor, ha pl. napelemhiba, MC4 kontakthiba, IGBT zarlat miatt, stb... kialakul az ív pl. üzem közben, (napelem, üzemszerűen ÁRAMGENERÁTOR!),erre semmilyen biztosték nem méretezhető, mert az áram üzemszerű nagyságrendű!!!??? Ennek egyenes következménye lehet a TŰZ! (De könnyen triggerelhet egy ívet egy másodlagos villám is!)
- Szóval a biztonság mindenekelőtt, de van-e,olyan megoldás, ami a napelemes rendszerek elsődleges veszélzforrását a kialakuló, kialakult ívet érzékelni tudja?
(Ha pl. napközben vihar miatt egy MC4 nél alakul ki az ív, az estig OTT IS MARADHAT, de akár másnap is ha nem veszik észre....